Здравейте! Аз съм настоящият собствени на Бари - бретон шпаньол. Кучето е на около 2,5-3 години, в отлично здраве. Кастриран е, чипиран, вътрешно и външно обезпаразитен. Изключително кротък и спокоен. Страхлив е. Стряска се от силни шумове и резки движения. Социален сред кучета - стига да му доподнат иначе просто не им обръща внимание. Осинових го през февруари 2012 г. Беше приютен от възрастни хора, които са го намерили да се лута като "свободен електрон" между две села. Те бяха само временен дом за него, за да не е на улицата, и му търсеха осиновители. След като ми беше представен чрез снимки във фейсбук и кратка история, отидох на място да го видя. Кучето беше слабо (8-9 кг) и проскубано - все пак хората го бяха намерили на полето, а при тях живееше на двора. Хранеха го добре от момента, в който са го приютили, и беше вътрешно обезпаразитен. Харесах го. Мил добродушко. Преценката ми (сега разбирам, че е била погрешна за съжаление) беше, че ще се справим двамата с майка ми с отглеждането му. Цял живот сме имали кучета и след като го видях като едно спокойно хайванче не предполагах, че ще има някакви по-специални нужди освен МНОГО обич и спокойствие. С чиста съвест мога да твърдя, че и двете сме му дали в изобилие. В деня, в който го взех, веднага го заведох на доктор. Освен проблема с ниското тегло се оказа, че има гъбички. Постарахме се и дадохме всичко, което зависи нас, и беше излекуван. В момента няма никакви здравословни проблеми. С хубава и блестяща козина е. Достигна оптималното си тегло - 12 кг. В последствие беше и кастриран. Надявахме се, че това ще окаже влияние върху неговото успокояване. Аз лично не видях разлика да си призная.
На 2 пъти вече се случва да се откачи от каишката и да избяга - карабината на повода се засуква при халката на нашийника и се отваря. И други кучета са водени с тях, но никога не е имало проблем. След първия път смених карабината с чисто нова, но се случи пак - преди дни (на 08.06). Вечерта майка ми го свалила за последната разходка към 22 ч. и се откачил. За нещастие аз бях извън града и жената трябваше да се оправя сама, което не й е във възможностите. Обади ми се по телефона разстроена и ми съобщи. В последствие се е опитвала да го примами с лакомства, седнала на пейка с надеждата Бари да се върне при нея. Но не би...само се въртял около нея и ако се опитала да го приближи - бяга. Хванали са го заедно с други хора, които по това време също си разхождали кучето. Използвали техния любимец за примамка-играчка тъй да се каже. Когато Бари се заиграл с другото куче, са успяли да го хванат. А първият път се беше покрил в "наркоманска" горичка, цялата обрасла в къпини...сами преценете какво съм правил, за да успея да го хвана там.
С майка ми не можем да се справим с тази част от характера на Бари. Не можем да си позволим и постоянно да се притесняваме дали, ако го изпуснем (макар че се стараем да не допускаме такива моменти), ще успеем да го хванем, за да го приберем вкъщи на сигурно (при първото бягство въпреки усилията ни заедно с още 5 човека пренощува 1 нощ в споменатата горичка). Поради това желаем да намерим любвеобилни и грижовни хора, които да му предложат сигурност и дом. Да са хора, които освен търпение и свеотдайност, ще са способни да се справят с неговата страхливост.
Някой би казал, че трябва повече търпение, спокойствие и т.н. Както споменах по-горе - смея с чиста съвест да твърдя, че освен грижи за здравето, сме му дали и обич и спокойствие.
Разхождаме ме го 3-4 пъти на ден (последно към 22 ч.). Няма хигиенни навици и ако бъде оставен прекалено дълго да стиска, ще се изходи някъде из жилището (не напр. в баня - там не б влезнал сам). Храним го смесено - гранула и готвено. Не е претенциозен, но ако има избор, като всеки себеуважаващ се наследник на LUPUS ще предпочете мръвката. Спокоен, дружелюбен към хора и животни. Играе с кучета (ако му допаднат иначе ги подминава), а котките "не съществуват" за него. Вкъщи постоянно стои до някой - ако се преместя в друга стая идва и ляга в нея. Страх го е от силни шумове, резки движея, близко разминаване. Гальовен - винаги готов за ласки.
Надявам се да се намери добър човек, желаещ и имаш възможност да се грижи за Бари.