Първо здравейте на всички, нов съм във форума.
Имам проблем с "осиновителка" или не знам как точно да я нарека. Ако някой може да помогне със съвет.
Ето какъв е случая. Непосредствен съсед съм на една особа от женски пол, която взема, сигурен съм че срещу заплащане, кучета за различни периоди от време. Животните страдат за стопаните си и настава някакъв ад: лай, виене, скимтене, квичене. Въпросната особа я няма по цял ден, кога излиза, кога се прибира се разбира само от промяната в поведението на кучетата. Дали имат храна, вода, кога ги разхожда, всъщност това за разходките е риторичен въпрос. Крайно рядко се случва да я видят за няколко минути около блока. Не отваря на никого, нито на общинари, нито на дружества за защита на животните, нито на ветеринарни служби, нито на полиция. Прокурорът отказа да издаде разрешение за влизане в жилището й, понеже нямало данни за престъпление. Смърди ужасно във входа. Доколкото знам е длъжна да осигури достъп, а ако не има глоба. Някой знае ли как стои въпросът с достъпа? От общината просто си измиват ръцете и не решават проблема. Даже някаква служителка на Екоравновесие е заявила, че не можем да им забраним да лаят. Очевидно имат някаква обща схема. Аз самият съм имал куче и не желая да се постъпва зле с тях. Крайно неприятни са ми всички случаи на лошо отношение към животните. Броят на кучетата в случая варира от 7-8 до 3 в момента. На прозореца на една от стаите се вижда и поне една котка. Няма ли зоополиция или някаква служба, която изпълнява тяхната функция, за да се прекрати това издевателство и над кучетата и над живущите? Преди кучето ми да почине аз осигурявах присъствие на хора от семейството, първо за да не остава само и да страда от това и второ за да не вдига шум, макар че то не беше от шумните. Какви са тези хора да вземат няколко кучета, да ги затворят в апартамент и да се появяват от дъжд на вятър. Преди години в същия този апартамент, на терасата му виждах ужасно измършавели кучета, които от глад си ядяха изпражненията! Тогава имах желание да ги нахраня поне, но с тази особа просто контактите са невъзможни. Мисля че тогава ставаше въпрос за прибрани бездомни кучета. На бяха породисти. Но защо са били въобще прибрани, за да умрат от глад? На улицата поне биха намерили нещо за храна. Когато взема кучета от хора вероятно ги храни, за да ги върне в прилично състояние, но съм сигурен че психиката им е разбита завинаги. Кои са организациите, които се явяват посредник при намирането на такива временни "осиновителки"? Някой знае ли? Мога още много да пиша по случая, но не искам да отегчавам. Ако на някой му хрумва как да се реши проблема, моля, нека да напише.
Поздрави.
Проблем с кучешки хотел в жилищен блок. Няма ли зоополиция?
Публикувано: 28 September 2011 - 01:22 PM
Ами оплакаха се, та чак и от съседния вход. Е не всички, защото знаете как е по блоковете, но много хора. Ефект никакъв, не знам за какво им плащаме заплатите на тези в общината. Те все пак са установили някакъв контакт, въпреки че не ги пусна да видят какво е положението. Просто не отваря на никого, позовавайки се на Конституцията. Само права, задължения никакви.
Публикувано: 28 September 2011 - 01:56 PM
Когато някой отглежда много животни – по 4-5 котки или кучета, как може да се санкционира по Закон за управление на етажната собственост ?
Отглеждането на повече от едно животно в самостоятелен обект в етажната собственост не е забранено от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС).
Единственото ограничение в броя на животните, които могат да се отглеждат в самостоятелен обект в етажната собственост, се съдържа в Закона за защита на животните и това ограничение е доста либерално: “Не могат да се отглеждат кучета и котки в сграда – етажна собственост, на площ по-малка от:
1. За куче: а) от малки породи до 10 кг – 6 кв.м.
б) за средни породи до 25 кг – минимум 8 кв.м.
в) за големи породи над 25 кг – минимум 10 кв.м.
2. За котка – минимум 6 кв.м.
Площта се изчислява като обща с хората, живеещи в жилището.”
Книгата на собствениците, която следва да се води във всяка сграда или вход в режим на етажна собственост, съдържа приложение, в което всеки собственик или обитател вписва притежаваните или взети за отглеждане животни. Целта е да се знаят броят и видът на животните в самостоятелните обекти.
Собственици или обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат консумативни разходи за всяко животно в размер като за един обитател.
Едно от задълженията на собствениците и обитателите съгласно ЗУЕС е да изпълняват изискванията на съответните нормативни актове при отглеждането на животни в самостоятелните си обекти и да не създават безпокойство на непосредствените си съседи.
Според административнонаказателните разпоредби на ЗУЕС собственик или обитател в сграда или вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по ЗУЕС, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв, когато е юридическо лице. Задълженията на собствениците и обитателите са регламентирани в чл.6 на ЗУЕС.
Собственик или обитател в сграда или вход в режим на етажна собственост, който наруши правилата за вътрешния ред в етажната собственост и създаде безпокойство, по-голямо от обичайното, за другите собственици и обитатели, се наказва с глоба от 50 до 150 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 200 до 500 лв., когато е юридическо лице.
Установяването на нарушението се описва в протокол, съставен от Управителния съвет. Когато в етажната собственост няма избран управителен съвет, протоколът се съставя от управителя и двама собственици, определени с решение на общото събрание. Констативният протокол съдържа данни за лицето, извършило нарушението, описание, време и дата на извършеното нарушение.
Констативният протокол се съставя в три еднообразни екземпляра, по един за председателя на Управителния съвет (Управителя), нарушителя и общинската или районната администрация. След съставянето на протокола председателят на Управителния съвет (Управителят) незабавно го представя на общинската или районната администрация.
Актът за установяване на нарушението се издава от общинската или районната администрация, а наказателното постановление се издава от кмета на общината или района или от оправомощено от него длъжностно лице.
Установяването на нарушението, издаването, обжалването, изпълнението на наказателното постановление се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).
Според нормативните актове:
· кучетата трябва да притежават паспорт по образец, издаден от ветеринарния лекар, да са ваксинирани и да са обезпаразитени;
· да са регистрирани при съответния ветеринарен лекар, който им поставя татуировка или микрочип с информация за индивидуалния номер на животното;
· за притежаване на куче ежегодно се заплаща такса по Закона за местните данъци и такси.
Отглеждането на повече от едно животно в самостоятелен обект в етажната собственост не е забранено от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС).
Единственото ограничение в броя на животните, които могат да се отглеждат в самостоятелен обект в етажната собственост, се съдържа в Закона за защита на животните и това ограничение е доста либерално: “Не могат да се отглеждат кучета и котки в сграда – етажна собственост, на площ по-малка от:
1. За куче: а) от малки породи до 10 кг – 6 кв.м.
б) за средни породи до 25 кг – минимум 8 кв.м.
в) за големи породи над 25 кг – минимум 10 кв.м.
2. За котка – минимум 6 кв.м.
Площта се изчислява като обща с хората, живеещи в жилището.”
Книгата на собствениците, която следва да се води във всяка сграда или вход в режим на етажна собственост, съдържа приложение, в което всеки собственик или обитател вписва притежаваните или взети за отглеждане животни. Целта е да се знаят броят и видът на животните в самостоятелните обекти.
Собственици или обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат консумативни разходи за всяко животно в размер като за един обитател.
Едно от задълженията на собствениците и обитателите съгласно ЗУЕС е да изпълняват изискванията на съответните нормативни актове при отглеждането на животни в самостоятелните си обекти и да не създават безпокойство на непосредствените си съседи.
Според административнонаказателните разпоредби на ЗУЕС собственик или обитател в сграда или вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по ЗУЕС, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв, когато е юридическо лице. Задълженията на собствениците и обитателите са регламентирани в чл.6 на ЗУЕС.
Собственик или обитател в сграда или вход в режим на етажна собственост, който наруши правилата за вътрешния ред в етажната собственост и създаде безпокойство, по-голямо от обичайното, за другите собственици и обитатели, се наказва с глоба от 50 до 150 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 200 до 500 лв., когато е юридическо лице.
Установяването на нарушението се описва в протокол, съставен от Управителния съвет. Когато в етажната собственост няма избран управителен съвет, протоколът се съставя от управителя и двама собственици, определени с решение на общото събрание. Констативният протокол съдържа данни за лицето, извършило нарушението, описание, време и дата на извършеното нарушение.
Констативният протокол се съставя в три еднообразни екземпляра, по един за председателя на Управителния съвет (Управителя), нарушителя и общинската или районната администрация. След съставянето на протокола председателят на Управителния съвет (Управителят) незабавно го представя на общинската или районната администрация.
Актът за установяване на нарушението се издава от общинската или районната администрация, а наказателното постановление се издава от кмета на общината или района или от оправомощено от него длъжностно лице.
Установяването на нарушението, издаването, обжалването, изпълнението на наказателното постановление се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).
Според нормативните актове:
· кучетата трябва да притежават паспорт по образец, издаден от ветеринарния лекар, да са ваксинирани и да са обезпаразитени;
· да са регистрирани при съответния ветеринарен лекар, който им поставя татуировка или микрочип с информация за индивидуалния номер на животното;
· за притежаване на куче ежегодно се заплаща такса по Закона за местните данъци и такси.
Публикувано: 28 September 2011 - 04:49 PM
Можете да пуснете жалба до РВМС (вече БАБХ). Те са длъжни да направят проверка. Ако не бъдат пуснати вътре - ще й бъде наложен акт,като е добре да й се обясни това. После отново - опит за проверка или акт. Това може а задейства нещата.
За кой район на София става дума?
За кой район на София става дума?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 28 September 2011 - 08:49 PM
до dog.bg
Благодаря за подробната и полезна информация относно изискванията за отглеждане на животни в жилище. Мисля че това всъщност помогна да сведем броя от 7-8 на 3. Някои от нещата ги знаех, но сега научих и нови. Мисля че ще бъдат от полза.
до bushkata
Що се отнася до РВМС, жалба имаше и те дойдоха. Никой не им отвори и с това се приключи. Изчезнаха по най-бързия начин, а за акт не стана и дума, посъветваха ни да я съдим. С други думи опираме до немарливост на РВМС. Ако за всичко се съдим, за какво тогава са общините и съответните служби? Много благодаря за информацията относно възможността да се наложи акт. Това може да свърши добра работа. А иначе районът е Младост и по конкретно Мусагеница.
Поздрави на всички отзовали се.
Благодаря за подробната и полезна информация относно изискванията за отглеждане на животни в жилище. Мисля че това всъщност помогна да сведем броя от 7-8 на 3. Някои от нещата ги знаех, но сега научих и нови. Мисля че ще бъдат от полза.
до bushkata
Що се отнася до РВМС, жалба имаше и те дойдоха. Никой не им отвори и с това се приключи. Изчезнаха по най-бързия начин, а за акт не стана и дума, посъветваха ни да я съдим. С други думи опираме до немарливост на РВМС. Ако за всичко се съдим, за какво тогава са общините и съответните служби? Много благодаря за информацията относно възможността да се наложи акт. Това може да свърши добра работа. А иначе районът е Младост и по конкретно Мусагеница.
Поздрави на всички отзовали се.
Страница 1 от 1

Вход

Горе
Цитиране +