Сурово хранене "за" и "против"
Публикувано: 22 January 2012 - 12:05 AM
Публикувано: 22 January 2012 - 07:07 AM

Когато си вземе човек булето от развъдчика, то той получава указание с какво, колко и как да храни следващите няколко седмици.
После в зависимост от възраста на кучето количеството храна се увеличава, а броя храненета се намалява.
Гледай сега, кво казваше моя приятел Том:

"Хубаво месо, хубаво мляко и хубав сух хляб- това е основната диета за вашето куче, което напълно би оценило и малко разнообразие с риба и пилешко /но не кости/, яйца и сирене. На кученцето може да му допаднат също така плодове и зеленчуци, и за да е пълноценно храненето са препоръчителни и витаминно минерални добавки."
Много просто и изчерпателно...
"Куче отглеждано в апартамент се нуждае от един фунт месо на ден докато расте, /демек- до към две години/, а такова което се подготвя за изложби или развъждане от фунт и половина, до два фунта дневно. Постарай се да купуваш продукти най- добро качество и внимавай да не прекалиш с добавките. "
Има и други неща важни неща, храненето да се извършва винаги в един и същи час, за да се подържа апетита, както и да се вдига храната, ако не се изяде навреме.
Ей това е от едно време,
сега има други по- компетентни дето ще ти кажат всичко за сухите храни...

1 фунт = 453,59237 грама

Публикувано: 22 January 2012 - 08:53 AM
bagatur, в 22 January 2012 - 07:07 AM, написа:

Когато си вземе човек булето от развъдчика, то той получава указание с какво, колко и как да храни следващите няколко седмици.
После в зависимост от възраста на кучето количеството храна се увеличава, а броя храненета се намалява.
Гледай сега, кво казваше моя приятел Том:

"Хубаво месо, хубаво мляко и хубав сух хляб- това е основната диета за вашето куче, което напълно би оценило и малко разнообразие с риба и пилешко /но не кости/, яйца и сирене. На кученцето може да му допаднат също така плодове и зеленчуци, и за да е пълноценно храненето са препоръчителни и витаминно минерални добавки."
Много просто и изчерпателно...
"Куче отглеждано в апартамент се нуждае от един фунт месо на ден докато расте, /демек- до към две години/, а такова което се подготвя за изложби или развъждане от фунт и половина, до два фунта дневно. Постарай се да купуваш продукти най- добро качество и внимавай да не прекалиш с добавките. "
Има и други неща важни неща, храненето да се извършва винаги в един и същи час, за да се подържа апетита, както и да се вдига храната, ако не се изяде навреме.
Ей това е от едно време,
сега има други по- компетентни дето ще ти кажат всичко за сухите храни...

1 фунт = 453,59237 грама

Да но не всички си взимаме кучетата от развъдник :) месото пилешко, свинско, телешко? И ако има някой да каже на каква възраст колко пъти дневно е добре да се храни кучето? :)))) благодаря за отговорите :)))
Публикувано: 22 January 2012 - 10:43 PM
Най -добре в началото (ако храниш с месо) е то да е пилешко. Аз лично месо не съм давала,само гранули...така ни препоръча ветеринара (доста удобно е ,защото има храни за отделните възрасти,има мерителни чашки ,а на пакетите има таблички с дневната дажба...)
За храненията режима е строго индивидуален според породата ,възрастта и теглото в зряла възраст ...Поради липса на такава информация,не мога да ти кажа дневната дажба..
Но ето на какъв принцип храня моето:
до 2рия месец - 5-6 пъти на ден
от 2 до 4 - 4 пъти на ден
от 4 до 7 + младите кучета -3-4 пъти на ден
възрастните - 2 пъти на ден -сутрин и вечер
старите - 2-3 пъти на ден
В момента е на 3 месеца и я храня 4 пъти на ден : 08:00 , 12:00 , 17:00 , 21:00
В зряла възраст теглото й е ~25 кг. ,което за тези 3 месеца означава дневна дажба от 280-325 гр.
Публикувано: 24 January 2012 - 11:54 AM
VGAlexandrov, в 22 January 2012 - 06:53 AM, написа:
Аз няколко пъти съм го пускал и тук и на други места :
1. Конско. Най-евтиното и същевременно най-качественото месо.
2. Телешко.
3. Карантии - кучето е хищник и те са важна част от храната му.
4. Глави - важен източник на микронутриенти.
5. Яйца - изключително добра храна за кучето.
6. Млечни продукти без сол - извара, кисело мляко.
7. Ориз.
8. Сурови зеленчуци.
Предпочитам естествените храни пред гранулите, макар с гранулите да е доста по-лесно. Те също имат своето място в схемата на хранене и отглеждане, особено при съвсем малките кучета !
Как да се ориентираш в дневния прием - 5гр. белтък на 1 кг телесно тегло. Докато е малко, кучето се храни на по-често, за да може да поеме количеството храна,м което му е необходимо, без да си претоварва храносмилателната система. До втория месец трябва да има 5 хранения, до третия 4, до четвъртия 3 и после до година 2. Важно е да прцениш точно нуждите му от хранителни вещества според килограмите му и обема на всяко хранене според тези нужди и за тов горната схема търпи индивидуални отклонения.
Добре е в схемата на хранене да включиш и витамини, сега тук възможностите са много - Nutros, Top 10, GAG forte,Murnil, Деавит + Калций...всеки предпочита различни комбинации с различни препарати.

WWW.EVILDOGS.NET
"I'm hated by many, liked by few, respected by all" Mike Tyson
Ум царува,Ум робува - Ум,белия делфин
Публикувано: 25 January 2012 - 08:32 AM
VGAlexandrov, в 24 January 2012 - 07:27 PM, написа:
3 пъти е добре.
Ти гледай белтъчините и да са от месо, субпродукти, яйца, извара, пък мазнините си идват на мястото сами ;) За въглехидратите - аз на малки кучета не съм давал или съм им добавял само колкото за вкус - моркови, броколи, съвсем малко ориз.
Е, питай по селата за някой кон за колене . 4-5 лв килото идва. Иначе в магазините е над 12 и то много рядко го има.

WWW.EVILDOGS.NET
Публикувано: 25 January 2012 - 11:20 AM
animal, в 25 January 2012 - 08:32 AM, написа:
3 пъти е добре.
Ти гледай белтъчините и да са от месо, субпродукти, яйца, извара, пък мазнините си идват на мястото сами ;) За въглехидратите - аз на малки кучета не съм давал или съм им добавял само колкото за вкус - моркови, броколи, съвсем малко ориз.
Е, питай по селата за някой кон за колене . 4-5 лв килото идва. Иначе в магазините е над 12 и то много рядко го има.
Кой нормален човек си коля коня?? Хахаха, май ще се придържам към пилешкото предимно и чат пат телешко :)) яйца и извара му давам, а не трябва ли и суха храна да му давам или е излишно?
Публикувано: 25 January 2012 - 01:10 PM
VGAlexandrov, в 25 January 2012 - 09:20 AM, написа:
Ще се учудиш, но доста хора колят коне и магарета.
Суха храна давай ако не достига количеството белтъчини. Предполагам, че няма да ти е трудно да го сметнеш.

WWW.EVILDOGS.NET
Публикувано: 25 January 2012 - 01:41 PM
animal, в 25 January 2012 - 01:10 PM, написа:
VGAlexandrov, в 25 January 2012 - 09:20 AM, написа:
Ще се учудиш, но доста хора колят коне и магарета.
Суха храна давай ако не достига количеството белтъчини. Предполагам, че няма да ти е трудно да го сметнеш.
Ще се справя със смятането, благодаря за съветите и информацията.
Публикувано: 01 March 2012 - 06:59 AM
Публикувано: 01 March 2012 - 09:48 AM
http://forum.dog.bg/...B2%D0%B5%D1%82/
http://forum.dog.bg/..._1&#entry955331
писано е доста по въпроса,мненията са противоречиви.Някои хранят други,като мен не.Избора е личен

Публикувано: 02 March 2012 - 12:51 AM
Публикувано: 02 March 2012 - 03:00 AM