Dog.bg Форуми : Храна при гастрит

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Храна при гастрит Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 06 March 2012 - 08:11 AM

Здравейте!

Някой може ли да ме насочи каква храна да приготвям за куче с гастрит? В момента все още няма особен апетит, хапва съвсем мъничко примерно пилешко месце, след което губи интерес.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#2 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 06 March 2012 - 10:07 AM

Здравей, сигурна ли си, че има гастрит и потвърдено ли е от лекар? Какво го е предизвикало? Лекувате ли се / напр. ранитидин или омепразол/ за да намалите солно-киселата секреция, и оттам болката и безапетитието? Без лечение само с диета според мен няма да стане. Нека вашият вет.лекар назначи. При кучета не зная да има някаква особена диета, както е при хората. Те не пият газирано, не ядат люто, не пушат...Храни на 2-3 пъти. Виж дали не сте давали нещо, което алергизира и дразни, при нас гастритът се появи от кренвирши /пълни с какво ли не! Внимание, майки!, дори кучетата не понасят кренвиршите с техните консерванти и боклуци вътре / Кучето повръщаше стомашен сок в ранните сутрешни часове, точно както язваджиите! С 10-дневен курс лечение и, разбира се, спиране на "наградките", всичко се оправи! Това беше преди 2-3 години, оттогава, да чукам на дърво - няма нищо! Пожелавам ви успех!
User's Signature

www.monasterymeadows.com

#3 Потребителят е офлайн   marin4eto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 March 2012 - 08:36 PM

Като прочетох коментара на fanciful доста се стреснах. Май ще се окаже, че и моето куче има гастрит..За наградки й давам точно кренвирши. Често се случва рано сутрин да повръща и то точно стомашен сок, но аз го отдавах на клечките и боклуците, които яде навън. fanciful, ще споделиш ли с какво замени кренвиршите и съответно дали трябва да започнем лечение с медикаменти?

#4 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 07 March 2012 - 01:13 AM

Имам позната с куче с гастрит. Понякога ми гостува за повече време (не тя, а кучето :). Винаги, винаги(!), когато дойде при мен - първите дни повръща стомашни сокове сутрин, понякога е с диария, която стига и до кървава. Кучето при нея се храни с каквото има - от пържени картофи, през всяка човешка манжда, бургери, дори кокали!!!
Само с хранене с готвена храна, нищо особено - месо, ориз, малко зехтин, кисело мляко, извара за 3-4 дена няма и помен. Също така е важно рано сутрин да получи малко храна. Като цяло дозата за деня се дели на 3 пъти.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#5 Потребителят е офлайн   Damond Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 March 2012 - 04:04 AM

Ох, болната тема...

Тара има доказан рефлукс, който, надявам се, не се е развил в гастрит. Като цяло диагнозата "гастрит" се слага доста често именно на рефлукса. Ако кучето не повръща след каот се е хранило, положението все още е сравнително лесно за овладяване.
Кученце повръща стомашен сок сутрин или в ранния следобяд, когато е гладна. На моменти се влошава и й давам ранитидин или фамотидин, които намаляват секрецията на стомашни киселини. През останалото време, ако усетя, че започва да се плюнчи :smile: , й давам хапчета за дъвчене с калциев карбонат (наричат се Тъмс, не зная при нас дали има подобни), които неутрализират проблема бързо, но действието им е краткотрайно. Засега овладяхме положението и започна да повръща веднъж на 1-2 седмици, което според доктора й е приемливо.
Храня с Орижен и варен ориз 50/50. Давам й също варено пилешко или печено свинско с много ниско съдържание на мазнини. Като цяло се старая да изключвам мазнините от менюто й, както и всяка храна, която би предизвикала киселини при човек. Разделям храната на 3 части, идеално 4, старая се да не остава гладна за дълъг период от време и да изяде няколко гранули преди лягане. Получих съвет, който би работил добре при по-лакомо куче - може да държите малко кучешки бисквити или гранули, дори сухар, близо до вас през нощта и ако се разбудите, да му/й го дадете.
Опитайте първо с хапче, за да се успокои стомаха, и варен ориз без подправки с малко зехтин и сол (повръщането води до дехидратация и ще му/й трябва натрий) и варено пилешко. Вечер може да давате хубаво кисело мляко с чаена лъжичка мед. Попитайте ветеринар, но доколкото помня, курсът с ранитидин трябва да е поне седмица. Ако положението не е много зле, дори и едно хапче ще е достатъчно, за да се почувства по-добре и да започне да яде. Когато се оправи напълно, преценете дали ще се опитате да готвите балансирано или ще преминете към някоя хубава марка кучешка храна.

#6 Потребителят е офлайн   fanciful Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 March 2012 - 09:27 AM

Показване на мнениетоmarin4eto, в 06 March 2012 - 06:36 PM, написа:

Като прочетох коментара на fanciful доста се стреснах. Май ще се окаже, че и моето куче има гастрит..За наградки й давам точно кренвирши. Често се случва рано сутрин да повръща и то точно стомашен сок, но аз го отдавах на клечките и боклуците, които яде навън. fanciful, ще споделиш ли с какво замени кренвиршите и съответно дали трябва да започнем лечение с медикаменти?

Маринче, нека вашият вет. лекар да прецени състоянието на кученцето и да се дават или не медикаменти. Относно кренвиршите - просто повече такова нещо не се е давало; моето куче в момента е на 5 тодини и няма нужда от "наградки". Иначе можеш да ги замениш с много други неща.
User's Signature

www.monasterymeadows.com

#7 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 07 March 2012 - 11:14 AM

Благодаря на всички!

При нас първо тръгнахме в грешна посока. Кученцето беше с прегазено лапки, когато го прибрахме, още тогава имахме проблеми, повръщаше, спря да яде, но ветовете решиха, че е интоксикация от глисти. Все още не знам точно какво беше, но се оправи. Веднъж спря да се движи цял ден и проскимтяваше при стъпване, но тогава ядеше. Сега като се замисля, на няколко пъти съм я засичала, че е имала някакви болки в коремчето, но за съвсем кратко.

Докато преди около две седмици и половина просто изведнъж спря да яде, но и да се движи. Пак решихме, че са крачетата (от старата травма ветовете казаха, че вероятно е нещо като артрит). Според тях неяденето се дължало на болките в крачетата. Та така мина доста време поради грешната презумпция. После започна да похапва, но веднага след това да повръща. После се влоши, подобри, пак се влоши, започна да се лигави. Сега диагнозата е гастрит, надявам се да не е грешна.

Вчера попаднах на този сайт. Днес опитваме И с билки.
http://kak-da.bg/vie...t.php?idto=1672

Иначе има много предпоставки да й се появи гастрит, но от всичките 19 кучета само при нея са тези симптоми, което ме кара да си мисля, че е възможно да си е била с проблемите още преди, като мъничка. Но може и при нас да се е появил.

Важното сега е да се оправи маймунката. Този проблем ще ми е най-мъчен за разрешаване, че ме няма у дома почти по цял ден, а по принцип нямам никакво време за готвене, дори и ние ядем боклуци от супермаркетите. Но вече възлагам на майка ми да готви за Мая, дано да се оправи.
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   enokitake Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 March 2012 - 11:24 AM

И моя сладур е с гастрит..беше много зле имаше кръв и повръщане. До колкото разбрах - при нас основна причина са твърдите гранули. Сега по препоръка на вет сме на eukanuba sensitive digestion и като има проблем му давам Газекс на Хималая. Първоначално Газекса го пихме всеки ден поне 2 месеца. Сега го давам само като го видя, че не е добре ...хапчето го успокоява до 20 минути. Сега проблемите са инцидентни и основно след като е успял да докопа нещо на улицата.

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни