Въвеждане на натурално хранене / смяна на гранулите нужда от съвет
Публикувано: 25 October 2011 - 12:31 PM
Куче, женско, подрастващо на 13 мес. заради здравословни проблеми като малка, сега изостава в развитието си и не можем да наваксаме. Добре е оформена, но твърде дребна за възрастта си и недобре замускулена. Средно активна в градски условия (3-4 часа разходки пеша на ден, от които час бягане, например). Правени са й изследвания кръвни и на чернодробните ензими, няма здравословни проблеми. Обезпаразитена, разбира се.
В момента се храни с Royal Canin Maxi Junior 600 gr. на ден. (да, точно толкова, а изглежда като струна 1 2). Добре й се отразява, преди Роял Канина беше нещо страшно. Сега не стърчат ребра, но и не дърпа напред, от близо месец е спряла на 23-24 кг.
По сметки от сайта на производителя дневната й дажба се равнява на:
2200-2400 kcal. (?!?) (уплаших се като видях цифрата)
30% - 180 гр. протеин
16% - 96 гр. мазнини
и др.
Пред мен има два варианта: или да сменя гранулата, например с Taste of the wild, или друга премиум гранула, която има добри отзиви или да опитам да въведа натурално хранене, за да виждам какво яде кучето. Тъй като е с много чувствителен стомах, може би е най-добре това да стане като се смесват гранули с приготвената дажба натурална храна.
Какво ще ме посъветвате?
Как би изглеждала като съотношение следната рецепта за натурално хранене (разпределена в няколко дни и смесена с гранула):
1 кг. варено телешко
200 гр. кафяв ориз (сварено тегло)
200 гр. извара
200 гр. безсолно сирене
100 гр. чушки/зеленчук попарен
1 яйце
зехтин
(3000 калории, 40% протеин, 30% мазнини, 30% въглехидрати според един човешки калкулатор)
Не разбирам много от балансирано кучешко хранене, пълен любител съм, но трябва да се ориентирам какво да правя, и кое ще е най-добре за кучето ми.
Приемам коментари и предложения.
П.П. Не мога да си позволя да експериментирам с много видове суха храна, всяка смяна я правя внимателно, с продължителна схема на въвеждане на новата храна, защото при всяко разстройване кучката отслабва страшно бързо и много.

Публикувано: 27 October 2011 - 09:34 AM
Не знам какво означава, че е дребна за възрастта си, по-ниска ли? На 13 месеца няма да расте повече на височина, независимо от храненето. Имаше един семинар за тазобедрена и лакътна дисплазия миналата година, ако не се лъжа. Там е направен следният коментар от специалист- дължината на костта е генетично заложена и не се влияе от храненето на кучето. Т.е. то ще порасне до заложената му височина, без това да се влияе от количеството храна (дали ще е дебело, слабо или с нормално тегло).
В тази тема на последната страница има писано точно за това как да се храни куче, което не слага килограми.

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...
Публикувано: 27 October 2011 - 10:00 AM
1. Граулите набъбват в стомаха на кучето + добавката натурална храна= двоен обем;
2. Двойно натоварване на черния дроб, заради различни ферменти и киселинност, необходими за обработването на гранилурана и натурална храна.
Не казвам, че 100% е така, но аз на това вярвам и не смесвам.
Отделно, щом кучето се научи гранулата да бъде овкусена има риск, ако му се даде саму гранула да не яде.

Публикувано: 03 November 2011 - 11:13 AM
От гранулите просто е изтеглена водата, като хапне кучо пие повече вода и те затова набъбват. След като набъбнат добиват обема, който би имала натурална храна със същата калорийна стойност. Когато в храната се съдържа вода, кучо пие по-малко, така че никакви обеми не се увеличават.
Естествено, добавеното количество натурална храна трябва да е за сметка на отнето съответно количество гранули (като калории).
Няма как при преминаване към натурално хранене да не се смесва, за мен вариант веднъж така, веднъж иначе, разстройва храносмилателната система повече. Това за киселинността не ми е известно, но дори да е вярно, организмът не е устроен така, че сутрин/вечер да превключва като с копче, тези настройки стават за седмици.
ironic, има нещо грешно в сметките. 180 г протеин е много. 3000 калории също е ужасно много, моите 45-килограмови ядат по 1800 kcal дневно и са си много добре замускулени. Колко тежи кучето?
Упс, видях. Не се наемам да давам съвети за корекция на определено състояние, но това с 3000-те калории и и толкова много протеини ми се вижда като ужасно прехранване и претоварване, може би пак да е завишен приемът като цяло, но не чак двойно над нормата, по-кротичко.
Публикувано: 03 November 2011 - 11:27 AM
Уточнения:
Тези 180 гр. ги изчислявам на база на даденото на чувала, там пише 30% протеин, аз давах 600 гр. - значи 180 гр. нали?

Кучето тежи 24 кг. и наистина ядеше тези 600 гр. на ден без да качва нищо.
А тези 3000 калории с примерната рецепта за натурално хранене ги смятах за даване на няколко пъти, не наведнъж.
Сега актуалното:
След известно четене, въведох натуралното хранене, отначало с пилешко, а от вчера и със свинско. Свинското пека, пилешкото варя, давах месо от фенер, бутче, кълка, гърди. Определено кучето предпочита по-мазното месо, на пилешките гърди се позамисли малко, че доста сухи й идват и трябва да се добавя мазнина. Вечер давам натурална храна, а сутрин - гранули, накиснати в бульона от месото.
Прехода мина много леко, кучето яде всичко с голям апетит, и не се разстрои нито веднъж. Дори преминаването на натурално хранене имаше положителен ефект върху хигиенните навици - преди заради сухите гранули лочеше много вода и не винаги успяваше да остиска докато се прибера, а вече е по-добре.
С какво храня в момента: (1 хранене)
300 гр. свинско / мазно пилешко / сухо пилешко със зехтин
50 гр. кафяв ориз /сухо тегло/, иначе го давам варен, разбира се
50 гр. извара
50 гр. кисело мляко
50 гр. варен морков / друг зеленчук
Докарва го на 50% протеин, 30% мазнини, 20% въглехидрат, като калории пак идва към 1150.

Публикувано: 03 November 2011 - 11:36 AM
3000 ккал на колкото и приема да ги дадеш, нормата на калорийния прием е дневна, така че претоварването е налице. Просто малко по-кротко го давай, това е прекомерно.
Например аз бих взела норма на калориен прием за куче с желаните килограми, примерно ако искаш да тежи 32 кг, търся колко е за 32 кг. и бих я увеличила с не повече от 30% докато достигне желаното тегло.
За мен процентите на протеин и мазнини трябва да бъдат разменени, ако това са проценти от калории. Или са от грамове? Рецептата ти ми изглежда много добре, сега ще видя моите сметки какво ще кажат.
Публикувано: 03 November 2011 - 11:55 AM
Липсват полиненаситени във варианта със свинско - може да отнемеш малко от месото и да добавиш нерафинирани растителни мазнини.
Това очевидно е половината дневна дажба, което е по-добре. Бих се придържала в рамките на 1800-1900 ккал дневно, но ти ще си решиш по състоянието на кучето. Имай предвид, че ще усвоява тази храна по-пълноценно от гранулата, т.е, това, че не е наддавала от 600 г гранули може да значи просто, че голяма част от калориите е изхвърляла като отпадък и дефакто е приемала доста по-малко калории.
ПП При първата сметка ми бяха грешни стойностите за изварата, поправих ги, перфектен е балансът.
ППП Виждам откъде идва разликата. В калкулатора, който ползваш, няма данни за свинско врат, а за филе - там мазнините и протеините са в доста по-различно съотношение. Всъщност всичко зависи от това какво ще е месото.
Публикувано: 03 November 2011 - 02:54 PM
Радвам се, че съм уцелила баланса. Ще продължавам така, стремим се към 30 кг. тегло.

С натурално хранене акото е много по-стегнато и много по-малко количество.
И колкото повече месо сложа, толкова по-малко е отпадъка, явно се усвоява почти изцяло.
Мил, благодаря за консултацията!

Публикувано: 03 November 2011 - 03:10 PM
mil_, в 03 November 2011 - 11:13 AM, написа:
От гранулите просто е изтеглена водата, като хапне кучо пие повече вода и те затова набъбват. След като набъбнат добиват обема, който би имала натурална храна със същата калорийна стойност. Когато в храната се съдържа вода, кучо пие по-малко, така че никакви обеми не се увеличават.
Естествено, добавеното количество натурална храна трябва да е за сметка на отнето съответно количество гранули (като калории).
Няма как при преминаване към натурално хранене да не се смесва, за мен вариант веднъж така, веднъж иначе, разстройва храносмилателната система повече. Това за киселинността не ми е известно, но дори да е вярно, организмът не е устроен така, че сутрин/вечер да превключва като с копче, тези настройки стават за седмици.
Така бях чела, съжалявам, ако съм дала грешен съвет.
Понеже не смея да мина изцяло на натурално хранене, а ми се иска да си хапват и "истинска" храна, затова съм на този вариант. Апетитът при готвеното е в пъти по-голям, кеф ми е да ги гледам как хапват. Проблем с отпадъчния материал има рядко- за последно като им варих свински гръкляни, които имат доста месо, хрущял, разбира се, но май са и в повече мазни.

Публикувано: 04 November 2011 - 04:59 PM
Fibsi, в 03 November 2011 - 03:10 PM, написа:
Ако лапат редовно мазнотии този проблем отшумява.С рибата в началото е същото.Като свикнат отходният продукт става образцов.
Публикувано: 10 November 2011 - 02:30 PM
След прочетеното, стигнах до извода, че едновременно с мазно месо им давам повече от нужното въглехидрати. Престанах и резултатът е чудесен!
Сутрин към гранулите добавям зехтин, а вечер давам натурална- мазно месце, зеленчуци, кис. мляко. Много съм доволна, благодаря за съветите!

Публикувано: 31 January 2012 - 02:30 PM
Публикувано: 07 February 2012 - 09:28 PM
Ако храните натурално не забравяйте, че кучето е месоядно животно - храносмилателния тракт е доста по-къс от този на тревопасните и на всеядните (като човека). От останалите храни усвоява твърде малко, затова разчитайте просто на месото.
В друг пост за натуралното хранене пък прочетох, че прекаления протеин не е полезен и натоварва организма на кучетата и трябва да се избере високомазнинна диета бедна на въглехидрати, повече протеин и най-богата на мазнини и се препоръчва сметана, кашкавал, извара(богати на мазнини храни)
Аз не съм диетолог то е ясно, ама как да си докарам мазнини без тези млечни продукти и само с месо, което пък изключително много завишава протеина?? Зеленчуци и плодове пишат хората всякакви , а после чета, че цитрусите имали много киселина, гроздето и тропически плодове пък много захар, доматите не били полезни, салатите не хранели и се давало по 50 гр максимум на ден... Някой да помогне ????

Публикувано: 08 February 2012 - 12:47 AM
За да докараш мазнини, даваш мазно месо или добавяш зехтин. Например аз давам свинска плешка без кост, доста мазни парчоци са, пуска много мазен бульон.
При последните 10 мин от варенето на манджата хвърлям най-често по един нарязан морков или чушка.
Все пак основно на месото разчитам.
От плодовете давам само ябълки, и то от лиготия, да си поиграе с тях преди да ги изяде. И не ми се рискува с друго, и без това плодовата захар с нищо не й е полезна на организма.
В момента кучето е на смесено хранене, което й понася добре. Иначе съвсем доскоро беше изключително на натурално хранене, изглежда и се чувства много добре, но нямаше желания ефект за напълняване - дори и след 3 мес. хранене с по 700-800 гр. свинско на ден + ориз + другите мешаници, не е качила нито килограм.

Публикувано: 08 February 2012 - 05:34 AM
По колко на ден/седмица даваш сметана, кашкавал, кис.мляко и сирене като грамаж?
Смесвала с месото с горепосочените на готвено?
А как стои въпроса с рибата? Всяка седмица ли даваш?
Нещо друго за пълнеж освен ориза и юфката, която тука я нямаме никаква :(((((((
За витамините, минералите, омегите ползваш ли добавки, рибено масло...??
На какви колограми сте и колко килокалории и даваше на ден натурална? Моята е към 18 килограма максимум при ръст 53см. и все ми се вижда слаба хахахах Досега давах по по-малко, но като доиздаваме плавничко гранулата и мисля по 300 грама месо на ден с добавките му там
Много въпроси ....

И в друг пост бях питала, но и тук ще попитам-най вече ми е интересно дали могат да се създадат 4,5 перфектно балансирани рецепти с риба, пиле, свинско, карантии, с млечните които са нужни, оризи, зеленчук, омеги, които да се сменят постоянно и да не се търсят други или да се експериментира или си трябва постоянни мъки с рецептите?