Dog.bg Форуми : Просто чувствителен стомах, или?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Просто чувствителен стомах, или? Къде да търся проблема?

#1 Потребителят е офлайн   Flashback Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 02 August 2012 - 10:54 PM

Здравейте!
Знам, че е най-добре за тези неща да се говори с лекар, да се направят изследвания, съвсем разбирам, че няма как да прочетете тук и веднага да знаете какво й е на животината. :smile: Но също мисля, че ще срещна много хора, които разбират повече от мен и могат да дадат добър съвет. Предварително ви благодаря.
Досега имам мненията на двама доктори, при които обаче има голяма разлика.
Кучето е на 7, почти 8 месеца, взехме го на 5. Историята е дълга за тези едва 2, почти 3 месеца, но мисля, че всичко е от значение, затова разказвам.
Става въпрос за проблеми със стомаха.
Когато дойде, имаше много сериозно разстройство, което тогава отдавах на рязката смяна на храната, местожителството и общо взето всичко. Продължи няколко дни, след това се оправи, това ми потвърди предположенията. Нормалното състояние продължи около седмица. След това - пак разстройство. Общо взето цялата история и досега е такава, но, подробностите: понеже реших, че вече е свикнал с храната и не виждах друга причина, го заведох на лекар, направиха му тест за парвовироза, въпреки, че е ваксиниран правилно и нямаше никакви други симптоми. Отрицателен беше теста, решиха, че е инфекция и три дни ходихме на инжекции. След тях се оправи. Всички доволни, положението е спокойно, след има-няма няколко седмици - пак. Реших преди да го заведа пак на лекар да опитам системата ориз в храната. Работи, всъщност и досега е единственото, което работи. В момента, в който се оправи и спрях ориза - отново. Разстройството не е толкова силно и неспиращо, че да го кара да се чувства видимо зле - кучето и щастливо и жизнено, на пръв поглед няма никакви проблеми, просто ходи 4-5 пъти на ден и не ме питайте как го събирам с пликчетата. Но не е онази дехидратираща, неспираща диария. Пак следва посещение при лекар, дадоха ни хапчета, които трябваше да му давам всеки ден в продължение на седмица, а храната сменихме с Intestinal на Royal Canin. Всъщност, това беше най-добрия период, през цялото време, докато яде чувалчето нямаше никакви проблеми. Когато храната започна да свършва, попитах при ветеринаря какво да правя - да взимам ли още, или да връщам старата храна, той каза, че би трябвало вече да е добре. Ако не е, да правим кръвни изследвания. Започнах да смесвам Royal Canin-а със старата храна, няколко дни след това - пак старата история.
Потърсих второ мнение, и сякаш винаги лекарите държат да натъртят, че те са прави, а предишния лекар е сгрешил тотално. Нямало му нищо на кучето, просто да го гледам какви боклуци яде и да спра да му давам да дъвче пръчки. И гранулите, не трябва да яде гранули, а готвена храна. (Другият доктор, между другото, твърди, че трябва да яде гранули и ни-как-ва готвена храна) И с никакви хапчета да не се излагам да го тъпча.
Първото нещо, след "Ела тук", на което научих кутрето, беше "Не!" на всеки боклук към който посегне и "Плюй!" за всеки, който все пак е решил да изхитрее и да изяде. Вярвам, че съм го научила достатъчно добре, за да не посяга към храна от земята, а дори и да има пропуск, аз съм там, за да го видя и да не му позволя да го изяде. Пръчките, тук съм съгласна, не бях мислила за вариант, в който се чупят на трески и дразнят стомаха. И започнах да се карам и за пръчките, и понеже момчето е истинско съкровище - спря да ги дъвче. Но историята със стомаха е същата. Казвам пак, защото мисля, че е важно - без никакви промени в храната, в лакомствата, в режима, в климата.

Извинявайте, ако съм ви отегчила, но наистина исках да напиша всички възможни причини, следствия и вероятности. Може би, също, това е всичко, което ми се иска да кажа на лекарите без да ме прекъсват и така и да не ме оставят да довърша.

Струва ми се, че изключвам вариантите със сериозните и опасни болести, чиито симптоми и развитие разглеждах из Интернет-а, просто наистина няма никакви други проблеми - не повръща, няма температура, качва килограми, расте, яде със завиден апетит, играе, скача, учи светкавично бързо и със желание. Мисля си, че ако беше глътнал нещо, с което организма се бори чрез диарията, щеше да е остра и продължителна, а не така. Просто това разстройство на интервали ме изумява?!

Ще съм благодарна за всякакви съвети, защото аз вече не мога да измисля нищо. Освен това не знам и с лекарите какво да правя, защото двете мнения, които чух са съвсем, съвсем различни.
Може би трябва да направя снимки и изследвания, при трети лекар, за които също ще съм благодарна да ме посъветвате - какви, къде? Не живея в София, но и това е вариант, ако не стигнем до никакво решение с моите лекари.

Благодаря ви за вниманието и търпението! :smile:
User's Signature

Жил был щенок с весёлой глупой мордой, один из тысяч городских дворняг.
Был вчера щенок обычный, а сегодня рок-звезда
Жизнь исправил на "отлично" как и ты, он навсегда!

#2 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом
Публикувано: 03 August 2012 - 09:24 AM

Писах ви на ЛС. :smile:
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#3 Потребителят е офлайн   Flashback Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 August 2012 - 09:51 AM

Много благодаря! :hd_198:
User's Signature

#4 Потребителят е офлайн   baubau Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 August 2012 - 02:11 PM

Доколкото успях да разбера, кучо няма дори и диагноза! А иначе инжекции,антибиотици, хапчета и вероятни причини - колкото щете! Би трябвало да му направите щателни изследвания и само добър вет ще каже какви. Успех.

#5 Потребителят е офлайн   Flashback Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 August 2012 - 02:31 PM

Да, няма диагноза, а аз знам само за най-разпространените кучешки болести, които всички познават и затова не мога да предположа вече нищо повече. Пускането на това питане тук дойде точно защото реших преди изследванията да попитам още един лекар, който смятах за по-добър, а той каза, че от изследвания няма никакъв смисъл, кучето изглеждало чудесно и просто има чувствителен стомах? Затова реших да попитам и вас, и ето, че разбирам, че възможности има много и всякакви, без да е задължително да е очевадно болно кутрето.
Благодаря много, че отделихте време да прочетете историята и внимание, за да ми дадете съвет. :smile:
Сега мисля, че най-добрия вариант е да го отведа за изследвания, и евентуално след това да покажа и тях на още един лекар.
Ще споделя резултата накрая.
Благодаря ви! :smile:
User's Signature

#6 Потребителят е офлайн   baubau Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 August 2012 - 03:17 PM

Тук в клуба има един-двама лекари, много добри, според мен. Надявам се да ти отговорят.Мисля си,че общото състояние е много важно.Хубаво е,че е жизнено кучето.

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 August 2012 - 07:58 PM

Eдното ми осиновено куче беше така няколко месеца след като го прибрах от улицата. Диагнозата му беше колит, но се съмнявам, продължи твърде дълго и не се влияеше от противовъзпалителни. Имаше доста течни дни, после кашави, 2-3 нормални и пак отначало, на периоди като при вас. Клякаше често и се пънеше по половин час, това беше основанието да кажат колит. В по-лошите периоди давах разни смекти, имодиум, после известно време ентерофермент прах в храната, но тези неща само смекчаваха проблема, не го решаваха. После очевидно свикна с новия живот и начин на хранене и се оправи. И досега стомахът му по-бурно реагира на неразположения в сравнение с другите ми кучета, очевидно наистина е по-чувствителен, но повече не е имал онова постоянно разстройство, само инцидентни случаи ако изяде някой боклук.
Или пък си мисля за причината - той е едро куче и е бил хронично недохранен на улицата, може би стомахът му не е бил свикнал да обработва нормално количество храна. Само догадки. Не знам дали вашето е осиновено, но ако е - може да е подобен случай.

