Публикувано: 12 December 2013 - 05:11 PM
само не знам защо темата се отплесна изцяло към НОК...тя деградацията е видна с просто око,даже и от хора хабер си нямащи от кучета-само дето във ФЦИ наричат това развиване и подобряване на породите...а че в ФЦИ ,БРФК и др.подопечени организации отдавна смърди,и отдавна всичко се върти около паричките също е ясно..но пък защо наистина трябва да се съобразяваме с федерации-породи е имало много години преди да се пръкнат клубове и федерации,които да въртят бизнес спекулирайки с любовта на хората към кучетата и човешката суета и мания да е номер едно...затова и организациите правят всичко възможно да забавят задължителния ДНК тест,вместо заветната хартийка наречена родословие,щото хартийка се фалшифицира лесно,титли се купуват и развъждаме ли развъждаме,а с ДНК теста става по сложно,всъщност става по просто,макар и уж по скъпо..с риск и мен да ме пратите да гледам овце,крави и прасета ( което всъщност правя от доста години) да се понабъркам малко в темата..
в последните 20 години основното ,което се прави с породите е осакатяване,разсипване,унищожаване на това ,за което е създадена породата..ама видиш ли това било развитие и усъвършенстване-дрънджули(каква хубава дума) подобряват се и се усъвършенстват автомобилие-стават по бързи,по комфортни,по сигурни,по екологични,по икономични,комуникациите,техниката-все тая..а при кучетата става обратното-стават по тромави,генетино обременени с болести болежки ,и липси,бавни,боледуващи,неработещи,уморяващи се след 10 минути игра,капризни откъм храна ,постелка и какво ли още не..и всичко това за да са по красиви( според модата естествено) и по търсени(което формира печалбата) затова си имаме НОК които не могат да ходят ,а се клатят като жаби,страхливи ротвайлери,истерични лабрадори ,агресивни към хора голдъни,БОК които не могат да слязат от дивана с маневра ,камо ли да пазят стадо,и санбернар който ще спаси някого в планината ама друг път..и така мога да изброявам до утре ,в списъка може би няма да попаднат 10-15 породи,които имат късмета да не са модерни..
а за това "развиване" и "подобряване" на породите си има и оправдания-ама човек вече не ловува,ама вече се пазим със СОТ за какво ни са кучета пазачи ( кажете го на жителите на село Мечка да речем,или на някое село около Лом..или пък защо не на някой ,който отглежда ддобитък -да вземат да си пуснат СОТ,индианците с кучета ще ми се пазят),ама полицията има вече GPS и за какво са им следови кучета,добитъка расте в МЕТРО и КАУФЛАНД...всъщност за какво по дяволите ви трябват работни кучета?? що не вземем да обърнем всичко на компаньони,нищо че са създадени за друго-то и без това така се прави днес,учиш медицина -работиш в макдоналдс..реално погледнато защо да спортуват и хората-работа се върши с машини,значи сила не е нужна,движим се с коли -сначи бързина и издръжливост не е нужна,да се борим и боксираме-защо?? нали има полиция и СОТ?? що не си се превърнем в дебели,боледуващи ,трудноподвижни тюфлеци -ама готини с грууминг,и движещи се с грациозна походка..нищо че не можем да се качим по стълбите без да се задъхаме..
е сори,ама ей заради такива схващания ,такива като мен и разни други подобни кучкари,не членуват в организации като ФЦИ,където тестовете за характер и работни тестове са пунта мара,и се толерира екстериорния вид..
и за да си спестя убежденията че видиш ли тестовете са реални,аз съм готов да фигурирам на всяко едно изложбено или разплодно куче ,но така както фигурирам на моите-да видим какъв процент ще останат на ръкава..щото едно е да отстъпваш назад и да удряш с бича по ръкава на всеки две крачки,друго е да удряш с гумена палка по кучето,или да го пръскаш със антидог спрей..но на кой му трябват такива неща...колко по възвишено и красиво е .."фаст" две три крачки с атрактивно тупане по ръкава, "аус" и аплодисменти..само искам да видя това в действие срещу надрусан гамен с нож или палка в ръката...айде със здраве,и да не забравяме-темата е за деградацията,а че я има е ясно на всички....