Dog.bg Форуми : Декоративно зайче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (134 Страници) +
  • « Първа
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • 132
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Декоративно зайче

#2581 Потребителят е офлайн   Gabbbba Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 02 September 2011 - 12:40 PM

Здравейте :) имам клепоухо мини зайче и му търсим гадже :) Качена снимка и не се подвейдайте по шапката... мъж е :rc_036:

#2582 Потребителят е офлайн   anna90000 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 05 September 2011 - 12:41 PM

искам да попитам, понеже на моето зайче и двете очички му сълзят пробвахме с какви ли не лекарства със специални капки с лайка с едно друго лекарство дето се разтваря в водата му ест го заведохме на ветеринар а именно той ни исписа всички тези неща сега ту спират да сълзят, ту пак почват и незнам как ще излекуваме тези очички може би няма как незнам, та въпроса ми е може ли от това съзене да ослепее от това най много ме е страх???????

#2583 Потребителят е офлайн   tinati Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 September 2011 - 09:53 PM

Ана, сълзенето на очите е вторичен проблем, това е само симптом, трябва да се търси причината. Преглеждани ли са зъбите на заека - и предните, а също така и кътниците? често проблеми със лоши зъби (например когато са прекалено дълги) водят и до проблеми и с очите.

#2584 Потребителят е офлайн   tinati Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 September 2011 - 10:45 PM

качете снимка на зайчето, за да се види в какво състояние са му очите!

може да е и бактериaлна инфекция. изследвани ли са очите? ако е бактериална инфекцията се налага третиране с антибиотик.

Само очите ли са засегнати или има и течение на носа?

#2585 Потребителят е офлайн   anna90000 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 07 September 2011 - 09:22 AM

не носа му не тече, но едва ли е от зъбките ако беше от това той нямаше да се храни да яде,да гризе кредата си!Ние купуваме от гранулрания талаш дето се троши а зайчето ми понякога се тръшка и така ляга, а очите му се прашат от това, но незнам дали това е проблема :dh_188: :dh_188:

#2586 Потребителят е офлайн   ~~~Vikito~~~ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2011 - 05:27 PM

Еми сменете му талаша с по- едърКачена снимка и не слагай на целия под а само отстрани и в ъглите да може да пишка там Качена снимка

#2587 Потребителят е офлайн   anna90000 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 12 September 2011 - 12:46 PM

дори и капките не помагат сега малко му се пооправиха и сигурно пак ще почнат :dh_188:

#2588 Потребителят е офлайн   tinati Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 September 2011 - 10:46 PM

ами да, сигурно пак ще почнат! не разбирам, какъв е проблема да се закара на ветеринар и се прегледат зъбите му? 90% от всички проблеми с очите идват от проблеми със зъбите. това, че продължава да се храни - съвсем не означава, че няма проблеми със зъбите - то ако чакате, докато спре са се храни.... ехeee....

едва ли е от талаша. но ваша си работа - вие си знаете най-добре. Жалко само за животинчето. :dh_188: :dh_188: :dh_188:

#2589 Потребителят е офлайн   anna90000 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 17 September 2011 - 09:42 AM

водихме го вчера на ветеринар за зъбките и той каза че му са здрави и са му добре но за това сълзене нищо не може да направи :dh_188: :dh_188: :dh_188: и на мен ми е жал но явно няма какво да се направи :dh_188: :dh_188:

#2590 Потребителят е офлайн   j_ADA_miki Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 October 2011 - 09:26 PM

:sad: Хора защо боли така, болката не угасва а днес стават точно 2 години без моето слънце.Липсва ми :rg_057: обичам те зайко Прикачен файл  001.bmp (225.05K)
Брой сваляния: 86 Прикачена снимка
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#2591 Потребителят е офлайн   ssgg Икона

