Цените на кутретата
Публикувано: 27 July 2006 - 06:17 PM
Първо - да уточня, че не включвам развъдниците като клиенти и купувачи от други развъдници. Тук нещата са ясни. Естествено, ако колега развъдчик започне въпросите си с цена, май няма и за какво да си говорите. Не, аз нямах предвид развъдчици, професионалисти, хора изкарали по един трудов стаж по изложби или техни запалени последователи. Разговорът тръгна от едно дете (според мен), което си търсеше "ретривърче" в темата за голдъните и питаше за цена. Нищо професионално не видях... Та затова и през ум не ми мина да уточнявам от този ъгъл.
Моята идея беше как масовият купувач да открие по-лесно пътя към развъдника и да го предпочете пред магазина. Многословна съм де, признавам. Ама поне се старая да не е скучно... cl) wink
Второ - нещо не ми става ясно в тези клубо-развъднически отношения. Значи - всеки клуб се грижи за развитие на породата. Приканваме хората (и тик на форума, и в шампионите) да се обърнат към клуба, когато търсят куче. Говорим за клубни кучила. Има отговорник по развъдната дейност... И изведнъж - клубът няма нищо общо с развъдниците?! bl) Е, един клуб не работи с всички развъдници, но има контакти с определни развъдници. Често развъдчици са членове на породен клуб, а може да участват и в УС на такъв клуб. И аз не виждам нищо лошо да се договорят за определена цена. По-скоро идеята ми е да го направят и да разработят представянето на информация, публикуването на такава информация. Информацията, която има в клубните сайтове, не е подходяща за хората, тръгнали да купуват куче. Или по-скоро - не е достатъчна. Снимки, кученца, големи кучета, родители, награди, титли... А цената? При всички тия екстри сигурно бие тавана! А тя не бие, ама кой да ти каже...
Да, предложението ми е основно към развъдчиците, но нищо лошо, ако е обща клубно-развъдна работа. Примерно - продава развъдчикът. А цените (за миналата, по-миналата и т.н година) се публкуват на сайта на клуба, без да се цитира развъдникът. Тоест, клубът се ангажира да осъществи връзката с развъдчика, чийто цени са били еди кога си такива, успехите му такива - за тази година се договаряйте сами! Какви ще са ползите за клуб и развъчик си е тяхна лична работа.
Трето - не говорех за просто количествено натрупване. Но на всеки спортен селекционер е ясно, че шансовете му да намери млади таланти са толкова по-големи, сред колкото повече деца избира. Можеш да си правиш чудесни планове за три-четири кучила напред, ама ако половината кученца от първото са си останали при теб, защото не си успял да ги продадеш, сериозно се замисляш за други нали?
Казваш, че обикновените хора с желания за домашен любимец не са най-честите купувачи на развъдниците. Така е, сигурно. Ама нали това е идеята ми - как да станат и те! От клиент на магазина да стане клиент на развъдника!
Чудиш се какво му е неудобното в обсъждането на цената. И аз се чудя! Ама не си ли чувал коментар: "Обаждат се да питат за кученце и първо за цената питат!" Възмутено! И човекът от другата страна на слушалката усеща това възмущение. И се чуди какво нередно е направил... И се чувства навлек.
За "ножа и хляба" - нещо като идиоматичен израз. Означава, че държиш всички козове, че ти раздаваш картите, че ти определяш правилата...
Е, дъждът спря и отивам да си изведа и аз малката брюнетка.
Можем после пак да поговорим... super best

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 27 July 2006 - 07:03 PM
Публикувано: 27 July 2006 - 09:22 PM
Твърдя всъщност две кратички неща:
1. Развъдчикът (човекът от клуба, посредникът, кинологът...) трябва да приеме, че при конракт с обикновен купувач е нормално първо да се пита за цената и е добре да дава тази информация веднага, без уклончиви отклонения. Още по-добре тази информация да се публикува. (За кого е добре съм се постарала да обясня много подробно...)
2. Развъдчик и клуб имат място за съвместна работа и в тази посока - информираност и възпитание на клиентите - настоящи и потенциални, добър и разбираем контактс с тях.

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 27 July 2006 - 09:31 PM
Е това е виша форма на..... n)
Но като цяло смятам /а и така аз процедирам /,че цената трябва да се казва но винаги съм се старала хората да имат първо желание да го видят това бебе, да ни дойдат на гости и после да говорим за цени но в повечето случаи аз я пиша по мейла.
Публикувано: 27 July 2006 - 09:40 PM
защо вадиш думите ми от контекста? "обвити са в тайнственост", когато става дума за цени. Хиляда пъти казах едно и също нещо - защо търсите зад думите ми нещо различно, от това, което пише черно на бяло. Вариантът "цената веднага по имейла" е далеч по-добре, направо е супер (свалям шапка) в сравнение с "елате да видите, пък ще говорим"... Ми няма да дойда... Само да ме е яд ли?!
Явлението, на което си свидетел, е резулата именно от такова отношение - никой не се дърпа от документите, ама докато човекът стигне до осъзнаването, че ще му излезе толкова или дори по-евтино (след няколко не особено лесни телефонни разговора) любезните хора от магазина загрижено са му тикнали каквото са решили в ръцете и при това са го убедили, че му е адски изгодно, а нА, в развъдника жив ще го одерат за едните хартийки!

Публикувано: 27 July 2006 - 09:45 PM
Публикувано: 27 July 2006 - 09:49 PM

Публикувано: 27 July 2006 - 10:49 PM
danny и всички останали - сайта , за който говориш е "доска обьявлении".В него се пускат обяви за кучета без родословни документи .Там няма да видите никога развъдник , който да си обяви цените.Нито един развъдник не си прави реклама , като обявява цените на кучетата си.Никой трезво мислещ човек в чужбина не си представя , че ще стане и ще отиде до магазина и ще си купи куче от там , защото само в България има магазини в които се продават кучета и котки.Нито една страна не си позволява да използва животните като стока в магазин.Даже имат и закон , който забранява продажбата на породисти животни извън развъдници и ферми.В "белите" страни кучетата се продават само и единствено от развъдници .Кученца , които нямат документи за произход се продават на пазари за стопански животни или приюти и който иска такова куче отива там и си купува . Като и там няма табели с цени , а се прави договаряне и си стискат ръцете .В Русия кучета без документи се продават на "птичи рынок"( пазар за живи животни) и то също без цена , а само изложено куче или котка.
Ако се замислим ще разберем на къде бият магазините. Единствено и само в полза на джоба на собственика , без грам труд в отглеждането , храненето и лечението на малкото куче.Собствениците на такива магазини търгуват незаконно с кучетата и тяхната продажба им е чиста печалба , защото не са платени никакви държавни вземания , такси , мита , ДДС и още куп документи от НВМС и ДВСК.Да не говорим , че се гледат в АКВАРИУМИ с размери от 20/30/40 до 40/50/40 см.Шапка им свалям , че са успяли да замажат очите на органите , от които зависи работата на магазина им въпреки явните нарушения.
Без да засягам някого искам да попитам : В какъв АКВАРИУМ гледате вашето куче?Колко пъти го премествате в друг АКВАРИУМ , за да му смените омазаните в лайна трици? Радвате ли се , като видите едно малко кученце в АКВАРИУМА да си яде лайната пълни с глисти ?......
Направо ме побиват тръпки като се сетя за последното , а вие сте се хванали за три цифри в един сайт или форум.А гореспоменатото съм го виждал с очите си и като направих забележда на продавачката , тя ми отговори " АМИ НЕГОВИ СА СИ , ДА НЕ БИ ДА ТРЯБВА АЗ ДА ГИ ИЗЯМ " bl) ouu Наглостта им е супер!!!А после ми говорите , че те били коректни и написали цените на кучетата!?!Поне десет пъти съм улавял магазинери да ми се обаждат на телефона и да ме питат за колко продавам кученцата и като им кажа цена и изисквания към новите собственици те затварят без да благодарят .А след някой и друг ден се появява куче от моите породи в магазин и цената е с 50 лева по-висока или по-ниска.и това , което пиша е милион % сигурно , защото са правени насрещни проверки и са вдигали телефона с "зоомагазин .... , добър ден"
Ако трябва да бъда по-нагъл , ще трябва да отида и да си търся % от тях , че съм им казал за колко да продават нищо неприличащи кучета с етикет на порода , за която аз полагам сериозни грижи и давам мило и драго за тях.Как да съм съгласен да си дам цените на малките кученца !!! Да ги дава този в магазина и то разумни , а не да печели безумно.
Цените са еднакви за всички в моя развъдник , но ако видя , че някой е навит и притреперва от факта , че не е събрал толкова пари , но иска точно такова куче , че ще ходи по изложби и ще се грижи по най-правилния начин за кучето винаги съм готов на компромис !!! А в магазина му казват - ТОВА Е ЦЕНАТА И ТОЛКОЗ, в най добрия случай да му обещаят и родословие , за което трябва да плати още 100-150 евро и наивника си мисли , че в тоя магазин са страхотни.
НЯМА НИТО ЕДИН РАЗВЪДЧИК , КОЙТО ДА ПАРАДИРА С ЦЕНИТЕ НА КУЧЕНЦАТА СИ , ДА ИЗИСКВА ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ, ДА ПРОДАВА КУЧЕТА БЕЗ ДОКУМЕНТ (БЕЗ СЛУЧАИТЕ В КОИТО СА С ПОРОДНИ ДЕФЕКТИ ) , ДА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА КЪДЕ ОТИВА МАЛКОТО , КАК ЩЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА НЕГО , С КАКВО ЩЕ ГО ХРАНЯТ , ДА СЕ ОБАЖДА ПЕРИОДИЧНО , ЗА ДА СЕ ИНТЕРЕСУВА ЗА НЕГО И Т.Н.!
В заключение ще кажа - когато забранят на магазините да продават кучета и котки , тогава ще съм първият , който ще си обява публично цените .
ДОВОЛНИ??!!

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!
Публикувано: 27 July 2006 - 11:18 PM
може и да греша със сайта... Просто ми направи впечатление ето това например (имаше и други такива):
Обява за кученца НЮФ
20000 руб.
( 741 $ или 589 по курсу на 26.07.06)
Торг:
Последнее изменение: 06 июл 2006
Описание:
Ньюфаундленда щенки. предлагает Питомник Sent Djons рождения 19/05/06. 1сука и 4 кобеля. Отец: CH. INT, RUS, GRAND 3x CH НКП: KING SIBERIA VON AICHING Мать: Ю. Ч. России, Ч. России, Ч. РКФ, 3Х- КЧК, 3Х-CACIB SENT JONS DORA
Всъщност - относно магазините нямаме никакъв спор! Единодушни сме. Ти обаче, като развъдчик, смяташ, че за да им противодействаш, няма да обявяваш цени. Аз, като купувач, смятам, че, лишавайки купувачите от важна за тях информация, ги пращаш право в магазина. Истината сигурно е някъде по средата, и ако намерим пътя до нея - развъдници и купувачи, магазините ще си загинат сами.
Не знам как е по света с магазините за животни. Но на един руски форум собственичка на лабрадор на почивка в Испания разказваше на приятелките си, че там магазините са по-тесни, отколкото в Русия, а също и клетките наредени една върху друга до тавана... Спомням си и как започва Бетовен 1 - малкият си отживяваше именно в аквариум а магазин. Та си мисля, че няма да забранят продажбата на живи животни по магазините. Могат да затегнат изискванията, ама у нас всичко си е на хартия. И пак ще си се върти далаверата прекупвачи, магазини, нелоялна конкуренция, болни животни. Е, няма да обещават родословия, ако се приеме регламент, че родословни кучета не се продават в магазин, но от това те няма да загубят много. Техните купувачи са масата хора, които не държат на документи и не знаят, защо трябва да държат. Връзката развъдник - масов купувач ще си остава прекъсната.
Не съм се хванала в три цифри, не хваля магазините - мъча се да анализирам защо имат толкова много продажби. Смятам, че една от основните причини е липсата на информация и увъртането, когато питат развъдчиците за цена. Досега видях емоционални отговори, но никой всъщност не обори аргументирано мнението ми. Само Красен е повече аналитичен от емоционален.
Да, и освен това се мъча да измисля как може да се противодейства на магазините...

Публикувано: 27 July 2006 - 11:38 PM
Много добре е обяснил, всичко, ама всичко. В крайна сметка развъдчика си прави кучилото за него а не за някой, ако реши ще продва, ако реши ще раздва каквото му е кеф. Аз познвам развъдчици, който не продват кучета си, а ги подаряват, е те каква цена да ти кажат? bl) Стига с тая цена, всеки преценява какво и как да прави, който иска ще пише който иска няма да пише цени. Право на избор, преценка и т.н.
п/с преди време Зооманиака се беше заел да прави някаква ценова листа, да имало нещо ориентировъчно, направи я. След това се убеди, че е било напразно. r)
аз вече приключвам тема, защото все върнахме пак от началотои пак въртим на едно и също място. Всеки изтъкна доводите и свойте виждания. Може аз да съм прав, може и да не съм, но това е.
Публикувано: 27 July 2006 - 11:45 PM

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!
Публикувано: 28 July 2006 - 06:51 AM
Аз не казвам, че развъдникът е ДЛЪЖЕН да обяви цени. Твърдя, че е ПО-УДОБНО за купувачите, ако го направи; че това ще увеличи броя на хората, които ще потърсят кученце от развъдник, а не от магазин. На хорат, които търсят домашен любимец - изобщо не говоря за колегите ви развъдчици и кинолози.
Всеки си има мнение и си остава с него.
Но остава и въпросът: Откъде да си купи кученце човек, който иска за домашен любимец кученце именно от опредлена порода. Кой, освен самият човек, е заинтересован той да не се бухне в магазина или да не звънне на един от десетките номера в "Позвънете"?

Публикувано: 28 July 2006 - 08:25 AM
Цитат
От където си реши от там ще си го купи.
Публикувано: 28 July 2006 - 09:28 AM
"Само глупаците ги е страх да задават въпрос свързан с цени.Дори когато си купуваш обувки - пак търсиш цени и качество в съчетание.В Англия цените се съобщават на клиента само ако сме сигурни в него и сме се убедили , че ще се грижи за кучето както трябва."
Какво повече е нужно да коментираме?Всеки , който иска куче е длъжен да се порови и да си избере мястото , от където ще си купи куче .Представи си , че съм обавил за кучилото цена на куче 1000 евро (примерно) , правил съм сметки , че ще се родят 5 (толкова са видяни на видеозон).Ражда кучката но се оказва , че от 5 остават 2!!! И двете супер жизнени и красиви , но след 45 ден установявам , че да едното опашката остава по-къса от нормално и няма добро заъгляване.
Обажда се човека Х и иска да свери цената за куче.Аз му казвам , че цените са 1000 и 600 евро(примерно)какво ще си помисли човека , ако преди това е видял обявените цени?Че действам избирателно и че ще го блъфирам я в цена , я в качество на малките.
Аз подобно нещо в моя развъдник няма да допусна!!! Ако искат и въобще да не питат в развъдници за цени - това си е техен проблем!КОЙТО ТЪРСИ - НАМИРА!
Никой от магазините не е гъвкав в цените и не прави отстъпки по 100-150 евро , че и повече .А който има глава на раменете и се е научил да я ползва - търси , звъни , пита и намира.
Ще завърша със следното :
Повече за цени няма да пиша , няма да коментирам и ще чакам от държавата да забрани търговията на кучета и котки по магазините.А до тогава - САМО ГЛУПАЦИТЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ЦЕНАТА.

Публикувано: 28 July 2006 - 09:42 AM

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 28 July 2006 - 11:02 AM
Цитат
Росене, 1super cheers
Е т'ва и аз казах още на първа страница! Проблемът е, че като попиташ, често не ти отговарят направо, а по тона разбираш, че силно си подразнил отсрещната страна.
А дискусията беше полезна според мен. Тя дава отговори на много въпроси, косвено засегнати в други теми. Най-малкото защото изясни отношенията на двете страни към въпроса и ясно показа, че "спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се..."
Миии, ще се учим да плуваме... drink

Публикувано: 28 July 2006 - 04:54 PM
От друга страна, за мен, единственото оправдание да дам сума над 100 лева за кученце (освен миг на вдъхновен алтруизъм към някой трогателен собственик на кучило) е само това, че това кученце е плод на усилията на много поколения хора да го селекционират такова каквото е. Да не говорим за гаранциите за здраве, произход и т.н.
Според мен дори има чар в това да положиш усилие, да се срещнеш с определен брой хора, да проведеш N на брой разговора и да прочетеш N на брой книги и неща.
Това е тип заангажираност, която психологически те подготвя към това да вземеш в семейството си още един член.
Кучетата не са стока. Това е нещото, което може би не трябва да забравяме.
Това дали цените ще са написани или не според мен по никакъв начин няма да подобри киноложката култура на българина, по-скоро ще свали цените в магазините.
Публикувано: 31 July 2006 - 09:02 AM
Ами според човека се обявява и цената( ако разбирате какво имам в предвид) .
Нека собствениците на развъдници не ми се сърдят , но има много такива случаи.
Така че съвета ми към бъдещите собственици е да не демонстрират излишно материалното си благополучие, а да покажат , че цената е от значение за тях.
Публикувано: 31 July 2006 - 09:32 AM