Dog.bg Форуми : Агресивна ?игра? на мъника

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресивна ?игра? на мъника понякога налита да хапе Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 31 May 2012 - 08:56 PM

Показване на мнениетоLiutenicza, в 31 May 2012 - 11:04 AM, написа:

Още в 1вите ми постове написах, че с времето изчезва тази мания за ръфане, било то под наш натиск или от самосебе си. За да разбере, че тази игра е единствено и само м/у него и себеподобните му, трябва 1во да има контакт с такива, а както е общо прието преди 3та ваксина не би трябвало да има близки срещи с други кучета. Следователно до тогава ние сме му спаринг партньора и ние сме тези, с които той иска да се боричка.

Малко ми е неудобно, но все пак ще еи припомня ,
че хората установявaт правилата .Установяващите правилата не са партньор ,още по-малко спаринг.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#22 Потребителят е офлайн   Arolski9111 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:+359878787912
    arolski911@gmail.com

Публикувано: 31 May 2012 - 09:36 PM

Liutenicza - Надявам се, да не си ми се обидил ! Поста ми беше съвсем добронамерен,
Разбира се, както казвате кучо се нуждае от игра, ласка, любов, всичко от което е нормално кучо да се нуждае.
Но разберете, че каквото не се позволява на голямо куче, не се позволява и на малко.
Защото представете си, как днес се радвате на неаполитанско мастифче, че скача сладко по вас, а след 6 месеца се появява "говедо" тежащо 40 кг - тогава, дали ще ви е още толкова забавно, колкото в началото ?
Разберете, тези правила на поведение се въвеждат с цел, вие да можете да живеете по лесно с вашето кученце. Да може то да свикне със заобикалящата го среда, и да може да се научи как трябва да се държи с хора,кучета,котки, пилета, с една дума всичко !
Надявам се, да не се обиждаш. Това са само приятелски съвети, които биха ви били полезни за бъдеще :)
Успех :ba_025:
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици

Качена снимка

#23 Потребителят е офлайн   Liutenicza Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 May 2012 - 11:40 PM

Не съм се обидил грам, дори се радвам, че точно тази тема се поразнищи малко по-подробно, защото когато аз се сблъсках с този проблем и прочетох всичко за него, не останах достатъчно информиран. Сега след толкова писания се връщам пак на 1вия ми пост, за да покажа, че съм се борил с този проблем, но съм го превърнал в игра, дори все още се боря, но с всеки изминал ден се вижда, че тази мания затихва.

Цитат

Аз процедирам така, когато играта е в начален стадий и кучето още не е уморено (станало е от сън) му давам малко да се злоби, но не позволявам да ме захапва. Ако случайно ме захапе му казвам Не и се радвам, че тази команда що годе е знае. В началото захапваше с все сила но сега и да захапе е рядкост да е нещо болезнено. След 5-10 мин боричкане, след като почне да се озлобява още повече преминаваме на етап Чехъл или каквато и да е играчка. С нея също имаме сравнително спокойствие за 10-15мин, но след като загуби интерес и пак ние сме на прицел, минаваме в режим игнориране, ако иска да играе на хапане, След, което кучето губи интерес за подобен вид игра и ляга да дреме или почва да търси други играчки. Също така, по време на игра с хапане в началото нарочно си слагах ръката, така че да ме захапе и му казвах не и както казах, след около 1000 Не-та вече само си върти главата с отворена уста и се злоби но гледа да не захапва, но чат-пат клъвва.

С което мисля, че съм показал, че не му давам да хапе, както не се позволява на голямо куче.
Примера с мастифа ти е много точен и почти доближаващ се до това, в/у което работя сега. Дого-то също не е дребна порода и в момента на почти 3 месеца тежи над 12кг. Ако до преди няколко седмици го пусках свободно покрай съседските деца и се гониха взаимно, в момента не го правя, защото дори детето да седи мирно след "поздравяващ" скок ги събаря без проблем (3-6 годишни дечица, тежащи не повече от 20кг), а ако случайно някое се е затичало, тогава картинката става още по-лоша. Но все пак това е разговор евентуално за друга тема, просто исках да покажа, че работя в/у неща, които не искам да виждам при вече порастналото ми куче.

Искам сега да се опитам да разкажа, как всъщност стигнах до извода, че може с игра също да се опитам да премахна създалия се проблем. Седмица след 2рата ваксина почнах да се престрашавам да го изкарвам на разходки, защото живея в сравнително чист квартал, почти без бездомни кучета и без голям брой такива разкарващи се със стопаните си. Проблема вече се беше проявил и се надявах също с тези разходки един вид да му хабя енергията, но уви, първоначално си беше ад. След като вече близо една седмица минала в игнориране и показване,че това поведение е недопостимо, при изкарването му на разходка, положението ставаше още по-лошо. Постоянно ръфане на обувките, не иска да вървим, след коригиране на поведението, минаваме 20 метра и отново на прицел са обувките или крачолите.И така с доста премеждия по пътя си ходим ние до последната спирка на рейсовете, пресичаме булеварда, общо взето запознаване с околната среда. Ако не се лъжа, точно на 3тата ни такава разходка, както си седим на една пейчица и гледаме спиращите автобуси и преминаващите коли, две момчета(25-6 годишни) минаващи покрай нас се спряха и се заговорихме. Едното от момчетата много го хареса, защото знаел доста за породата но нямал мн контакти с нея и започна да си играе с него. Беше доста учтиво и сърце не ми даде да прекъсна играта му, след като вече 1 седмица се боря с това му поведение. Но всъщност нищо страшно не стана, момчето не даваше по никакъв начин кучето да го захапе и сигурно си игра така с него 15 минути, през това време ми разказваше за неговото куче, амстаф мисля че беше, как по същия начин се боричкали и вече порастанало, никога не го е захапвало. По време на разговора гледах постоянно държанието на кучето и си личеше, че се радва и му е забавно. След тази ни среща реших, че е по-добре да се въведе игра с правила, с която да се забавляваме, отколкото да се игнорираме. Вече близо 3 седмици ако не се лъжа сме на този принцип и с всеки изминал ден тази мания затихва, явно почва да му омръзва. Днес също като вчера се прояви в началото на разходката и след корекция имахме една дълга безпроблемна тренировка за опознаване правилата на разхождане. Вървяхме в крак и спираше единствено, когато и аз го правя. Вече почти преминава игнорирайки лаещите кучета в дворовете. Не се радва на всеки срещнат, с леки корекции разбира се. Стотиците череши, сливки, черници и тн, не са интерес вече, след като минаха дни с Хиляди Не-та и лакомство на всяка черешка, която тръгне да яде от земята. И още сумати неща, с които човек се сблъсква докато кучо му расте.
Надявам се начина, който съм избрал за проблема с ръфането, да помогне и на някой друг, защото при мен има успех и е малко по-различен от това, което съветват повечето хора тук.

#24 Потребителят е офлайн   Arolski9111 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:+359878787912
    arolski911@gmail.com

Публикувано: 01 June 2012 - 12:21 AM

Продължавай и ще успееш, а относно автора на темата, имайте търпение, за да може да се насладите на всички моменти с кучето си.
Имайте вяра, че нешата ще се подобряват, и накрая имайте силата, да постигнете желания от вас резултат :ba_025:
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици

Качена снимка

#25 Потребителят е офлайн   drido Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 June 2012 - 07:55 AM

Мерси много за съветите приятели!
Сега определено ми е по-спокойно.Продължавам борбата с мъника и като има резултат пак ще пиша в темата.

#26 Потребителят е офлайн   Liutenicza Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 June 2012 - 08:36 AM

:beer: Само да допълня, че на доста места четох, както и с доста хора сме говорили, че това поведение е причинено евентуално от растежа на зъбките и в повечето случаи изчезва напълно след подмяната им. Демек, докато растат млечните зъби имат повече нужда да са захапали нещо и така да успокояват небцето. Колко е вярно не знам, защото при хората, това дразнение се получава, когато зъбките пробиват небцето, а при проявата на това поведение кучетата вече имат такива . От тук идва и широко разпространената фраза "Чеше си зъбките". :)

#27 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 June 2012 - 11:56 AM

Не съм специалист, даже напротив, но и аз имам едно бебе в момента и събирам информация как да се справим с малките топки, дето са толкова пъргави и имат зъби като острие на нож..

Ще ви дам няколко съвета, които аз намерих като добра стратегия да покажеш кой е шефа в къщи.
Много е важно да му покажеш кой е лидера, това е важно и за тях самите ( кучовците )

- По време на игра - Вие като лидер контролирате кога играта започва и завършва, и запомнете, че в играта винаги побеждавате вие ( когато играете на "кой дърпа по-силно въжето" и такъв сорт от игри, играчката винаги остава в ръцете ви, а не в неговите.
- Хранене - Винаги се храни първо семейството, и след като приберете храната от масата, се храни и кучето.
Никога не давайте храна на кучето от масата докато се храните.

Когато започнете да излизате Вие излизате първи от врата/асенсьор етц.

Лидерът, както и цялото семейство, сте винаги на по-високото място, както при спане така и при почивка, за това кучето не трябва да се качва на дивана/леглото или пък столове. Ако все пак решите, че искате то да се качва на дивана, например, то винаги трябва да става когато вие му позволите да го направи.

По никакъв начин не обръщайте внимание на кучето, когато то изисква от вас да му се радвате, или да му дадете храна. Вие сте човекът, който решава кога кучето ще получи тези неща.

Никога не пропускайте забележките, когато кучето прави нещо, което на вас не ви харесва. Винаги едно НЕ! или предопредителен звук трябва да бъде подчертан, иначе кучето ще помисли, че може винаги да "минава метър".

Когато влизате в къщата, след като кучето е било само известно време, отначало игнорирайте го ( нито го гледайте, нито го слушате, пълен игнор ). Без значение то дали изисква от вас внимание или не, влизате и просто забравяте за кучето.
Идеата е, кучо винаги да се чувства в по нисък ранг от това на цялото семейство. Било то дете, баба или вашата жена.
От изключителна важност е да обсъдите кое е Да и кое Не, относно обучението на кучето. Цялото семейство трябва да ви подръжава в това, за да можете да застъпите вече научените и предстоящи команди, грешки които не трябва да бъдат допуснати и естествено награждения, когато кучо е направил нещо както трябва.

Не забравяйте, че да обучиш едно куче е във вашите ръце, а не в тези на кучето ви.

Надявам се да съм помогнала, успехи! Качена снимка

#28 Потребителят е офлайн   drido Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 June 2012 - 07:55 AM

Та до къде го докарахме.
През деня когато е по спокоен и го хвана още преди да се е превъзбудил му казвам НЕ и веднага ми пуска краката.
Но вечер изпада в транс :md_064: и става неуправляем.Тогава го игнорирам напълно.Щом ме покани за игра със захапване на палец му казвам НЕ и въобще не мърдам.В крайна сметка се отказава от начинанието си ,но си взима коженият кокал и отива да си го дъвче в леглото си.Заедно с това скимти тъжно,че не му обръщам внимание и ме гледа знаете как :dh_188:
става ми много гадно за животинката.
Да продължавам ли в този стил или да се корегирам нещо?Не искам кучето ми да страда.Това,че не си играя с него в тези моменти ,как се отразява на връзката помежду ни?
Също така,вечер вечеряме и след това му давам на него.Докато ядеме ляга в банята и пак скимтене и този тъжен поглед,
Да продължавам ли да му давам храна след нас или да вечеряме по едно и също време?
Благодаря предварително!

#29 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 June 2012 - 10:16 AM

Аз мисля, че се справяте добре.
Не забравяйте и да започвате игра с него, ако загруби - веднага я спирате. Похвалете го когато направи това, което сте изисквали! Кученцето ще е щастливо. Още повече когато му се изяснят ясно правилата.
И аз съм в това положение в момента, всяка сутрин кучо е пред вратата на спалнята и плаче, лае.. Иска да е сред нас. В 5 часа тази сутрин.. Мъжа ми му се скара и то отиде в леглото си с плач. Направо ми се къса сърцето, но трябва да свикне.. :)

#30 Потребителят е офлайн   drido Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 June 2012 - 08:37 PM

Цял следобед и вечер борба и никакъв ефект.
Та ще обесня какво правя точно.
Малкият обикаля из апартамента и какво побара диретно в устата-дъвче и къса.Видимо е ,че никоя играча и неиграчка не му "влиза в категорията" и виждам,че не му доставя голямо удоволствия при игра.Освен краката и ръцете ми :sad:
Налита диването а аз му казвам строго "не" и го избутвам назад.Така 20-30 мин и ляга разочарован и тъжен на земята дъвчейки пак любимият кокал.
Игнорирането почти не важи вече-обръщам му гръб,гледам настрани,тем подобни а той си хапе и хапе;весника е част от играта;пращането в другата стая действа 30 сек. и после пак хапане и хапане.
Явно не мога да му обесня,че така не бива и той си мисли,че просто не искам да си играеме и ми се сърди поради което.Или все още приема всичко на игра или не му пука от думичката НЕ и си прави каквото си иска.
Лошото е ,че съм контактувал с много кучета,но израснали и май му лепвам черти на голямо куче,а той е бебе.
Как да го накарам да разбере,че така не бива.???
Междо другото вчера идваха тъста и тъщата.Човека е отгледал 3 немски овчарки и каза,че на толкова опорито и хапещо кутре не е попадал.Е много ме зарадва.
А относно храната ,след като днес 5 мин го бутах от масата на вечеря (пак с думичката НЕ), реших правилото "вечеря след нас" да си остане вовеки.

#31 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 05 June 2012 - 08:41 PM

Показване на мнениетоdrido, в 05 June 2012 - 06:37 PM, написа:

Налита диването а аз му казвам строго "не" и го избутвам назад.Така 20-30 мин

Сам сте си отговорили на въпроса.Щом даден вид игра не ви допада просто го игнорирайте и след 4-5 мин ще спре.А тия 20-30 мин бутанка кучето Ви ги приема като игра и нормално като за малко куче след 30 мин да се измори и да си легне,не е защото му е омръзнало,а защото толкова му е капацитета.Обаче колкото повече расте толкова повече ще издържа :ab_041:
Така,че игнорирайте го когато прецените,че играта му не е по вкуса Ви :ba_025:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#32 Потребителят е офлайн   drido Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 June 2012 - 09:31 PM

Съгласен съм за игнорирането.Но като ми се забият тия тънки зъбки в карака ми,ми е доста тудно да го игнорирам.А всяка реакция е отговор на играта.
Та по-скоро се опитвам да го накарам въобще да не ги забива в човек.А и ако навика му да ни хапе така енергично,дори и по-рядко,продължи и при постоянните му зъби,едвали ще се разминем с одрасквания.
Иначе това с бутането си е живо заиграване с него.
Ех защо всички овчарки не разбират като комисаря РЕКС :ab_041:

#33 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 June 2012 - 09:39 PM

защото е филм и всичко показано там е постигнато с много труд и упоритост :md_064:
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#34 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 June 2012 - 10:28 PM

Когато са малки НОКчетата са много енергични и изискват много внимание ( по-скоро игра ).
Между другото, колко грама храна му давате на ден? Ако го храните с гранули има значение дали го изкарвате навън или не ( т.е. дали хаби достатъчно енергия през деня или не ), т.е. ако на пакета пише, че за Х кг. куче трябва да дадете У грама храна, и кучо все още стои в къщи му давате по-малко от колкото пише.
Когато започне да ви хапе му бутате кокала в устата или някоя играчка. Моя обожава пластмасовите бутилки!
Винаги когато иска да играе грубо го игнорирате, знам че е трудно и изисква супер много търпение, но това е само в началото докато му порастнат зъбките, малко след това :) Или по-скоро когато започнете да го разхождате и това стане практика, то вече ще играе навън с негови връстници и няма да сте толкова интересен ( за хапане )
Много търпение, много игра ( измисли всевъзможни начини да го изморявате с игри, без хапане по крака и ръце )
Никога не го удряйте, особено по главата. НОКчетата са изключително чувствителни на тази тема.
Виждала съм, че тренери коригират нежелано действие като ги притискат леко в хълбока, как да го обясня, с пръстите го побутвате там където е хълбока, за да почувства неприятно усещане, не болка!
Това се прави с цел когато ви хапе примерно да му стане неприятно и по този начин малко по малко, знаейки какво ще последва ще спре да го прави.
Също искам да добавя, Вие като лидер е много важно да пазите самообладание.
Когато казвате НЕ! - не се вика, казвате го строго, но не му викате, кученцето ще го разбере погрешно и няма да работи в бъдеще.

#35 Потребителят е офлайн   VGAlexandrov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 June 2012 - 02:40 PM

До juvkavn:
За храненето съм съгласен но за играта не, кучето трябва винаги да побеждава, винахи трябва да пускате предмета на игра, повярвайте то разбира че сте по силен от него и разбира че нарочно го оставяте да победи, след това идва времето да се учите да пуска юри команда което не е много тудно :))

#36 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 June 2012 - 02:41 PM

Всъщност пускането зависи и от характера на кучето,доста,особено НОК не си дават плячката. :md_064:
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#37 Потребителят е офлайн   VGAlexandrov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 June 2012 - 07:30 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 06 June 2012 - 02:41 PM, написа:

Всъщност пускането зависи и от характера на кучето,доста,особено НОК не си дават плячката. :md_064:

Аз имам бултериер и въпреки славата на зли и никога не пускащи, че висели на колани, огради и гум по 134736473 часа, моят пуска по команда, не мисля че нок е по трудна за обучение порода, все пак са работни кучета...

#38 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 June 2012 - 07:43 PM

Не казвам,че са по трудни и разликата не е в това че бултериера виси с часове.Ще виси ако е учен,става въпрос за вроденето желание на НОК пък и на доста кучета да не си дава плячката.
Няма нещо към ,което кучето да не може да бъде приучено с подходящия подход :md_064:
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#39 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 June 2012 - 08:54 PM

Показване на мнениетоVGAlexandrov, в 06 June 2012 - 01:40 PM, написа:

До juvkavn:
За храненето съм съгласен но за играта не, кучето трябва винаги да побеждава, винахи трябва да пускате предмета на игра, повярвайте то разбира че сте по силен от него и разбира че нарочно го оставяте да победи.

Ако кучето реши, че доминира по този начин?
Всеки има мнение по въпроса, естествено зависи и от подхода на стопанина и характерът на кучето.

#40 Потребителят е офлайн   drido Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 June 2012 - 09:44 AM

Наистина моят не обича да си пуска играчките.Обикновенно ги носи в другият край на стаята и пак се връща да хапе,та гледам да имам някоя играчка под ръка винаги.
Мерси за съвета със шишето jujkavn.Наистина е голяма игра с него и му отнемат вниманието за извесно време.Мисля да му го прибирам и да го пускам в действие само при превъзбудено положение,защото освен краката ни другите ирачки му писват за игра-две.
За храната му давам суха по 250 гр на ден.Ползвах "хепи дог" ама му я спрях,че нещо не му понася на тумбака.
За бой по главата е безмислено ,лично за мен, да се говори.Не и на тази възраст.Тъпо е да си играе и да получи шамар за това.Като порасне ще изяжда по някой вестник ама сега НЕ.
Иначе опитах с вестник и леко с пръст по носа ,шващане за врата и леко разтърсване,но това за него бяха,части от играта.
Вчера при хапане на краката го изгонвах в коридора.След третият път легна в банята нацупен.Лошото е ,че май направих грешка като аз отидах при него ,погалих го и го викнах при нас.Ама минха 15 мин. и се притесних да не забрави за какво е изхвърлен.Не ми се мазнеше след това но на НЕ се спираше да хапе.Имаше ефект няколко часа.Но към 22.00 пак избухна енергията която трупа цял ден и си бесня.На няколко пъти започвах игра с него и при хапане,последвало НЕ и игнорирането му (на НЕ-то от негова страна),прекратявах играта с него и го оставях да беснее сам.
Ще опорстван така няколко дена и дано да има ефект.

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни