Деградация на породите? Преди и след. повод за размисъл и анализ
Публикувано: 18 June 2012 - 07:29 AM
Деси,
Мерси за линка, пак ще се боря с гугъл-преводача. Ще е интересно да го прочета, ако нещо не ми е ясно - ще питам:-)
Виж, работа е там, че може би се влияеш от атмосферата в кинология, контактувайки с читави и отговорни хора - разбираемо да ти се струва че няма нищо, всичко е наред. Но на практика читави и отговорни хора със сериозен поглед върху развъждането са нищожен процент и практически вече не свирят в хора. Знам, разбира се, за клубове, които бъхтят и бачкат, при това много сериозно, но не можеш да отречеш че не са много. Знам естествено за отговорни развъдчици и е огромен късмет да срещнеш такъв учител в породата си, но не е толкова елементарно. Разбира се, хубаво куче винаги е отнемало време и усилия за намиране, но аз ти обяснявам че има ред породи - особено модерни- където намиране на ЗДРАВО куче е вече цяло приключение. И не смятам това за нормално или за предмет на хилене. Нито е забавно, нито е маловажно. Напротив - тъжно и сериозно е. Не желая куче за домашен любимец от определена порода да ми е пореден инвалид, а се оказа че да намеря ЗДРАВО бебе е направо чудо. Не е нормална подобна ситуация, и не е за пренебрегване този факт че все повече хора с лека ръка без нужните знания се набъркват в развъждането.
Да, кинология възможно винаги ще я има, но аз понякога се чудя какво ли ни чака след още 50 години в този аспект. Така, както е тръгнало, май ще лежат върху черджето за красота абсолютно недееспособни животни, които живеят няколко години и умират от многобройни болести след сума ти операции. Като успоредно с това ще останат шепа истински фенове, които вече няма да делят на шоу и работни кучетата, а на болни и здрави. Кофти картина, не мислите ли?
LilTed
Тоест, вие сега от мен лично искате да посоча с пръст развъдчици, с които съм контактувала и да публикувам в нета личната си кореспонденция?
Извинявайте, тая няма да я бъде.Не съм нито демагог, нито лъжкиня, но това, което ми е споделено на 4 очи или в лични писма няма да го публикувам тук, за да ви угодя на лично вас.
А доказателства имам - още са ми в чекмеджето заключения от три клиники с установена наследствена диагноза за бебе от известен развъдник, за което развъдчицата ме умоляваше да не афиширам. Сестрата на въпросното бебе е шампионче - и тя е със същата диагноза, вече е дала кучила и тя. И другите развъдчици използват нейните кучета от същата производителка в работата си, макар че знаят за диагнозата. Защото им харесва типа. И си мълчат.
Честно казано, сега съжалявам че не върнах кучето със скандал на развъдчицата и не сигнализирах в МФК, както ме убеждаваха. Така трябваше да направя, а не да си мълча, но миналото си е минало.
И пак повтарям, хора, ако погледнете малко по-сериозно извън една конкретна порода, то картината е по-скоро ужасяваща, отколкото забавна. Тук не става дума за единични изолирани случаи, а за тенденция.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 18 June 2012 - 09:20 AM
Публикувано: 18 June 2012 - 09:25 AM

Тъкмо почна да става интересно и образователно и минахте на лични нападки. Нека всеки даде своето виждане за нещата,макар и не толкова компетентно.Не всички тук сме толкова навътре в нещата,но ни е интересно
Публикувано: 18 June 2012 - 09:53 AM
Furia_S, в 18 June 2012 - 07:29 AM, написа:
Тоест, вие сега от мен лично искате да посоча с пръст развъдчици, с които съм контактувала и да публикувам в нета личната си кореспонденция?...
И заради това,че сте общували и знаете за няколко развъдника от една порода,които го правят,слагате всички под общ знаменател?!? Това са 99% ли? Оплетохте се и започнахте да си противоречите сама.

Обявяваме Траур !!! НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО, НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО!!! ........... Почивай в мир!
Публикувано: 18 June 2012 - 10:08 AM
parcheka, в 18 June 2012 - 07:25 AM, написа:

Тъкмо почна да става интересно и образователно и минахте на лични нападки. Нека всеки даде своето виждане за нещата,макар и не толкова компетентно.Не всички тук сме толкова навътре в нещата,но ни е интересно
Да се върнем на темата, наистина, за това ще отговоря лично на вас, а злобни подмятания ще ги подминавам - да създадат темата за клюки там да плюят, щом това им е забавно. Макар че като ги знам, сега ще удавят темата в емотикони и +1, което няма да носи никаква информация, но ще затлачи темата за пет страници.
Сега, един от много сериозни въпроси относно разделяне на шоу и работно куче изникна - колкото и да е странно - в разговорите със стопани на САО и КО. Все повече стопани от познатите ми с кавказец и САО твърдят че за да намериш здраво куче максимално приближено към първоначалния тип, то трябва да го търсиш на историческата им родина и то при пастирите едва ли не.
Аз не съм съгласна с подобно твърдение, не бих била толкова категорична, но... човърка ме нещо, имам съмнения, не може всички наоколо да бъркат, да ти показват снимки, диагнози, да показват и доказват че кучетата им са страхливо-агресивни.... Е, не може да смяташ тези хора за идиоти, нали?
Друг пример - с нашата порода в Китай. Оказа се че те запазиха функционалния тип на чау-чау и дори имат определени вътрешни типове, но кучетата им си остават аборигенни, като същевремено на шоу изложби печелят внесени от чужбина шампиончета. На въпроса "Защо внасяте от Сащ и Англия, при условие че имате собствени кучета?" отговорът бе "На ринга това печели."
Честно казано като събереш две и две и се опариш няколко пъти, то стигаш до извода че кинология дори в световен мащаб обслужва една индустрия. в която трябва
сериозно да ровиш, да контактуваш с развъдчици, да си отваряш очите, да слушаш, да мислиш преди да се сдобиеш със здраво родословно животно. Не е ли ненормално това - да търсиш здраво животно под дърво и камък, защото просто искаш да не си касичка за ветеринари? Знаете ли как ни наричат някои? "Ми какво искате? та това е чау!" все едно породата е вид диагноза. Ненормална работа.
Мисля че не би било зле ако правилата за развъдна дейност станат по-твърди, за да не може да плоди всеки скучаещ куцо-кьораво-сакато, само защото е регнал приставка.
Просто не виждам друг начин.
P.S
Не, за да пиша това което пиша не съм контактувала само с един развъдчик само с една порода. Отне ми години за да стигна до това заключение:-))))

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 18 June 2012 - 10:19 PM
Furia_S, в 18 June 2012 - 10:08 AM, написа:
Аз не съм съгласна с подобно твърдение, не бих била толкова категорична, но... човърка ме нещо, имам съмнения, не може всички наоколо да бъркат, да ти показват снимки, диагнози, да показват и доказват че кучетата им са страхливо-агресивни.... Е, не може да смяташ тези хора за идиоти, нали?
Фурия, ето точно това визирам когато казвам, че не съм съгласна с подобни обобщения. Този проблем има предистория и тя не е свързана с изложбения ринг. В продължение на години двете породи САО и КО бяха развъждани по определени чисто екстериорни белези и държа да отбележа ,че това не бяха точно тези характеристики, които се толерираха на изложбените рингове, а отговаряха на представите на определени хора за тях, без значение какво бяха казали съдиите. Внасяха се кучета просто защото идват от прародината им с идеята, че те при всички случаи са подходящи. Принципа беше точно този "ей, този е много як" (каквото и да означава това в очите на зрителите), другия пък имал " характер "(също толкова абстрактно като твърдение). Няма да коментирам факта, че част от тези кучета се ползваха не по предназначение, а в занятие, което слава Богу вече е забранено официално. Ако това е бил теста им за характер или пък визията на поредния "разбирач" се е следвала без да се подлага на съмнение или анализ само защото е "кучкар" от 20 години, как ще намерят здраво или уравновесено куче?! Точно никога. Че то това не е развъждане, да ме извиняват ! Това си е размножаване и няма нищо общо с изложбите. Когато поставиш неправилна основа на една популация или направиш още в началото компромис в някаква посока, винаги става проблем. Не знам дали имат някакво изискване за изследване на ТД, но ако го имат то ще да е наложено от 2-3 години насам. Само, че нали се сещаш, че преди това се е плодяло без оглед на тези показатели. Въпреки това, аз продължавам да твърдя, че това не е деградация на породата. Просто има вече наличен генофонд, който трябва да се анализира, тества и да се направи "отборное разведение" (както казват братята руснаци). Това е един от методите на развъждане когато нямаш достатъчна популация. Дали ще го направят не знам, ако не го направят оттук нататък вече ще приема, че вървят към деградация на породата. Преди време се чепкахме с фенове на тези породи в друга тема по повод купирането на ушите. Много бях разочарована когато вместо аргументи ми се постваха дълги статии относно произхода на породата, придружени с картинки на богатири. Ако това ще е бъдещия им метод на работа, отсега да се откажат. Няма да се получи. Света се завъртя достатъчно бързо и направи достатъчно обороти, че е редно да излязат от историята и да се опитат да влязат в бъдещето. Ако не намерят начин да адаптират тези кучета в новите обстоятелства, в които са поставени, ще намираме техни производни по градове и села. Това вече наистина ще е деградация на породата.
Да ти призная, повече се ядосвам когато чуя от някого, че единствения аргумент за създаването на кучило се явява "търсенето". И тук не говоря за хора ,които са търгаши или се издържат от кучета. Говоря за хора, които имат хубаво куче, направили са едно хубаво кучило, възстановили са кучката, защото е единствена и няма проблем да я възстановят по най-добрия начин. След това няколко човека се обаждат да ги попитат за евентуално кучило и те започват да се поддават на емоцията, че все пак могат да "си го позволят". Не са направили нищо нередно първия път, имали са късмет с раздаването на малките и си казват "Защо не?!". В такъв момент искрено се гневя, защото осъзнавам колко повърхностно е отношението им. Как изобщо не се мисли в общ план, а се приема, че няма какво толкова да се случи. Кажи ми как се разубеждават такива хора?! На практика нямаш стабилен аргумент и няма значение, че като цяло това би било грешен ход. Формално те отговарят на изискванията, поставени от суверена - имат отлични медицински изследвания и резултати от екстериорни изложби. Как да убедиш тези хора, че е добре да се съобразяват с общата картина и да мислят за общото развитие, а не да удовлетворят желанията на няколко човека, които са се обадили в пристъп на неистиво желание, изразено с думите "Искам кученце!"

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 18 June 2012 - 11:38 PM
DessyD, в 18 June 2012 - 10:19 PM, написа:
Много добре разбирам тази позиция! Около година и повече търсих мъжкар за моята женска. Трудна работа, когато малко си започнал да разбираш от породата, говорил си с този и онзи, поразбрал си къде какви дефекти и заболявания има, че на всичкото отгоре имаш някакво ограничение, откъм километри, които можеш да изминеш за първо заплождане, а даже си и толкова нахален, че да искаш да вкараш в България нова кръв. Много трудна работа! Все пак успях да намеря някакъв оптимален вариант. 10 дни, след като се върнахме от заплождането' в България се внесе женско куче от сестрата на избрания от мен мъжкар и то от човек, който беше запознат къде съм отишла и за какво.
Втори случай- запложда се кучка с мъжкар, полубрат на мое куче по бащина линия, който по майчина се засича с останалите кучета в България. :) Какъв ти общ план?!?
Разбирам, че всеки... развъдчик има право да търси за себе си най-хубави линии и т.н., но в България... да не се замислят какво ще стане само след 5 години, ми, не го разбирам! Толкова сме дребни, толкова сме малко, че би трябвало да разглеждаме работата си като тази на един средно голям развъдник в чужбина. Но не!

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...
Публикувано: 19 June 2012 - 08:37 AM

Проблема е че сега като се направи кофти основа, после става лавинообразен проблем в бъдеще.Тогава повече хора ще се замислят,но вече ще е непосилно да се поправи. СЕГА са нужни тези хора,а не когато е твърде късно.
Публикувано: 19 June 2012 - 12:21 PM
Публикувано: 19 June 2012 - 12:42 PM
Публикувано: 19 June 2012 - 01:25 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 19 June 2012 - 02:00 PM
Публикувано: 19 June 2012 - 02:35 PM
За да не се допуска деградация на дадена порода първо трябва да се чете, после да се мисли, после да се ползва чуждия опит и то не само в породата, която ни интересува, после пак да се мисли и да не се ползват определени решения като панация, да се подлага на анализ и менторството, защото това също е вид проблем, влияещ върху определени решения, а в условията на такъв малък ареал трябва най-вече да не се гледаме като конкуренти, а като съмишленици, особено когато става дума за породи, чиято популация не може да стане толкова голяма, че да имаш кой знае какъв избор.
Няма такова нещо като "списък от правила за правилен избор". Има решения, чиято обосновка трябва да почива на дългосрочна идея, а не на временно увлечение. Тогава няма значение дали разполагаш с 6 или 16 различни линии. Ще инвестираш и ще ги намериш, ако ги нямаш. Въпросът е в това начинание да не си сам и когато на някой не му се мърда на повече от 100 км от дома да не се занимава с развъждане. Хубавите кучета на света няма да свършат. Нито породите. Няма да е чутовна загуба ако нечий разплодник не създаде поколение. С това няма да се сложи край на породата, нито тя ще деградира, пък бил той и световен шампион.

Публикувано: 19 June 2012 - 04:25 PM
Сега, като се замисля, се ядосвам на тези километри дето трябва да измина, ако искам да се сдобия с читаво куче, а и на тъпата липса на някой в България, който да се е занимавал сериозно с моята порода. Каква е връзката с темата- това, че и в нея има едни тенденции по света, доста съмнителни, а тук въобще не мгат да се проследят, защото собствениците на тези кучета са в" нелегалност", въпреки че роят кученца наляво и дясно.
Цялата тая липсваща порода пали у мен и тази неграмотна моя мечта за развъждане, която е толкова приятна и красива...щъкат наоколо бели кученца, аз им се радвам- ИДИЛИЯ!
Публикувано: 19 June 2012 - 05:38 PM
DessyD, в 19 June 2012 - 01:25 PM, написа:
Горният цитат + мнението, че не трябва да се възприемаме като конкуренти, а съмишленици обощават много точно към какво трябва да се стремим и за какво да си дадем сметка. Човек не трябва да губи връзка с реалността и да приема това, което се прави в другите държави, без да се замисли за локалната ситуация. Твърде малко сериозни стопани има, от тях още по-малко биха се вдигнали на 1500- 2000км за заплождане. Но почти всички ще проявят желание да се "занимават с развъдна дейност". Т.е., тези хора трябва да имат някакъв избор, ако искаме нещата да вървят напред и ако имаме претенциите да се наричаме развъдчици и този избор да не ги принуждава да правят инбридинг 3:4, или 4:4. Да, някои ще кажат- това е нищо. Ами, не е нищо, особено за породи, които имат сериозен % инбридинг и сериозни заболявания, които се свързват с прекомерната му употреба. Не е нищо за хора, които сега прохождаме в породата, знаем сравнително малко, защото много неща се пазят в тайна и от такъв експеримент могат да последват големи грешки. Тази тема ми се струва полезна и не виждам причина някой да се засяга от написаното, а да намери повод да се замисли, ако иска, разбира се.

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...
Публикувано: 19 June 2012 - 06:37 PM
Дали сме прави да говорим за "деградация" и кой как я разбира..
Наистина ли по шоу-ринговете има само "деградирали екземпляри"?
Дали горчивия опит на някои хора и сблъскването им с някои проблеми на някоя от породите им дават право да се обобщава и говори за деградация? Има ли сериозни научни изследвания, които да го доказват, а не само снимки? / Напр. през да речем 1991 процентът дисплазия при порода Х е бил еди-какъв си, а през 2011 е двойно по-голям? През 1951 година са се родили Х броя кученца от порода У с разцепено небце, а през 2011 броят им е 3Х. През 1964 година средната продължителност на живота на кучетата от порода Х е била N брой години, а през 2004 N/2...Това са измислени примери, разбира се, но само подобни факти могат да стоят в основата на подобни твърдения - за наличие на "деградация". Според мен. Може и да не съм права за кучетата, но в науката по принцип се борави така /
Наистина светът се развива бързо и многопосочно и е нормално и породите кучета да търпят промяна, не винаги задължително да деградират. На какво се дължи, ако я има.
Но поради повдигнатите толкова много и интересни въпроси, според мен в темата се посмесиха:
-мненията за деградация/промяната в породите - до какво води тя; както бе започната от автора
-мнения за съвети към начинаещи и прохождащи в дадена порода
-мнения за тенденциите в развъждането
-мнения за поддържането на генетичното разнообразие на породите у нас
Ако някой има отговори на горните въпроси, ще съм благодарна да ги чуя.
petro, към теб - рецепта няма за това към което ти се стремиш и аз не забелязах някой да те е обиждал по никакъв начин. Във всеки пост по-горе някой е споделил нещо ценно, а най-ценното е наистина "да бъдем съмишленици, а не съперници". Тогава и с " една кръвна линия" , грубо казано, съм убедена, че може да се постигнат чудеса!

www.monasterymeadows.com
Публикувано: 19 June 2012 - 06:39 PM
petro, в 19 June 2012 - 04:25 PM, написа:
Сега, като се замисля, се ядосвам на тези километри дето трябва да измина, ако искам да се сдобия с читаво куче, а и на тъпата липса на някой в България, който да се е занимавал сериозно с моята порода.
petro - това бяха и мои мисли, когато си търсех кученце преди време. И основен мотив да членувам в клуб на породата, която харесвам, когато такъв беше създаден. Въпреки, че не съм развъдчик и нямам такива амбиции. Благодаря на съдбата, че в търсенията и лутанията си попаднах на точните хора, които ми помогнаха, а не на поредните търгаши, които да ми пробутат поредното "менте", както това често се случва за съжаление.