Знам, че е най-добре за тези неща да се говори с лекар, да се направят изследвания, съвсем разбирам, че няма как да прочетете тук и веднага да знаете какво й е на животината.

Досега имам мненията на двама доктори, при които обаче има голяма разлика.
Кучето е на 7, почти 8 месеца, взехме го на 5. Историята е дълга за тези едва 2, почти 3 месеца, но мисля, че всичко е от значение, затова разказвам.
Става въпрос за проблеми със стомаха.
Когато дойде, имаше много сериозно разстройство, което тогава отдавах на рязката смяна на храната, местожителството и общо взето всичко. Продължи няколко дни, след това се оправи, това ми потвърди предположенията. Нормалното състояние продължи около седмица. След това - пак разстройство. Общо взето цялата история и досега е такава, но, подробностите: понеже реших, че вече е свикнал с храната и не виждах друга причина, го заведох на лекар, направиха му тест за парвовироза, въпреки, че е ваксиниран правилно и нямаше никакви други симптоми. Отрицателен беше теста, решиха, че е инфекция и три дни ходихме на инжекции. След тях се оправи. Всички доволни, положението е спокойно, след има-няма няколко седмици - пак. Реших преди да го заведа пак на лекар да опитам системата ориз в храната. Работи, всъщност и досега е единственото, което работи. В момента, в който се оправи и спрях ориза - отново. Разстройството не е толкова силно и неспиращо, че да го кара да се чувства видимо зле - кучето и щастливо и жизнено, на пръв поглед няма никакви проблеми, просто ходи 4-5 пъти на ден и не ме питайте как го събирам с пликчетата. Но не е онази дехидратираща, неспираща диария. Пак следва посещение при лекар, дадоха ни хапчета, които трябваше да му давам всеки ден в продължение на седмица, а храната сменихме с Intestinal на Royal Canin. Всъщност, това беше най-добрия период, през цялото време, докато яде чувалчето нямаше никакви проблеми. Когато храната започна да свършва, попитах при ветеринаря какво да правя - да взимам ли още, или да връщам старата храна, той каза, че би трябвало вече да е добре. Ако не е, да правим кръвни изследвания. Започнах да смесвам Royal Canin-а със старата храна, няколко дни след това - пак старата история.
Потърсих второ мнение, и сякаш винаги лекарите държат да натъртят, че те са прави, а предишния лекар е сгрешил тотално. Нямало му нищо на кучето, просто да го гледам какви боклуци яде и да спра да му давам да дъвче пръчки. И гранулите, не трябва да яде гранули, а готвена храна. (Другият доктор, между другото, твърди, че трябва да яде гранули и ни-как-ва готвена храна) И с никакви хапчета да не се излагам да го тъпча.
Първото нещо, след "Ела тук", на което научих кутрето, беше "Не!" на всеки боклук към който посегне и "Плюй!" за всеки, който все пак е решил да изхитрее и да изяде. Вярвам, че съм го научила достатъчно добре, за да не посяга към храна от земята, а дори и да има пропуск, аз съм там, за да го видя и да не му позволя да го изяде. Пръчките, тук съм съгласна, не бях мислила за вариант, в който се чупят на трески и дразнят стомаха. И започнах да се карам и за пръчките, и понеже момчето е истинско съкровище - спря да ги дъвче. Но историята със стомаха е същата. Казвам пак, защото мисля, че е важно - без никакви промени в храната, в лакомствата, в режима, в климата.
Извинявайте, ако съм ви отегчила, но наистина исках да напиша всички възможни причини, следствия и вероятности. Може би, също, това е всичко, което ми се иска да кажа на лекарите без да ме прекъсват и така и да не ме оставят да довърша.
Струва ми се, че изключвам вариантите със сериозните и опасни болести, чиито симптоми и развитие разглеждах из Интернет-а, просто наистина няма никакви други проблеми - не повръща, няма температура, качва килограми, расте, яде със завиден апетит, играе, скача, учи светкавично бързо и със желание. Мисля си, че ако беше глътнал нещо, с което организма се бори чрез диарията, щеше да е остра и продължителна, а не така. Просто това разстройство на интервали ме изумява?!
Ще съм благодарна за всякакви съвети, защото аз вече не мога да измисля нищо. Освен това не знам и с лекарите какво да правя, защото двете мнения, които чух са съвсем, съвсем различни.
Може би трябва да направя снимки и изследвания, при трети лекар, за които също ще съм благодарна да ме посъветвате - какви, къде? Не живея в София, но и това е вариант, ако не стигнем до никакво решение с моите лекари.
Благодаря ви за вниманието и търпението!