Публикувано: 25 April 2007 - 04:35 PM
Аз искам да ви попитам няколко неща, вас, които настоявате колко е хубаво безпородното кокерче. (Моето беше такова и Бог ми е свидетел на този свят още не се е появило нещо, което да обичам повече от него и с което вярвам, че ако Бог е милостив отново ще ни събере някой ден под каквато и да е форма, вид, време и пространство). Та искам да ви попитам, защо сте влюбени в породата? Какво толкова й харесвате, което да е различно от другите породи? Не е ли все едно какво кученце ще гледате? Не - вие сте си избрали кокер. Обожавате погледа им, енергията им, интелекта им. Харесвате коприната по ушите им, въртеливата и вечно подвижна опашчица. Покъртитрлния поглед, напевния глас... Не знам - вие кажете? А задавате ли си въпроса, благодарение на како е тази любов към породата, която питаете?
Като си взимате кученце предполагам всеки от вас чете мнбого за породата, за характера й, за историята... знаете как възниква породата. Самото куче като такова, което човек е създал се е появило мноооооого векове назад в историята на човечеството. Защото И преди хиляди години, човека е видял огромното знаение на вълка и е започнал една дълга селекция, която днес стига до тези невероятни, очарователни, всякакви породи. Векове наред и строга селекция, томове изписани и труд за постигането на това, което сега е една порода. И вие мислите, че когато в дома и обятията ви попадне нещо така очарователно, без да знаете произхода му, имате право и наглост да размножите без всякакъв оглед на генетични, наследствени деформации, болести, характер, белези и какво ли още не с онова от съседния блок?????????????????????? Само защото ви е симпатично???????????????????????????
Та вие плюете по труда на толкова поколения селекционери, които за вас сега са създали дадената порода. Подигравате се и потъпквате труда и най-страшното - СПОМАГАТЕ ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ПОРОДАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Моето първо куче беше кокер шпаньол. Без родословие - т.е. без порода. И както и всички ваши кученца беше неповтроим и прекрасен, но далеч от това, което е породата. Беше по-дребен, по-космат, с "косичка" и ред други. Все пак всеки от вас предполагам е чел предостатъчно стандарта на породата, за да забележи различните отклонения от породата на своето съкровище. По-къси уши, неспецифична окраска, по-къдраво, нехарактерни петна, плашливо или агресивно, с по-изправени задни крачета или по-късички... Дребни нещица, които знаете, че не са по стандарта, Нима го обичате по-малко. Никой не допуска това.
Но аз преди да имам първото си куче, поради голямото си увлечение по породата бях изчела всичко и четях години по-късно освен за дресура, възпитание, поведение, така също и много за породата - като видех кокер му правех рентгенова снимка на кости, задни крайници, череп, виждах пропорции, линия на гърба, дълбочина на гърдите, движения... Без да искам. Но с годините, а сега вече е очеизвадно, у нас не виждам вече кокери които да приличат на коекри. Изчезват все повече, а популацията на тези сладки подобия се увеличава драстично и сигурно. Нима това ви радва? Че вече тази порода в България изчезва. Защото без ред и подбор, всеки с женско куче и още по-фрапантното - с мъжко - смята че неговото трябва да има поколение. АМА ЗАЩО??????? Нали сте влюбени в породата. Как може да прокламирате безпородното развъждане. Това че вашето е сладко не ви дава право да развъждате без документи.
Някой наистина интересувал ли се е как се започва нова порода? Знаете ли нашата прекрасна българска порода куче - Каракачанското от колко десетилетия не може да влезе в FCI. Знаете ли какъв къртовски труд и колко е сложно, трудоемко да се постигне стандарт на дадена порода и той да се утвърди. А имаме ред още прекрасни породи, които са все още непризнати. За да се започне порода си има много стриктни правила - колко поколения трябва да произведеш, от какви кучета, които да наблюдаваш и да селектираш и т.н. това са много години труд, за да се стигне до момента, в който породата ти е официално призната в световен мащаб. И някъде някой да си въобрази, че като му попадне таков акученце и го е изтървал без да иска и се е заплодило с комшийското, малките които са се пръкнали да ги продава за същата порода, да Лъже хората, а те от своя страна да решат че е тяхно право също да развъдят без оглед на породата и правилата с друго което прилича, но е без документи и то и не се знае баба му каква е. И така потъпквате толкова години труд за породата и я претопявате постепенно докато се изгуби. Ако си купувате списания и се интересувате има вече немалко породи, които са заплашени от изчезване, останали са само няколко екземпляра в света. Защо ли? КОй ли е виновен?
Ами погледнете в огледалото и пак се запитайте, какво харесвате в кокерите и защо държите да се погуби породата.