Публикувано: 11 December 2010 - 07:05 PM
Здравейте, бях обещала да пиша след като науча повече за ваксината - PESTORIN е подходяща както за обикновенни така и за мини зайчета /посъветвах се и с други ветеринари/.
Делфин здравейте,
И преди съм имала мини зайче и от опита, които имам мога да ви кажа, че всичко зависи от характера на зайчето и от стопанина му. Първото ми зайче го купих по интернет, беше доста голямо - на 1 годинка. Не можах нито веднъж да го гушна и да му се порадвам, защото то не беше свикнало някой да го вдига и да го гали. Страхуваше се от всеки шум, всяко движение и ми беше доста трудничко с него, но никога не е било агесивно и не се е опитвало да ме хапе / беше мъжко/. Зайчето, което имам сега, беше на 40 дни, когато го взехме от зоомагазина /женско/ От първият ден я уча да се гушка в мен, галя я, играя си с нея, храня я от ръката ми, обръщам я по гръб и така я нося, оттделям и много внимание и на нея много и харесва и започва да ми лиже ръката с езиче всеки път, когато си играя с нея. Самичка идва и започва да се катери по мен, когато и се играе. Тича след мен, когато е пусната да се разхожда. Не се страхува от абсолютно нищо. Послушна е много, като изключим, че и харесва да си похапва от тапетите / трябва да ги наблюдавате много внимателно, докъто играят, защото някой зайчета освен тапети си похапват и кабели, гризят обувки, дърво и т.н./.
Клетката и не е от най-големите и не оставям вратичката и отворена през цялото време, защото немога постоянно да я наблюдавам. Но тя ми подсказва кога и се играе - винаги когато започне да се опитва да гризе железните решетки на клетката иска да излиза.
Чувала съм, че женските стават по-агресивни в периода на размножаване, но според мен отново зависи от характера на зайчето и в каква среда живее.
От опит също мога да кажа, че не е добре за зайчетата, около тях да има малки деца. Моята племенница /4 годишна е/ има заек и чесно казано нямам идея как все още е жив. Причината е, че още е малка и не разбира, как би трябвало да се отнася със зайче. Според мен 6 годишно дете не би било опасно, защото вече е достатъчно голямо.
За ваксините също има различни мнения - това което аз знам е, че първата ваксина се слага на 2 месеца или когато стане около 500 грама.. След което, на всеки 6 месеца трябва отново да се ваксинира.
Храната трябва да бъде суха, гранулираната храна е подходяща / на малко зайче давайте 1-2 супени лъжици/. Трябва да се следи теглото му ,не е хубаво да е много пълно. Не трябва да се храни със пресни зеленчуци или трева, защото кормчето може да се поддуе, да получи разтройство и да умре. Ако решите да му давате плодове или зеленчуци, уверете се, че са добре усушени и не давайте голямо количество. В клетката му трябва винаги да има сено. То е важно за храносмилането.
Винаги трябва да има чиста и прясна вода. Може да му вемете витаминна креда, на която да си точи зъбите. По желание може да му давате витаминни дробсове или други лакомства и сладости за зайчета по 1 на ден във храната / може да ги намерите във всеки зоомагазин/Да се поддържат талаша или дървесната настилка чисти.
Надявам се да съм била полезна. :)