Dog.bg Форуми : Защо животните не трябва да ядат картофи?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Защо животните не трябва да ядат картофи? Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   dutfi Икона

• Група: Потребители

Публикувано: 11 January 2012 - 10:28 PM

Здравейте! Интересувам се от това, защо животните не трябва да ядат картофи. Ако може помогнете. Имам да пиша за това по биология.

#2 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 11 January 2012 - 11:55 PM

Не знам колко не трябва ,но има доста марки гранулирана храна със съдържание на картофи...
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-Deutsche Shaferhund!!!
Качена снимка[/url[url=http://www.minidog.info]Качена снимка С 2 НОК е по-добре от 1,но е по-трудно :)))

#3 Потребителят е офлайн   Мидрол Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2012 - 03:00 PM

Ето тук пише, че картофите са вредни. Ако кучето изяде суров картоф, диарията, коликите и депресията са му сигурни. Причината е много проста - кучешкият стомах не е приспособен да храносмила кореноплодни, особено сурови. Същото се отнася и до доматите, дори ако са израсли в собствената ви градина.

Но за други животни не знам... Сигурно зависи от ензимната система. Ако имаш еди какви си ензими, ги преработваш, ако нямаш - не. И например кучетата нямат, а хората имат. Нещо такова
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   Hera_mp Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 January 2012 - 03:11 PM

За сурови картофи-ОК
Но за варени (е не цяла картофена салата) ??? - какъв е проблема.
А какво им е на доматите, нямам предвид тези оранжерийните, но моите кучета са ги яли и продължават да ги ядат когато им е бил сезона. И колко би изяло едно куче, 1-2 и то обелени домата.

#5 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 January 2012 - 04:02 PM

Морковите и те са кореноплодни - нали? А аз давам доста. Давам и домати, и краставици. Както и доста млечни продукти (без прясно мляко) - кисело, извара, понякога изкиснато сирене - него по-скоро не го давам, а не мога да го опазя.
Моля специалистите - особено тези с натуралното хранене да споделят мнение по статията. Чела съм по форума,че в рецептите включвате моркови, извара и т.н. Но ако може да споделите за и против...

#6 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 12 January 2012 - 05:57 PM

http://www.park4pets...hp?id=133&ln=EN
10 те съвета направо ме разбиха . :ab_041:
Особено за млякото , и шунката . Ии за костите - хааа, ха , ха :ab_041:
Сурови катрофи естествено никой не яде , но варени ?
User's Signature

Куче и мъж, мястото му е на улицата , на котка и жена - в къщи.

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 January 2012 - 06:26 PM

Картофи - мисля стана ясно, че става дума за суровите. Готвените са ОК, макар да не са особено ценна храна за кучетата.
Домати - опасни са стеблото и листата предимно, съдържат токсин, чието име не помня. Съдържа се и в плода, но в много по-малки количества, повечко - в зелените домати.
Млечни - при кучетата непоносимост към млечни е по-често срещана, отколкото при хората. В животинския свят мляко се ползва за храна докато животното суче, после организмът спира да произвежда ензима лактаза, който разгражда лактозата. Човекът "се е научил" еволюционно да се храни с мляко и млечни цял живот, и пак не всички хора, цели раси имат непоносимост към лактоза. Непоносимостта е доста неприятна, тежест и болки, диария, повръщане, имам племенник с непоносимост към млечни, свива се от болки, ако не пие ензими. Ако кучето не прави разстройство и не показва дискомфорт от млечни, значи няма проблем, но не е добра идея да се прекалява.
Колбаси - има се предвид, че не са добри като основна храна заради прекомерното съдържание на сол. Това важи и за хората макар и в по-малко степен.
Eстествено, всяко нещо е въпрос на доза. Едно е да дадеш един домат на кучо, друго - да иде да опасе колците в градината. А сурови картофи - ми някои кучета рупат, ако им падне, рупат и обелки от кофите, има всеядници, на мен вчера една такава ми изпи белината от кофата за миене докато се обърна. Тези статии са по-скоро предупреждение към стопаните с какво да внимават.

Това са всъщност две статии и са в една стара тема от този форум и ако поровите в раздела за хранене, ще я намерите, преводни, на елементарно ниво от някакво руско списание. Но ако не ви допада, Ето друго
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   dutfi Икона

Публикувано: 12 January 2012 - 06:47 PM

Съгласна съм с всички ви и затова не знам какво да пиша. Благодаря! Ако има още мнения, подължавайте да пишете.

#9 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 12 January 2012 - 07:24 PM

"Домати - опасни са стеблото и листата предимно, съдържат токсин, чието име не помня. "

Токсинът e- DOMATOLIN MORTALES :ab_041: ,
Още по- опасни са доматите , ако ги ядете с колците .
User's Signature

Куче и мъж, мястото му е на улицата , на котка и жена - в къщи.

#10 Потребителят е офлайн   isi_ar4i Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:кучето ми, планинатаааа, ски, фотография, филми.......

Публикувано: 12 January 2012 - 07:52 PM

а за чушките да имате инфо? Моят мнг ги обича. Разбира се давам малко < от чушка и то не редовно и чистя семето
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 January 2012 - 09:11 PM

Показване на мнениетоmil_, в 12 January 2012 - 06:26 PM, написа:

Домати - опасни са стеблото и листата предимно, съдържат токсин.

Атропин.
User's Signature

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   wolves Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 28 January 2012 - 01:44 AM

По повод картофите, преди време бях попаднал на инфо, че проучване на някой от скандинавските унита установило, че при термична обработка над 120 градуса се образуват канцерогенни вещества. Мой близък познат занимаващ се диетология (при хората) спомена, че има такова изледване/проучване и на някой от щатските университети. Ако търсиш обстойно на английски, убеден съм , че в гугъл ще изскочи все някаква информация по въпроса.
Картофите в кучешките храни се използват като евтин (досега масово смятан за сравнително безвреден) пълнеж, кучето няма какво полезно да извлече от тях.

#13 Потребителят е офлайн   ivanov_km Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 February 2012 - 05:10 PM

Моите извинения но да попитам:
Кой собственик ще вземе да си храни кучето със сурови картофи и най-вече кое малоумно куче ще седне да ги яде? В голяма част от прехвалените супер премиум храни присъства картофа като пълнеж неизбежно е да има пълнежи под различни форми в кучешките храни на гранули. Храненето с гранула си е един вид компромис за кучето и да не говорим, че тези храни се превърнаха в една много печеливша индустрия. Нали се сещате, че най-ощетени от това са домашните любимци тук с това не искам да убеждавам никой. Тази гранула си е чиста химия, аз съм активно спортуващ и знам доста неща за "химията" и за т.н. "хранителни добавки", ами като са толкова полезни защо не минем само на суроватечни протеини, казеини и т.н. Аз за мен знам как се чувствам като се наям с качествен източник на протеин и знам как се чувствам като хапна слабичка храна и остатъка го приема като добавка. И аз съм за храненето с гранула но съм на ясно, че каквато и гранула да купя не е по добра от истинската храна.

#14 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 February 2012 - 05:59 PM

И в крайна сметка защо тогава присъстват картофите в супер храните тогава? Аз храня кучето си с finest fish 4 puppies large breed (70% salmon fish, potatoes,veges)и съм се ровила доста за всички марки храни и ако не съдържат грайнс - зърнени грани, то съдържат картофи/сладки картофи, ако са 80% месо -висок процент, то пък % протеини е много висок за не толкова активните кучета. В доста храни има и домати, ама как са ги сложили с тези вредни нещества! Не ми се вярва при термична обработка всичко вредно да изчезва.....Натуралното хранене си е тежка задача, поне за мен, тъй като имам възможности, но няма нужните умения и познания. Значи какво остава да правя накрая? За чушките знам че не са вредни , но не всички кучета ги обичат! Аз лично давам чушки, моркови, краставица или зелена салата! Аз пък не знам плодовете до колко са полезни, но знам че ги слагат в храната за кучета! Не давам никакви картофи, то в храната си ги има и без друго. Давам и пастет, мляко и искам да и купя Чеддар cheese,ама не съм сигурна дали е добро за нея!?!? Макароните не знам дали полезни , едни казват не, други да, както и за овесените ядки, уж са полезни , а пък пръцкаме и дрискаме от тях. Не е полезно да се храни кучето само с месо, а пък четох някъде из форума, че кучето от цялата домашно приготвена манджа усвоявала почти само месото......... Може да се побърка човек!! :dry: :dry: :dry:
User's Signature

Качена снимка
Поединок Добра и Зла происходит каждую секунду в сердце каждого человека, ибо сердце и есть поле битвы, где сражаются ангелы и демоны. :zz_214:

#15 Потребителят е офлайн   ivanov_km Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 February 2012 - 07:23 PM

Човек направо може да се побърка с тази храна. Почти непосилно е да се храни натурално (аз съм за този вариант) но кой на днешно време има времето да ходи по кладници, месарници да обикаля магазини за обезценени меса след това да ги порцира, готви и т.н.? Да речем, че прибегнем до компромисен вариант 50/50 гранули/натурално пак не става. Кучето в повечето случаи отказва да яде гранулата( защо ли се питам аз :)). Гранулата си е мързелива работа лесно се дозира, складира и пести много време. Но няма начин толкова универсална храна да се измисли и изработи. Всичките тези обработки на тези меса и продукти, като цяло съставящи гранулата не зная до каква степен се отразяват на качеството на храната. Стигаме и до избора на суха храна и се почва супер премиум, премиум и т.н., много хвалби и страхотно качество, едва ли не пасящите агънца заминават направо на гранулки и прясно уловената сьомга от Аляска първо на гранулки и каквото остане за хората. Почваме да си блъскаме главата и да се ориентираме по цената на предлаганата храна, и тук идва интересният момент. Аз смятам, че не винаги скъпата храна трябва да е по добрия избор и ще се опитам да се аргументирам. Да вземем за пример канадска храна която струва 125 лв. 15 кг в България. Сещате се веднага, че върху тази храна е начислен ДДС понеже Канада не е членка на ЕС, транспорта от Канада до БГ е в пъти повече отколкото от която и да било Европейска страна. С една дума ние нямаме представа каква е заводската цена на всяка една храна за да направим елементарната съпоставка за себестойността на дадената храна и на по нея да съдим за качеството. Може да се окаже, че дадена Испанска или Италианска храна да е с по голяма производствена себестойност от дадена канадска храна а в България да е по евтина. Да не говорим ако задълбаем и до цената на компонентите на храната, производствените разходи и т.н. Всичко това го пиша с единствената цел да стане ясно, че не винаги скъпата храна е гаранция за качество. Да има много сайтове с класации на отделните видове храни но винаги си задавам въпросът до колко може да им се вярва, а защо пък не резултатите са манипулирани. Не винаги моментното състояние на кучето може да критерии за качеството на храната. Ще дам един "профански" пример за атлет трениращ на стероиди. Резултатите са потресаващи той прави маса за страх, енергия бол, умора няма, чувства се прекрасно психически и т.н. Почва се стероиден цикъл 60 дни почивка 60 дни (а някой и не почиват), след 4 годинки така по този начин и се започват проблемите (дробче, полови проблеми, на са малко и туморите, разбита ендокринна система, сърце и т.н.). Олях се направо! Но направо съм объркан.

#16 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 February 2012 - 08:20 PM

То има и друга причина, освен олеснението, по-евтино е! Ако трябва да храниш всеки ден с месо, зеленчуци, извара, риба, понякога яйца, пастети, сирена, ориз-кафяв, булгур, всекакви карантии, значи едно че ще си на котлона доста често, а друго че вероятно ще похарчиш повече пари! Ами аз мога да си позволявам да и купувам месо и разнообразна храна, но нямам нужните познания , за да я храня балансирано! Иначе ако направя една сметка 12кг от храната ми стръва 50 паунда и се изяжда за месец месец и нещо точно 40 дни + всяка седмица по 5-6 паунда за месо, зеленчуци, ориз , за 5 sedmici=30+50 за гранулата 80 еми за тези пари или малко отгоре мога да и купувам само натурално отделен е въпроса дали е добре в дългосрочен план....
User's Signature

Качена снимка
Поединок Добра и Зла происходит каждую секунду в сердце каждого человека, ибо сердце и есть поле битвы, где сражаются ангелы и демоны. :zz_214:

#17 Потребителят е офлайн   ivanov_km Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 06 February 2012 - 08:50 PM

През последните години всички станаха диетолози, промиха ни мозъците за балансираното хранене, какво, колко кога и по колко да консумираме. Резултатите от всичко това са по-важни, наблюдава се драстично увеличаване на екологични заболявания, язви, гастрити, нервни дебели черва, колити и да не изброявам на там. Всичко това се дължи не от липсата на балансираното хранене, а от яденето на "боклуци", храните с неустановен състав. Самите ние не знаем какво ядем, а се подлъгваме че кучешката храна била върха. Аз си задавам следните въпроси. Колко живее вълка ? (до 15 години) Какво яде вълка (месо сурово) Е колко балансирана храна яде ? Всички имаме или познаваме хора отглеждащи кучета по селата, тези кучета ядът всякакви отпадъчни храни от трапезата предимно хляб и свободно без ваксини, ветеринари доживяват до 18 години. За храненето има значение и какво куче имаме ако е малка, дребна или средна порода нещата някак си изглеждат по лесни и по-евтини. Но ако гледаме Доберман и вече по едрите от него породи става доста по-трудно независимо от типа на приеманата храна. Аз лично за мен ако гледам малка до средна порода куче несъмнено ще избера натуралното хранене. Телешки сърца, пилешки сърца, воденички и дроб, ориз, овесени ядки, моркови, чушки, ябълки и т.н. Все ми се струва, че животното ще се храни много по-пълноценно отколкото измислените гранули. Цената за храна при малката порода не е толкова голяма в сравнение необходимите средства за храна за един Доберман и по-големите кучета. Доберманът си похапва по 500 гр. гранула на ден или по 700 до 900 грама готвена храна, а това не е никак малко като количество.

#18 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 February 2012 - 10:21 PM

Не знам и аз какво да кажа , но поддържам връзка с английски развъдчици на породата хъски от 1985 година , а с кучета като цяло цял живот. Та какво ми отговориха те :
''Hi Lora We feed http://www.frankspro...ct.html#dogfood and only this we do not add anything. If you are going to mix chicken legs in the feed they MUST by raw NOT cooked. All bones MUST be raw. I would start a puppy on Pro Gold Large Breed Puppy 4 times a day at 8 weeks then 3 times as it got older than twice by the time it is 6 months. And then changing over to Pro Gold Active but still feeding twice a day.''
''Здравей Лора, ние храним само с тази храна и не добавяме нищо друго. Ако го смесваш с пилешки бутчета те ТРЯБВА да бъдат сурови а НЕ сготвени. Всичко ТРЯБВА да бъде сурово. И бих започнал с Pro Gold Large Breed 4 пъти на ден от 8 седмично до 6 месечни, а после да сменя с Pro Gold Active но все охте да храня по 2 пъти на ден.''
Имат кучешки впрягове от 30 години и мисля че е добре да се вслушвам и в техните съвети, а пък гранулите значи не са чак такава химия.
За кучетата на село ми е ясно, макар че мога смело да заявя, че специлано от нашите 70-80% умират по на 3-4 години , а малко от тях стават 100летници.Иначе и аз искам да я храня само натурално, но не мога да и набавям всичко и затова храня 50:50 готвено и гранула, а и в сайта има хора които развъждат и гледат кучета от години, които кучета живеят доста и изглеждат отлично.
Факт е , че домашните животни са по-изнежени от дивите-големите котки, вълците, чакалите, кучето динго , така че и потребностите им са по-различни ....предполагам......
Аз самата храня с гранула, но и аз не вярвам много в тези химии, затова давам на кучето си и много месо+всякакви други храни. Дори гранулите и миксирам всеки път, било с пастет, супичка, кис.мляко, кашкавал, винаги и слагам по нещо мазничко :)
User's Signature

Качена снимка

#19 Потребителят е офлайн   Lizie Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 07 February 2012 - 03:25 AM

Показване на мнениетоivanov_km, в 06 February 2012 - 01:50 PM, написа:

През последните години всички станаха диетолози, промиха ни мозъците за балансираното хранене, какво, колко кога и по колко да консумираме. Резултатите от всичко това са по-важни, наблюдава се драстично увеличаване на екологични заболявания, язви, гастрити, нервни дебели черва, колити и да не изброявам на там. Всичко това се дължи не от липсата на балансираното хранене, а от яденето на "боклуци", храните с неустановен състав. Самите ние не знаем какво ядем, а се подлъгваме че кучешката храна била върха. Аз си задавам следните въпроси. Колко живее вълка ? (до 15 години) Какво яде вълка (месо сурово) Е колко балансирана храна яде ? Всички имаме или познаваме хора отглеждащи кучета по селата, тези кучета ядът всякакви отпадъчни храни от трапезата предимно хляб и свободно без ваксини, ветеринари доживяват до 18 години. За храненето има значение и какво куче имаме ако е малка, дребна или средна порода нещата някак си изглеждат по лесни и по-евтини. Но ако гледаме Доберман и вече по едрите от него породи става доста по-трудно независимо от типа на приеманата храна. Аз лично за мен ако гледам малка до средна порода куче несъмнено ще избера натуралното хранене. Телешки сърца, пилешки сърца, воденички и дроб, ориз, овесени ядки, моркови, чушки, ябълки и т.н. Все ми се струва, че животното ще се храни много по-пълноценно отколкото измислените гранули. Цената за храна при малката порода не е толкова голяма в сравнение необходимите средства за храна за един Доберман и по-големите кучета. Доберманът си похапва по 500 гр. гранула на ден или по 700 до 900 грама готвена храна, а това не е никак малко като количество.

Напълно споделям това мнение.
В САЩ, от 2008 година, започва масово да се говори против индустрията за производство на храни за домашни любимци. Нещо повече - отрича се като полезна, а единствено като плод на маркетинг и реклама. Неазависимо от това, каква марка и клас са! Факт е,че се изтеглят храни на Royal Canin,Hill's,Purina,Diamond, Iams,Eukanuba,Nutro..(почти всички) от търговската мрежа, тъй като са установени сериозни различия и оклонения от написаното на пакета и действителното съдържание. Открити са наличия на меламин,алфатоксини,митоксини-причинени от мухлясали зърна, излишни нива на витамин Д....и още,и още, които увреждат вътрешните органи,причиняват алергии, автоимунни заболявания, рак и често са с фатален изход за любимците ни.
Вчера, гледах по CNN, един репортаж за кучешката диета. В него говориха за наблюдаваното намаляване, на продължителността на живот при кучетата, увеличаване на наднорменото им тегло, свързано именно, с храната от пакетите и голямото количество на химия в тях.
Най-големият скандал, който разклаща доверието в тези храни и налага щателни проверки е,че в кучешката храна е открит пентобарбитал и други наркотици,използвани за евтаназия във ветеринарните клиники. Звучи варварски, но е възможно ,тези животни да са включени като източник на протеин,мазнини, дори "условното" месо.
Има много информация за това- полезна ли е- или опасна, комерсиалната кучешка храна. Мога да пусна линкове и превод, без да се превръщам в агитатор и да налагам мнението си. Просто информативно. Всеки сам преценява как и с какво да храни.

#20 Потребителят е офлайн   Saika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 February 2012 - 03:35 AM

Аз бих искала да прегледам тези сайтове, защото се интересувам много от натуралното хранене :smile: :smile: .Ти само натурално ли храниш?? Знам за доста кучкарници в UK, които ти дават куче със задължението да го храниш само натурално и само със СУРОВО МЕСО. Това няма да го правя със сигyрност, защото нямам лична ферма за животни, а на тези на пазара нямам 100% :zz_020:
А има и друга тенденция в Лондон поне, мога да изкажа мнение, защото от големия парк , където ходим има поне 50-60 различни кучета и породи! Първо хората изобщо не се побъркват толкова по premium и супер premium храните. Според тях храни от рода на Хилс, Пюрина Pro План или Роял Канин , са много скъпи, а такива като Орижен , Акана и тази която купувам аз , не могат изобщо да си помислят да купуват! Те купуват всякакви боклуци от всякакъв class. Примерно говорих оня ден с една жена, която ми каза, че купува за кучето си храна която 10 паунда е 15кг чувал.Аз като и казах, че на 12 кг. ми излиза 50-60 паунда с доставката , зависи от къде поръчваM, тя беше потресена как купувам такава скъпа храна. Друг случай - имах останал нов голям чувал с Педигри и консерви , които взех само за да сменя храната и понеже беше научена с такава, но щом смених и реших да я изхвърля. Понеже хората тук не хвърлят нищо ей така,а или подаряват, или оставят на улицата. Написах малка бележка, че нямам нужда от тази храна и вс който иска нека я вземе. Така се случи, че след като го оставих в парка на едно централно място, след 15мин.Сайка искаше да излезе отново да пишка и чувала с консервите го нямаше вече! Питала съм много собственици и те казвам ами храним със суха храна някаква, консерви, само бисквитки -наградки, консерви и човешка храна -СПАГЕТИ БОЛОНЕЗЕ, ЛAЗАНЯ, МАКАРОНИ СЪС СИРЕНЕ, ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТИ, НАДЕНИЧКИ,КРЕНВИРШИ,ОМЛЕТИ,ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ и всъщност много малко от тях споменават натурално сурово или сварено месо -пилешки бутчета или телешка кайма! Изглежда дават , но само сготвено с нещо, каквото ядат и те.Не знам до колко техи храни са полезни, но определено предпочитат всичко друго, но не и суха храна-гранула. Тука говорим за лабрадори , бордър колита, стафове, булмастиф, пудели, king чарлз кавалери, акита, американски и френски булдоци, мопсове, йоркита, шар пей, ротвайлер,спаниоли, хрътки,як ръсели, парсън ръсели, ню фаундленд,чихуахуа,2,3 породи(ако са породи), които не са ми известни, лабрадудъли и всякакви кръстоски. НИКОЙ ДОСЕГА НЕ МИ Е КАЗАЛ , ЧЕ ГОТВИ НА КУЧЕТО СИ!!!!!! никой.... :dry: :dry:
User's Signature

Качена снимка

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни