Мисля, че представата ви е малко идеалистична. То не е само до разгонването, качването върху куче е и акт на доминация, така че той ще иска да я качва почти почти постоянно, за да подчертае мъжката си доминантност - все пак той ще е по големия, по възрастен, малката ви ще израства. Ще я пази, възможно е в нейно присъствие да започне да става по агресивен към други мъжки кучета, да ръмжи, да не ги допуска до нея. Глутница, няма как. Поне при мен е така, дори когато са двамата у дома и идват приятели с кучета, ако кучето им е мъжко, излизам само с нея или само с него, избягвам да са двамата заедно. Иначе игрите им са незабравими, а като се уморят и легнат един до друг, е ... някак си ... светят им очите, физиономиите им са по други. Все пак самоед е много социално животно, чубства се по добре в глутница, в която всеки си знае мястото.
Не е лесно с мъжко и женско куче на едно място. За това ви казвам - имайте идея за различни волиери, ще ви се наложи да бъдат разделяни, най малкото когато няма никой е по добре да бъдат отделно. То и да са разделени, започват да си "говорят", но това е друг въпрос ...
Иначе той няма да разбира, че е кастриран и че не може. Кастрацията премахва само възможността за възпроизводство, но инстинктите се запазват, така че дори и кастрирано, мъжкото куче си е мъжко куче, още повече че той вече е израснал. Замирише ли му, ще започне да иска да се качва, да опитва, докато се умори съвсем и едва диша, почивка и после пак ... всичко това натоварва кучето, като не може, започва да става нервно, да лае, може да почне да си "яде" опашката - в такива периоди най добре да не са заедно. Друг е въпроса, че дори и след това женската мирише, всъщност дните, в които женската може да бъде заплодена може да са малко, но целия период е дълъг - опитите да се качват и "клатят" започват преди да се разгони - мъжките разбират, че кучката ще се разгонва и си я "маркират" най общо взето казано, често в такива моменти стават и проблеми между мъжки кучета, дори и на полянката и хората се чудят - ама тя не е разгонена, те защо се бият за нея ... След края на разгонването остава миризма, която пак ги привлича ... това е така, за да може мъжките да си пазят женската, която е заплодена, като по този начин пази и бъдещите малките ... което е странното, забелязвам как сега Рита пази Саша - винаги гледа да е до нея, ако Саша почива, Рита ляга пред нея, а само доближат ли се някакви кучета, каквито и да са, е на оградата и не лае, а направо си ръмжи гърлено и само да намери откъде да излезе - всичко е разпръснато - и веднага след това отива при Сашето. Самото и поведение е променено, не го бях очаквал, но човек винаги има какво да научи от кучетата. Често дори в двойка женски кучета едната поема грижата за другата и я пази ... и това го има.
Кевин, като е сам, слуша. Съберат ли се тримата или са заедно с Саша - все едно тапи има в ушите.
Добре, че Саша е по послушната от него, тя почти винаги се отзовава на команда, въпреки че повод не знае какво е. Но ако искам да ги върна отнякъде, като зачезнат от погледа ми по горите, викам жените с ловната свирка, първо идва Рита, после Саша, накрая нашия се влачи отзад винаги разсеян и все ... последен.
Казано честно, в началото очаквах да е обратното - където Кев, там и Саша, но стана обратно - където Саша, там и Кевин. Въобще - интересна е психологията на глутницата, или поне на мен ми е интересна. Ще видя тепърва как ще се развива моята в това отношение.
Горе долу това е от опит, въпреки че той не е голям - все пак те живеят основно разделени и не са постоянно заедно, така е по добре за тях, така съм преценил. Повечето развъдници, с които се познавам имат отделни помещения за всяко едно куче. Не събират всичките си кучета на едно място, всяко куче си има отделна волиера за негово спокойствие и почивка, мъжките са отделно от женските. А .. ако имате женско куче, тепърва ще имате още ... усмихвам се, ще искате да си оставите едно малко от дадена връзка, ето място и за него, после ще искате нова кръв - ето още едно място ... така се започва, ако имах условия да гледам всички кучета, които искам да имам ... ехе ...
Нуша има мъжко куче и две момичета, ако я познавате, можете да говорите и с нея - тя също има къща с отлични условия за гледане, може да ви даде полезни съвети от опит. А и предполагам, че в форума има и други хора с мъжко и женско куче на едно място, възможно е техния опит да е по полезен.
Но забравете идилията, подходете практично, изхождайки от най лошите варианти - виждал и мъжко куче да бие и хапе женска, както и обратния вариант - женска да налита на мъжко куче съвсем не с добри намерения. Помещения за раждане също, ако ще се занимавате, там трябва и отопление. Ако ще ражда вътре, това значи мъжкия да е навън, докато малките отраснат и им се сложат ваксините ... пак трябва волиерка.