Смешен и отчаян апел Моля, не развъждайте
Публикувано: 16 October 2011 - 11:46 AM
Моля ви хора, не развъждайте породо подобните си животни. Вашето може да е изключително в очите ви, но бебетата се озовават на разни места, при безотговорни хора. Повечето след време свършват на улицата, вързани на вериги по селата, умират като мухи., попадат в изолаторите.
Много са примерите в Без дом, хъскитата са повече от непородистите, лабрадорите се изхвърлят десетки, идва ред на пинчерите и мопсовете. За питовете е ясно, те отиват за бой. Просто спрете да заплождате, парите са малко, а последствията са бездомни и нещастни животни. Дано поне един се замисли и не го направи.
Публикувано: 16 October 2011 - 12:07 PM
Допълвам молбата- ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ, БЕ ХОРА!!!
Публикувано: 16 October 2011 - 12:27 PM
Да допълня за илюстрация. Срещу мен един гледа питбулка в лозе, тя има 5 бебета, немска овчарка и бебе немска овчарка. Кучетата са кожа и кости. Близо се намира краварник - мизерия и концлагер с каракачанки.Раждат, умират без край. Безпородните ми ги дадоха да ги кастрирам поне.
Публикувано: 16 October 2011 - 08:57 PM

Публикувано: 16 October 2011 - 09:31 PM

Публикувано: 16 October 2011 - 11:11 PM
Публикувано: 17 October 2011 - 06:17 AM
Фанфан, къде в това изречение видяхте призив за евтаназия. Защо си измисляте неща, които никога и никъде не съм писала. Това, че хиляди хора гледат кучетата си добре, не означава, че други в пъти повече от тях ги гледат безобразно. Как освен олигофрени да нарека точно тези хора, които не са извеждали кучето си 2 години. Моята действителност е тази. До утре мога да ви пиша за породни кучета гледани ужасно. В Европа тези хора щяха да са в затвора, а кучетата иззети. Но при свръхпопулация няма къде да отидат и кой да ги осинови. Колко лабрадори хвърлени имаха теми, далматинци, мастифи, немски овчарки, питбули, сетери. Да, има и голдън вързан в двор на 1 м, има и лабрадор, живеещ 5 г на тераса около мен. И шарпей, който 1 г търси дом и не ми се обяснява на хора, за които съществуващ само собствените им кучета. Е, четете темата преди да напишете нещо.
И като не сте стъпвали в изолатор, то не сте длъжни де, отворете поне темата за Сеславци и после пишете колко хората си обичат кучетата.
Публикувано: 17 October 2011 - 07:47 AM
Публикувано: 17 October 2011 - 08:05 AM
Само едно ми се иска да отбележа, защото за мен е гордост, да съм в тази общност и да разчитам на тези хора, много по-'врели и кипели' от мен.
Цитат
В този форум са една основна част от хората, борили се именно срещу това. Тук се зародили и няколко организации, като АРС, тук са и някои от основните личности, борили се за промените в законодателството. От тук са тръгнали някои изключителни полезни обществени кампании в полза на идеята за ненасилие и за грижа към животните, домашни или бездомни, породни, породоподобни или безпородни. Тук са хората, които ходят в изолаторите с цената на много болка. Тук са тези, които са участвали в затварянето на 'лагерите на смъртта', както ги наричахме...
Цитат
Подкрепям Вашето мнение! Но в условията на свръхпопулация смятам, че трябва да сме и особено внимателни с развъждането на животните. Един довод: защото предлагането надвишава в стотици пъти търсенето. Не ви се вярва, че е така? Ето един пример от произволен сайт за обяви – само в рамките на 1 седмица се предлагат 203 кученца и пораснали кучета, за които се претендира, че са от 27 различни породи. 203 кучета, за които се търсят 203 български семейства тази седмица, представете си го така. Защото другата седмица, другият месец, ще има нови 203 прекрасни бебета. Няма как да се получи, това са прости сметки. Все пак търсим добри стопани или всякакви стопани? Има ли значение как и колко ще живеят? (Изключваме чисто комерсиалните, търговски случаи). Държа да отбележа, че това са домашно развъдени кучета, в тази сметка не влизат кучетата на килограм, предлагани внос от фирми или от БГ ферми, които също предлагат както в нета, така и по зоомагазините.
А относно това:
Цитат
Принципно това пише и в закона - ако са развъдени напр кучета, които не могат да бъдат задомени от стопаните на родителите, да се обърнат към организации. Може би, от една страна, именно заради това сме толкова чувствителни, а от друга, самата аз съзнавам, че просто НЯМА толкова организации. И няма как да има. Вижте статистиката по-горе. Колко организации трябва да работят, САМО за да задомят 60 кучета (да речем, 30% от горната бройка) на седмична база?
Може би измествам темата, но моят призив, на база на моя опит е 'Осинови, не купувай'. Сигурна съм, че ще се съгласите, нали?

Публикувано: 17 October 2011 - 08:27 AM

Сериозните развъдници поддържат контакт с купувача.При проблем от каквото и да е естество имат възможност да вземат при себе си кучето.Аз в подобна ситуация не бих могла.След като няма да мога да предложа решение при проблем,няма и да създавам възможност за такъв.
Аз съм ЗА да не се размножават безпородни или породоподобни кучета.
И още нещо.При мен беглият допир до характерът на Кане Корсо,бегъл защото моето е породоподобно и съответно няма всички характерни белези на породата ме амбицира да имам истинско такова,селектирано и развъдено по всички правила,селекция търсеща хармонията между характер,гени и визия.Искам да съм част от процеса на запазване и развитие на тази порода.Не искам да съм една от тези,които разрушават породата.Това ме прави отговорна,а не скъпата храна и честите посещения при ветеринар.
Поздрави.

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 17 October 2011 - 08:34 AM
Не бива да се въдят кучета безцелно.
Не бива да се въдят извън строги развъдни правила и извън селекция. Селекция без знание за произхода не съществува. Когато се извършва селекция (тя замества естествения подбор при домашните животни и е единственият регулатор на популацията им) едва десетина процента от родословните отговарят на селекционните критерии. Неродословните се изключват не за друго, а защото произходът им не е проследен, респ. генетични заболявания, пороци, рискове от конкретна връзка - неща, които са закодирани генетично, не са изразени външно, но могат да се окажат бомба със закъснител.
Не бива да се въдят за собствен кеф, за който после някой друг плаща.
Не бива да се въдят без изключително дълбоки познания относно генетика и ред други.
В този свят има твърде много кучета и котки. Много повече от наличните за тях домове.
Развъждането е за професионалисти, които знаят какво и защо правят, умеят да прочетат в родословията купища данни и да създават развъдни програми и прогнози с висока достоверност. То не е за хора, които просто добавят бройки, защото тяхното е най-красивото и умното, пък как се унаследяват и комбинират белези и какво ще се случи след тях и хабер си нямат. Развъждането е строго рационална дейност, която няма нищо общо с емоционалната страна на общуването ни с нашите любимци.
Всяко безцелно размножаване е създаване на свръхпопулация и нищо повече. А създаването на свръхпопулация е жестокост.
Публикувано: 17 October 2011 - 09:50 AM

Публикувано: 17 October 2011 - 10:28 AM
Не бива да се въдят кучета безцелно."- С тези думи няма как да не се съглася,но това е една смекчена,доста по реална позиция,от твърдението,че всички неродословни не бива да се развъждат.За вас,доколкото разбирам,всички кучета без родословие,са безпородни и породоподобни.От друга страна,само 10-ина % от родословните отговарят на селекционните критерии,следователно само те трябва да се развъждат,за да се опази чистотата на породата. Не е необходимо да си професор,за да разбереш,че по този начин,стремейки се да развивате дадена порода,вие застрашавате животинския вид като цяло. И затова аз казам-Има си хора,които са част от опазването и развиването на дадена порода. Нека си я пазят и развиват. Аз искам да съм част от процеса на опазване на животинският вид!
Elizd,в същите тези сайтове,които споменавате,не веднъж съм забелязвал,че на смешни цени се предлагат родословни кученца,чиито снимки съм виждал в този форум. Как бихте определили тези случаи. Има ли гаранция,че тези "селектирани с изключително дълбоки познания относно генетика и ред други" кучета ще попаднат на добри стопани. desi79,казвате че сериозните развъдчици поддържат контакт с купувача. А несериозните? Но дори и тези,които вие определяте като съвестни-допускат грешки при избора си на стопанин за своите питомци. При проблем с животното,възникнал в резултат на недобро отглеждане от новите собственници,кел файда от това,че ще им върнат куче с разбито здраве и психика. Ок,те ще го обгърнат с грижи и внимание,състоянието му ще се стабилизира,но годините на неглижиране и тормоз ще оставят отпечатък върху целият му живот. За-контрола върху развъдната дейност и домашното развъждане. Твърдо против -това,че трябва да се развъждат само 10 % от тези 0.1 процент представители на животинския вид canis lupus familiaris, наречен още домашно куче

Публикувано: 17 October 2011 - 10:34 AM
FANFAN, в 17 October 2011 - 10:28 AM, написа:
Нищо, ама нищо подобно.
Видът канис фамилиарис ни най-малко не е застрашен. Той има точно обратният проблем - в състояние на свръхпопулация е, поради което е подложен на жестокост.
Така че, ФАНФАН, твърдейки, че го спасявате от изчезване, вие го подлагате на жестокост.
С Nickey сме писали заедно.
Относно 10-те процента: В природата при дивите видове поколение, което оцелява, създават пак толкова. Поради това, че действа естествен отбор, видът се предпазва от свръхпопулация. Единственият механизъм това да се случи при домашните видове, е изкуственият отбор. Одомашнявайки вълка ние сме ликвидирали действието на естествения отбор, следователно трябва да сме достатъчно умни и морални, за да го заместим.
Публикувано: 17 October 2011 - 10:41 AM
Цитат
Но не виждам това какво общо има с темата? А и не знам как да го коментирам... За под-форум 'Без дом' ли става дума? Или за 'dog.bg' като цяло? Признавам, не следя породните под-форуми и не съм в течение кой какви кучила има, на какви цени и къде ги предлага... Не мога да Ви отговоря от името на развъдчиците и не желая да коментирам неща, които не разбирам, съжалявам.
Ако имате предвид 'Без дом', да, например самата аз пускам обяви, най-вероятно в част от същите сайтове (подарявам, не продавам). Към момента вече 15 месеца търся дом на набедено за породо-подобно куче. И доколкото ми е по силите и според практиките, които съм взаимствала от хората тук, пишещи в секция "Без дом", проверявам потенциалните осиновители (те не че са много, де)... Имахме 6 запитвания, само едно беше на границата да се получи, но дамата се отказа, без повече да ни потърси и без да даде обратна връзка защо.
Не зная дали отговорих на въпроса Ви...