#8 Потребителят е офлайн   sinioku4e Икона

• >:-D
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 August 2012 - 09:02 PM

Никъде не споменавате дали е правено фекално изследване, а също и тест за гиардиа. Вярвам, че кученцето е обезпаразитявано многократно, предвид произхода му, но има паразити при които не всички препарати действат (както се наложи да разбера на своя глава :)
Само давам идея, защото при нас имаше подобен проблем, а противопаразитни таблетки давах редовно. Все пак фекалното изследване показа наличието на вид глист (трихурис), който се оказа малко по-упорит и на който някои таблетки не действат. За гиардия пък има бърз тест, а понякога може да се види и директно под микроскоп... причинява - разстройство (и при хората:).
User's Signature

Фондация "ШАРКО"

Лара си отиде на 1 година, 7 месеца и 26 дни.

#9 Потребителят е офлайн   Flashback Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 August 2012 - 11:28 PM

Много благодаря и на вас, че се включихте, наистина ми е много, много полезно. Благодаря! :smile:
От няколко дни насам е добре и съм много щастлива, но не мога да знам, то такава ни е цялата история. След почивните дни ще го заведа и ще направим и теста и изследванията. Прочетох, че паразитите, причиняващи гиардията не се влияят от стандартните обезпаразитяващи, които ние сме му давали досега, което, особено когато прочетох симптомите, я прави съвсем вероятна. Проверих и за теста, чудесно е, че е бърз и лесен. И съм доволна, че ако е, но вече знаем, може да се излекува лесно.

mil, осиновихме го, но от приют, тоест, не е ял всякакви боклуци из улиците, хранен е, разбирам, че не със подходящите за случая гранули, но постоянно и редовно. Но в същото време беше много, много недохранен, защото някак не се разбираше за храната със другите в клетката - гледахме го известно време как се държи там - едно изръмжаване, когато посегне към храната и той вече беше скрит в ъгъла. Твоята история звучи съвсем по същия начин, да. И бих се зарадвала много да се окаже, че просто стомахът му не може да се справи все още с това, че е най-големия в цялата къща и цялата купа е за него.
Също, мисля да опитам с нова храна, която ми се струва по-добър вариант от сегашната.
Надявам се още във понеделник да хвана работното време, за да отида, а после ще кажа какво е станало и надявам се да се похваля. :smile:

Пак ви благодаря, че така присърце ни взехте историята.
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 August 2012 - 01:47 PM

На твое място бих направила тестовете за паразити, гиардия наистина си заслужава да се провери. Но бих спряла да опитвам нови неща в храненето. Днес ориз, утре - не, нова храна и т.н. Щом наддава и е весел, значи храната доставя нужната енергия, просто бих установила определен постоянен режим като количество и вид на храната с храна, при която досега е бил що-годе постегнат и това е.
Или пък моята теория може да се провери и така - намаляваш храната като количество и започваш много постепенно да увеличаваш. Но аз не издържам психически на това, предпочитах да си хапва колкото е нормата, па нека дриска, някакси не съм приемала това за голям проблем след като знаех, че здравословно е добре и виждах как се заглажда и заприличва на куче.
Щом е бил недохранен, залагам на тази теория ако тестовете се окажат отрицателни. Представи си - ми то черният дроб не е свикнал да произвежда достатъчно ензими, стомашночревната флора я работи, я никаква я няма и т.н. Лъжичка кисело мляко в храната е добра идея или пък енетрофермент - това са бактерии и ензими.
Между другото скоро след като прибрах моя куч се оказа, че е оставил щерка, погрижихме се и за нея, тя също беше така, макар да беше на стационар във вет.клиника. Просто те в този период са като зомбирани за ядене, лапат, направо вдишват храната все едно им е за последно, не дъвчат, склонни са да преяждат, ама организмът не е готов за това. После и тя се оправи, но пак говоря за месеци на приспособяване, по-дългичък е нужният период за храносмилателната система, отколкото човек си мисли.

#11 Потребителят е офлайн   Flashback Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 August 2012 - 03:36 PM

mil, мисля, че в крайна сметка се оказа права.
Всъщност, благодаря на всички много за огромната помощ. :smile:
Забавих се малко със посещението на вет-а, затова чак сега стигам, но всичко е наред. Добре е животината, беше добре и през цялото време, докато не можех да стигна да го заведа, гиардията е отрицателна.
След като вече се знае, докторът също каза, че единствения вариант, който остава, са нарушения в стомашната флора и общо взето, в цялото храносмилане, поради проблемното хранене преди, чувствителен стомах, който с време, пробиотици и постоянен режим на хранене ще се успокои.
Също, дадоха ми Drontal, защото беше дошло време за ново обезпаразитяване така или иначе, а е вероятно, sinioku4e, да, аз да не съм обезпаразитявала като хората, защото му давах Canivern, който си пощипвам от този на кучетата ни в офиса :ab_041: , а той, оказва се, не действа на всичко, което може да се засели из червата. Вече ще знам. А ако все пак има някоя нетествана гадина, Drontal би трябвало да свърши работа с нея.
(Между другото, в опаковката намерих лепенки, които предполагам трябва да лепя в паспорта, ама виждам страничка единствено за ектопаразити, ако знаете какво се прави тази лепенка, ще съм благодарна. :biggrin: )

Иначе, за храната, не знам дали тук е мястото да обсъждам храната, но много ми се искаше да кажа, ако е проблем и трябва да се редактира - извинявам се. Предполагам на всеки се случва, докато е още в началото и търси правилната храна за конкретното куче. Хранех го с Юкануба, от която всъщност нищо лошо не му стана, просто старата история си продължаваше, разстройството, качва, но въпреки това не достатъчно, защото още му стърчи от тук - от там някое ребро. :biggrin: Предположих, че има по-добър вариант и потърсих грейн-фрий храна с повече месо. Накрая поръчах Acana, която ще започна да му давам по сигурната, дълга схема със смесването - първо малко, после повече, чак тогава изцяло. Силно се надявам да му се отрази добре и това да е края на експериментите, защото разбирам, че допълнително му тормозя и без това объркания стомах.

Много по-спокойно е вече положението и ви благодаря, че помогнахте да се стигне до него.

П.С. Това куче направо ми разказа играта. След котката, с която израснах - още е жива и здрава, неболедувала никога, живее с татко ми, ще стане на 16 години и изглежда и се чувства като тийнейджърка, сега вкъщи имаме двама котешки глупаци, които са здрави като говеда и когато оближат забравен в кухнята съд с мазнина единственото, което получават е по-лъскава козина. Започвам все по-силно да се съмнявам, че има някаква котешка конспирация. :ab_041:
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   Flashback Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 August 2012 - 03:36 PM

И някак си, публикувах два пъти едно и също. Извинявам се. :smile:

Това мнение е редактирано от Flashback: 15 August 2012 - 05:05 PM

User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   sinioku4e Икона

• >:-D
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 August 2012 - 04:49 PM

:) Много се радвам, че всичко е наред! Дано постепенно нещата се нормализират и прекрасникът позаглади кокалите. :)
Предполагам, че паспортът ви е европейски и официален (син със звездички и номер). Мястото за отбелязване на вътрешното обезпаразитяване е на стр. 14, раздел VII. Третиране срещу Ехинококоза - т.е. кучешка тения.
Не е нужно да отбелязвате всяко даване в самия паспорт - следвайки препоръките на ветовете, препарат се дава всеки месец и мястото няма как да стигне за особено дълго време. Нужно и задължително е да се отбележи с лепенка, подпис и печат от вет., а също дата и дори час на даване, когато се пътува извън страната. За някои държави имаше изискване последното обезпаразитяване да е направено определени часове преди преминаването на границата. Така, че може да отбележите в паспорта 1-2 пъти, но запазете мястото за отбелязване при пътуване. Аз си лепя лепенки в един работен календар, да не забравям.
Поздрави от нас... Винаги съм знаела, че котките са от друга планета...
User's Signature

Фондация "ШАРКО"

Лара си отиде на 1 година, 7 месеца и 26 дни.

#14 Потребителят е офлайн   Flashback Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 August 2012 - 05:00 PM

Ех, тъкмо се срамувах, че не съм знаела, че тенията е ехинококоза, защото току-що я търсих в Гугъл. :ab_041:

Благодаря. Ще му лепна една лепенка значи, защото такава си няма от предишни обезпаразитявания, та да си има и той една. :))
А мястото ще го имам предвид, ще го използвам разумно.
Много, много поздрави и на вас! :smile: :smile:
User's Signature

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни