Публикувано: 31 March 2009 - 03:27 PM
Здравей !
Не, съм и помислял да ги сравнявам ни най малко, въпреки че за мен изложбени животни няма - те са кучета преди всичко и нищо друго. Казвал съм го често - порода изложбено куче няма. Всичко останало е въпрос на селекция, нейната насока и желанието на стопанина да работи с кучето. Това, че аз понякога ходя на изложби - повярвай, той не разбира, въпреки че понякога си мисля, че си знае, но като всеки стопанин имам тръпката да го очовечавам и да си говорим един на друг, че и да се разбираме ... . Живее у дома, спи ми до леглото - така са живели дедите му, в юртите, близо до хората, на тях да търсят контакта с хората им е някакси заложено - той се чубства щастлив, когато до него има човек, а когато няма никой у дома - не е доволен, става нервен, по често лае, понякога вие. Но има ли някой около него - той е щастлив и доволен, спокоен.
Правил съм си експеримент - то мойте не са един и два, но в случая - записи с камера, вързана към писито ми, докато съм на работа. Интересно ми беше какво прави, докато няма никой в нас, не за нещо друго ... много повече обикаля из стаите, лае, не иска да си играе с котката, излиза по често в коридора, лежи до вратата от вътрешната страна, а не на неговото си място, на което е когато сме си у дома. Пие повече вода - защо, не зная, забелязах го като го гледах на записа, въпреки че му наливам вода, когато излизам и когато се връщаме след разходка, но поради навика явно не ми бе направило впечатление и не се бях замислил за това, но факт - паничката му е почти празна, когато се прибера от работа, разходка, след която пие вода, напълвам я, а на сутринта той едва едва е близнал от нея, видимо водата е повече. Пък с котката няма никакъв проблем - лежат заедно, играят, даже тя му се бута и се гуши в него - тя е сляпа, а той не и отказва, когато съм там, но ако ме няма - на записите нито веднъж не легнаха заедно, въпреки че тя ходи и се бута при него, той става и се мести. Просто и видимо по спокоен, когато около него има хора - пак казвам, това е за моето куче и не мога да направя генерален извод, може би зависи как е израснало кучето, имало ли е хора около него, как е свикнало.
Не сте разбрали - няма намек за невнимание от ваша страна, аз не ви познавам и не мога да зная как се грижите за него. Просто ... коренна разлика в начина на живот.
За кучета побойници - не съм съгласен с вас. Самоед имат невероятна психика. Никога не са били побойници, никога. Именнно поради тази причина те са били предпочитани кучета за северните експедиции, поради страхотния си характер и издръжливост. Амундсен и Нансен могат да избират какви кучета да ползват, но познавайки добре сприхавия нрав на грендландските кучета, избора пада върху самоед именно поради факта, че кучетата работят много добре в група, имат стабилен характер, психика, издръжливост и се отнасят отлично към хора.
Най важното е да ги обичаме и те да се чубстват добре - от това по важно няма.
Поздрави !