На-ти куче как да се оттървем от нежелан бездомник
Публикувано: 01 December 2012 - 08:54 PM

На този свят се плаща всичко. Въображаемото величие ни носи срам. За моментите, когато се чувстваш Бог, се плаща с моменти, когато знаеш, че си пълзящо животно.Джек Лондон
Нека бъдем добри ,добрината лекува,добрината отваря врати:)
Публикувано: 01 December 2012 - 09:00 PM
lunenlach, в 01 December 2012 - 08:54 PM, написа:
Айде сега се успокой.
Публикувано: 01 December 2012 - 09:03 PM
За самият Бони пишеше, че нямаш време за социализация, ходиш на работа, не ти остава време, чистиш декар и половина, не са ти чисти ръцете...
За Мила пишеш, че "Обича да заема високите етажи на йерархичната стълбичка. Не би се колебала да защити със зъби и нокти високата позиция", но я събираш с друго женско, отново доминантно куче.
Никой не ти помагал, никой не ти давал решения, а всъщност на дадените решения (по какъвто и да е повод) ти вадиш 101 обяснения защо не може да стане, както и голяма рецитация колко ти е трудно и притчи за недооценеността. Постовете ти са изнудване - или я взимайте или ще й извадя зъбите. Е, извади и к'во - нямаш рани за лекуване. А това, че кучето се сбърква тотално и след време - непоправимо и наистина в един момент ще стане неосиновяема? Намекваш, че и на "Бини явно й се услажда да се включва в битки и е възможно при поредно сбиване да се разпише и тя." - и нейните зъби ли ще заминат? А ще се замислиш ли все пак, че условията в които са поставени ги провокират или си убедена, че си попаднала на поредното куче биткаджия само заради лошият си късмет?
Още в предишните постове ти писах - спри с дейността си по спасяване на кучета, щом е толкова трудно, щом не ти стига времето и силите, както пишеш.
Да метнеш найсе кучета в заграждение, да ги посещаваш за по два часа на ден, да нямат никаква комуникация със света навън, никаква социализация, никакво разнообразие - не мисля, че това е помощ за тях, а ми се струва, че е мъка и за теб.
п.п. lunenlach, има решение - не се заемаш с това, щом нямаш нужните условия и възможности. Просто е.
Много хора се увличат да "спасяват" без да имат елементарни условия и възможности. Това никога не е в полза на "спасените" - вариациите са много.
Ще ми е интересно Уинд да каже колко треньора са й отказали да се заемат с превъзпитанието на Нати?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 01 December 2012 - 09:25 PM
За всички кучета искам да намеря дом, но ... не успявам да намеря желаещи, при това сигурни.
Как да задомя тези кучета?
Защото ако не ги задомя, то ... все тая. Все ще го има мястото и кучетата там ...
А да направя ли равносметка?
Първото сдавено кученце беше още в самото начало. Въпросните кучета бяха 5-6 месечни, оттогава са отделени.
Бони беше следващия, в резултат на това, че си позволих да замина извън страната за няколко дни.
Имам съмнения за едно куче, сдавено от въпросните 4 навън (в началото ги извеждах четирите заедно, но те бяха неуправляеми и хукваха нанякъде, после се връщаха, сега ги разхождам две по две). Но това не е сигурно. Сдавено е едно кученце от кучета, но може и да не са нашите, защото аз не съм чула скимтене. Възможно е да са били овчарски кучета, но оттогава не ги пускам навън заедно.
Та - две сдавени кучета.
Задомените със сигурност са повече от две, само тази година са някъде към 8 - не много за една година, но ... колкото, толкова.
Да не говорим, че онези, които и към момента са при нас, са по-добре, отколкото на улицата.
И, моля те, посочи ми постове до сега (тук ме провокирате просто, не знам как да ви пиша, че нямам избор), в които обвинявам някого, че не ми помага.
А, забравих, то няма много връзка все пак, но нали сме фондация ... и всичката дейност е свързана с наличието на фондацията - поемаме и безплатни кастрации, понякога хората имат възможност да платят цената с намаление, която ползва фондацията, за домашните си дворни кучета/котки, които все пак не са бездомни, за да ползват иначе намаление за бездомни. Към момента това са 94 кастрации - пак не са много, но ... толкова можем.
В смисъл - ако мога да се откажа, и това малкото няма да го има.
И, честно казано, бих се отказала с удоволствие, обаче какво да ги правя кучетата в мястото?
те докато са там, отказване на практика няма ...
Публикувано: 01 December 2012 - 09:28 PM
dile, в 01 December 2012 - 09:00 PM, написа:
lunenlach, в 01 December 2012 - 08:54 PM, написа:
Айде сега се успокой.
Аз съм спокойна,пожелава Ви от сърце никога да не Ви се налага да взимате подобни решения.

На този свят се плаща всичко. Въображаемото величие ни носи срам. За моментите, когато се чувстваш Бог, се плаща с моменти, когато знаеш, че си пълзящо животно.Джек Лондон
Публикувано: 01 December 2012 - 09:49 PM
bushkata, в 01 December 2012 - 09:03 PM, написа:
За самият Бони пишеше, че нямаш време за социализация, ходиш на работа, не ти остава време, чистиш декар и половина, не са ти чисти ръцете...
За Мила пишеш, че "Обича да заема високите етажи на йерархичната стълбичка. Не би се колебала да защити със зъби и нокти високата позиция", но я събираш с друго женско, отново доминантно куче.
Никой не ти помагал, никой не ти давал решения, а всъщност на дадените решения (по какъвто и да е повод) ти вадиш 101 обяснения защо не може да стане, както и голяма рецитация колко ти е трудно и притчи за недооценеността. Постовете ти са изнудване - или я взимайте или ще й извадя зъбите. Е, извади и к'во - нямаш рани за лекуване. А това, че кучето се сбърква тотално и след време - непоправимо и наистина в един момент ще стане неосиновяема? Намекваш, че и на "Бини явно й се услажда да се включва в битки и е възможно при поредно сбиване да се разпише и тя." - и нейните зъби ли ще заминат? А ще се замислиш ли все пак, че условията в които са поставени ги провокират или си убедена, че си попаднала на поредното куче биткаджия само заради лошият си късмет?
Още в предишните постове ти писах - спри с дейността си по спасяване на кучета, щом е толкова трудно, щом не ти стига времето и силите, както пишеш.
Да метнеш найсе кучета в заграждение, да ги посещаваш за по два часа на ден, да нямат никаква комуникация със света навън, никаква социализация, никакво разнообразие - не мисля, че това е помощ за тях, а ми се струва, че е мъка и за теб.
п.п. lunenlach, има решение - не се заемаш с това, щом нямаш нужните условия и възможности. Просто е.
Много хора се увличат да "спасяват" без да имат елементарни условия и възможности. Това никога не е в полза на "спасените" - вариациите са много.
Ще ми е интересно Уинд да каже колко треньора са й отказали да се заемат с превъзпитанието на Нати?
Знам само не бива да съдя,не бива да казавам така се прави,не за друго просто ,ситуаците винаги са различни,знам само ,има неща които изискват жертви,има решрения които взимаме сами,укорите не помагат,само един може да съди и ничие мнение не е меродавно.

Публикувано: 02 December 2012 - 01:19 AM
Постът ми не беше изнудване, а съобщение, информиране. Ако беше изнудване, изобщо нямаше първо да я водя в клиниката за процедурата... И именно защото не беше изнудване, сега ваденето на зъбите е факт. Ако някой толкова държеше това куче да си остане със зъбите, можеше да я вземе, да я прати на обучение, да търси дом и т.н. - неща, които може да направи всеки, ако желанието беше решаващото. Защото това са ви съветите - направи това, направи онова - е, желание да го направя и аз имам, но възможност нямам.
Да, нямам рани за лекуване. Това за мен, а и за Мила, значи нещо.
Как се сбърква? Че се бие? Задето съм я затворила на място декар и нещо с още 8-9 кучета? И задето я извеждам да тича в полето?
При нас има кучета, примерно Мами, или Негра, които нямат никакви поведенчески проблеми (Негра отдавна преодоля недоверчивостта си към хора, не само към мен, все пак от време на време и на мястото идват непознати), но тези кучета стоят при нас с години. Ако имах решение как да намирам отговорни стопани, изобщо нямаше да се стига до проблем - за 2-3 месеца щях да задомявам кучетата и ... да не се събира такава бройка.
Ако има някакъв алгоритъм как да намирам отговорни стопани, ще се радвам да го чуя.
Не знам. Така или иначе засега нищо не мога да направя. Ще го мисля, ако стане проблем. Бини също беше лошо пострадала от Нати.
Замислям се. Декар и половина почти за 9-10 кучета максимум, с постоянно променящ се състав, без подобни проблеми откъм средата на 2010 г. насам. Появи се Нати, след около два месеца, два месеца и половина, започнаха проблеми. Защо само с нейната поява?
И аз това искам вече - да спра дейността си. Но не, защото не мога да продължа въпреки липсата на време и силите, които са ми нужни, а защото съм обезверена. Нямам вяра, че помагам с нещо за решаване на проблема. Това е Сизифовско мъчение - да търкаляш камъка нагоре и всеки път, когато стигнеш върха, той да се търкулва надолу. Ако имам поне малка надежда, че следващия път, когато избутам камъка нагоре, той може и да не се търкулне обратно, мога да продължавам да го търкалям. Надеждата крепи. Ако обаче изгубя тази надежда, вече търкалянето е страшно бреме, безсмислено ...
Но тук идва проблема - не мога да спра, защото не мога да задомя кучетата, които са там. А докато те са там, аз така или иначе трябва да ходя да ги обгрижвам - т.е. дейността ми продължава.
Идеята ми е/беше за приют. Общината ни мотае, не знаем още дали е "да" или "не". Ако е "не" - ще се опитам да спра, но не знам как ще задомя кучетата, като и без това досега не ми се удава.
Ако е "да" - ще има развитие. Дали ще успея с развитието или не, не знам. Но имам намерение да има развитие.
Засега не мога нищо да направя, след като нямаме отговор.
И, между другото, не знам в приюти в България да се осигурява онова, за което пишеш. Това се отнася за приемен дом, в който хората поемат едно/две кучета и ги обгрижват пълноценно. Аз не съм приемен дом в този смисъл. В повечето, да не кажа във всички, приюти, има инциденти. Повечето хора, които гледат повече животи на едно място, имат инциденти. Но не винаги се разгласява.
Аз предпочитам да съобщавам нещата такива, каквито са.
Защото не съм перфектна и не смятам, че условията при нас са идеални, но идеята ми е за приют, не за рехабилитационен център или училище за кучета.
Много хора се увличат да "спасяват" без да имат елементарни условия и възможности. Това никога не е в полза на "спасените" - вариациите са много. ?
Да разбирам ли, че тези кучета ще са по-добре на улицата? Щом при нас не им е в полза? Както и онези, които сме успели да задомим, не им е било в полза да престояват при нас (Хепи например престоя повече от година при нас, но намери дом).
Или Пики и Аки които 7 месеца не са излизали от стаята, не са изградили никакви хигиенни навици, изпадат в шок при слагане на повод и т.н. , щеше да им е по-добре на улицата, където смятаха да ги връщат?
Да оставим настрана финансовата страна (безплатно имахме само едно предложение, но така и човекът не спази уговорката и не дойде, не знам дори дали е треньор в действителност). Цитирам Илит.
Цитат
Как куче ще се превъзпита, когато на практика там няма хора и наложени правила в отсъствието на хората?
Ако винаги се бият пред мен, може и след дълъг период Нати да разбере, че не трябва така, но ... при жестокото нахапване на Мила не се бяха сбили пред мен...
Хора, моля ви, разберете, в България никой няма финансовата възможност да изгради приют с всякакви екстри - с отделни помещения за всяко куче, с персонал, който обича кучетата, с треньор и рехабилитатор и социализатор в градски условия на кучетата и т.н. Та тук едва се осигуряват средства за храна, лечение, обезпаразитяващи ... Дори на запад част от приютите евтаназират животните, защото не могат да издържат финансово ...
Въпросът е накъде клони баланса (при нас има две сдавени кучета и 26 задомени, преминали точно през същото място, за което Бушката твърди, че ни липсват елементарни условия и възможности, а в момента се грижим за 15 кучета. След първия инцидент взехме мерки да отделим въпросните кучета, вторият инцидент се случи поради човешка грешка - мен ме нямаше за няколко дни) - инциденти се случват, няма как, и хора да има на място, ако те примерно са излезли точно в този момент, или ако изобщо не им пука ... белята пак ще стане ... гаранция няма.
Публикувано: 02 December 2012 - 10:43 AM
ПП. Току що съпругът ми се върна и сподели, че е видял момчето, което ми остави Нати и му е разказал за проблема. Оказва се, че преди да ни остави кучето, това същото момче я е прибрал при себе си няколко дни. При тях има вързани каракачанки, Нати е ходела да се бие с едното куче. Нещо, което не знаех преди.
За да няма спекулации дали нарушавам ЗЗЖ, нека да погледнем какво пише там.
ППП. За да е ясна ситуацията все пак, не само да мислим дали съм в нарушение. Цитати от ЗЗЖ
Цитат
(2) За жестокост се смятат:
10. изоставяне на животни;
16. пълно или частично ампутиране на части от тялото или отстраняване на органи на животни (тук разбирам, че влиза кастрацията, която е премахване на органи)
20. отстраняване на нокти, зъби и гласни връзки;
(3) Действията по ал. 2, т. 16, 19 и 20 се допускат, когато:
1. извършването им е необходимо по ветеринарномедицинско предписание или процедурата се налага, за да се запазят животът, здравето и доброто състояние на животното;
2. процедурата е предназначена за научни и изследователски цели в съответствие със Закона за ветеринарномедицинската дейност
3. стерилизацията или кастрацията е необходима за ограничаване на размножаването на животни;
5. процедурата е необходима за:
а) предотвратяване на значително нараняване на животните;
б) защитата на други животни.
В този смисъл, кастрацията сама по себе си също е жестокост към животните. Когато обаче се кастрира, за да се ограничи популацията - не е жестокост. Когато се кастрира при здравословен проблем - също не е жестокост.
Отстраняването на нокти, зъби и гласни връзки се считат за жестоскост към животните.
Когато е с цел да се защитят други животни - не е.
Изоставянето на животни се счита за жестокост. Няма вариант, в който изоставянето да не е жестокост.
Публикувано: 02 December 2012 - 02:41 PM
И понеже съм пропуснала този ти изблик :
Цитат
Ще помоля да не го използваш като аргумент в разговора. Твоите депресивни състояния нямат общо с решението. На никой от нас не му е първа радост да гледа вързани хайвани. Просто понякога се налага щом не искаш да положиш други усилия.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 02 December 2012 - 08:55 PM
Днес специално направих клипчета, да ви покажа мъчените от мен животни. На улицата вероятно щеше да им е по-добре...
http://www.youtube.c...=2&feature=plcp
http://www.youtube.c...eature=youtu.be
Публикувано: 02 December 2012 - 11:58 PM
Колкото до закона ти си позволяваш интерпретации. Той не предполага такива. Точно затова съм написала, че си играеш на тълкувания.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 03 December 2012 - 12:36 AM
ще потърся курс за правилно четене на закони. Междувременно може да ми обясниш как точно се прочитат цитатите, които съм посочила.
Ами нали твърдите, че нямам елементарни условия и възможности за гледане на кучета и че престоят им при нас не им е в полза. Имам право да покажа какви са условията и как изглеждат кучетата - лишени от социализация, разнообразие и т.н.
Мисля, че ще последвам един съвет - ще направя промяна. Просто ще спра вече да пиша тук и ще постигна спокойствие :)
Публикувано: 03 December 2012 - 01:02 AM
wind, в 03 December 2012 - 12:36 AM, написа:
ще потърся курс за правилно четене на закони. Междувременно може да ми обясниш как точно се прочитат цитатите, които съм посочила.
Изваждането на зъбите кое точно от подчертаните точки касае?
Предотврати значително нараняване или защити други животни? Май нещо не съм разбрала. Или щом като няма куче в кома или на смъртен одър, нараняването не е значително. Как според теб следва да се разбира създаването на психологически проблем? Ако от едно уравновесено куче, посредством проявена към него агресия от друго куче, постигнеш това да реагира холерично и да не понася себеподобни? Кой следва да се занимава с тези травми ти или новия собственик? Обясняваш как нямаш време да ги социализираш, но приемаш изтъкването му като аргумент против теб от другите за нещо обидно. Не знам wind', може би ти ще ми обясниш повече ... вече не знам какво точно очакваш - разбиране, опрощение или ....? Определено нещо не разбирам ....
п.п. - ако ще преставаш да пишеш заради мен, не си прави чак такива усилия. Не си заслужава, а и аз вече влизам рядко. Не е чак толкова страшно. Споко!

Публикувано: 22 December 2012 - 11:59 PM
Към момента - 22.12.2012 г. всичко е наред. Не съм виждала рани по кучетата, не съм ги и виждала да се бият.
Видео клипове от 14.12.
Видео
Видео
Снимки от 21.12. - веднага след като вятърът и снегът във Варна утихнаха.
Публикувано: 15 January 2013 - 11:58 AM
wind, в 01 December 2012 - 05:23 PM, написа:
До днес нещата бяха наред.
Днес отново се сбиха.
Аз дори не бях в тяхното заграждение, не видях какво ги провокира.
Предните пъти, когато се сбиваха, също не бях в заграждението им.
На теб просто трябва да ти забранят да пипаш кучета. Да ти треснат една яка глоба по ЗЗЖ и може и да се уредиш и по НК .
Приют сънуваш ,а ? Където да разгърнеш на воля способностите си - като изядени кучета, извадени зъби и пр. челен опит .

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 15 January 2013 - 02:01 PM
agalina, в 15 January 2013 - 11:58 AM, написа:
wind, в 01 December 2012 - 05:23 PM, написа:
До днес нещата бяха наред.
Днес отново се сбиха.
Аз дори не бях в тяхното заграждение, не видях какво ги провокира.
Предните пъти, когато се сбиваха, също не бях в заграждението им.
На теб просто трябва да ти забранят да пипаш кучета. Да ти треснат една яка глоба по ЗЗЖ и може и да се уредиш и по НК .
Приют сънуваш ,а ? Където да разгърнеш на воля способностите си - като изядени кучета, извадени зъби и пр. челен опит .
Добре де, някой знае ли я тая малоумница къде живее и практикува хуманните си методи на задомяване. Колко му е да и заведем едно дело. Първите 100 лв. от мен. Бахти драйфнята е тая жена...
Публикувано: 15 January 2013 - 05:33 PM
Типично за България!
В мен да беше проблема за нещастието на бездомните животни, с радост щях да се самолинчувам и ... да живеят животните щастливо ...
Само дето всеки разбира "щастливо" по своему, съгласно своите комплекси и проблеми ... И на посочения от мен по-горе линк към видео сигурно само 1 процент виждат щастливи кучета ...
В случая "жертвах" 4 зъба на Нати, за да може другите кучета да не бъдат наранявани жестоко (на няколко пъти сме имали проблеми, сериозни). Сега няма такива проблеми. (Цитирала съм ЗЗЖ по-горе, не попадам в графа "жестокост")
По същия начин самата аз жертвам неща от моя живот, за да мога поне малко да помагам на бездомни кучета, макар и да знам, че решение няма да има на проблема до момента, в който хората не осъзнаят, че не те са центъра на вселената ... А който изисква от мен да бъда идеална и безгрешна и перфектна - нека сам го постигне. Аз не съм такава.
Може и да не съм права, но при тези обстоятелства това беше решението ми. И за себе си се убеждавам, че за момента, за възможностите ми, за обстоятелствата, това е било правилно, макар и тежко решение.
Вместо да сеете злоба и негативизъм, помагайте на животните по своя начин.
Хората са различни, мислят различно, действат различно.
Стига да не вредят.
Не смятам, че действието ми е навредило по някакъв начин.
Или поне е навредило точно толкова, колкото кастрацията наврежда на куче или котка.
Мислете каквото искате за мен, нямам нищо против. Но да се прелива от пусто в празно с нагласата да черним и маскарим със злорадство - няма смисъл. Това няма да спре изхвърлянето на кучета и котки ...