Dog.bg Форуми : астма при котка

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

астма при котка

#1 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 08 July 2006 - 04:22 PM

здравейте,

оказа се, че нашия сиамец Лени има астма. доста дълго време кашляше, но без да има задух. водили сме го на прегледи, но не откриваха нищо. първо мислехме, че има глисти ( от тях също се кашляло ) , след обезпаразитяване се установи, че няма. отпаднаха и другите причини за кашлицата. снощи обаче направи криза - кашлаше дълго време като едва успяваше да си поеме въздух. днес го заведох на преглед и ни дадоха хапчета Predisolon 5mg. трябва да ги пие по време на подобно кризи като първите 5 дни пие по една таблетка, а следващите 5 дни по половин. искам да ви попитам как по друг начин ние можем да го облекчим. освен разбира се да го изкарваме от стаята когато се пуши. всички сме пушачи вкъщи. също така прочетох упътването на тези хапчета - пишеше за кортикостероиди. не разбирам много, но бях чела някъде, че са доста вредни. и последно - не помня къде, в кой форум бях срещнала доста пълна статия на бг за астмата при котки. ако някой се сеща къде беше много бих била благодарна ако ми даде линк.
User's Signature

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 July 2006 - 04:41 PM

Преднизолона (за съжаление) е единственото лекарство което се дава при астматични котки. Котките не развиват резистентност, но проблема е че кортикостероида потиска имунитета им и тогава са заплашени от инфекции. Моята котка е с астма. Опитах и инхалаторно с Flexotide но освен че е трудно да се прави манипулацията, при моята маца не даде добър резултат.
Само че точно тези дози които си написала че ти препоръчват ми се виждат малко... ъ...... s) Вярно, че всеки вет преценява от колко mg да започне, но би могло и от по-ниска доза. Освен това спирането респк. намаляването на дозите става постепенно и оптималния вариант е през 10 а не през 5 дни. Понеже моята котка кара доста тежко астмата, при поява на криза започвам от 5mg дневно (1 таблетка), след 10 дни започвам по 3/4, след още 10 дни по 1/2 и т.н. докато достигна до 1/4 дневно.
Правихте ли рентгенова снимка и кръвна картина?
На рентген много добре се вижда астмата.
Ако диагнозата е поставена без снимка, бих ти препоръчала все пак да направите такава.
Я опиши колко често са пристъпите на кашлица? В коя част на денонощието се засилват. За астмата е характерно, че по-трудно е издишването отколкото вдишването - при вас така ли е?

#3 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 08 July 2006 - 05:26 PM

абсолютно никакви изследвания не сме правили. прочети в дир-а. там съм обяснила по-подробно. явно ще трябва да направим. не мога да забележа за вдишване и издишване, но от снощи диша много странно. в сравнение с другите ми котки той диша бавно, със силно поемане на въздух, отстрани на гърдичките му ясно се забелязва, че диша трудно, тромаво такова. поема дълбоко въздух и така и издишва. докато другите ми котки забелязвам, че дишат как да кажа по-често и не се надигат толкова гърдичките им. така е от снощи, когато кризата му се изразяваше в следното - кашляше доста силно, не както обикновено, хриптеше, дробовете му сякаш свиреха. снощи му дадох от тези хапчета само че 0.5 мг. нямаше ефект, поне не видим. лекарката каза, че за да има ефект трябвало да му дам 10 от 0.5 мг. затова и купих днес от 5 мг. засега няма ефект.
User's Signature

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2006 - 05:36 PM

Цитат

Преднизолона (за съжаление) е единственото лекарство което се дава при астматични котки.

На рентген много добре се вижда астмата.
Ако диагнозата е поставена без снимка, бих ти препоръчала все пак да направите такава.

Здравейте,

Позволявам си да взема отношение по темата за астмата, защото имам известни познания за нея. Не зная как е при котките, но предполагам, че като представители на Бозайниците едва ли има някакви специфики в произхода, протичането и лечението на болестта.

Въпросът ми е как (по какъв начин) е констатирано заболяването, за да бъде поставена диагноза Бронхиална Астма.

Твърдението, че астмата се констатира при рентгенография или рентгеноскопия не ми звучи достоверно. Астмата може да се допусне като заболяване при видим задух, удължен експириум (издишане), кратко и мъчително вдишване. При пристъп, един от белезите е настъпването на цианоза по видими лигавици, но как това се забелязва при котките просто не мога да възприема.

Рентгенографията може да хване вече трайните и необратими усложнения като бронхоехтазия и др. от този род, но поне до момента аз не съм срещал никъде данни за диагностицирана астма по рентгенов път.

Тъй като това е заболяване, провокирано предимно от различни алергени, за сравнително пълноценна терапия би трябвало да се установи, кой или кои са те. Във фармакоцептичната промишленост са известни множество бронходилататори, както в инхалационна форма, така и в таблетна. Това изключва предписването на кортикостероидни препарати в по-леките форми на заболяването.

Кортекостероидите са нож с две (а и много повече) остриета. При лечението на астма те се включват само в тежките форми или ако настъпи тежък масиран бронхоспазъм.
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 08 July 2006 - 06:04 PM

Цитат

Кортекостероидите са нож с две (а и много повече) остриета. При лечението на астма те се включват само в тежките форми или ако настъпи тежък масиран бронхоспазъм.

аз как да разбера дали сме в тежка форма?

наблюдавах го много внимателно преди малко и установих, че вдишването му е значително по-трудно, отколкото издишването. ако има значение някакво
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2006 - 06:40 PM

Цитат

Твърдението, че астмата се констатира при рентгенография или рентгеноскопия не ми звучи достоверно

Ами да, констатира се. Рентгеновите снимки могат да помогнат при поставяне на диагнозата.
Ето вижте на тези снимчици, как хубаво си се виждат промените в белите дробове
Снимки

Цитат

Тъй като това е заболяване, провокирано предимно от различни алергени, за сравнително пълноценна терапия би трябвало да се установи, кой или кои са те.

В БГ все още не се правят на животни тестове за алергени , или ако някъде се правят резултатите не са достоверни.
Астмата е автоимунно заболяване. Приема се, че дразнители като прах, цигарен дим и др. могат да провокират отключване й, но все още не е доказан нейния генезис.

Цитат

За разлика от хората, при котки преднизолона не дава резистентност. Единствено потиска имунитета на животното, което може да доведе до вторични инфекции. При тежък бронхоспазъм могат да бъдат включени допълнително перитол, аминофилин и т.н.
Инхалаторната форма на лекарствата не дава добри резултати. Четох, че в САЩ са го прилагали върху котки, включително и аз самата съм го прилагала при моята котка, но резултатите бяха незадоволителни.
Преднизолона се предписва като поддържаща доживотна терапия, тъй като няма друга алтернатива. Дозите се намаляват постепенно с цел достигане на възможно най-ниската.

Цитат

Това изключва предписването на кортикостероидни препарати в по-леките форми на заболяването.

Ами според мен котето на Дени си е с достатъчно тежка форма, както тя описва снощния пристъп. Още повече котето има тези симптоми от месеци, не от вчера.

Мисля, че в известна степен бъркате лечението на това заболяване при хора и при животни. При котките е мааааааааааалко по-различно r)

#7 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2006 - 06:42 PM

Цитат

Цитат

аз как да разбера дали сме в тежка форма?

наблюдавах го много внимателно преди малко и установих, че вдишването му е значително по-трудно, отколкото издишването. ако има значение някакво

Не съм с медицинско образование и не мога да Ви дам професионален съвет. Преди всичко, потърсете компетентно ветеринарномедицинско лице.

Навярно греша, но напълно възможно е животинчето да има пневмония, плеврит или друго белодробно заболяване и това да е причина за трудното дишане.

Не предприемайте лечение без съвет от вет. лекар. И не губете време !!!
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2006 - 07:19 PM

Мдам... n)
Определено направете всички възможни изследвания. Така както описвате дишането, сещам се за поне 3-4 други заболявания, които ми звучат по-достоверно от астмата като диагноза. Което в никой случай не я изключва, разбира се, просто... хм.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#9 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 08 July 2006 - 09:08 PM

ще направим, в понеделник. ами въпреки че се обърках малко, благодаря на всички за отговорите. ще пиша отново в понеделник. дай Боже с по-добри новини.
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2006 - 10:59 PM

Препоръчвам Ви да се ослушвате да не излезе пневмония или недай боже воден плеврит. Имах сиамка с воден плеврит причинен от метастази - плоскоклетъчен рак - ако на ренгена нищо не излезе пробвайте да изследвате плеврите с ехограф, недай боже и с пункция в краен случай - но преди това рентген и кръв +температурограма за да сте наясно какво става. ДОбър доктор с много опит ще чуе на слушалка, вижте и сърцето как е да не събира вода - перикардити и миокардити също да изключите.

Препоръчвам да правите такива изследвания че по принципа на изключването да локализирате проблема, по-добре всичко накуп отколкото една седмица животното да се мъчи без точна диагноза и да тичате всеки ден на доктори.

На колко години е котарака?

за преднизолона - успокоява, проблеми има при продължително приемане в големи дози, в някой случай е незаменимо средство.
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#11 Потребителят е офлайн   Dr.Yovko Haralanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2006 - 09:06 AM

Астмата е заболяване с ??????????????????????????
Има проучвания които сочат, че тя не е алергично заболяване, а алергичните прояви са просто вторично усложнение. Започва се дори силно разграничаване между астмата при хората и подобно заболяване при котките и е възможно скоро време да се твърди, че котките не боледуват от астма, а от някакво друго астмоподобно заболяване.
Рентгеновите снимки не са достоверен източник - освен ако не са направени по време на пристъп.
В моя сайт имам малка статия за астмата, но тя не е съобразена с новите проучвания - Астма при Котките
User's Signature

д-р Йовко Хараланов[br]Ветеринарна Клиника "Силистра"[br]Силистра[br]http://www.vvcbg.com[br]

#12 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 10 July 2006 - 12:00 PM

здравейте, д-р Хараланов, днес мислех да пиша и във вашия форум за съвет, но виждам, че посещавете и този форум.

значи днес бяхме на преглед и трябваше да вземем кръв и да направим рентген. започнахме с преслушване, лекарката искаше да направи и ЕКГ. след като го свързахме с жичките обаче котката получи пристъп или нещо такова от стреса. дишаше като кученце, широко отворена уста, езика и небцето посиняха за секунди, напишка се и се просна на масата без нито да приема нито да предава. помислих, че умира. биха му Дексаметазон, инцекция Новфилин ( новото му наименование Соффилин) и това беше. не успяхме кръв да вземем, за рентген да не говорим.

най-лошото, от което се опасявам, че след като 2 дни давах Прозолон, той не се подобри, а напротив влоши се. първия ден дишаше тежко със затвоена уста. днес сутринта устата му беше съвсем леко отворена с още по-силен задух, а в кабинета вече почти не дишаше.

кръв ще вземем в домашни условия, но се страхувам, че Прозолона не му действа, а точно напротив. при слушането нямаше хрипове, оставихме го около 10 мин на ЕКГ, дишането не се подобри, но пулса влезе леко в граници и казаха, че сърцето е добре. темепературата му беше 37.9.

какво да правим сега? ако го заведа на рентген се страхувам, че може да умре в ръцете ми.
User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 10 July 2006 - 12:03 PM

и само да добавя, че кашлица няма от повече от 4 дни. само силен задух. просто през цялото време диша тежко. нямаме ясно изявени кризи. само тази днес при лекарката, но тя се дължеше на стреса повече.
User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   Dr.Yovko Haralanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2006 - 01:16 PM

Колко е годишен?
User's Signature

д-р Йовко Хараланов[br]Ветеринарна Клиника "Силистра"[br]Силистра[br]http://www.vvcbg.com[br]

#15 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2006 - 01:29 PM

Позволявам си да отговоря вместо Дени, защото знам за случая а и се надявам че тя няма да се разсърди r) Котето е на 3 години и половина.

#16 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 10 July 2006 - 01:49 PM

да, на 3,5. в момента е доста зле. лекарката дойде и сложи атропин. просто няма да мога да приема да го загубя за 2 дни ей така от нищото. лежи на една страна, диша ужасно тежко......моля се на Господ само, то това ми остава
User's Signature

Качена снимка

#17 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 10 July 2006 - 02:08 PM

атропина беше сложен преди около 15 мин. забелязва се значително подобрение в дишането. диша със затворена уста вече и пи доста вода.

има ли връзка това, че Пронизолона не му повлия, а атропина да?
User's Signature

Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   Dr.Yovko Haralanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2006 - 05:01 PM

Цитат

Цитат

Твърдението, че астмата се констатира при рентгенография или рентгеноскопия не ми звучи достоверно

Ами да, констатира се. Рентгеновите снимки могат да помогнат при поставяне на диагнозата.
Снимки

А между другото това са снимки на един и същ пациент - едната е в нормално положение, другата е по време на пристъп, така че зависи кога се прави снимката.
User's Signature

#19 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2006 - 05:29 PM

Цитат

Цитат

Снимки

Здравейте,

Не желая да споря, защото както заявих, аз не съм с медицинско образование и опониране от моя страна ще бъде израз на елементарност.

Въпреки всичко на мене ще ми е интересно да ми посочите научна литература, в която да е констатирано, че по рентгенов път може да се диагностицира броинхиална астма. Говоря за астма в ремисия, когато животното не е в пристъп и няма органични изменения в алвеолите или бронхите.

Колкото до Перитола (фармакологично название Cyproheptadine) и Аминофилина (синонимно название на популярния в България Новфилин - един от най-слабите бронходилататори), те не са кортикостероидни препарати. Малко вероятно е един тежък пристъп, който не може да бъде овладян със съответния кортикостероид, да се повлияе от въпросните медикаменти.

Поздрави,

Николай Атанасов
http://www.cynology.info
User's Signature

Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   СНЕЖАНКА Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 July 2006 - 06:55 PM

Цитат

Колкото до Перитола (фармакологично название Cyproheptadine) и Аминофилина (синонимно название на популярния в България Новфилин - един от най-слабите бронходилататори), те не са кортикостероидни препарати. Малко вероятно е един тежък пристъп, който не може да бъде овладян със съответния кортикостероид, да се повлияе от въпросните медикаменти.

Естествено че не са кортикостероидни препарати. Никъде не виждам да твърдя това. Те се добавят към кортикостероида, а не го заместват (сега по-ясно ли се изразих)

Цитат

че по рентгенов път може да се диагностицира броинхиална астма

Пак не сме се доразбрали b)
Рентгеновата снимка спомага да се затвърди диагнозата, а не че снимката е единственото средство за поставянето й.

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни