Обучаващите кучета - България кой ,защо ,как
Публикувано: 23 September 2011 - 11:48 AM
Galiadogs, в 22 September 2011 - 09:36 AM, написа:
agalina, в 21 September 2011 - 09:29 AM, написа:
На практика какво се получава в Бг - имаме си обучаващи , които са решили САМИ че са такива (поправете ме ако греша), гаранции от организация за уменията нямат, данни за квалификацията им не съществуват ,липсват правила, лицензиране ,етичен кодекс ...
Съгласна..Как да се промени ситуацията?
Най-после 1 (един) интерес по същество .
Защото това: http://forum.dog.bg/...-%D0%B8-%D0%B4/ е наистина странно за реклама на профи услуги - собствени имена ,телефони, клипове - редното е да се представят с дипломи, сертификати, фирма.
Хайде да кажем дипломи нямало как , но като развиват търговска дейност как става?
Чудя се най вече на потребителите на такива услуги -не искат ли удостоверие някакво за преминат курс или както там му се вика ,а документ за дадените пари ?
На въпроса обаче - може би се прави по каналния ред .събират се заинтересовани, пишат Устав ,минава се през съда и пр.После примерно правят законодателни предложения и т.н. и т.н. каквото е им е нужно ,за да работят . Добри примери бол - и европейски и американски - стига да има желание .

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 23 September 2011 - 11:58 AM
Вопрос е БУКВАЛЕН! какво означава касов бон при тренер?

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 23 September 2011 - 12:18 PM
Apso, в 23 September 2011 - 09:58 AM, написа:
Вопрос е БУКВАЛЕН! какво означава касов бон при тренер?
1.разписка за отчитане на плащане;
2.регламетирана дейност- най-важното,
3.осчетоводени средства ,данъци

Публикувано: 23 September 2011 - 12:22 PM
П.П.Агалина, писали сме заедно.

Публикувано: 23 September 2011 - 01:08 PM
agalina, в 23 September 2011 - 01:18 PM, написа:
1. това как ще ти общетява? билет на влак има гаранции, касов бон при покупка на мебел/храна/... също. А как" това" ти виждаш при тренер? Имах си един опит, перфектно куче, няма проблем при обучение ... освен собственичка която е много, ама много гордее с това че го бие, цитирам "като за световно". Направо е за зоополиция.
2. как и какво, най важно КОГО? колко тренера има в БГ?
3. поне това е разбираемо.

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 23 September 2011 - 01:39 PM
Apso, в 23 September 2011 - 11:08 AM, написа:
agalina, в 23 September 2011 - 01:18 PM, написа:
1. това как ще ти общетява? билет на влак има гаранции, касов бон при покупка на мебел/храна/... също. А как" това" ти виждаш при тренер? Имах си един опит, перфектно куче, няма проблем при обучение ... освен собственичка която е много, ама много гордее с това че го бие, цитирам "като за световно". Направо е за зоополиция.
2. как и какво, най важно КОГО? колко тренера има в БГ?
3. поне това е разбираемо.

Публикувано: 23 September 2011 - 01:40 PM
agalina, в 23 September 2011 - 10:18 AM, написа:
Има два варианта.Като изпълняващ свободна професия с отчетност при данъчните в края на годината.Излиза по-скъпо за практикувашия от втория вариант-фирма,с която могат да се издават фактури на други фирми и касов бон на клиенти.Това по 1 и 3 точка.
Инересувам се от мнения за 2 точка.Моят сертификат,който повтарям нищо не доказва е издаден от БРФК.
пп.Да речем,че даден тренер изкара курс и има документ от споменати в по-преден пост чужди капацитети,кой ще ги признае тук?
Публикувано: 23 September 2011 - 03:49 PM
Истината е че има хора които могат да обучат куче и без да имат сертификат за това , хубаво ще е ако има курсове , семинари поне за да могат тия хора да споделят опитът си взаимно !!! А това за гаранциите при обучението ми се струва много относително - веднага казвам защо :
1. Кучето не е машина да се програмира с дадена програма , и да работи безотказно ( представете си че стопанинът не се държи адекватно с кучето , и то реши че няма защо да му изпълнява командите?!? Дресьора ли ще е виновен ?? )
2. С кучето трябва да се работи постоянно ,и да се коригира всеки път като греши ! Защото оставиш ли го веднъж значи ще може още и още ...
3. Дресьора е да даде основата на стопанина ,за работата и съвместния живот със своя приятел

Публикувано: 23 September 2011 - 06:48 PM
Публикувано: 23 September 2011 - 07:06 PM
Говори се за професионална организация. Но нещата според мен са прости - докато няма нужда от нея, тя няма да бъде създадена. Когато й дойде времето - тогава. Далеч сме. Даже следвайки някаква логика мисля, че докато няма такова образование в България, професионална организация би била отново чиста самодейност, на гол тумбак чифте пищови, каруцата пред коня или откровен стремеж към рекет.
Публикувано: 23 September 2011 - 07:10 PM
Публикувано: 23 September 2011 - 07:13 PM
Откъде-накъде ти ще ми правиш клуб и ще ти ставам член и ще ти плащам членски внос, за да упражнявам треньорство? Коя си пък ти, твоят ценз какъв е? Ти и аз в случая е условно.
Докато няма как да се придобива ценз за мен цялата история е ля-ля.
И пак ти казвам, че спортната дресура е частен случай, който касае много малка част от стопаните и кучетата. И спортът изобщо. Обучението не е спорт!!
Говориш буквално за порочни неща. Някой си да се сети и да заграби монопола. Ама какъв е пък той и на базата на какво ще го заграбва? То не че няма да стане точно така, де.
Публикувано: 23 September 2011 - 08:38 PM
Имах впредвид,че ако решиш примерно да упражняваш такава ''професи'' при сегашната ситуация,а именно липсата на организация.За да я упражняваш ''законно'' т.е да си регистриран някъде,да издаваш някакъв документ за получена сума е ли вариант да имаш ''спортен клуб''Иначе да съгласна съм с теб обучението като цяло не е спорт.
Малко объркан ми е изказа,но и аз не знам точно как да обясня това ,което искам да кажа.За което си извинявам

Публикувано: 23 September 2011 - 08:40 PM
navar, в 23 September 2011 - 06:34 PM, написа:
Неямам желание да споря с теб,но имаме основан спортен клуб с няколко треньори.Клуба членува в определена федерация.Инструкторите имат сертификат за това,че могат да преподават,но нямат завършено спортно образование.И всичко си е легално.
Публикувано: 24 September 2011 - 09:33 PM
Но тук опира въпроса при кучетата,коя ще да е тази федерация.Ккакто разбирам Галядогс има сертификат издаден от БРФК,но какво означава той и къде се признава.
#80 Guest_navar_*
Публикувано: 25 September 2011 - 12:36 PM
според закона,всяка спортан организация,или спортен клуб трябва да има лиценз от Министерството на спорта,за да получи такъв трябва да отговаря на определени изисквания..това че все още има клубове,които развиват някакви каратета,разни измислени на местна почва "изкуства" не означава че още дълго щ ебъде така...ако искаш да развиваш спорт-лиценз..ако не -правиш си сдружение ,по съответната дейност,никой не ти пречи да работиш...но ,при първата жалба от гражданин следва не особено приятно изживяване...
та ,спорта си е спорт ..обучението -обучение..обучаващите трябва да са лицензирани,от съответната институция( тук не визирам киноложки организации) а малко по високо поставени институции..
защото и аз мога да карам кола,мога да науча някой да кара..това значи ли че той ще бъде шофьор??значи ли че може да се яви на изпит пред КАТ??или трябва да ми не курс при лицензиран инструктор??
това че някакви "спортни" клубове работят,и си имат някаква организация,и си раздават някакви колани ( щот съм почти сигурен че става дума за БИ) не значи че са редовни..реално много хора карат без книжка,значи ли това че е правилно и законно ??