durka, в 04 April 2012 - 04:17 PM, написа:
Аз цял ден чета. И не разбирам. Искате да кажете ,че като се евтаназират кучета броят им няма да намалява ? Или? И само ще се кастрират во веки веков докато умрат от старост? За мен много по не хуманно е да са на улицата. Извинете.
Да, точно това казвам, durka.
Когато се евтаназират няма как да се кастрират. А убиването иска технологично време - 14 дни.
Значи всеки месец убивате брой, равен на двукратно капацитета на приютите. Правите това 6 месеца и убивате общо 12 х капацитета на приютите. През това време се раждат повече от размножаване на онези, които не сте успели да убиете. Точно затова при Софиянски за 4 години са убити 65 хиляди, обаче накрая кучетата пак са си тук, а милионите изхарчени.
Кастрацията изисква 2 дни в приют и после върнатото куче не се мултиплицира, така че процесът има край. Когато спрете складовите и домашните от възпроизводство, голяма част от кастрираните са измрели, останалите прибирате в приютите. Всъщност тогава ми е все едно какво ще правите с тях, ако искате - убийте ги.
Това е супер опростенческо, има още много фактори, чието влияние трябва да се отчете.
Абсолютен край никога не може да има. Възпроизводството не може да се спре 100%, то е като чистотата - не можеш да изчистиш веднъж и да си мислиш, че край, готово, свърши се. Спре ли се, обаче, на 90%, може да се поддържа по западен образец - всяко новопоявило се куче има място в приют. Какво ще става с него в приюта не коментирам.