Проблеми при развъждането на екстремали
Публикувано: 06 July 2006 - 10:26 AM
Ами ще кажа , това, че си виждал много булдоци , дакели и т.н. които се радват или са се радвали на добро здраве през целия си живот . СУПЕР, и аз съм виждал много хора пушачи радващи се на добро здраве, дядо ми живя до 84г. , а пуши от 5-6годишен -словом пет шест годишен!! Навремето такива са били времената и лекарите са му "изписали " да пуши цигари понеже му течало често кръв от носа!? Но аз не твърдя , познавайки много пушачи доживели до дълбока старост, че пушенето не е вредно.
А за профилактиката, моето куче не е ходило на лекар и си живее на двора и както много питове се радва на добро здраве, просто подбора при питовете е такъв , че желязното здраве , сърце , дробове, мускули е на първо място .
Но както и да е темата се превърна по-вече във философстване .
Само ще те попитам ако твоя Каспър беше с малко по-дълга муцуна и малко по пъргавичък нямаше ли пак да го обичаш.
Просто ми е интересно причините, поради които си фен на тази порода, само външният вид ли е определящ? Като се замисля и аз харесвам питбула , заради някои негови качества, енергичност , безстрашност... въпрос на вкус, но въпроса е това , което се харесва на хората да не вреди на кучетата и да се стига до крайности (например борбите).
Публикувано: 06 July 2006 - 10:37 AM
Естествено ,че външния вид е важен фактор при избора на куче както и темперамента му.Има много кучета с издължена муцуна ,аз лично си падам по бултериера но пък характера му е по буен ,което пък не допада на семейството ми. Затова като характер и визия се спряхме на булдога ,който е перфектен за домашен любимец.

Твой приятел вечен ,весел Патиланчо!
Публикувано: 06 July 2006 - 12:20 PM
Цитат
офф топик-май само двамата останахме да си чуруликаме r) някой ми се губи s)
Няма я.Просто физически не е пред компа . w)

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 06 July 2006 - 12:34 PM
Цитат
Стана ми интересно - дали има някакви статистики относно специфични заболявания, характерни за дадена порода ? Някой в България води ли такава статистика ?
не вярвам ;) Дори при хората малко болести минават под отчет s)

Публикувано: 06 July 2006 - 12:46 PM
Публикувано: 06 July 2006 - 01:03 PM

Публикувано: 06 July 2006 - 01:34 PM
Публикувано: 06 July 2006 - 02:03 PM

Публикувано: 06 July 2006 - 03:09 PM
Цитат
b) Хе-хе, браво, запомнил си, а уж си "блондин"... l) l) l)
Обаче аз обичам го казвам в оригинал: "Ребята, давайте будем друзя!" (Ейййй, страшно филмче беше тва с Леополд и мишките! w) )
И Владо, не си говориш сам - споко... r) И аз чета с интерес дебата, но понеже знам мнението ти за "чистата раса", уличните кучета, "родословията" и т.н. в контекста на развъждане и здраве, та, не смея да се намесвам, щото там не постигнахме единомислие и оставихме вратата отворена... ;)
А и като знам как обичаш да спориш - предпочитам да е на бира и по морето... cheers
НО съм съгласна, че темата може да бъде много полезна и да накара доста хора да се замислят по-сериозно върху развъждането и здравето на кучетата, ако разбира се, се абстрахираме от личните нападки и заяждането... Има много ценни мисли - и в двата "лагера"... 1super
Публикувано: 06 July 2006 - 07:17 PM

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 07 July 2006 - 12:31 AM
ЧИСТОПОРОДНО развъждане е когато се заплождат кучета с доказан произход и с доказани качества, които развъждачът иска да се унаследят в поколението. Инструментите на чистопородното развъждане са много и сега няма да се спирам на тях.
REDY, ако не си наясно(а ти очевидно не си, което е простимо) с това, какво е ЧИСТОПОРОДНО развъждане, то просто нямаме база на която да спорим.
Въпросния Митко (не знам дали е същият, когото аз познавам, но колко са Митковците с Булдози във Варна?) е чудесен пример. Даваш за пример неговия мъжки, умрял на 6-7 годишна възраст. Такова куче обаче ние в клуба не познаваме, което най-вероятно означава, че е внесено от търговците на кучета от Унгария или Словакия и е без родословие. Което означава, че е плод на "фермерско", а не ЧИСТОПОРОДНО развъждане, ако всички тези хипотези са верни, аз не бих твърдял, че това куче е Булдог (колкото и да прилича, то няма доказан произход). Възможно е и да не е така, възможно е и кучето да е произведено в нашия клуб, но да си е сменило собственика, възможно е дори да е мое производство. Факт е обаче, че за такова куче не съм чувал.
По-интересен е случаят с заплодената женска. Родословието на тази женска е при мен и въпросните 180 лева са разходите (документирани) за да изпратят от Унгарския Кенел Клуб Експортното родословие. Въпросът ми е как Митето е заплодил женската си без да знае произхода и и с какъв мъжки, Ами този мъжки може да и е брат, баща дядо, чичо и какво ли още не. Следващият ми въпрос е : каква е целта на едно такова заплождане? Може би запазването и развитието на породата? Очевидно не - без да се знае произхода. Значи единствената цел е да плодим Булдогообразни кутрета, които бихме продавали на малко по ниски цени от клубните, с обяснението, че те от клуба ще ви извадят родословията (длъжни са) а ние ще ви дадем копия от тези на майката и на бащата. Всъщност ни подхвърляш някакви твърдения (кучето умряло от порок, кучката едва не умряла от кръвоизлив), но защо не си зададеш въпроса, каква е причината, обстоятелствата, какво точно се е случило и дали това, което се е случило е заради Чистопородното развъждане или въпреки него.
В момента даже могат всички да видят уникална обява в "Продава се" на "чистопородни" булдози. Аз звъннах и получих невероятни обяснения и за произхода на бащата от Холандия и на майката от село Ягодово, и за родословията на малките и за цената 1000 лева. Само за носовете дълги 3 см(има снимка) на 30 дена не можах да получа обяснение, но явно в Холандия са прегърнали почина за по-дългите носове и майката природа. Много ще ми е интересно да звъннат повече хора и да споделят после с нас тук какви отговори са получили.
Сега за "монополизирането" на клуба. Това го слушам 11 години вече. Пожелавам на всички клубове да бъдат така "монополизирани" и да правят вече осма година подред специалка(35-40 кучета) със съдия от родината на породата и то не просто съдия, а развъждач от поне 30 години. Кучета, произведени в клуба могат да се видят по цяла Европа, а вече и в САЩ и то ползвани за разплод от известни развъдници(справка Agent Arnak и Mi-Ol-Win - Чехия). Някой да разбра кога двата клуба на Булдог се обединиха, не, защото това, което ни обединява е много повече от онова, което ни разделя. Естествено винаги има "Митковци", които не искат да спазват правила, да плащат членски внос и родословия. Това си е за тяхна сметка. На мен лично не ми е жал за тях, жал ми е за животните им. После пък породата им била виновна. Виновна е неграмотността и алчността им.
Съжалявам за дългия постинг, но като набера скорост и няма спирка.
Публикувано: 07 July 2006 - 08:46 AM
И не се дръжте като ощипани госпожици когато някой си вземе куче от вън и само защото вие не го знаете това куче , то не е булдог или която и да е друга порода. Мъжкия булдог беше купен от една жена от Варна преди около 6г.( други подробности не знам) и беше с екзема на гърба, която въпросния Митко излекува.
П.П Иначе съм напълно съгласен, че без такива клубове , развъдници е невъзможно да се запази дадена порода 1super .
Публикувано: 07 July 2006 - 10:36 AM
От друга страна дори и най-опитните развъждачи не могат да са 100% сигурни в резултата от равъждането си. То винаги е в някаква степен експеримент. Формулата е ПОВЕЧЕ ОПИТ+ПОВЕЧЕ КУЧЕТА(ПОПУЛАЦИЯ)=РЕЗУЛТАТИ ПО-БЛИЗКИ ДО СТАНДАРТА.
По въпроса за ощипаните госпожици, приветстваме всъко куче, внесено откъдето и да е. Това означава повече кучета, по-добри възможности за развъждане. Бихме искали да знаем за всяко куче от нашата порода в БГ, за да можем евентуално да го ползваме в развъдната програма. Знаете ли колко пъти са ми се обаждали, че някаде имало куче, внесено от Англия, Холандия, Чехия, Унгария и т.н. Познайте колко пъти е било истина. Тозно николко. Винаги се оказва, че е донесено от някой търговец, без родословие или пък с фалшиво такова.
ЕВОЛЮИРАЙ, НЕ ПРОПАГАНДИРАЙ
Публикувано: 09 July 2006 - 08:06 AM
ВСЕКИ един клуб БИ СЛЕДВАЛО да приветства появата на всяко едно вносно куче (особено ако е хубаво и може да се използва), при условие, че собствениците му желаят да се занимават с клуба. НИТО ЕДИН клуб не може да задължи собствениците на едно куче да имат нещо общо с него, т.е. ако съществува хубаво куче, но за него никой не знае и на хората, при които е, не им пука за клуб, родословия и развъждане... ами, все едно го няма това куче.
--
А иначе, дайте да върнем темата в правилното русло. Булдоците са най-набиващият се на очи "ръкотворен паметник" на човека, макар че далеч не са само те твърде пострадали от намесата му и стремежа за супер-свръх-крайности, прескачащи красотата и отиващи към съвсем друг момент вече. Радвам се, че участваш в дискусията, дай да видим чисто практически какво се прави за тях у нас и по света най-вече.

Публикувано: 10 July 2006 - 07:42 AM

Публикувано: 10 July 2006 - 12:34 PM
много често проблемите в тези породи идват или тръгват именно от интерпретацията на породните стандарти. Въпреки че са стандарти, те оставят много голямо поле за интерпретации и лично мнение на съдиите. Именно и оттук тръгва един голям проблем - съдиите, които съдят дадена порода трябва и следва да бъдат специалисти, развъдчици или да бъдат в "час" с породата, която съдят. Грешните интерпретации, некомпетентни съдийски решения, водени от незнание или неразбиране или непознаване на стандарта на дадена порода могат сериозно да увредят популация, която е силно ограничена в даден регион. Допълнително така наречената "мода" също вреди на породата в общ план. Водейки се от желанието да имат кучета, които да заемат призови места, водещите развъдници искат или не искат се водят и от желанието и виждането на съдиите. Така например при нас, самоедите има "стар" тип и нов "тип" и много от съдиите, и то породници дават свойте предпочитания на единия или другия тип. Но за да бъдеш ДОБЪР съдия на дадена порода, трябва да си в час както и с "модните" тенденции, така и да си отличен атономист, познаващ в тънкост анатомията и спецификата на породата. Затова се и ценят много оценките, дадени от водещи съдии - породници, които се дават на специалки.
Публикувано: 10 July 2006 - 04:06 PM
Цитат
Аполон b) ?!Сравняваш булдога с културист, мисля че по удачно е сравнението със сумист.
А и ако си мислиш, че професионалния културизъм не е вреден за здравето , и наистина добре че са стероидите .