Dog.bg Форуми : Декоративно зайче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (134 Страници) +
  • « Първа
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Декоративно зайче

#2521 Потребителят е офлайн   tinati Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 19 January 2011 - 12:48 AM

здравей Жоро,

по въпроса за настилката бих те посаветвала да ползваш трици. Аз ползвам вече от години трици и досега съмяиамала абсолютно никакъв проблем. Още повече, 4е триците много добре абсорбират и неутрализират течности и миризми. В никакъв случаи не бих използвала мрежа.

По въпроса за тоалетната: по принцип зайците са много чисти животни - те винаги от само себе си си избират едно ъгълче в клетката, където да си свършват работата. Така че, вървона4ално бих оставила клетката без тоалетна и бих следила, кое ъгълче си е избрал зайко. Може тогава на следващиа ден да я сложиш тоалетната на това миасто, а за да подсетиш заека за какво е това, сложи 1-2 от неговите барабонки в тоалетната. По този начин аз всички мой зайчета ги научих да си ходят на тоалетната.

Аз сменям тиците на тоалетната абсолютно всеки ден, а триците на клетката на може би някаде 3 дена. По този начин със сигурност няма да вземе да замирисва.

#2522 Потребителят е офлайн   tinati Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 January 2011 - 01:02 AM

по въпроса дали мъжко или женско зайче да си вземеш: аз съм на мнение, че зайците са много социални животни и трябва да живеят само в компанията на себеподобни. Едно зайче рано или късно много усамотява, независимо колко внимание получава от стопанина си.
за съжаление в българия сме много изостанали на тази тема, но в чужбина зайчетата единствено и само по минимално двойка се държат (Естествено след като мъжкият бъде кастриран!!!)И два заека не правят повече работа отколкото един заек, а ще си има приятелче за цял живот.

Аз в никъкав случай не бих кастрирала женската зайка, (освен ако това не е наложително по здравословни причини). Кастрацията на женските е много по сложна от тази на мъжките зайци и затова упоиката трябва да е по дълбока. А точно това е проблема - Има много случаи, в който женската не преживява дълбоката упойка и не се събужда!

Че женските били умирали, ако не ги кастрираш, това го чувам за 1-ви път, и е абсолютно грешно!

И още един съвет: освен всички други неща, които му трябват на заека, му купи наи-добре и някоя къщичка / хралупа (по нагоре сум качила снимки на подобни дървени хралупи за зайчета). Зайците много обичат да се крият и гушят в хралупите си.

#2523 Потребителят е офлайн   joro1987 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 19 January 2011 - 02:45 AM

Много мерси за помощта. А зайчето трябва ли да си има легло? И понеже знам, че сеното е много важно за тях - трябва да го имат в купичка за храна, отделно разхвърляно или пък... четох, че и в тоалетната им се поставя. Иначе мен не знам защо ме влече към някаква чергена настилка - естествено, такава, която да не яде. Четох няколко статии на английски и във всички тях се казва, че талашът е много вреден за дробовете на заека. Предлагат нещо, което наричат sisal mat - на български не знам точно как да го обясня. Ето линк да видите как изглежда - http://s7v1.scene7.c...13207?$product$

#2524 Потребителят е офлайн   Bainca Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 19 January 2011 - 10:09 AM

Здравей joro1987,
Аз използвам дъвестна настилка. Изглежда ето така. http://www.zoomagazi...d=4736&start=10 Използвам я постелка на тоалетната. Хубава е, защото не полепва и не се разнася, не мерише така както триците и абсорбира много по-добре от тях. За да предразположиш зайчето да ползва тоалетната може да сложиш сено в ясла, която се закрепя на клетката близо до тоалетната. Аз също съм гледала разни клипчета, където ветеринари го препоръчват и аз самата го правя- действа. tinati също е права, че зайчето само си избира ъгълче, в което да ходи до тоалетна и просто трябва да поставиш тоалетната там. За sisal mat чувам за първи път и незнам как се казва на български и дали може да си го купиш от тук, но от това което прочетох,е че можеш да го използваш като постелка на клетката.
Моето зайче например си има легло, но не защото аз така съм решила, а защото докъто я наблюдавах, когато беше малка забелязах, че използва купата си за място на което да спи. И реших да пробвам с легалце - от тогава спи само на него. Така че според мен пробваш, докъто намериш варианта, който е най- подходящ за твоето зайче. :)

#2525 Потребителят е офлайн   joro1987 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 19 January 2011 - 01:02 PM

А според вас ако сложа някаква постелка за цялостна основа и отгоре разхвърлям слама - идеята я видях в чуждоезични форуми, дали ще е ОК? Чудя се обаче каква да е постелката, за да не се натрови от нея или пък да го дразни... Преди малко пък гледах видео, в което една мацка обяснява, че дебел слой вестници и обилно сено отгоре е най-добре.
Чудех се и откъде да си купя клетка? Какво мислите за тази: http://bg-pet.com/Ro.../Cage/bunny.htm (за долната говоря).

#2526 Потребителят е офлайн   Bainca Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 19 January 2011 - 03:36 PM

Аз знам, че мастилото от вестниците не е много полезно за зайковците..А тъй като са гризачи, обичат да си хапват - всичко - от вестници и картон, до килими, тапети, дърво, мазилка, балатум, кабели..Досега не съм виждала да се откажат от нещо..Това е второто ми зайче btw..
Ще ти разкажа за жената на братовчед ми..Те също имат зайче и незнайно защо веднъж решили, че няма да му слагат повече трици и ги заменили само със сено..Зайчето им не е свикнало да пишка на определено място и познай :) /Тъй като няма къде да попие урината, зайчето се намокря /не е добре да е мокро/ и докъто изсъхне доста акита са се полепили по козината му...Отделно и самото зайче започва да мерише на урина, което едва ли е приятно.................. Иначе ако го научиш да пишка само в тоалетната може и да се получи..Трябва да пробваш и да видиш кое е най-доброто решение за теб..
За тази дървестната постелка забравих да ти кажа, че когато се напои с течност, гранулите набъбват, стават като топченца и всекидневно може да изхвърляш само тях..Много е икономична.
Моята клетка е същата като тази + купичка + поилка си върви.. Клетката не е много голяма, но е достатъчна и за вече порасналото зайче. Има място да се разхожда вътре.. Естественно, колкото по-голяма е клетката, толкова по-добре ще се чувства зайчето, но и излиза доста по-скъпо..

#2527 Потребителят е офлайн   joro1987 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 19 January 2011 - 04:16 PM

А какво ще кажете за този вариант - http://www.youtube.c...eature=related. Изглежда мекичък за зайо и удобен за почистване.

#2528 Потребителят е офлайн   ~~~Vikito~~~ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2011 - 04:56 PM

Тази като че ще гледа бебе а не зайче Качена снимка според мене с трици е най - удобно като се изпишка махаш само триците които са мокри - а така ми се струва че ще намирисваКачена снимка

#2529 Потребителят е офлайн   joro1987 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 19 January 2011 - 05:56 PM

BAINCA, а клетката ти има ли прозорче, през което зайчето само да си излиза и да се връща? Стърготините са доста хвалени, но ми изглеждат скъпички - 10 лева опаковката. Имаш ли наблюдения за колко време ти стига една такава? И все пак - под тях мога ли да сложа вестници, за да ми е по-лесно чистенето? Леле, колко питам, чакам ме е срам :)

#2530 Потребителят е офлайн   robs Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 19 January 2011 - 06:16 PM

Показване на мнениетоjoro1987, в 18 January 2011 - 10:07 PM, написа:

А и още нещо - мъжко или женско да си взема? Чувал съм нещо, че женските ако не ги кастрираш, умирали!

Не е така.Ако искаш мъжко като порасне малко се опитва да се чифтоса с ръката ти и пръска някава течност........А женските не правят такива простотии и нямат цикъл като кучетата.А колкото до талаша не си взимаи такъв.Пробвах и двата вида и талаша не е добър.Той май нещо тровеше зайо и го махнахме. :ba_025: :ba_025: :ba_025:

#2531 Потребителят е офлайн   joro1987 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 20 January 2011 - 03:13 PM

Някой има ли впечатления от zoomagazin.eu и тази красавица http://www.ferplast....609/frm_pagina=

#2532 Потребителят е офлайн   robs Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 20 January 2011 - 06:16 PM

Ами хубава е.Братовчед ми е с такава,но заека му гризе металните пръчки...

#2533 Потребителят е офлайн   joro1987 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 20 January 2011 - 06:27 PM

Е, клетката едва ли е виновна за това :) Мерси за отговора. Тъкмо я поръчах.

#2534 Потребителят е офлайн   Bainca Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 20 January 2011 - 08:23 PM

Joro, клетката има отвор отгоре и вече зайчето се научи да си отваря само и да излиза, но докъто беше по-мъничко не можеше да стигне до горе...anyway..виждам, че вече си си поръчал клетка..много е хубава. :) За дървесната настилка - аз си купувам малки разфасовки..Намерила съм си един зоомагазин, където продават 1 кг за 1 лев..Аз я използвам само, за да покрия дъното на тоалетната като я сменям всеки ден..Една такава опаковка ми стига за около седмица или малко повече.. Не смятам, че излиза скъпо..

#2535 Потребителят е офлайн   joro1987 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 20 January 2011 - 08:59 PM

Bainca, а за останалата част на клетката каква настилка използваш? Я дай да видя снимка на твоя зайо, че ми е интересно :) By the way, колко голям (кг и см) става един мини заек като порасне?

#2536 Потребителят е офлайн   Krasi i Bart Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2011 - 02:00 PM

Здравейте
За настилка добра идея са пелетите,има една фирма която продава 15 кг пелети за 5 лв.(мога да я дам на лични,за да не става реклама)Ще караш много време с тях...не се разсипват около клетката и не се залепят по козината на зайчето,както стърготините.Много добре абсорбират влагата и по-рядко се сменят.
Част от мойте клетки са дървени(ръчна изработка),на пода има парче балатум или подабна настилка,за да не се всмуква влагата в дървото(а и лесно се чисти с гъбичка) и върху балатума слагам пелетите.Зайчетата се чустват добре

#2537 Потребителят е офлайн   Bainca Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 21 January 2011 - 06:08 PM

file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/New%20folder/Snapshot%20of%20me%2012(1).png
file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/New%20folder/Snapshot%20of%20me%2013(1).png
file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/New%20folder/Snapshot%20of%20me%2014.png
file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/New%20folder/Snapshot%20of%20me%2015(1).png
file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/New%20folder/Snapshot%20of%20me%2016(1).png

file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/21040_1356320745193_1146694959_31124818_7330078_n.jpg
file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/21040_1356320265181_1146694959_31124817_7988708_n.jpg
Извинявам се за лошото качество на първите няколко снимки..Обещавам скоро да направя хубави снимки на моята Мали, за да може да я видите по-добре :)
Последните 2 са на първото ми зайче :) Казваше се Майк Вазовски и беше голям палавник :)

#2538 Потребителят е офлайн   Bainca Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 21 January 2011 - 06:11 PM

file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/New%20folder/Snapshot%20of%20me%2012(1).png
file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/New%20folder/Snapshot%20of%20me%2013(1).png
file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/New%20folder/Snapshot%20of%20me%2014.png
file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/New%20folder/Snapshot%20of%20me%2015(1).png
file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/New%20folder/Snapshot%20of%20me%2016(1).png

file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/21040_1356320745193_1146694959_31124818_7330078_n.jpg
file://localhost/C:/Users/Tania/Desktop/21040_1356320265181_1146694959_31124817_7988708_n.jpg
Извинявам се за лошото качество на първите няколко снимки..Обещавам скоро да направя хубави снимки на моята Мали, за да може да я видите по-добре :)
Последните 2 са на първото ми зайче :) Казваше се Майк Вазовски и беше голям палавник :)

#2539 Потребителят е офлайн   joro1987 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 22 January 2011 - 04:52 PM

Тъкмо си сглобих Casita 100 след доста зор. Ама каква е красавица само :) Остава да взема и обитателя й. Имам и едно въпросче - настилката на клетката различна ли трябва да е от тази на тоалетната. Предполагам, че да, защото така заекът ще се обърква къде какво да прави :)

#2540 Потребителят е офлайн   galia_sn Икона

Публикувано: 26 January 2011 - 01:56 PM

Здравейте. Имам малък проблем, преди малко зайчето ми изяде цялата ластика( обикновена) с която му прикрепям поилката към клетката. Може ли да му стане нещо? Трябва ли да се обърна към ветеринар? Надявам се на някой да му се е случвало и да ми помогне с отговор. Благодаря ви предварително :)

• (134 Страници) +
  • « Първа
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни