Dog.bg Форуми : Може ли общото събране на блока да изгони куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Може ли общото събране на блока да изгони куче

#1 Потребителят е офлайн   Dani Stoyanova Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 July 2012 - 09:49 AM

От Варна съм.Кучето ми е кръстоска между пинчер и дакел.Лае само когато се прибирам от работа и то от радост.Не е агресивно.Живея на първи етаж,изкарвам го навън в чанта,за да не цапаме входа.Има всички ваксинации ,регистрация в общината,чип.Живея сама в жилище от 50 кв.м.,значи е изпълнено условието за квадратура на куче до 10 кг.Имам двама преки съседи,които нямат нищо против кучето(едните даже имат такова)Желая да плащам и такса вход за кучето като пълноправен член.
Но другите собственици не желаят да има куче в кооперацията.На общо събрание са гласували да се махнат всички кучета в кооперацията те са две или три все малки породи,които собствениците ги носят като ги извеждат.
Имат ли законово основание да искат махането? И изобщо ако някой се е сблъсквал с подобен случай,да сподели ще съм много благодарна!

#2 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2012 - 09:57 AM

Не съм наясно със закона, но при условие, че кучето не е проблемно ( не тормози съседите с вдигане на шум и не е супер агресивно спрямо тях ) ... не мисля, че могат да го направят. Какви са тези съседи боже мой...
И какво е това, че го изкарвате в чанта, за да не цапате входа? Кучето ви да не е болно ? Изкарвайте си кучето както си трябва - на повод.
Вашите съседи само си смучат от пръстите и се чудят с кого да се заяждат ако питате мен..
Защо не искат кучета във входа имат ли някаква конкретна причина или е просто поредната прищявка? ..
И какво предлагат те, да изгоните кучето на улицата? Не мога да повярвам Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   Hera_mp Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2012 - 10:06 AM

http://www.segabg.co...080800040001602

Ще го изгонят ама друг път. По скоро тях ще изгоня.
Този материал може да ти е от помощ.

#4 Потребителят е офлайн   sosy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2012 - 10:39 AM

Не вярвам да имат законови основания за да претендират изгонване на неагресивно куче , защото по тази логика ако някой тинейджър от блока започне да слуша по силно музика или да се събират във тях приятели трябва и него да гонят . Нормално е кучето от време на време да лае , все пак е куче .Какво става във вашият дом си е изцяло ваша работа , особено щом не пречите на останалите .Не мога да си представя що за човек ще си да искаш от някой друг да си изхвърли кучето .

#5 Потребителят е офлайн   pinkdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2012 - 10:55 AM

Изобщо не се притеснявйте,това с ахора без работа и няма кой да им обърне внимание.Апартамента си е ваш и ако искате и кон може да си гледате вътре.Имала съм подобни проблеми и то не на едно място,но резултата беше в моя полза,така че не им обръщайте внимание...нека се занимават с глупости щом искат :ae_085:

#6 Потребителят е офлайн   Dani Stoyanova Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 07 July 2012 - 11:22 AM

Благодаря за отговорите.Кучето не е болно но един от аргументите им беше ,че кучетата носели зарази от вън ,така че го слагам в чанта да отпадне това.Те пак не са доволни де,нямат никакви сериозни основания.Но са си навили да ги махат кучетата и така.Просто дай на един човек малко власт и му гледай сеира.
Друго което ме притеснява е тази приета наредба от община Варна:
http://go.varna.bg/adm/nar/nar_003.htm

(4) При отглеждане на домашни животни в сгради с етажна собственост се изисква протоколирано съгласие от общото събрание на етажните собственици.
Глоба от 50 до 500 лв.

Не знам как даго тълкувам това?Знам обаче ,че общото ни събрание не знае за това все още,иначе щеше да ми го изтъкне като аргумент.

Та за това питам за някой собственик от Варна,или също да ми дадете съвет към кого да се обърна да го изтълкува.

#7 Потребителят е офлайн   pinkdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2012 - 11:49 AM

Това значи,че трябва да имаш съгласите на половината собственици(или незнам на колко точно беше),за да гледаш куче,ама не се притеснявай...никой няма да те изгони,а и да гласуват против нали има и други с кучета в блока,така че..

#8 Потребителят е офлайн   sosy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2012 - 12:14 PM

За да гласуват изгонване на животно трябва да имат основание или каквато и да е било конкретна причина - без тази че носят зараза от вън , защото е смешно и несериозно , нали и въпросните хора също ходят навън - или може би не .....Ако бях аз щях да ги заплаша със подаване на жалба срещу тях за нанасяне на психологически тормоз .Понякога на лошото с лошо се отвръща защото с някои хора управия няма . Моят съвет е да не отстъпвате а да се обедените собствениците на кучета и да си търсити правата .Ако отстъпите , утре може да гласуват и вашето изгонване .Желая ви успех !

#9 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2012 - 12:14 PM

При условие, че кучето си има всичките ваксини и е обезпаразитено, и естествено имате всичко това подписано и подпечатано от ветеринар вие можете да си извеждате кучето от апартамента на повод и да го прибирате на повод. Никой не може да ви каже противното, кучето няма как да носи болести, при положение, че е защитено от тях.
Естествено това си зависи само от вас, ако искате съседите да ви гледат лошо, явно са предимно възрастни хора с толкова остаряло мислене..
Нямат абсолютно никакво право да ви гонят вас или вашето куче.
Ако имате 3 съседа с кучета поговорете с тях и обсъдете колко човека от блока са "за" и "против".. бях чувала тази наредба, но ми се струва нелогично и противосъобразно...
Ще обсъдя проблема ти с един адвокат когото познавам, и ще ти дам неговото мнение!

#10 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2012 - 12:16 PM

Показване на мнениетоsosy, в 07 July 2012 - 11:14 AM, написа:

За да гласуват изгонване на животно трябва да имат основание или каквато и да е било конкретна причина - без тази че носят зараза от вън , защото е смешно и несериозно , нали и въпросните хора също ходят навън - или може би не .....Ако бях аз щях да ги заплаша със подаване на жалба срещу тях за нанасяне на психологически тормоз .Понякога на лошото с лошо се отвръща защото с някои хора управия няма . Моят съвет е да не отстъпвате а да се убедените собствениците на кучета и да си търсити правата .Ако отстъпите , утре може да гласуват и вашето изгонване .Желая ви успех !

Качена снимкаКачена снимкаКачена снимка

#11 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 07 July 2012 - 12:25 PM

Цитат

4) При отглеждане на домашни животни в сгради с етажна собственост се изисква протоколирано съгласие от общото събрание на етажните собственици.
Глоба от 50 до 500 лв.

В закона се крие и отговора. Изисква се съгласие единствено от съседите на същия етаж и от тези от горния етаж (тъй като вие сте на първия). Но това е само според закона, на практика вие можете да гледате 3 кучета в апартамента си и никой не може да ви каже нищо. Срещу мен са писали жалби и т.н. дори една от жалбите беше с причина че "кучето тропало с нокти по теракота"! Резултат - идват ти на проверка - ти имаш чип, ваксина против бяс, регистрация в общината. И край! Това е, инспекторите винаги изслушват тезата и на другата страна и често осъзнават че жалбоподателите са просто изтрещели бабички. Ако проблемните ви съседи са злостни бабички, просто ги игнорирайте или им се озъбете и вие, за да ви имат уважението. На мен пък не ми е приятно, когато вляза в някоя сграда-кооперация и от входа вони на бабички, на старо и кисело, ще се отровят в злобата си тия хора.

#12 Потребителят е офлайн   Dani Stoyanova Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 07 July 2012 - 12:27 PM

По приницип на предното събрание са гласували 60% от живущите.Най-интересното е че повечето живущи са хора на средна възраст.Но има и друго има доста от собствениците против кучета с по няколко апатамента и нали се сещате къде клонят везните :)

#13 Потребителят е офлайн   mlad6ito Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:AMERICAN PITBULL TERRIER

Публикувано: 07 July 2012 - 12:49 PM

Да го изгонят не могат, но могат да правят мизериите, които правят около нас. Хвърлят отрови и всякакви простотии където обикновенно хората си разхождат кучетата. Разбрах, че едно куче вече се е отровило. Преди време хванах 1 пенсионер да хвърля такива работи, не е пенсионер а на 50г. ако трябва да съм точен - разбих му носа и го предупредих, че следващия път той ще изяде каймата с кърфиците. Отказа се да прави мизерии повече. Това е България...
User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 07 July 2012 - 12:49 PM

" едното събрание са гласували 60% от живущите."

Идеално .
Опитай се да ги разцепиш( вклиниш) , настрой ги един с/у друг , примерно тези от най - горният етаж / с/у тези от 1 ви .
Относно течовете на покрива , и ремонта , и позването на асансьора примерно .
Бъди лицемерна , и ако имаш мъж се разделете на добрия и лошият ... :md_064: и ги манипулирайте .

Не слушай Млад6ито , неговото е дивотия ..
надраскай колата на най - агресивният , и заплаши тактично следващият по списък . :md_064:

#15 Потребителят е офлайн   dimo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 07 July 2012 - 12:59 PM

Показване на мнениетоVesela_5, в 07 July 2012 - 12:25 PM, написа:

В закона се крие и отговора. Изисква се съгласие единствено от съседите на същия етаж и от тези от горния етаж (тъй като вие сте на първия).

В кой закон го четеш това ?
User's Signature

Good blood doesn't lie !
Dimanovs Kennel

#16 Потребителят е офлайн   pinkdog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2012 - 02:43 PM

Еми в закона пише"етажна собственост"..демек става въпрос само за преките съседи на живущия,които евентуално биха били засегнати по някакъв начин,останалите нямат право на глас,защото през 3 етажа какво дас им пречи кучето?

#17 Потребителят е офлайн   Ina Gencheva Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 07 July 2012 - 03:06 PM

Показване на мнениетоdimo, в 07 July 2012 - 12:59 PM, написа:

Показване на мнениетоVesela_5, в 07 July 2012 - 12:25 PM, написа:

В закона се крие и отговора. Изисква се съгласие единствено от съседите на същия етаж и от тези от горния етаж (тъй като вие сте на първия).

В кой закон го четеш това ?

Съгласно Закона за управление на етажната собственост НЕ се иска съгласие от съседи. http://www.mrrb.gove...w&type=5&id=344

#18 Потребителят е офлайн   lucy60 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Имам 3 кучета,3 котки, 10 дегута и плаващ брой риби :)

Публикувано: 07 July 2012 - 07:28 PM

Щом сте собственик, а не наемател- нямат никакво право да се заяждат. По Конституция частната ви собственост е неприкосновена, заедно с всичко в нея. Точка! То така всеки може да си измисля разни глупости- например да си махат децата, защото плачат...
Щом сте изрядни с документи и ваксини няма от какво да се притеснявате.Даже ви съветвам да пуснете едно оплакване в прокуратурата за психически тормоз /ако и другите собственици на кучета се включат, още по-добре/- не че нещо ще направят, но поне ще извикат мърморковците да ги сложат на място.

#19 Потребителят е офлайн   Jarrita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2012 - 07:37 PM

Показване на мнениетоDani Stoyanova, в 07 July 2012 - 09:22 AM, написа:

Друго което ме притеснява е тази приета наредба от община Варна:
http://go.varna.bg/adm/nar/nar_003.htm

(4) При отглеждане на домашни животни в сгради с етажна собственост се изисква протоколирано съгласие от общото събрание на етажните собственици.
Глоба от 50 до 500 лв.

Тази наредба противоречи на Закона за етажната собственост, съответно няма никаква тежест. Нищо не могат да ви направят, а ако се опитат да се позоват на местната наредба, можете да оспорите решението на общото събрание точно на основание на това, че законът има предимство пред наредбата.

#20 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 07 July 2012 - 09:11 PM

От кой квартал сте?
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни