Цитат
Ах,какъв бял красавец е бил този Кевин като е пристигнал angelpik И аз си представях моя самоед нещо такова,но....за съжаление получих друго.Сериозно обмислям за втори,,истински,,самоед и тогава дог смятам да те потърся d)
Имате самоед ? Разказвайте ...
Истински ... усмихвам се. Вижте, ще се опитам да ви обесня. Няма един самоед, има стандарт, ако кучето е с родословие и посещава изложби. Оценката там я дават съдии. Всъщност в самата порода се различават вътрешнопородни типове, които са различни. Различното развъждане е дало своя отпечатък върху самоеда. Линиите в добрата стара Англия са едни, в съседна Сърбия са други, в Италия - по различни, различават се в Финландия, Дания, Швеция. Можете да срещнете по остри уши, по къса козина, удължена муцуна, широка, по малки очи, различни ъгли на стопа, дори и до днес се случа да се раждат самоед с сини очи, по високи, по ниски, различни кости, различен гръден кош ... опитвам се да ви обесня, че няма най най куче. Всичко това не прави различните кучета от друга порода, те са пак самоед. Дори и в един развъдник кучета от различни родители се различават, стига да се вгледате внимателно. Даже и в България е така - можете да видите, ако посещавате изложби, за да наблюдавате кучетата.
Целта на всеки един развъдчик е да постигне идеала на стандарта. Но този идеал е недостижим, нали за това е идеал ... всъщност, всеки има в сърцето си и в ума си своя шампион, своята представа за красота. Примерно за всеки мъж неговата приятелка е най красива b) За мен ... не зная, пристрастен съм. Изграждам с себе си идеала за самоед все още. Затварям очи и си представям зима, сняг, вятър, безкрайно снежно поле. Шейна, теглена от едно куче. Кучето не е високо, защото трябва да тегли много и на дълго разстояние, трябва да е издръжливо, центъра на тежестта да е ниско, за да тегли с по малко усилие. Широк гръден кош, за да може да поема максимално количество въздух. Здрави кости, широки лапи. Стъпва не като вади краката си над снега, а с възможно най малко усилие, движение напред. Неголеми очи, бадемови, муцуната отворена от усилието, така типичната самоедска усмивка. Такива неща ... но това е само представа, която имам аз. Приемам кучето не като красиво, а като функционално и затова го впрягам с колелото, с гумите - той трябва да тегли, той е самоед. В същото време не зная дали съм прав или съм на прав път - уча се от това, което чета и от представите си. Но зная, че каквото и да стане, ще си го обичам, защото той е моето куче.
Иначе и аз съм се замислил над второ куче ... ще видим. На 13 март, след три дни Кевин става на 15 месеца и отивам да му правя изследвания за дисплазия. После ще се оглеждаме за женска, че ... ще ни е за първи път. Много ме гризе любопитството - какво ще се получи ? Но това ще е друга приказка ... d)