Dog.bg Форуми : Агресивна ?игра? на мъника

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресивна ?игра? на мъника понякога налита да хапе Оцени темата: -----

#41 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 07 June 2012 - 11:23 AM

Показване на мнениетоVGAlexandrov, в 06 June 2012 - 12:40 PM, написа:

До juvkavn:
За храненето съм съгласен но за играта не, кучето трябва винаги да побеждава, винахи трябва да пускате предмета на игра, повярвайте то разбира че сте по силен от него и разбира че нарочно го оставяте да победи, след това идва времето да се учите да пуска юри команда което не е много тудно :))
Не разбира кой е по-силен.Това трябвa дa се покаже и утвърди.
Ако пускате предмета, за да го владее му показвате ,че му го отстъпвате. В коментирания случай това е противопоказано. Така само ще затвърдите доминатно поведение.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#42 Потребителят е офлайн   greeneyed Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 June 2012 - 02:29 PM

Докато кучето ми беше малко , четох следното в някакви американски сайтове и за нас проработи. затова споделям:

Малките кученца играят и се борят и хапят с братчета и сестрички. Това е игра. Те имат нужда от такава игра. Когато играта загрубее, едното изквичава и си тръгва. Tова не е победа за другото, защото играта е спряла. Cлед малко пак подновяват и ако пак загрубее, едното пак си тръгва. И така.

1. У вас няма други кученца.Затова го борите вие с готварски ръкавици на ръцете ( защото за разлика от братчетата и сестричките , нямате козина да ви пази от остри растящи зъбки) . Ако хапе ръкавиците , добре. Ако ухапе над ръкавицата, казвате "не" , "стоп", или каквото там искате и спирате играта. продължавате след няколко минути отново. След няколко такива опита , то вече знае , че не трябва да хапе вас а само ръкавиците.

2. Давате му един от тези кокали от конци. Те са здрави. Можете да го борите и ядосвате да хапе кокала. Ако ухапе вас , а не кокала, пак казвате каквато дума сте си намислили и спирате играта за няколкко минути.
Моето буквално го влачех и з къщата, захапало другия край на парцаления кокал, ръмжaщо и драскaщо. Но всъщност то ръмжи на кокала , не на мен. Ако ме одраска или ухапе и пусна кокала, играта спира. Така че то много бързо се научи , че ако иска да си играем , трябва да внимава и да гризе само кокала
Cлед няколко дни кученцето се научава и cамо си носи играчкитре и ми ги бута в ръцете, когато иска "да се борим и да се хапем"

Сегашното ми куче го взех вече голямо, но и то бързо се научи , че играчките го борят :smile: , само когато аз съм на другия им край и той не ме хапе

ПС
На голямото куче играта му омръзва по-бързо . Малкото можеше да се боричка по 20-40 минути докато се измори

#43 Потребителят е офлайн   drido Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 June 2012 - 09:48 PM

Абсолютно.Под 30 мин не е игра за него :smile:
Това с ръкавиците го чух ,но се чудя по този начин няма ли да свикне а ми ръфа ръцете.Дали ще направи разлика м/ду ръкавица и ръка.
Ще пробвам и тоя метод.До сега най-ефективният е пълният игнор,но на кучето му се играе и живо същество а не само с подскачащи предмети.
Самоче трябва и на краката да си сложа :ab_041:
Иначе като го закачам с предмет хапе нагоре към ръката а не него.

#44 Потребителят е офлайн   VGAlexandrov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 June 2012 - 11:26 PM

С тия шишета ще береш ядове, и ние играехме с шишета и още играеме за което съжалявам защото като шумне някой човек с шише в ръка кучо иска да го вземе. Агалина кучето ми не показва никакви признаци на агресор и доминант, а от малък го оставям винаги да побеждава на дърпаница освен ако не го накарам да пусне, днес от всичко написано почвам да мисля че моето животинче е ненормално? О.о

#45 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 June 2012 - 11:32 PM

Показване на мнениетоjujkavn, в 06 June 2012 - 07:54 PM, написа:

Всеки има мнение по въпроса, естествено зависи и от подхода на стопанина и характерът на кучето.

#46 Потребителят е офлайн   drido Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 June 2012 - 03:26 PM

Аз до колкото знам при кучета с доминантен характер трябва да губят те.Просто са по-уверени в себе си и победата на човека дори ги дразни (поне в моя забелязвам такива черти).
Докато при по пасивните, победата трябва да е в техни ръце (лапи) за да придобиват увереност в себе си.
Това разбирасе е от книжки а не от собствен опит.

#47 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 09 June 2012 - 09:58 AM

Показване на мнениетоdrido, в 28 May 2012 - 09:23 AM, написа:

Здравейте приятели!
От вчера към семейството ми се влкчючи нов член-мъжки НОК на 2 месеца.
Веднага след радоста ни се появи и притеснението.
Кучето е много игриво и жизнено.
Определено е доминантен тип
-не си дава играчките-не се противи много като ги взимам но като я грабне бяга с нея и не я дава
-още първата вечер се опита да спи при нас на леглото
-5 мин след като влезе в къщата беше опознал всеки ъгъл и играта започна

Та проблема е следния- както си играе спокойно играта изведнъж става по-груба и налита да хапе краката на жена ми.Когато вижда ,че не ги докопва почва да лае и ръмжи (само тогава лае,иначе е много тих) и я гони из стаята.
Когато го побутвам да не я закача се опитва да ми хапе ръцете пак в комбинация с ръмжене и лаене.
После тръгва из апартамента и хапе всичко което му попадне като си върти главата ляво-дясно всеедно разкъсва плячка.
След този репертуар ляга в краката ми и заспива.
И мен се опита на няколко пъти да ми захапе палеца но като цяло не ме закача.
Иначе първо налита на чехлите на жена ми и и ги върти като бесен.

Та агресия ли е това или е нормално на тази възраст да прави таки работи?
Как да го парирам за да не хапе хора а само играчките си?
Притеснява ме този навик да не остане и като поизрасне

Вие хубаво се кахърите,съгласявате със съветите на съфорумците,после спроменлив успех описвате отношенията помежду Ви, но има и друго...Чудно как за толкова страници никой не Ви поясни защо всъщност кучето „играе” по този начин?Вярно,тук всеки иска да помогне, няма спор, но освен да пречупва въпросът през собствената си призма,човек нагърбил се с тази задача трябва да е в състояние и да поясни още неща:при кученцата първичната социализация /още в кучилото / е вратата към законите на общуването и без нея на по-късен етап от развитието си контактите им биха се затруднили.Природата се е погрижила да въведе кучето в сложният свят именно чрез нея-т.е.,общувайки с останалите си събратя то усвоява законите на йерархията-факт,който на този етап все още не носи абсолютен характер и е силно променлив от физическото състояние.Издебването и гоненето, борбата за играчки и храна,избиране на най-доброто място за почивка са отговор на сложните социални отношения и обхващат различни поведенчески прояви в развитието,развивайки освен това двигателната и изследователската активност.И тъй като кученцето е социално животно,съвсем естествено е да прехвърли тези отношения в новият дом опитвайки се да структурира поведението си спрямо Вас.И ако преди контролът е бил задача на майката,то сега той е Ваш,ако ме разбирате.Представете си за миг че живеете с кучета-неминуемо ще Ви се наложи да се „съобразявате”с реда в групата и колкото по-бързо се научите да разчитате сигналите на различните видове комуникаций,толкова по-добре ще се интегрирате.Hо кучето живее при човекът,а той е приел вече модел на съществуване-задачата му е така да пренастрои кучешкото поведение,че да извлича от него единствено полза.Ако разберате това, уверявам Ви ще имате прекрасно куче!
Много от хората във форума са чели материалите „Откровено за кучетата”- това са части от книга и ще Ви запозная с един случай.
Вашият случай не е такъв,просто искам да знаете докъде човек може да стигне...
Преди години ме посети мой познат и помоли да видя кучето му,както и да преценя поведението му.Купил го на около 70-80 дена /НОК/ и го завел на вила,където живеели родителите на съпругата му.ЛОТ растял,тичал по цял ден в големият /2дка/ двор,хранели го....и толкова.Щом навършил 9мес. го завързали на дълъг синджир точно до входната врата.Един ден когато ЛОТ вече станал на 14 мес. семейството отишло на вилата.Влезли,прекосили двора,а кучето размахало весело опашка.Поздравили го и влезли.Не след дълго излезли и кучето без видима причина атакувало младата жена,като успяло да я захапе няколко пъти,но съпругът успял да я дръпне,без да успее да направи нищо друго.Изплашени те побързали да отидат в болница,а синджирът на ЛОТ бил скъсен толкова,колкото да влиза в колибката и муцуната му едва да докосва прага на вратата-когато по-късно го видях той /синджирът /беше дълъг 1,5м.Два месеца те отказвали да посещават вилата,но накрая все пак решили,макар че не били сигурни в „комитетът „ по посрещането.Всичко било като дежа вю- пристигането,прекосяването на двора,радостното скимтене на кучето,влизането във вилата.Този път обаче мъжът решил да вземе инициативата в свои ръце,излязъл и отишъл до ЛОТ,който лежал до колибката си,без с нищо да издава намеренията си.Точно когато човекът се изравнил с нея,кучето скочило и го захапало за корема.Колко е продължило това дори сега не е ясно,спасило го това,че синджирът ограничил пространството за атака и че той е висок почти 2м,но докъдето е могъл ЛОТ го разкъсал.Докато гледах раните човекът ме попита поправимо ли е поведението на кучето?
Държа да спомена,че още щом стана дума за съвместни упражнения човекът отказа-все пак ако той желаеше отношенията им да се променят рано или късно щеше да се наложи да застане отново до кучето си.
Развръзката
Говорих с приятел-водач от Плевеският затвор дали ще приемат кучето като дарение?После изпратих колега да доведе „лошото”момче.Ще пропусна моментът на посрещането,очакваното,както и резултатът...ЛОТ беше типичен – средно висок,средно силен,с отлична пигментация и заъгляване.Бавно и методично „новият”стопанин започнал да изгражда връзката,а накрая двамата отишли в школата към МВР.

Ето как често се случва кучето да не оправдае очакванията и вместо полза да донесе разочарование,дори да всее страх със „странното” си поведение.Ние хората неправилно понякога мислим,че кучето ни трябва да е благодарно за полаганите грижи,без да познаваме и разчитаме действията му.Всъщност описаният случай не е изолиран – много четириноги по същите причини се разделят със стопаните си до,или малко след навършване на тази възраст,защото „осъзнават” превъзходството си и отстояват мястото си.Това важи със същата сила и за кучета от малките и средни породи и ако при тях поведението се приема на шега /макар да съществуват хапещи индивиди /,то при останалите това поведение може да се окаже опасно за здравето,а в отделни случаи и за животът на човека.
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#48 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 June 2012 - 01:42 PM

Радвам се, че човек като вас също се включва в тази тема.
Съвсем съм сигурна, че всички се опитваме да помогнем някак си, кой с каквото може.

Вие като имате толкова опит и информация, защо не ни поговорите още малко за това как би трябвало да се социализира едно кученце сред хората?
Кои са най-често срещаните грешки при нови стопани с малко кученце в къщата?
Къде сбъркахме при даването на съвети до сега и какво пропуснахме да кажем?

Аз самата не съм опитна в отглеждането на кучета. Допуснах много грешки с първото ми куче, незнанието не винаги помага.

#49 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 June 2012 - 01:44 PM

Без да искам се цитирах..

Това мнение е редактирано от jujkavn: 09 June 2012 - 01:46 PM

#50 Потребителят е офлайн   drido Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2012 - 07:44 AM

Благодаря много за компетентният отговор starrkopf.
До колкото разбрах човека от разказа просто не е осъществил никаква връзка с ЛОТ.И е логично при условие,че контактите му с него са били само да го храни и погалва за 5-10 минути.Наясно съм,че за да се получи връзката човек-куче е нужно много повече.Затова отделям всяка свободна секунда на мъника.Наблюдавам го непрекъснато какво прави и се опитвам да усвоя езика му.Често го разбирам но не знам как да реагирам при дадените ситуации.
Ето например въпросното хапане.Разбирам,че за него това е игра и като всяка игра при малко същество е и урок за живота.Ето затова наблягам на проблема от сега.Доста хора биха го игнорирали и биха отпратили кучето в другата стая или дори набили.И ако това върши работа сега,то след време ще се върне към нас като бумеранг.Затова искам да създам връзка на взаимно уважение по между ни.Тоест когато то иска нещо и аз нямам напротив да му го давам,но не е ли по правилата да знае,че няма мърдане и а се откаже от всякакви номера да го постигне.Ето защо отделям толкова внимани и моля за съвети за иначе нормално поведение на кутре.
Та сега си играеме с ръкавици и при захапване на плът следва НЕ и играта спира.Определено почна да се съобразява и почти не пипа ръцете.За краката просто сядам на диване ,НЕ и ме оставя.Но какво става после.Кучето не хапе и се съобразява с новите правила.Самоче това видимо го измъчва.Първо играта с играчки и ръкавици не е толкова интересна колкото с крака и голи ръце.И второ когато не искам да играя с него (той играе през 30 мин. и не мога непрекъснато да откликвам а и не мисля,че е въпитателно да му се връзвам всеки път на игрите) той се здухва доста.Скимти лежи и дъвче нервно коженият кокал.
Да продължавам ли така или да коригирам нещо?Това моменти на пречупване ли са,просто мъка или натрупване на напрежение което рано или късно ще избие?

#51 Потребителят е офлайн   drido Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 July 2012 - 08:44 AM

Ето ситуацията в момента.
1.Сядаме да ядем и диването почва да скача по нас и масата и да дърпа каква храна побара.По принцип след около 30 мин бутане от масата с "НЕ" се отказва и мирясва.И като лежи и ни изчака да се наядем веднага му давам и на него.Но не винаги жена ми изтърпява тази борба докато яде и кучето изхвърча в коридора и си получава храната доста след като го допуснем обратно при нас.
2.Започва да ни хапе и след 5-тото "не" пак в коридора.Следва скимтене и цупене,че го игнорираме така.След 5 мин го пускам и пак започва хапане,и пак в коридора.И така 10 пъти докато се умори.Забелязах,че е по-настарвен в хапането при всяко изгонване.Явно се опитва да се налага и го хваща яд,че го игнорираме.
Кака да му обясня ,че ако е послушен,няма да изхвърча навън.А и сега е на 3 месеца и го преборвам физически.Ама като стане на 8-9 и година ,кой ще побеждава тогава :dh_188:
Вече избягвам нощните игри с него и го игнорирам,защото играчките му писват за няколко минути (когато си играя аз с него) и започва настървено хапане на ръце и крака.Прекратявам играта и няколко часа само го избутвам при захапване (на 2-рия 3-ти път се отказва и налита на нещо друго).А той се дразни,че не искам да си играя с него и чак ми се моли и ближе да му дам да ме хапе.Не само,че не ми носи играчка да играе ме но и ги игнорира и гледа само да побара жива кожичка.
Виждам ,че кучето има много енергия която трупа през деня,когато е сам.След някой друг ден ще започнат разходките навън и ще гледам да го изтощавам максимално.Все се надявам,че нещата ще си дойдат на мястото, с опоритост от моя страна разбира се.

П.С. Радвам се ,че толкова хора откликнаха на темата ми.При мен явно ще има нужда от намеса на професионалист (просто кучето ми е много опорито),но се оказа,че доста хора имат този проблем и тези тема може да им е от полза .

#52 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 July 2012 - 08:53 AM

Потърсете някой треньор в софия, няма да отнеме много и ще видите коренна промяна. Ще ви облекчи както вас, така и жена ви!
Ако някой от форума ви го препоръча още по-добре Качена снимка
Успех!Качена снимка

#53 Потребителят е офлайн   darinkna Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 08 July 2012 - 09:30 PM

и моята беше така ама само че и хванах цаката :af_089: -когато си играем я взимам на ръци-иска да ме хапе но и давам едно парцалче и я галя по корема-може леко за подръпваш парцалчето за да не изгуби интерес.Иначе тя е на 2 месеца и преди имах много белези от нея понеже и тя е нок и хапе силно -даже още си имам -от преди няколко дни.И един съвет-може да му даваш моркови-хем си начешва зъбките а и е полезно.Успех и честито за малкия. :mg_062: И още нещо-откача само когато я сърбят зъбките затова си имай нещо под ръка дори и когато сте навън.
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета, сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен живот.

#54 Потребителят е офлайн   drido Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2012 - 09:05 AM

Забелязах,че доста хора които се сблъскват с отглеждането на куче запърви път имат мойте проблеми.особенно когато става въпрос за кученца от големи и агресивни породи.Може би защото се шашкаме че това малкото като порасне ще ни изяде.Е спокойно хора,няма да ни изяде.Пиша този пост като завършак на тази тема основно към тези които са попаднали в шах и може би ще я прочетат,ровейки се из нета.
След като разбрах,че само с четене няма да стане се свързах с треньор ,работихме (и ще работиме) и разбрах колко малко знам за отношението куче-човек всъщност .Че нещата не са толкова сложни и нерешими,особенно когато става въпрос за мъник.
Така,че бъдещи и настоящи собственици на малки хали не се бойте.Малкият просто има нужда от адекватно поведени от ваша страна.И когато вие не знаете как ,не се притеснявайте да се обърните към хора които знаят как и ще ви покажат.Те са за това,да ви покажат как да "говорите" с кучето си и от какво има нужда то за да е щасливо и да ви уважава.
Хиляди благодарности на хората които писаха и дадоха съвети по въпроса. :ae_085:

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни