Здравейте.Току що си направих регистрация тук, и много ще се радвам да споделяме мнения.
Знам че много хора не обичат да четат дълги постове във форумите, но наистина е важно, затова МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ, или поне прочетете.
Да започна с една тъжна история.Преди около две години си купих зайче, порода лъвска глава.Отначало когато беше в клетката с останалите зайчета в магазина изглеждаше доста по-голямо от останалите, но все пак останалите бяха късокосмести.Много ми хареса, купих го и много му се радвах.Но то имаше проблем, както се оказа, често срещван.Зъбките не му растяха правилно, следователно то не успяваше да си ги истрива, а на всичкото отгоре не ядеше нищо твърдо, нито блокчета, нито крекери, нито кабели, нито мебели-нищо.Оставял съм го по цяла седмица в апартамента да се разхожда на воля като ме няма, а като се върна всичко беше на ред.Давах му филии с хляб, той оставяше дори кората-явно му се виждаше твърда.Зъбките започнаха да му стигат до нослето, и се уплаших, че няма да може да яде и че ще умре.Четох във форуми, хора бяха писали че умират зайчета от това...Още повече се уплаших и още на следващия ден ходих до зоо-магазин, и му купих блокче и крекери, за да му помогна да си ги счупи.Заговорих се с продавача, разказах му всичко това, и той каза да не се притеснявам, в съседния блок има ветеринар, той ще му ги отреже.В първия момент се стреснах-ще му режат зъбите?!?!?!Но той ми обясни че не ги боли, нямали корени.Занесох го, изрязаха му зъбите, ноктите, всичко перфектно.За съжаление, лятото се върнах в моя роден град.Там започнаха проблемите.Обикновено в София се налагаше да му ги режат веднъж на 1-2 месеца.Но лятото, Бог знае защо в моя град ветеринарите при които ходих, не бяха чували че се режат зъбите.
Дори една ми отвърна-"Как ше му ги режеш бе, ти как ще се чувстваш ако ти ги отрежат."За съжаление, когато съм бил там в магазина/кабинета, доктора е отсъствал, а това е била жена му.Питах на още 1-2 места но никой не режеше.А положението беше критично.Реших аз да му ги режа.И ги рязах, но само външните, не можех да му отрежа другите.И изведнъж зайчето спря да яде, започна да мирише много странно и се получи едно петно на гръбчето без козинка.Ако това не се беше случило точно в този момент, ако беше изчакало още две седмици всичко щеше да е на ред.Но уви!Водих го по лекари, намерих един много добър, който всъщност единствен ми каза какво му е-кървава диария.А вътрешните му зъбки бяха станали около два сантиметра, извити на вътре.Каза че малко съм закаснял.Зайчето беше станало под 200-300 грама!!Биха му антибиотици, лекарства, витамини.....На следващата вечер почина в 5.30 сутринта..Много ми стана мъчно.Може би грешката беше моя, и това много ми тежи все още..
По-късно четох, че това може да се получи при неправилно хранене.А това че зъбките му бяха дълги, може би допълнително е спомогнало за понижаването на имунната му система и със способността му да се бори.
Но както казах много обичам зайчета и реших пак да си взема, но се зарекох, че ще полагам повече грижи.Затова този път няма да правя компромиси, за да няма фатален край.Исках лъвска глава, чисто сиво.Такова и намерих за щастие.В магазина ми казаха че е на около два месеца и половина, но е по-голям от бившия ми, във върховата си форма.Вярно че е и много по-пухкав но все пак е много по-голям.И се чудя какво става.Взех го, тъй като много ми хареса.Това че е малко по-възрастен не би ми пречило да го обичам и да се грижа за него подобаващо.Но има неща които ме притесняват.Първо казаха ми в магазина, да му направя ваксина след около 3 месеца-като стане на 6.Но не съм много сигурен, но не се ли прави първата ваксина на 3 месечна възраст?И второ-искам да го кастрирам, мъжко е.Но съм чувал че се прави на 4-6 месечна възраст.Тези две неща ме притесняват, особено въпроса с ваксините, все пак живее в клетка в която е живяло и друго зайче, а и все пак искам да знам приблизително на каква възраст е.
Въпроса ми е има ли начин да се определи възрастта на зайко, от ветеринар, и дали ако кача снимка, тези от вас които имат повече опит могат да ми кажат дали е възможно да е на 3 месеца?
И още нещо.Два пъти измих клетката, един път като умря първия зайко, втория път преди да сложа този.Старах се да я измия добре, и я измих с гореща, много гореща вода и препарат за миене на чиний.Трябва ли да се измие по добре, тази диария заразна ли е?
Поздрави, Колчев.

Пс. Кутията с цигари е за да добиете по-добра представа за размера, не му давам да пуши-малък е още ;) !