Публикувано: 11 October 2011 - 03:15 PM

Здравейте,

Имам мини клепоухо зайче от около 3 седмици /подариха ми го тогава/ , сега зайчето е на около 2 месеца. Мисля да му слагам ваксина, разбрах че без нея не може. Всички ли ваксинирате зайчетата си? Обадих се в близката ветеринарна клиника, казаха ми че ваксинирането е 10 лв, това ли е цената? Искам също да ви питам дали давате клонки на зайчето, сурови или пресни? Четох в един форум, че е хубаво за малките зайчета орехова шума, което ще рече сушени листа от орех. Не смея да му давам, докато не ми потвърдите вие дали давате, може ли да са пресни? Дали е толкова важно, мисля че заради йода който имат орехите, затова се дават и листата, но пък да не стане беля.... Също листа от джанка - тях ги пробвах, зайчето ги яде /повече му се усладиха пресните, но не посмях да му давам много и изчаках да изсъхнат/. В сайта на Krasi i Bart видях, че храни зайчетата си с кълнове? Моля да разкаже какви кълнове им дава и по колко, за първи път чувам? Зайчетата й са супер сладки, сигурно вече ги е продала, но си представям колко е приятно в заешката й ферма!
Искам да попитам дали е ок да слагам талаш само в ъгъла, който му е тоалетна. Купих му ъгълче-тоалетна за гризачи и зайчето ходи само там да пишка, много е мило. Клетката му е гола, без постелка - мисля си дали така му е добре. Да не би да трябва и да лежи върху талаш или някаква постелка?
Също и каква вода му сипвате? Чешмяната тук в София е гадничка, но в магазина ми казаха само чешмяна....и аз му сипвам чешмяна....
Зеленчуци и плодове давате ли и от кога, по колко? Изчетох няколко страници назад, но не видях отговор на тези въпроси. Дано нямате против, че толкова питам, но искам всичко да ми е ясно. Иначе и нашето яде хартия...тук видях, че не е опасно...много му харесва :smile: Не съм сигурна и за пола му - тъкмо си мислех, че е момче и видях в интернет снимки на зайче, за което коментираха, че е нещо като хермафродит...с объркан пол било... и моето има нещо като малка пиша, но.... :wub: не зная как е при момчетата и как при момичетата... Дано ветеринаря като отидеме за ваксина да може да ни каже. Предварително ви благодаря за вниманието!

#2592 Потребителят е офлайн   ssgg Икона

Публикувано: 11 October 2011 - 08:43 PM

Здравейте, единият ветеринар днес ми каза, че трябва да се прави на зайчето вътрешно и външно обезпаразитяване, отделно да му давам различни прахчета във водата..., не само ваксината за която се обадих? Вие правите ли такива неща? Аз разбрах, че някои хора дори и ваксина не слагат... А сега и обезпаразитяване... Ще чакам отговори с нетърпение :)

#2593 Потребителят е офлайн   tinati Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 October 2011 - 11:22 PM

да, ваксината е задължителна.
за какво обезпаразитяване става въпрос? попитайвета! обезпаразитяването се прави единствено ако зайчето е в лошо състояние.
НЕ бива да давате орехова шума на зайчето, най-добрата, полезна и здравословна шума за зайчетата е тази от лешникови дървета.
никога не сум чувала зайци да ядат кълнове!??!? много странно и явно грешно.
слагай талаш не само в ъгъла, а в цялата клетка.
освен това заека се нуждае от хралупа/къщичка, кадето да се крие - това е абсолютния минимум.
дневно поне няколко часа, трябва да му е отворена клетката, за да може да се разхожда и движи.
също така се изисква и всеки ден прясно сено, продават се и в малки опаковки.
сипва се обикновена чешмяна вода.
няма зайци хермафродит - това, което сте чели е просто грешно - питайте ветеринаря си.
за заека може да му даваш моркови, ябълки, круши, маруля, краставица, целина и още много други зеленчуци. започни с малки количества - 20-30 грама на ден, рязката смяна на вида храна ще му развали стомаха.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#2594 Потребителят е офлайн   Kolchev Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 15 October 2011 - 08:51 PM

Здравейте.Току що си направих регистрация тук, и много ще се радвам да споделяме мнения.
Знам че много хора не обичат да четат дълги постове във форумите, но наистина е важно, затова МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ, или поне прочетете.
Да започна с една тъжна история.Преди около две години си купих зайче, порода лъвска глава.Отначало когато беше в клетката с останалите зайчета в магазина изглеждаше доста по-голямо от останалите, но все пак останалите бяха късокосмести.Много ми хареса, купих го и много му се радвах.Но то имаше проблем, както се оказа, често срещван.Зъбките не му растяха правилно, следователно то не успяваше да си ги истрива, а на всичкото отгоре не ядеше нищо твърдо, нито блокчета, нито крекери, нито кабели, нито мебели-нищо.Оставял съм го по цяла седмица в апартамента да се разхожда на воля като ме няма, а като се върна всичко беше на ред.Давах му филии с хляб, той оставяше дори кората-явно му се виждаше твърда.Зъбките започнаха да му стигат до нослето, и се уплаших, че няма да може да яде и че ще умре.Четох във форуми, хора бяха писали че умират зайчета от това...Още повече се уплаших и още на следващия ден ходих до зоо-магазин, и му купих блокче и крекери, за да му помогна да си ги счупи.Заговорих се с продавача, разказах му всичко това, и той каза да не се притеснявам, в съседния блок има ветеринар, той ще му ги отреже.В първия момент се стреснах-ще му режат зъбите?!?!?!Но той ми обясни че не ги боли, нямали корени.Занесох го, изрязаха му зъбите, ноктите, всичко перфектно.За съжаление, лятото се върнах в моя роден град.Там започнаха проблемите.Обикновено в София се налагаше да му ги режат веднъж на 1-2 месеца.Но лятото, Бог знае защо в моя град ветеринарите при които ходих, не бяха чували че се режат зъбите.
Дори една ми отвърна-"Как ше му ги режеш бе, ти как ще се чувстваш ако ти ги отрежат."За съжаление, когато съм бил там в магазина/кабинета, доктора е отсъствал, а това е била жена му.Питах на още 1-2 места но никой не режеше.А положението беше критично.Реших аз да му ги режа.И ги рязах, но само външните, не можех да му отрежа другите.И изведнъж зайчето спря да яде, започна да мирише много странно и се получи едно петно на гръбчето без козинка.Ако това не се беше случило точно в този момент, ако беше изчакало още две седмици всичко щеше да е на ред.Но уви!Водих го по лекари, намерих един много добър, който всъщност единствен ми каза какво му е-кървава диария.А вътрешните му зъбки бяха станали около два сантиметра, извити на вътре.Каза че малко съм закаснял.Зайчето беше станало под 200-300 грама!!Биха му антибиотици, лекарства, витамини.....На следващата вечер почина в 5.30 сутринта..Много ми стана мъчно.Може би грешката беше моя, и това много ми тежи все още..
По-късно четох, че това може да се получи при неправилно хранене.А това че зъбките му бяха дълги, може би допълнително е спомогнало за понижаването на имунната му система и със способността му да се бори.
Но както казах много обичам зайчета и реших пак да си взема, но се зарекох, че ще полагам повече грижи.Затова този път няма да правя компромиси, за да няма фатален край.Исках лъвска глава, чисто сиво.Такова и намерих за щастие.В магазина ми казаха че е на около два месеца и половина, но е по-голям от бившия ми, във върховата си форма.Вярно че е и много по-пухкав но все пак е много по-голям.И се чудя какво става.Взех го, тъй като много ми хареса.Това че е малко по-възрастен не би ми пречило да го обичам и да се грижа за него подобаващо.Но има неща които ме притесняват.Първо казаха ми в магазина, да му направя ваксина след около 3 месеца-като стане на 6.Но не съм много сигурен, но не се ли прави първата ваксина на 3 месечна възраст?И второ-искам да го кастрирам, мъжко е.Но съм чувал че се прави на 4-6 месечна възраст.Тези две неща ме притесняват, особено въпроса с ваксините, все пак живее в клетка в която е живяло и друго зайче, а и все пак искам да знам приблизително на каква възраст е.
Въпроса ми е има ли начин да се определи възрастта на зайко, от ветеринар, и дали ако кача снимка, тези от вас които имат повече опит могат да ми кажат дали е възможно да е на 3 месеца?
И още нещо.Два пъти измих клетката, един път като умря първия зайко, втория път преди да сложа този.Старах се да я измия добре, и я измих с гореща, много гореща вода и препарат за миене на чиний.Трябва ли да се измие по добре, тази диария заразна ли е?
Поздрави, Колчев.
Качена снимка
Пс. Кутията с цигари е за да добиете по-добра представа за размера, не му давам да пуши-малък е още ;) !

#2595 Потребителят е офлайн   tinati Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 October 2011 - 09:38 PM

историята на първото ви зайче е найстина тъжна - жалко за зайчето, което така нелепо е умряло. защото няма какво да се лъжем не оказаната помощ от ваша и лекарска страна му е коствала живота. 200-300г!?! знаете ли че на тази възраст лъвстаката глава тежи тежи 1500г. Буквално е умряло зайчето не само от диария, но и от глад.

що се отнася до вашите вапроси:
- ваксинираите си актуалното зайче срещо Myxomatosa i RHD. ваксинациата може да се извършва след 10тата седмица, но двете ваксинации се извършват поотделно в рамките на 2 седмици.

- кастрациата може да бъде извършена след като заека стане на 12 седмици, така че нищо не ви пречи да го кастрирате.

Един съвет: сух хляб е абсолютно НЕ подходящ нито за храносмилателната система, нито зъбите на заека (хляба не е достатачно твърд. ако искате зъбите да се изтриват по естествен начин, по добре му давайте клонки от лешниково, ябълково или крушово дърво, те са идеални за зъбите.

Давате ли му всекидневно сено на заека?

И още нещо: явно сте чели и сте се интересували за подробности около зайците и социалната им натура. Зайците са изключително социални животни и се нуждаят от себеподобни. това няма да спра да го повтарям на свеки един, които си купи ЕДИН заек и си мисли, че този е щастлив и доволен.
така че бих ви съветвала, ако найстина искате да му сторите нещо добро на зайко, просто да му купите едно приятелче.

#2596 Потребителят е офлайн   Kolchev Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 15 October 2011 - 09:49 PM

Благодаря много за съветите.Не съм давал на предишното зайче клонки, но на този ще давам.За хляба, на мен не би ми дошла идеята да му давам хляб, или да го използвам като заместител на храната която му е нужна, но то го обожаваше, когато сядах да вечерям подивяваше като видеше хляба.Приятелката ми е алергична към хиляди неща, включително и към сеното, затова избягвах, но знам че е много важно да му се дава, така че ще направя нещо по въпроса.Явно доста грешки съм допуснал.
Ще се замисля и над идеята да му взема другарче.Приятелката ми и сестра и също имат зайчета, докато живяха заедно, зайчетата много се биеха през клетките и много миришеха.Едното е много злобно.Пуснахме го един път да си поиграят и с моя, като се притеснявахме че нейния ще нападне моя, но съвсем неочаквано, като ги пуснахме, моя който беше невероятно боричък и доста по дребен от другия го подгони и го сръфа.Тогава реших, че може би не се радват много много като има друго заиче около тях.
Сега по-важното- ще му навреди ли ако скоро са му били ваксина а аз го заведа да му направят пак?Притеснявам се за варианта ако ме лъжат за възрастта му, и за това ми казват да му ги бия след 3 месеца.Какво мислите за големината му, възможно ли е да е толкова голям на 3 месечна възраст, и може ли да се определи от ветеринар каква точно е тя?

#2597 Потребителят е офлайн   tinati Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 October 2011 - 11:06 PM

без значение, дали е обожавало хляба или не - вие на вашето дете бихте ли му давала всеки ден шоколад да яде, само защото го обожава?
АБСОЛЮТНО никакъв хляб не трябва да му давате. по скоро моркови, ябълка, круша, краставица, маруля, целина, магданоз, босилек и какво ли още не ....

що се отнася до другарчето. Вие наясно ли сте как се созиализират две непознати животни? нищо чудно, че двете на приателката ви са се хванали за козината! Зайците са АБСОЛЮТНО териториални животни, не може просто ей така да пуснеш нов заек на "терена" на 1-вия заек. Нищо чудно - ще се изпобият.

Зайците се созиализират на нейтрална територия - в друга стая, в коридор, в банята.... зайците трябва преди това да не са се виждали. тоест да сложите клетка до клетка и да гледате как се джафкат през клетките е пълна глупост.

И което е още по-важно: АБСОЛЮТНО нормално е, по време на социализациата да се сборят, да се ухапят и да лети перушина - по този начин зайците триябва просто по между си да определят кой е шефа! в такава ситуация, не трябва вие да се намесвате и да ги разделяте, само защото е фръкнала перушина. по този начин никога няма да успeeте да ги социализирате един към друг. Ако решите да му вземете приятелче, то това трябва да е, след като мъжкото е кастрирано (и 3-4 седмица карантена изкарало), и разбира се приятелчето трябва да е женско.

#2598 Потребителят е офлайн   anna90000 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 October 2011 - 01:58 PM

Извинявай tinati ама от къде знаеш всички тези работи за зайчетата къде си ги чувала че толкооваа много да знаееешш :dry: :dry: :dry: :dry: :dry: :dry: :dry:

#2599 Потребителят е офлайн   frajjsen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2011 - 02:20 PM

Здравейте... реших да си купя едно мини зайче, тип холандско джудже. За първи път ще гледам заек вкъщи, затова имам няколко въпроса:

Какво е необходимо да се закупи, за да задоволи потребностите и нуждите на зайчето?

Колко пъти да се храни и къпе?

Как трябва да се държа, когато го вземем? Тоест има ли нещо специфично?

#2600 Потребителят е офлайн   ~~~Vikito~~~ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 November 2011 - 05:39 PM

Здравей frajjsen -трябва ти клетка(по голяма)трици ,солно камъче,поилка за вода.За ядене сено и гранули като най-добре за начало да вземеш от тези които са му давали до сега.Аз на моето му давам по една супена лъжица сутрин и вечер-като го пускам да излиза .Плодове и зеленчуци докато е малко не му давай-после може да му даваш по малко.Сено през целия ден може да му слагаш .Когато го пускаш да излиза го гледай че са щури обичат да се катерят(може да падне)да няма цветя и кабели-някои обичат да си гризкат и от тяхКачена снимкаабе голям ангажимент си е зайчето-ако има малки деца да не му да не му досаждат много Качена снимкапитай ако те интересува друго и успехКачена снимка

• (134 Страници) +
  • « Първа
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • 132
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни