- (12 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »
Цените на кутретата
Публикувано: 24 July 2006 - 04:45 PM
Попитай на този сайт www.bulgoldens.com. Не знам защо не е прието цените да се коментират открито, но средната цена за родословно кученце от тази порода вероятно е около 600 лева (+, - 100). Но първо попитай - варианти има много. Успех!

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 24 July 2006 - 05:02 PM
danny, не, че не е прието да се коментират цените, и ти много добре го знаеш - просто всеки собственик сам определя цената... как да кажа на човека "цената е около 600 +- 100", а той после да ме обвини в лъжа като му поискат да кажем 1,000???
Публикувано: 24 July 2006 - 07:32 PM
когато аз задавах този въпрос, така ми отговориха... И до ден днешен не приемам това за правилно. Най-малкото трябва да се посочат ориентировъчни цени. За да знае човек (много често деца, които не решават сами за финансите) има ли смисъл въобще да пита по-нататък. Защото може много да иска, ама... Необходимо е да има поне ориентир - "под еди каква си сума няма да намерите, или, ако намерите, можете сериозно да се съмнявате в предложението". А таванът го определя продавачът - никой не може да го обвини в лъжа, защото той продава и той определя. Както се казва - едно нещо струва толкова, за колкото можеш да го продадеш. Премълчаването и увъртанията около цените създават много повече неясноти, недоверие, неудобство, съмнения. И затова много хора ще отидат в магазина, където цената е на табелката, или при прекупвача, който ясно отговаря на въпросите. Процентът хора, които търсят родословно кученце е толкова малък, че няма смисъл да обсъждаме липсата на родословие като минус. Тук често сме говорили за вредата от зоомагазините и как да им се противодейства. Е, това според мен е един от начините. Да се ликвидира единственият пункт, по който те обират плюсовете.
А приказките, че кученцето не е стока, а приятел са чудесни, съгласна съм. Но... все пак един го продава, а друг - купува...
Наскоро попаднах на два руски сайта за продажба на домашни любимци. Не мисля че ставаше дума за борса (уточнявам, заради отношението към подобни посредничества), защото имаше обяви от развъдници с посочен сайт, адрес, телефони за връзка. И цени...
Дълъг офтопик се получи - sorry!
Затова уточнявам отговора си по темата - ако някой продава кученце - ретривър за цена много под 500 лева - имайте едно наум (и пак сигурно има изключения...). Колко нагоре обаче решава развъдчикът - той си знае кучетата.

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 24 July 2006 - 08:41 PM
Давам пример - ако аз имам кучило, бих дал за символичното 1 (едно) левче кученце на детето, което адски много иска да има кучето, чело е, избирало, има условията и желанието да гледа кучето... но примерно няма толкова спестени парички... и обратно - ако не желая да дам куче на някого, мога да му цитирам цена примерно 10,000 евро с цел да го откажа.
Така че всяка цитирана цена е (не)меродавна според определения случай. Освен това си мисля, че разговорите за цената на придобиване на кученце трябва да се водят към евентуалния край на преговорите - има толкова много по-важни неща, които трябва да се уточнят предварително... може изобщо да не се стигне до разговори за цена, например. Или поне така трябва да стане, ако развъдчикът е сериозен и му пука за това, къде отиват палетата.
Затова аз не мисля, че трябва някъде да има ценоразпис от рода на:
1. НОК - Х лева
2. Лабрадор - У лева
3. Голдън ретривър - Z лева
и т.н.
А който иска - да си пише собствената цена, на която предлага кученцата.
Публикувано: 24 July 2006 - 09:00 PM
Цитат
А приказките, че кученцето не е стока, а приятел са чудесни, съгласна съм. Но... все пак един го продава, а друг - купува...
Абсолютно съм съгласна с всичко казано от danny.
Освен това - немога да ангажирам други хора, да звъня, да уговарям , да задавам въпроси относно кучилото, да отида да видя бебетата, да занимавам хората с обещания и най-накрая да попитам колко струват кученцата. Изведнъж се оказва, че изобщо нямам толкова пари и ... се получава конфуз, загуба на време и дори - напразни обещания. А ако това се разиграва и в чужбина - да отида до там, без да знам колко струва кучето ли? А и мисля, че са малко хората, които само защото съм им много симпатична и показвам, че много искам и разбирам от кучета, ще ми кажат: Абе ние ги продаваме по 1000, ама ето ти на теб за 100.
Каквото и да се говори - има някакви средни цени за всяка порода и е добре те да се коментират. За да може всеки да си прави сметката, да се знае, че за нещо отявлено евтино - трябва да се внимава.
Честно казано, никога не съм разбирала, защо е това всечно увъртане около цените на кучетата. Ако има повече яснота, ще си спестим много постове от рода на "Търся еди-каква си порода за 50 лв" - и от тук пък се започват едни язвителни забележки. Еми, като няма инфо...

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 24 July 2006 - 09:21 PM
Цитат
Аз пък като купувач, смятам че е безсмислено да водя дълъг разговор, да обяснявам как ще гледам евентуалното кученце, да изслушам как да го храня, за да разбера накрая, че... няма да си купя кученце, защото то струва много повече ото това, което мога да дам.
Дали ще спестявам, как ще давам пари за храна и лекар са съвсем друго нещо - те трябва да се обсъдят преди евентуалната покупка, за да е човек абсолютно наясно с какво се захваща - и в морален, и в емоционален, и във финансов план. Но задължително СЛЕД като съм разбрала цената - иначе разговорът за мен е безсмислен, крайно изнервящ и доста унизителен...

Публикувано: 24 July 2006 - 11:04 PM
Ако не ми хареса това, което ще чуя от вас и за вас - изобщо няма да стигнем до разговор за продажба, камо ли за цена. Това е. Понякога се налага с години да "чупиш леда" между себе си и набелязаният развъдник... и това преди да говорите за продажба/покупка на куче. Такива ми ти работи...
Естествено, който иска, може да си обяви цените дори още преди раждането на малките... bravoS
Публикувано: 25 July 2006 - 08:02 AM
Казваш, че би дал кученце за едно левче на заинтересовано дете. Ми аз преди да си взема кучето бях прочела целия този сайт и всички материали, които можех да намеря на тема лабрадор. Говорих около 20 часа сумарно (минимум) по телефона, обяснявах как ще го гледам, ходих да гледам други лабрадори и бях искрено заинтересована. Продължавам, поне според скромното си мнение, да се грижа по всички известни ми начини за нея и наистина много я обичам. Ама не си спомням да е имало желаещи да ми дадат кученцето за левче. Напротив, казаха ми, че в клуба има договореност всички кучета да се продават на една цена - значи все пак има някаква, макар и условна,сума??? 1super r)
Не разбирам защо е цялото това възмущение, ако първият въпрос на някой е цената на кучето - ми нормално е, ако кучето е над възмжностите му, колкото и да иска да си го купи, разговорът става безсмислен нататък.
А и по този начин се получава една пълна липса на информация, която наистина може да има лоши последствия. Когато аз например ЗАПОЧНАХ да си търся куче, писах на ЛС с молба да ми кажат цената на кученцата (по възможно най-завоалирания начин, да не би да ме отрежат, което за мен е смешно). Казва ми се някаква цена, но аз нямам ни най-малка идея много ли е това, малко ли е, нормално ли е. Нямам база за сравнение. И пак се стига до необходимостта да пиша на още сумати хора с други кученца, да моля да ми кажат цените на техните кученца и да губя собственото си и тяхното време, въпреки че съм решил, че искам кученце от първото кучило, но не рзбирам нищо - ми ако тоя ти пробутва болни кученца на смешна цена, ми ако ти казва грамадна цена, защото е решил, че ще се пазариш, а ти приемеш, ми ако..... На кого е нужно това.
Колкото до прекрасната теория, че кучетата не са стока и затова цени не се коментират - супер, но тогава защо се "призвеждат" и "продават" ???
За мен тази липса на информация е просто изгодна на всеки един развъдчик (или поне на повечето), защото така всеки може да обяви цена, която му е изгодна, липсва база за сравнение и се получава своеобразнен монополизъм. Иначе е много неудобно да решиш, че ще продаваш кученцата си за едни пари, а конкурентния развъдник да предлага своите на двойно по-ниски. Ще ти се наложи и ти да занижиш критериите, ако искаш да продадеш кученцата ..... май това на никого не е изгодно.

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 25 July 2006 - 05:50 PM
Защо, бе хора, не искате да разберете, че няма "нормална" цена... какво означава, че се създавали предпоставки за монополизъм, изгодни цени, и т.н.??? Аз недоумявам... това не са ти домати, че сутрин да струват 1 лев, а вечер 20 стотинки... Ако аз кажа цена 1,000 лева, то цената е 1,000 лева и точка (с изключение на вече споменатите случаи). А относно твърдението, че ако единият "конкурентен" развъдник продава на цена 2 пъти по-ниска от другия... ми значи май не са много конкуретни, а? Щом стоката на единия е по-скъпа... Все едно Ферари да си намалят цената, щото видите ли, конкурентите им от Застава продават по-евтинко...
Да, всеки може да обяви цена, която му е "изгодна"... или по-коректно, каквато прецени. Всеки сам си оценя труда, разходите, качеството... и няма нищо лошо в това - пак опираме до конкуренция, а не монополизъм. Нали не мислите, че ако има 100 развъдника за една порода в София, всички ще обявят много сходни цени? Ами къде отива качеството тогава...? И Теди, ще те разочаровам - няма "базова" цена, че да се ориентира човек дали не го лъжат. Няма такъв филм. Не знам как е в клуба на лабрадорите (даже не разбрах и за кой от трите става въпрос), но ако има някакво споразумение за еднакви цени, то аз нямам обяснение за това им решение.
Напълно нормално е човекът да те разпитва най-подробно как ще се гледа кучето, къде ще живее, какво знаеш ти за отглеждането, защо си избрала тази порода, този развъдник и това кучило... и ако прецени, че няма да ти даде куче в този случай - еми тогава значи просто и да е имал цена наум, тя вече не е релевантна, нали? И 1 лев да ти каже и 1,000 лева - все тая, като няма сделка. И причината определено няма да е цената. Така че далеч не всички, които чакат на опашка, са "еднакво симпатични" на производителя.
В България естествено нещата са малко поизкривени, но така е поради малко по-ниската киноложка култура като цяло и от обстановката... развъдници в истинския смисъл на думата почти няма, малките се раждат и живеят в апартаменти до момента на взимането им. Така че понякога човек наистина е принуден да се освободи по-бързо от малките. Но има и други случаи с твърда цена - срещал съм обяви от рода на "Запланувана е връзка м/у баща едикойси, интершампион и майка едикояси, мултишампион за след 3 месеца. Поради големия интерес започваме записване на желаещите да се сдобият с малки. Цената е 700 евро..." Какво да му коментирам на това... цената, която толкова желаете да чуете е налице. Но удовлетворява ли ви тази обява? Знаете ли срещу твърдата цена какво ще получите?
Както виждате, има много по-сериозни неща от цената. Твърда цена няма.
Приключвам по темата. Ако и сега моите аргументи ви звучат смешно и философски, значи просто парадигмата ни е различна и няма да постигнем единомислие.
Публикувано: 25 July 2006 - 07:12 PM
трудно можем да постигнем съгласие, защото сме от двете страни на бариерата - ти разсъждаваш като "производител" и "продавач", ние с Теди - като купувачи. Виж, малко некоректно вадиш думата "нормално" от контекста. Не става дума за цена "нормална" сама по себе си, а нормална за пазара в момента, съотнесена към най-високите и най-ниските посочвани за породата.
Да, това не са домати, но се купуват и продават на някаква цена. Затова човек пита на сто места, за да се ориентира в какви граници се движат въпросните цени. Напълно разбираемо е собственикът на кученцата да е заинтересован те да попаднат в добри ръце. Точно толкова разбираемо е човек, преди да купи нещо, да попита каква е цената, за да прецени има ли смисъл да губи време (свое и чуждо) в напразни разговори. Които, освен че са загуба на време, непрекъснато го удрят по главата с напомнянето, че той е толкова затрит, че не може да си позволи никакво куче! Затова човекът мънка, гърчи се и се чуди как да прекъсне разговора.
Колкото и да те изненадва, цитираната обява е по-добра от нищо. Тя дава ориентир. Основното, което на първо време търси обикновеният средностатистически гражданин, мечтаещ за домашен любимец. Той, честно казано няма изобщо да обърне внимание на шампионските и други подробности. Той ще види определена цена и ще си прави сметката колко пък може да струва кученце с баща без титли и синя кръв и какво точно може да си позволи.
А същият този човек така и така не знае какво получава срещу цената, която ще плати. Защото малките пухкави топки са си малки пухкави топки - адски сладки, да ги изядеш и намачкаш, ама какво да очаква от тях човекът и хабер си няма. Пък като гледам, дори и да има по-професионална представа, изненади никога не са изключени...
Тук изобщо не става дума за киноложка култура. Става дума за елементарната сделка - един предлага - друг купува. Липсата на регламент ще праща хората там, където нещата са ясни - по магазини и борси. Може кученцето да няма родословие, може само да прилича на някоя порода и професионалистите да не го признават за такова - за повечето хора това е без значение. Ако магазините и борсите вземат, че се спряват с болестите и смъртните случаи с техни кученца, сериозен проблем се отваря точно за развъдчиците. Към тях ще се обръщат само хора с мераци за изложбена изява или развъждане. А те се броят на пръсти.
Сами създавате огромно противоречие. Добра киноложка култура, добри породни линии ще има само при повече "произведени" (аз пък тази дума хич не я обичам...) кученца, а това ще стане при по-голямо търсене, при повече отглеждани в дома породисти кучета. Нека да не са най- най- от породата - в едно кучило има всякакви кученца - и шампиони, и просто домашни любимци. Но вие затваряте пътя на хората към породния клуб и развъдчика с липсата на каквато и да било широкодостъпна информация за важните за него неща и ги пращате там, където всичко е ясно, достъпно и привично - в магазина.
Защо не направите експеримент - публикувайте някъде обява с всякакви подробности за бебе кученце от определна порода - перспективност, родители, възраст, пол, наличие на родословие, обещания за съвети при отглеждането и напътствия към бъдещия собственик. Пуснете кратка обява за същото кученце само с четири неща - цена-висока (примерно 1000 лева), пол, цвят, възраст. Същата кратка обява пуснете с цена наполовина. (И в двата случая снимката е плюс.) Дайте телефони за връзка. Вижте как ще се развият нещата...
Какво ще докаже такова проучване? Ти ще кажеш - "липсата на киноложка култура". Аз мисля, че ще покаже необходимостта клубовете по породи наистина да изработят базови цени, които да бъдат явно огласени на клубните сайтове, пък макар и с уговорката, че всеки развъдчик определя крайната цена сам. Трябва да бъде посочено, че цената зависи от това, как професионалист е определил перспективността на малките и ред други подробности - родители, титли, реализация на предишни кученца от такава връзка и т.н. Ето тогава все по-малко хора ще рискуват с магазини, които не дават никаква информция, освен цена.
Да, магазините могат да бъдат забранени законово (няма да стане, само теоретизирам). Тогава пак няма да се стекат купувачи към неизвестността, а ще си "развъждат" по съседски.

Публикувано: 26 July 2006 - 06:55 AM
Теди в нашия клуб има договорка между производителите за минимална цена - тоест цена под която да не падат продаваните клубни кученца. От тук нататък всеки развъдчик сам взима решение за това на колко ще продава - е пазара е такъв, че повечето продават на минимална цена, но все пак ако развъдчика прецени може да постави и по-висока цена на отделни екземпляри или на цели кучила.
Не знам замисляли ли сте се колко печели един развъдчик в България. Ако си сметнете според разходите на собственото куче за година колко ви е необходимо за неговата издръжка ще видите, че сумата доста се доближава до сумата за която ще продадеш едно кучило от 6 кученца например. Ако се родят повече кученца - добре. Ако обаче са по-малко или пък женската не хване, ако си платил скъпо заплождането и т.н Сериозния развъдчик никога не запложда по-често от 1 път годишно. А издръжката на женската докато тя влезе в плодоспособна възраст и след като навърши 7 години си остава отделен разход.
Един развъдник от 5-6 женски кучета трябва да се САМОИЗДЪРЖА! Нито едно българско домакинство не може да си позволи разходите по тези 5 кучета като черпи средства от семейния си бюджет.
Значи понякога може да си на плюс, понякога на нула, а е възможно да си и на минус от развъждането!!! Тогава как очаквате кученцата да не се продават? Това не е бизнес, или поне не е, ако го правиш както трябва, става бизнес, когато се наложиш, като име и започнеш да продаваш на баснословни цени. Защото под бизнес аз разбирам печалба.
Красен не е развъдчик, той просто има добри наблюдения от кухнята на нещата, както и аз. Красен ще има максимум едно кучило в домашни условия и ако вътрешното му убеждение е да подарява кученцата, защо да не го направи. Не сте попадали на такъв човек, това не значи, че няма. Дори и големия развъдчик, може да го направи, но само ,ако лично прецени, а съгласете се това не може да стане в телефонен разговор.
Наистина при този свободен пазар и аз не се наемам да информирам човек, който иска да си вземе лабрадор. Онзи ден говорих с една жена, която е купила куче на четири мсеца от зоомагазин. Кучето на 3 месечна възраст струвало 1200 лева на 4 месеца го намалили на 700лева. Кучето е без родословие Просто оставям без коментар. Толкова свесни развъдчици, които наистина имат добри кучила не могат да си позволят да продават на такива цени.
Публикувано: 26 July 2006 - 07:37 AM
не си ме разбрала - аз НЕ обсъждам цените, не коментирам дали са високи или ниски, НЕ обсъждам каква е себестойността на кученце според вложените разходи (знам, че са големи) и емоционалната ангажираност... Обикновениятчовек, тръгнал да си търси домашен любимец, не се интересува печели ли развъдчикът от своя бизнес (работа, не печалба - сумА бизнес фалира, т.е. работата е била на загуба, но си е било бизнес, просто неуспешен).
Аз само казвам, че трябва да има ОГЛАСЕНА, достъпна (като информация, не като сума), видима от всички цена. Която пък, ако е поднесена умело, върши повече работа от недомлъвки, увъртания и препращане по веригата. Който владее информцията, владее положението. Развъдчици и клубове лично според мен не използват този факт.
Още едно доказателство ми даваш ти самата с примера с магазина. Задал е да речем човек въпрос в някой форум - колко струва? (В добрия случай, в повечето този момент може и да е пропуснат) Отговорили са му с познатото "потърси клуб, развъдчик" и т.н. Е, по-лесното е да провери в магазина. Там вижда цена 1200 и изобщо ПРЕСТАВА да пита. Щом там цената е такава, значи в развъдника, където е за породисти, родословни и прочие супер кученца, цената ще е още по-нагоре! Това разсъждение съм го чувала многократно. Обяснявам, че дълбоко грешат, а питащият казва - Е, защо тогава никъде не са обявили цените? Те, ако са по-ниски, щяха да ги кажат направо! Нали знаете в кои магазини на етикетите не са посочени цени? (Оставете разсъжденията, че това не са домати или панталони. Говорим за цени, пазар, магазини - не за емоции, отговорности, особености на породата. Тези приказки трябва да дойдат после - когато човекът се е информирал за цената и е готов да слуша по-нататък).
Клубът с развъдчика/развъдчиците определят цените. Те държат и ножа, и хляба. Остава само ПОМЕЖДУ си да се разберат и УМЕЛО да поднесат информацията за цената ("от" нагоре с отворено "до"). И да я представят на достъпно място - човек примерно да може да направи такава справка не само в клуба, но и в зоомагазин (за храни и аксесоари), във ветклиника. Цена не за пале в аквариум, а за КЛУБНАТА цена на развъдник за родословни "еди какви си" кучета.
Същата информация може да се предлага и за неродословни кучета (има такива нали?), получили да речем съответните оценки на изложби, чието трето поколение има шанс да получи родословие.
Въобще база за мислене и разработване на идеи - бол! Според мен това е един от много перспективните начини да се удари търговията с кученца, купувани на бройка и една ли не на килограм.
Ето, това искам да кажа. Не колко да струва, не кое е "нормална" цена, кое реална, кое висока и кое себестойност. Каквато и да е тази цена - да бъде ЯВНА.

Публикувано: 26 July 2006 - 09:01 AM
Ни най-малко не ме интересува дали даден развъдник печели или не, той интересува ли се от това моя бизнес как върви - не. Интересува ме просто на каква цена е преценил, че може да продава кученцата си и това да е ясно написано. Не да се налага да водя многочасови разговори, да се информирам как точно да си гледам кучето и колко време разходки му трябват, как да го възпитавам и т.н. и накрая да се окаже, че изобщо нямам парите да си го купя.

Публикувано: 26 July 2006 - 10:59 AM
Е, ако смятате, че няма да е интерсно за никого - да си остане така. Уважавам преценката на модераторите и администрацията.

Публикувано: 26 July 2006 - 01:46 PM
Публикувано: 26 July 2006 - 01:59 PM

Публикувано: 26 July 2006 - 03:10 PM
Големите световни развъдници взимат за изложбено кутре 1000-3000Е, според родителите и породата.
Добрите регионални развъдници обикновено продават между 800-1300Е.
Домашното развъждане с висококачествени кучета върви към 400-1000Е.
Домашното развъждане на домашни любимци 200-800Е...
(Има трудни за развъждане и редки породи, където цените са по-високи, както и породи с ниско търсене, където могат да бъдат по-ниски. Освен това в Бг трудно ще продаваш на европейски цени...)
Така че, нещата бая варират. Във всяко кучило има разлики между качеството на отделните кутрета. При грешна захапка, вродено петно, синьо око и какво ли още не, едно иначе отлично изложбено кутре заминава за домашен любимец... Освен това има развъдници, които си търсят определен тип купувачи и биха свалили цената.
Трудно е човек да предугади цената, наистина. Но пък не е и чак толкова трудно и да попита. Не вярвам някой развъдник да напише на сайта си: Продавам по 1500Е. Сигурно е продавал за повече, а и за по-малко. Обичайната практика е дори да се премълчава за колко си купил своето куче - някак се смята за некоректно... Но пък идеята на клубен сайта да има във ЧЗВ секция: -Колко струва кутрето от тази порода? - и няколко думи по въпроса е добра според мен.
Публикувано: 26 July 2006 - 03:31 PM
20000 руб.
( 741 $ или 589 по курсу на 26.07.06)
Торг:
Последнее изменение: 06 июл 2006
Описание:
Ньюфаундленда щенки. предлагает Питомник Sent Djons рождения 19/05/06. 1сука и 4 кобеля. Отец: CH. INT, RUS, GRAND 3x CH НКП: KING SIBERIA VON AICHING Мать: Ю. Ч. России, Ч. России, Ч. РКФ, 3Х- КЧК, 3Х-CACIB SENT JONS DORA
Всъщност - ето линк към сайта. insult даде европейски примерни цени, тук ще намерите руски. Смятайте и преценявайте:
http://dogs.vsem.ru/

Публикувано: 26 July 2006 - 03:33 PM
Вичко е бизнес не се заблуждавайте! А никой не обича да му гледат в портфейла.
Публикувано: 26 July 2006 - 03:41 PM
Не изглежда сложно,нали?
- (12 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »