Здрасти Китана,
Аз не че цял живот съм гледал Добермани, но съм човек с опит и имам собствено мнение. НЕ СЛУШАЙ ДРУГИТЕ!!! Слушай себе си- ума и сърцето.
Доберман не е за двор- ще измръзне от студ зимата, даже още късната есен!!! На двора, ама лятото, но като цяло доберман е много социално куче, и мястото му е там, където е глутницата(семейството)= в домът.
Доберман не е тъп- Въпреки че го слагат едва на 5то място по интелигентност, много кинолози смятат, че доберманите са най-интелигентните кучета, а че са най-привързаните към стопанина, това е ясно и няма място да се коментира. Ела у нас да видиш. Моя не седи в стая, ако ме няма там, а е само на 10 месеца.
Никой няма да изяде, като изключим крадците или някой, който се е усмелил да те нападне, докато кучето е с теб!
За пола не мога да изкажа мнение. До сега не съм имал женско куче. Това, което се знае е, че женските са по контролируеми, но като цяло породата подава на обучение, така че и добре обучен мъжкар няма да ви създава главоболия. И мъжко и женско ще уважават главатаря на глутницата най-много, не знам кой у вас е водача на стадото... ти или съпругът ти, а можеби детето...
От към полово разграничение се води, че женските са много по силно привързани към мъжете, а мъжките към жените в къщата. Това изказване до известна степен си има основание, но не винаги е както трябва. Моят бандит успя да си извоюва място в глутницата над годеницата ми и много много не я слуша, нито ѝ се подчинява, но това е така, само като съм си у нас. Ако ме няма за няколко дена, както се случва поне веднъж на два месеца, я гледа само в очите и на всякъде е с нея, много я слуша и пази къщата.
За постоянното разгонване.... не мисля че е точно така. Зависи си от кучето. Моя още не е станал истински мъж в целия смисъл на думата, въпреки че на ръст изглежда съвсем друго яче, но не знам какви главоболия може да ми създаде, като се разгони.

...освен да се посбие с някое и друго куче, ако има разгонена кучка наблизо. ... лошо е ако имаш мъжко и женско под един покрив и женската се разгони, а ти не искаш да имаш бебета. Нека Токчев се включи тука, той има наблюдения.
Относно взимането на куче, аз не знам как издържаш да се чудиш още, че не си си взела. Доберман е идеалният избор, но няма да хваля, фактите са си факти!
Поздрав
Йордан Попов