Dog.bg Форуми : Чуден и гальовен котко

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Чуден и гальовен котко Наперен бургазлия търси дом :)

#1 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 30 April 2012 - 10:18 PM

Прекрасна събота вечер в Бургас. Разхождах се из центъра, малко уморена и разсеяна след пътя от София. В двора на Археологическия музей забелязах коте: бяло-оранжево, социално. Разделихме си вечерята и го подминах без много да го загледам. То едно и две ли са*, веднъж щом си почнал да ги забелязваш...

На следващата сутрин пак натам ме теглеше (е, може и в сомнабулско състояние да съм издирвала кафе). И този път видях, че малчото има голи петна на врата. Почудих се какво да правя и го подминах. Отново. Ама нали съм луда, а и имам най-невероятните ветеринари, които ме подкрепят и от разстояние :) малко по-късно се върнах. Успях да намеря вет клиника и да взема срещу депозит транспортна клетка. Просто го гушнах и го затворих вътре. Е, за да съм напълно честна, звучно възропта и не бяхме приятна гледка/мелодия по главната, докато стигнем клиниката :)

Огромни благодарности към д-р Стоян Николов и колегите му от клиника Анимо Бургас, които го прегледаха, изследваха за краста, обезпаразитиха и задържаха до края на работния ден. Особено съм задължена на Виляна (съжалявам, ако не изписвам правилно и че не попитах за фамилно име), която след като клиниката затвори, взе малчо у тях, не спа цяла нощ, за да се срещнем в 4 сутринта и да ми го предаде!

Благодаря на всеки един от тези хора, които направиха МНОГО повече от очакваното, за да помогнат на котко.

Ето малко и за него :)

Мац е под годинка, съвсем млад. Предстоят му всички процедури, пу-пу, да е жив и здрав: обезтопчване, ваксини. Засега е само обезпаразитен и с работна диагноза дерматит, предизвикат от бълхите. Тук в София го поемат добрите доктори от Добро Хрумване, надявам се работната диагноза да се потвърди, защото е малкият дявол.

Като характер: ами какво да кажа повече, освен, че през целия път до София не се чу котка в колата, единствено като го погледнех, клетката започваше да вибрира от силно мъркане. А като го извадихме в стаята (deni_avr, MechoPuh, благодаря ви!), се разходи, ползва тоалетна и се нахрани все едно винаги си е бил там.

Търсим му приемен дом, не е заразен за други (хора или животни), не изисква особени грижи, а отплатата му е несравнима: мъркане, гушкане, лиготене :)

-----------------------------------------

*Това не е упрек към града и хората му. Напротив! Докато бях там се изумих от няколко неща - градът е чудесен, чист, хората са засмени, сториха ми се по-спокойни от спомените ми за преди. Изненадах се, че има кошчета за 'кучешки отпадъци' (както пише) и найлонови пликчета - цяло руло, никой не го беше задигнал. То вярно, че сигурно моите представи вече са извратени, но ми стана мило, че никой не е злоупотребил.

И най-вече: поклон към двете момчета на около 13-14 години, които ловяха риба на кея и които спасиха гларуса, заплел се в кордата им! Прикачена снимка
Не успях много да помогна, но съм възхитена от добротата им, бързата и естествена реакция и най-вече - че дори не се замислиха, а подадоха ръка. Качена снимка
User's Signature

*
Толкова по-зле:
"Пуснете вкъщи кучето, покрито с кал.
И толкова по-зле за хората, които не обичат
нито кучетата, нито пък калта.
....
Не могат никога да се измият тези,
които казват, че обичат кучета,
но при условие, че... "
Жак Превер, Превод: Иван Бориславов

#2 Потребителят е офлайн   Снуупи Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кучета,Дизайн,Туризъм,Фотография
Публикувано: 30 April 2012 - 10:39 PM

Качена снимка къде е иконката за офтопик? Имаме проблем с безпризорните котки, даКачена снимка
А относно кучешките кошчета и все още неоткраднатите торбички, картинката беше доста по-различна в началото, докато пенсионерите не се научиха, че зареждането ще е постоянноКачена снимка
Чакаме снимки на късметлийчетоКачена снимка
User's Signature

Липсваш ми момченце, никога няма да те забравя....спи спокойно и ме чакай...там някъде пак ще се срещнем. Чарли - (27.06.1995г - 26.12.2009г)
* АЗ ПОДКРЕПЯМ *
Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 April 2012 - 11:17 PM

Хехе, аз сериозно - много ми хареса града ви!

Ето го котко, на снимките е все още бургазлия, преди отвличането му в София :):

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#4 Потребителят е офлайн   Снуупи Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Кучета,Дизайн,Туризъм,Фотография
Публикувано: 01 May 2012 - 08:29 AM

Е не мога да повярвам....миналата седмица видях този господин, подвизава се до музея и библиотеката в центъра. Помислих че е душен, защото цялата му гушка беше оголена. Не успях да го хвана, а и бях на разходка, съвсем неподготвена....Много се радвам че е попаднал на вас, явно наистина е късметлийчеКачена снимка
User's Signature

Липсваш ми момченце, никога няма да те забравя....спи спокойно и ме чакай...там някъде пак ще се срещнем. Чарли - (27.06.1995г - 26.12.2009г)
* АЗ ПОДКРЕПЯМ *
Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 May 2012 - 09:22 PM

Днес младежът беше настанен на стационар. Хич не му харесва в клетка и ще се чувства прекрасно в дом. Дали има шанс за временно местенце някъде при вас?

Състоянието му е комбинация от (вероятно) гъбички и алергия към бълхите. Ще се знае по-точно след посявката.

Започваме схема за ваксини срещу гъбички, докторите взеха и кожна проба за посявка, след около 2 седмици ще имаме резултати. Междувременно утре ще го обезпаразитят вътрешно, а външно беше обезпаразитен още в Бургас, на 29.04.

Снуупи, радвам се че и други са забелязали дребния пътешественик :)

Малко снимки от Бургас и няколко от стационара, където го оставихме, докато (надявам се скоро) му намеря приемен дом...

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#6 Потребителят е офлайн   butci Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 May 2012 - 12:42 AM

Ели - :rc_036: , че не подминаваш животинка в нужда, независимо от ситуацията и обстоятелствата!

Бързо оздравяване и най-вече задомяване му пожелавам на късметлията!
User's Signature

" Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните." Махатма Ганди

#7 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 May 2012 - 09:28 AM

Много благодарим за положителната енергия :)

Малко офтопик: на един етап трябва да почнем да подминаваме, поне според моята 'философия'. Мисля си напоследък за баланса между качество и количество и че качествените грижи към всяко едно подопечно са на първо място. В случая не мислих много-много и сега се сблъсквам с реалността - липсата на приемен дом, предстоящето няколкоседмично лечение на гъби (и съответно, отлагане на поливалентата ваксина) и т.н, и т.н...
User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#8 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 May 2012 - 09:42 AM

Вчера видях и Вили АрхМузов (Вили на момичето, което не спа цяла нощ, за да ми го предаде, а АрхМузов, е, сещате се :)

Кротнал се е и вече не вилнее толкова ядосан, че е в клетка. Но все пак домашен уют ще му се отрази отлично.
User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#9 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 May 2012 - 04:27 PM

Ама той е толкоз 'убав и добър, не разбирам защо няма опашка от желаещи да предложат приемен дом Качена снимка

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#10 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 May 2012 - 01:22 PM

Имаме лоша новина... Както може би знаете от моите теми, поради мои си разбирания за отговорност и поради лош опит, се старая да тествам всички подопечни котки над 6-7 месеца за котешки спин и левкемия. Днес беше кастрацията на младежа, пу-пу, добре е, събудил се е. Използвахме това, за да му пуснем бърз тест за двете болести. И той е позитивен за FeLVтук, на български).

Какво значи това:
1) възможно е да е болен от котешка левкемия. По-нататък ще проуча опции за повторен тест за абсолютна сигурност. Котки с този вирус живеят дълго. Той няма никакви признаци на заболяване, единствено лек гингивит. Вили е прекрасен, като всяко едно здраво коте на негова възраст: закача се, гали се, обича...

2) не е препоръчително да живее с котки, които не са тествани или са тествани и са с отрицателен резултат. За разлика от спин, който се предава само кръв-кръв, този вирус се предава доста по-лесно и при обикновен съвместен живот: слюнка, назален секрет и т.н. Т.е. примерно, макар и рядко, е възможно заразяване между котките, ако се мият една друга или ползват общи купички/тоалетна.

3) търсенето на дом става МНОГО сложно. Освен горните съображения, трябва да се има предвид, че ако по-нататък стане зле, това ще е свързано с медицински разходи.

Иначе вчера видях хубавеца, голите участъци вече са с козина и е още повече прекрасен. Имаше вариант за приемен дом, където щеше да е много щастлив, но за съжаление, няма как да стане вече...

Не знам има ли смисъл да се моля, но дали някой има стаичка, където ще може да го отделим? Или някой, който все още няма котка, а си мечтае за един гальовник? :)

Принципно, рискът е още по-малък, ако котките в дома са ваксинирани с ваксина, включваща и котешка левкемия.

И нещо хубаво, за което съм пропуснала да се похваля, май: пробата за гъби е отрицателна, няма растеж. Сложихме му и поливалентна ваксина + бяс на 8 май.

User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#11 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 May 2012 - 01:28 PM

Нарочно нов пост. Гореща молба към бургазлии: няколко души писаха, че познават Вили и мястото, където живее. МОЛЯ ВИ за помощ за кастрация на останалите котки. Заразата се предава освен по горния начин, с битки и от майка на бебетата й...

Ако има някой с време на лови котките, ще се обадя на Анимо (ЦВК в София) и ще се опитам да договоря някакви условия с тях. В момента съм много затруднена финансово, но ще се опитам да подпомогна, с колкото ми е възможно.

Или поне да ме насочите към някой, на когото да пиша? Приятели на животните Бургас са повече от затрупани и не ми е удобно да търся, дали има други активисти/организации там?

Нека ограничим заразата... За улично коте тази болест е равнозначна на болезнена смърт. В домашни условия и грижи нещата са различни, но на улицата шансът им е минимален... Да не споменавам отношението на хората към видимо болно коте...
User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#12 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 May 2012 - 09:19 PM

И нещо положително да напиша - докато е бил под упойка за кастрацията, лекарите са направили и задълбочен преглед на ушите - имахме съмнения за маласеция, за щастие, няма нищо притеснително.

Милият, много му е тежко в клетка. Днес не отидох да го видя, но deni_avr Качена снимкае била там и ни е много мъчно за него, как подава лапки през клетката с надежда, че идват да го гушнат и да му обърнат внимание...
User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#13 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона

Публикувано: 22 May 2012 - 09:41 PM

Не знам има ли смисъл да пиша, но ми е много, много мъчно за Вили. Дали някой няма някоя стаичка свободна само за известен период за него? Къса ми се сърцето да виждам как духа му пада.
User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 May 2012 - 11:58 AM

Не знам дали съм споменала досега този куриозен факт, но Вили по картон в клиниката се води Лапчо. Това му е работно заглавие, щото все подава лапи.

Някой да иска да поеме подадена от Лапчо лапа? :)

Благодаря и на приятелите от Бургас, които се отзоваха и ходиха да проверят за условия за ловене на котки при музея. Не е имало котки там.

Аз видях още един риж, по-едър и без бяло (Лапчо-Вили е с бяло на гърдите).
User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#15 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 May 2012 - 09:56 AM

Този младеж пак иска цялото внимание за себе си! Отново му излезнаха петна на врата и ще трябва да се маже. Прикачена снимка Днес вече е малко по-добре, мазилото веднага поуспокои раните и от кърваво червени, избледняха до светло розово.

Сметката му е покрита благодарение на Биляна, която събра пари в САЩ за нашия убавец. Хиляди благодарности! Качена снимка

Той временно е у нас, Филомена има ваксина срещу левкемия. Но ако все пак се намери вариант без друга котка в дома, ще съм много задължена!

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#16 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2012 - 09:00 AM

Лапчо е пу-пу, ок. Раните от дясната страна вече почти завехнаха. В петък беше на контролен преглед и лекарите останаха доволни от напредъка. Ще продължа да го мажа със специалния мехлем.

Едно отклонение с молба за съвет:

Чудя се дали не се появяват тези петна от стрес... Когато го изписахме от клиниката, нямаше нищо кожно. И два дена по-късно - бум!

От друга страна, и Торе имаше кожен проблем, и Чарли, и Филомена. Ето при Фили отново се появи нещо ново (зимата имаше гъби, сега са като пъпки), при Лапчо са тези петна. Прекалено много е, за да е съвпадение...

Явно у нас има някаква кожна зараза, защото всички котета, които престояват повече от месец, имат проблем. И това е различно от гъбите. Гъбите си ги има, казвали са ми, че остават в средата до 1 година. Това на Лапчо едва ли е причинено от 'моята' зараза, защото поне на външен вид е същото като състоянието, в което го намерих. А може и да е следствие от стреса. Ето например, при Филомена кожното го забелязах покрай друг проблем. Имаше сериозно стомашно неразположение и няколко дена не спря да повръща. Пу-пу, вече е добре. По-слаба (това за нея е полезно :), знаем се), по-бавно и на по-малки хапки яде...

Не зная как да се подсигуря и да изчистя, моля, дайте акъл.

По принцип чистя с белина (1:1 с вода и после само вода) и пера на максимални градуси всички котешки възглавници и постелки, а транспортните чанти или на автомивка с пароструйка (намерих до нас на 90 градуса, вместо обичайните 60) или под специална лампа в клиника. Уж съм внимателна, особено покрай ужаса ми от панлевкопенията. Има ли друг сигурен начин? Котешката стая е на ламинат и латекс. Има котешки неща (драскалка, ракитени легла, възглавници, постелки), 2 кашона за игра - подменям ги горе-долу след всяко коте), една стълба, пластмасови играчки, тоалетна и 2 купи. Мия всичко между две котета и го изнасям на слънце за колкото времето позволи. Единственото което не правя: не мия всеки път прозорците, нито всеки път пера пердетата. Съответно и стените не мия... У нас има мухъл, но не и в тази стая (ако това е от важност). Стаята е слънчева, проветрявам често, но не държа прозореца отворен, когато ме няма (от страх). Не се сещам друго...
User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#17 Потребителят е офлайн   dile Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2012 - 09:23 AM

Здравей, Elizd. :smile:
За петната - да не би да е алергия към препарат /в случая - белината/ ? Само предполагам. Нашата лекарка ми каза, че има случай на кученце, развило алергия към доместос. Мисля, че най-удачен за помещения дезинфектант е хлорхексидина( ако се закупи цяла туба, иначе си е цифра :ud_009: )

#18 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2012 - 11:36 AM

Благодаря за съвета! Качена снимка

Доколкото намерих информация в нета, това вещество се съдържа във вода за уста и други сходни продукти. Ще питам лекуващия вет на Лапчо, а ще проверя и в аптеки.
User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#19 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 June 2012 - 09:30 AM

Малко снимки на младежа и смешни клипчета да видите какъв е енергичен и глуповат (кхъм-кхъм) :)

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#20 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 June 2012 - 09:21 AM

Ох, да се 'оплача' :) Този е мнооого мазен, явно е някакъв котешки бургаски ген :)

Много му е топло и скучно в котешката стая и е щастлив като го пускам да обследва други част на апартамента. Взех му няколко нови играчки и сега се забавлява да ги руши :)

Взех му и тубичка малцова паста, че от топлото му пада козината. Иначе му купувам храна на Роял Канин за козина и кожа, мисля, че добре му се отразява на него (е, на джоба ми - не много добре ;).

Петната зарастват и пак се разраняват :( Чеша се и си мие мазилото (купих ново, първото го изразходихме за 2 седмици). Гледам поне 15тина минути да го забавлявам и разсейвам, за да подейства, преди да го е премахнал.

Много е забавен с Филомена - имат чести срещи през стъклото :) Тя го бие и шамаросва, а той се търка и гали. Глупчо Качена снимка
User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

• (2 Страници) +