nadety90, в 12 October 2010 - 05:48 PM, написа:
Дрън - дрън та пляс .. :) приключихме темата :) останалото ще говорим наживо .. нека не занимаваме аудиторията с тези работи :)
Ако има някой, който отглежда самоеда си в двор :) искам няколко съвета ..
Тъй като почнахме да правим проекта :) за нашия нов дом:) ме интересуват няколко въпроса отностно кучето ..
Има ли проблем кучето да се къпе в басейн за хора предвид .. химията, която се излива вътре hammer head или да се направи отделен воден басейн ?
Кучешката колиба .. дърво или тухла?!!? То по план не е точно колиба .. 1.50 височина, широчина около 10кв.м... има се предвид, че точно над колибата има голям бор ...
Сега продават вече и подобие на фонтан :) за кучета от което пият вода ... Подходящо ли е според вас?
Taзи колиба ще бъде оградена с мрежа и става около 50кв., все още имаме приятели които ги е страх от АЛек laugh laugh laugh Настилката до самата колиба трудно мога да си я представя райграс .. поради навика му да рови ... ужасно много .. освен да си оставя тревата, която е сега или да се пробвам .. с райграса . Макар, че там ще му сложим малък пясъчник ..
Друго важно нещо е отровните цветя .. някой, ако има информация за тях .. Той не си пада :) по цветя, ама знае ли го човек .. то един път става белята .. hammer head
Как да предпазя двора от дупки .. :) Гледах едно предаване на говорещия с кучета, където на мястото което ще рови кучето му се слагат лакомства и като рови .. хоп изненадаа и продължава да си рови там .. уж .. Някакви други идеи .. Той ще е в колибата само когато имаме гости които ги е страх от него .. през другото време е Free :)
Мястото е терасирано .. досега не съм виждала да падне куче от 2.50 височина, но ако са две при игра възможността да стане беля е двойна .. :) по тази логика ограда .. на терасите, но пък Алек като види ограда, ако не е достатъчно висока я прескача, а не можем да сложим 1 метър висока ограда на всяка тераса .. Shocked Идеи?
Не е дрън дрън ... за мен е нещо, което не е дрън дрън. Един ден, ако имате честа да имате поколения от ваше куче, ще разберете че всеки един спечелен за тази кауза човек означава десетки спасени кученца. Един изгубен човек - десетки кученца, изпаднали от породно развъждане и огромен потенциал за приюти и изолатори.
Иначе наистина сме в опасност, за това бия камбаната. Вижте какво се случи с хъски, чау чау, а и не само с тази порода - всяка придобила по голяма популярност порода започва да се въди масово, в резултат на което всичко хубаво отива на кино. Преди години на изложбите ни е имало почти постоянно присъствие на чау чау примерно, сега чау с лупа да търсиш, не можеш да намериш, иначе по дворове и в паркове - бол. Хъски същата история - всеки втори с "хъски", а развъдниците останаха няколко. А самоед тепърва набира популярност и някакси ... ми се иска да не става така, да се опитаме да прескочим тази фаза, а това означава сериозни хора, регистриращи развъдници, означава посещения на изложби, развъден процес, заплождания навън, внос на кучета ...
Темата е дълга и необхватна и то човек или разбира, или не. Просто трябва по широк поглед върху случващото се и перспектива в по далечен план, поглед няколко години напред. И зависи от преди всичко от хората, не от кучетата, кучета имаме.
За двора ...
Има проблем не само да се къпе, а и да пие вода. Поради това, че много пием вода, ако кученцето има достъп до там, ще се опитва да пие. В водата за басейните почти всички "пречистващи" препарати съдържат хлор или хлорни производни за да унищожават бактериите, което може да доведе до проблеми.
Не трябва да пие вода от там и не трябва да се къпе в такава вода. Ако все пак се къпе, то след къпане трябва да се къпе отново с чиста вода. Иначе може да станат кожни възпаления и да опада козина.
За дупките - ровят. При мен не ровят на полянката, а ходят при картофите ... хахаха ! Оградихме ги с мрежа с вратичка и сега няма проблем. Но ровят, каквото и да слагате, пак ще ровят - в двора може да има къртица, мишки - ровят и търсят. Най добре, където искате да не ровят - оградка.
Къщичка с вързано куче - трудно, поне мойте наблюдения. Имаме заградено място, посредата огромен орех, в единия ъгъл съм направил огромна и просторна колибка тип "иглу" - ягдтериерчето обича да стои вътре, но самоедите ми - не, нито Саша, нито Кевин, все под ореха лежат на открито. Като съвет - преди да му построите каквото и да е, пуснете го да си свикне да обикаля из двора - прави се една вратичка на външната врата, като проектирате къщата, помислете да не се влиза от вратата направо в стая, а да има малко коридорче, поне при мен е така и е удобно - и той ще си намери "мястото", заградете там, а не в другия край на двора. Задължително сянка, не обичат директно слънце, за разлика от Рита - ягдтериер, която умира да си прави слънчеви бани. Самоед обичат да са свободни и да знаят, че винаги може да влезнат при хората - ако са вързани, вият и нервничат, за това забравете за връзване - волиера най добре, оградено място с покрито място за почивка, не колибка с синджир - ако ще и златна да е, няма да се харесва, обичат свободата си повече от всичко. Ако искам да ги огранича като движения - пуснал съм метална жица из двора и на нея има закачен къс повод - хоп, на повод и тичат напред назад.
Предвидете една стая за къпане, която може да не е човешката баня. Там се прави дълбоко корито, за да е по лесно къпането, при мен сложих и отделен бойлер.
Отровни цветя - не зная, никога не съм виждал такова нещо, въпреки че скитат къде ли не, цветя имаме много, а и често ходим из планината, Саша ходи и на лов. Имали сме проблем с змия, едва я спасиха, последно се бориха с един таралеж, едва него спасихме ... хахаха ! Иначе ядат всичко, което си уловят сами. До сега никога не е имало проблем от вида на хранително отравяне, за което пишете - предполагам, имат инстинкт какво може и какво не. Поддържайте аптечка, гледайте срока на годност на лекарствата и знайте къде е най близкия ветеринар и за колко време може да стигнете до него.
Не забравяйте и задължителните разходки. В представата на хора, които нямат наблюдения върху кучетата, представата им че живеят на двор е едва ли не че това е достатъчно ... не, не е.
В крайна сметка винаги помнете, че няма значение къде живее кучето - апартамент или двор, а как се гледа. Винаги чиста, прясна вода, храна и преди всичко - много, много движение.
Дали може да падне от 2.5 метра - като нищо. Задължително обезопасяване на такива места.
Ако имате две кучета, мъжко и женско, задължително предвидете отделни места за всяко едно куче.