Стефан Попов - председател НКБОК, в 03 March 2012 - 07:46 AM, написа:
Мите, въпроса ти кога руснаци и германци ще гледат наша порода куче е много навременен и необходим.
Мите, въпроса ти кога руснаци и германци ще гледат наша порода куче е много навременен и необходим. Отговора е много сложен и не е просто той да бъде даден. Аз ще се опитам само схематично, опростено и с няколко думи да отговоря.
Германците гледат и то много яко кангали, руснаците азиатци и това са породи, които не са техни родни. Защо?
Стефко, в Германия има много кангали.
Почти всички са внесени от турци-гастарбайтери, които се движат по ръба на закона. Няма германец, наблягам – няма германец, който да се възхищава на това. Защото ако не знаеш, ще ти кажа, че в момента Германските приюти за кучета са пълни с кангали и кангалоподобни. И причината за това е, че всевъзможни дебили са използвали тези кучета за бой или дребно и непочтено търгашество. Няма германец, който да има отношение към кангала си, което да е и намек от това, което имат като отнашение лумпените, живеещи от Белград на юг.
Руснаците по отношение на темата не искам да ги коментирам. С разпадането на комунистическата империя там изплува цялата утайка – включително и в кучкарските среди.
Отговора тук е прост. Защото са едри, силни и със сърце и психика и затова ги гледат, а и на много други места. С една дума- заради качествата! Когато ние създадем от нашето поголовие кучета с такива качества и благодарение на селекция по именно тези признаци и имаме качествени потомци от генетичния материал, който България ни е завещала, тогава ще ни забележат и ще има интерес към нас.
Тук ще вметна само няколко думи. Контактувам с много чужденци. Не малко съм посрещал и в България, развеждъл съм ги, уреждал съм да си вземат кученца. Всички, абсолютно всички се възмущават от поголовното отношение, което българите имат към кучетата си – хранени зле, гледани на синджир или в тесни клетки, всички до едно лаещи като идиоти – невротизирани и озлобени. България такова куче не ни е завещала. Това куче се е получило по простата причина че и сульо и пульо тръгнаха да се изживяват като развъдчици и специалисти.
И това задължително без метизиране и вливане на чужда кръв. Ама просто задържително!!!
Говориш „без метизиране”. Ами те 90% от кучетата, които са качени във форума са определено кръстоски или им е провеждан такъв подбор, че стават може би за всичко друго, само не и за това, за което народът ни ги е селекционирал (макар и на примитивно ниво).
Знам че много се спори и са много кавгите по тоя повод, но всеки носи своята отговорност към породата и Родината. Наскоро ме обвиниха че съм изнесъл прекрасна кучка в Русия. Да трудно ми беше да се разделя с такъв рядък екземпляр, но тя ще трябва да се конкурира с породи като кавказеца и азиатеца, с които е пълно там, където отиде и с дребно и слабо куче това няма как да стане. Тя трябва да презентира породата в изключително сложна среда с яка конкуренция.
Защо твоето кученце, което си изнесъл в Русия ще трябва да се конкурира с породи като кавказеца и азиатеца ?!
Както кавказеца, така и азиатеца са селекционирани по друг път, типово са коренно различни от нашето куче (особено азиатеца). За каква конкуренция става дума тук !
А и мисля че братска Русия, която е исторически, генетически, културно, езиково и религиозно свързана с България винаги ще е едно отлично депо за всичко българско извън границите на нашата държава.
Колкото за братска Русия и обвързаността й с България – няма да детайлизирам. Историците достатъчно много документални факти са изнесли как точно стоят нещата – още от времето на Екатерина Велика, че чак до Путин !