Кокер спаньол
Публикувано: 03 April 2006 - 11:17 AM
Няма да продължавам, за мен тази тема е "болна" но ако държиш да я разискваме, ще се включа с моето мнение.
Поздрави на Марк от мен и Сара w)

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 03 April 2006 - 09:58 PM
Дейв не е взет от прекупвач... а от съсед, мисля съм ти разказвала... не е роден в развъдник, родителите му не са родени в развъдници... но си е едно здраво куче...
и продължавам да твърдя - няма значение от къде е взето кучето, аКО УМЕЕш ДА РАЗЛИчИш ЗДРАВОТО от боланвото кученце в кучилото...
пък катро не умееш, отиди и огледдай кучилото на съседа или това на пазара заедно с познат или приятел,който отглежда куче, който разбира от кучета и заедно изберете мъника...
каква е гаранцията че няма да попаднеш на някой "болник" в развъдника... да ти го пробутат за здраво и после като се върнеш да искаш сметка що има тоя или оня проблем, да ти кажат - аа не знам, при нас си беше здраво... или да се направят на ударени, че не е взето точно от този развъдник?
аз отглеждам ку4е от 7 години... не претендирам 4е разбирам от кинология... изчетох навремето книжки със съвети как да възпитаме кучето си,как да го отглеждаме... но опита е черпен не от книги, а от съвети на други кучкари... няма нищо по-добро от това да има къде да попиташ, да ти се отговори... да го чуеш и разбереш... а не от книги...
не твърдя че аз съм правата, но аз съм си против тия развъдници... може би защото ги асоциирам с кучкарниците ... може би защото не държа кучето ми да има прадядовци и прабаби до 13-то коляно, да е с име дълго километър, а да ми грабне окото от раз и да си го харесам;да не 4акам 5 месеца доде се роди ку4илото то4но от еди си коя ку4ка /ку4е в женски род де ;)/... може би защото кучето от развъдника може да е също толкова здраво като това от пазара....

Публикувано: 03 April 2006 - 10:02 PM
Цитат
1super

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.
Публикувано: 04 April 2006 - 11:44 AM
Това е мойто мнение, аз не ангажирам никой с него, за себе си съм права. Вие за вас си знаете. Но докато има кой да купува от тези гнусни прекупвачи, ще има и кученца натъпкани по клетките, жадни на 30 градуса жега и мръсни и гладни.

Публикувано: 04 April 2006 - 05:12 PM

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.
Публикувано: 04 April 2006 - 09:21 PM

Публикувано: 04 April 2006 - 09:58 PM
Цитат
Много си права! 1super НО трябва и останалита животни в момента по пазара да им се намерят стопани. И всичко ще си дойде на мястото r) Дано това стане скоро.

Публикувано: 05 April 2006 - 10:07 AM
Цитат
не ми казвайте че дядо Пенчо от село Трънково примерно, който лгеда кокошчици на двора... и трянбва да си купи 10 кокошки, щото лисицата от планината му ги е изяла. няма да може да си ги купи от пазара? bl)

Публикувано: 05 April 2006 - 12:01 PM

Публикувано: 05 April 2006 - 02:35 PM
споменах кокошчиците... защото нали каза всички животни... сега се сещам че в графата домашни животни спадат и конете,кравите l) те също са и любимци - особено на село където кравата дава мляко,овцата вълна, а коня е превозно средство l)
не ме разбирай погрешно че се заяждам или те иронизирам... просто искам да уточним тоя закон l)

Публикувано: 07 April 2006 - 04:13 PM
хайде стига вече разходки по полянки и планини, нищо че е пролет... идвайте да разкажете какво става с вас,приключения около разходките...
айде, че тая тема все пада в дъното на форума, и все трябва да я вдигам с постовете си r)

Публикувано: 08 April 2006 - 12:46 PM
докато излизах от апартамента /живея на 1-вия етаж/, един дядо се прибираше с малко бонбонче - кокер. Естествено не можах да устоя на изкушението да клекна да я погаля /оказа се че е мадама/ и както винаги попитах колко е голяма. оказа се че е на 10 месеца....
абе бонбон, о4ите ми останаха в нея. същ дейв като бебе....
но какво помрачи радостта ми...
дядото се качи в асансьора, без да задържи вратата, върви си напред а кутрето пътика след него... и познайте какво се чу... едно пронизителнио квиииииииииик...
сърцето ми се сви...
естествено сер развиках на дядката че не внимава... че трябва да се огледа - все пак с бебе се движи...
та мисля си... трябва ли да се поверява отглеждането на мъници на възрастни хора?

Публикувано: 20 April 2006 - 12:18 PM
Публикувано: 20 April 2006 - 12:20 PM
Публикувано: 20 April 2006 - 01:07 PM
Всички тези животни, които се намират в зоомагазина и на пазара, са стигнали до там от някъде
Това "някъде" е мястото, което човек трябва да си търси, когато тръгне да си купува куче, коте, змия, папагалче и т.н.
Ок, съгласен, не всяко куче (примерно) трябва да има 10 километра родословие, за да бъдат собствениците му щастливи собственици на куче. Даже по-скоро е редно да се усъмним в щастливостта на собственик, който МОЖЕ да бъде щастлив само ако кучето върви в комплект с въпросното 10 километрово родословие. А маниаците на тази тема, каквито са собствениците на развъдници l) , са въобще частен случай. И ВСЕ ПАК родословието е "следствие" от желанието им да се занимават с изложби така, както доказаните работни качества са търсено "следствие" за ловните кучета и, примерно, за желаещите да се занимават със спорт с кучета по-сериозно...
НО! Това, че кучето няма 10 километрово родословие и 100 имена НЕ ОЗНАЧАВА, че трябва да идем да си го избираме в "Техномаркет Европа" като телевизор или пералня - за разлика от домакинските уреди, то е уникално живо същество... и трябва НА ВСЯКА ЦЕНА да му спестим разбиващото живота, здравето и психиката преживяване от престоя в аквариума в зоомагазина...
Същото, малко или много, се отнася за папагалчетата, змиите и тъй нататък. Ако даден човек НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ да си представи, че (извън кучетата) всяко друго животно НЕ БИВА да се купува от зоомагазин, пък дори и да е рибка... Тук вече аз вдигам ръце.
--
Тринайсти е въпросът, че "мястото, откъдето кученцето/папагалчето/змията идват в зоомагазина" е много вероятно да се окаже същата, че и по-лоша помийна яма, отколкото самия зоомагазин и самото пристигане на животинката в магазина да е един вид спасение за нея. Все пак е факт от живота, че зоомагазините купуват извънредно евтина стока и я препродават скъпо - т.е. някой им продава тази евтина стока, и този някой не е направил грам капиталовложение в стоката си (ваксини, обезпаразитяване, хранене като хората...). Т.е. животинките в зоомагазините са двойно-прецакани: веднъж от "производителя" си и веднъж - от самия прекупвач.
О, да, всяко едно живо същество заслужава да си има добър стопанин. Но зоомагазинът и онзи тип на пазара с кашона опикани кученца НЕ ЗАСЛУЖАВА да прави пари от живота на стоката си. Т.е. купувайки куче, папагалче и рибка от зоомагазина, стимулираме въпросния порочен кръг - магазинерът ще вземе ново на мястото на вече купеното, за което ще даде пари на производителя, който ще произведе нови и т.н. С други думи, даването на 300, 500 или 1000 лв. на продавача не води само до спасяване на даденото куче, а до страдания за още няколко... Нещо такова.
В случая уважавам избора и добрите намерения на insult, която е отличен пример за спасител, но... май повече съм склонна да наклоня везната в ползата на спасителката на Кроки (мир на праха му) - кучетата в изолатора чакат вашата помощ и със спасяването им няма да нахраните някой зоо-продавач.
В този дух на мисли ще запитам и следното:
Частен случай - Devil е заплодила с Дейв, който е безспорен сладур, както тя казва, някаква "смесена" кучка (да подразбирам английско-американска кокерка?) - откъде съдим, че резултатът са били "кокерчета"???? и защо ли аджаба хората са си играли толкова време да правят едната порода такава, а другата инаква...? И какво се е случило с тези три прелестни кученца?
Какво се случва с всичките "прелестни кученца", родени от съседската кокерка и кокера от поляната, които нерядко просто имат шпаньолоиден вид и дори не мязат на кокери? ТОВА е въпросът... чисто теоретично, собствениците на родословни кучета, които са вложили една бала пари в тях, са по-склонни да следят съдбата на потомството си от тези, които не са... и съответно човек, дал бала пари, е по-отговорен към кучето си. НЕ Е задължително - за пример: самоедът от автокъщата или самоедът от покрива (темата за самоеда), но... по-често се случва.
Отговорът на въпроса, впрочем е, че в 90% от случаите шпаньолоидите, както и всички останали породо-идни същества, попадат при прекупвачи и финишират в зоомагазина... а хората-производители пляскат с ръце и се прегръщат, че е дошъл някой, тупнал е 200-300 лв. на масата и е купил всичките 7-8 пищящи, дрискащи дяволчета, които изяждат несистемно къщата.
Не е задължително впрочем въпросният зоомагазин да е в България.
Та ТОВА е проблемът със зоомагазините, както аз го виждам... Лошото е, че самото им съществуване съответства на реда на нещата: плодовете и зеленчуците си купуваме от плодзеленчука; битовите уреди - от магазина за битови уреди... домашните любимци - от магазина за домашни любимци.

Почивайте в мир, мили ангели!

Вход

Темата е заключена

Горе
Цитиране +