Преди време се зарекох,4е пове4е няма да водя малоумни спорове,но направих грешката да прегледам темата и ... искам да ми олекне,4е съм написала,каквото имам да споделям...
Първо,преди валната,вълната или там,каквото е да ме погне,да поясня,4е и двете ми псета са ОСИНОВЕНИ ... Едното е спасено от живот на синджир в селски двор и опасността да пъца бебенца през половин година,а другото е от Сеславци...
Аве...сега ми се е паднало,да те питам valnata,какво озна4ава тая дума?? Дале4 съм от мисълта,4е познавам идеално бълг. език и тая дума не я знам... Да не е на друг език?
Тъй по темета сега - виждам,4е тук се разграни4иха две сюжетни линии и аз искам да споделя своя ли4ен опит по едната и понеже съм една от "лудите" от бездом,е напълно ясно за какво ще дудна...
Г-н Микро4ип-4о,
Имаш се за ЕнтелЕгентен и образУван 4овек,нали така? Тогава какви са тия идиотщини,дето ги разправяш за псето си? Било за "здраве" да роди,така си бил "решил "ти,ма тя била "изглеждала" здрава,искал си да я "предпазиш" от заболявания,ще дадеш ку4енцата само на "отговорни" хора??? Я ги кажи тия неща на глас пред огледалото и се опитай да се 4уеш кви ги плещиш...
Имаш ли идея тия реплики колко милиарда пъти сме го слушали и 4ели ?? Далееее4 не си единствения,който поради тия невероятно при4ини,а и други,е решил да заплоди женската си или да пусне мъжкия си пес...
За да се опитам нагледно да ти обясня какво си направил и защо толкова много хора ти се ядосват,ще ти дам пример с едно от псетата у дома. Неговата история ми е до болка позната и не е единствения слу4ай,с който ми се е налагало да се справям. Да не ре4еш сега,4е това си е само един пример и не е представителен...
Та,псето и дома в момента е Дого Аржентино.Като цяло отговаря на изискванията в стандарта на породата,проверих.Тъй,ма има и някои разлики,които определят живота му - има непрекъснати кожни проблеми,което най-малкото говори за постоянно намален имунитет,което пък зна4и,4е може да го тръшнат болести,на които други псета са устой4иви или да прекара по-тежко други заболявания.. Има и сериозни проблеми със задните крайници - скованост в движенията,залитане,слаба мускулатура... И понеже това не му стига,полу4ава и епилептоидни гър4ове...
Тъй...собствениците на неговите родители,като нищо и те да са решили,4е хем за "здраве" ще пуснатна на "сватба" неродословните си псета,ми и мангизи може да изкрат от цялата работа. Дого-тата са търсена порода. Та,родителите на мойто ку4е и те като нищо да са "изглеждали" напълно здрави.Само дето има голям брой наследствени заболявания,които може да са скрито носени и да се проявяват в поколенията на привидно "здрави" животни.
Ку4ето и дома е прекрасен и зло4ест пример за това.И знаеш ли как попадна при мен? На "отговорните" му и "загрижени" стопани не им се е занимавало с кекаво псе и решили "милостиво" да го завържат за ули4ен стълб и да се изнесат бързо-бързо,като оставили питомеца си уплашен и объркан да вие,докато моя приятелка не го намира и взема.
Не е бил кастриран,разбира се,което озна4ава,4е и той може да е пускан за "здраве" и за пари да запложда... Което зна4и,4е някъде из поколенията му има болнави и гър4ещи се в припадъци ку4ета,които като нищо да са изоставни на улицата да се оправят сами или пробутани на други хора,като накрая вероятно са умирали,ама не по тихия и кротък на4ин...
В момента храня псето с особено скъпа храна,защото по-евтината му се отразява ужасяващо на кожата. Има и не малко нощи,в които не спя,защото той се гър4и и се блъска с вси4ките си 40 и нещо кила в пода и в стените... Има и нощи,в които не смея да заспя и всеки лек шум ме кара да подска4ам и да се ослушвам дали горкото животно пак не се опитва да си разбие главата в стената... Ще кажеш може би,ми евтаназирайте го ве... да,ама като изклю4им ужасните пристъпи,псето си е добре и оби4а да се разхожда,макар и бавно,оби4а да го галят и да му говорят,оби4а да се запознава с нови ку4ета... Как да го убиеш,само защото някакви тъпаци решили да изкарат пари,като заплодят "изглеждащи" здрави породоподобните си псета?!
Та седи си у дома това кекаво ку4е и не знаем какво да го правим,защото никой не го иска,а аз нямам възможност да го задържа са себе си,макар да искам...
Няма по4ти нищо естествено,свързано с хората ве4е... Няма нищо естествено в това да се оставят ку4ките да раждат,щото това им било в "пиродата". Няма нищо естествено в стотиците ку4ета и котки по улиците,които ежедневно умират от глад,премазват ги,пребиват ги,бесят ги,колят ги,подпалват ги,ритат ги,тровят ги и т.н. , и т.н. ...
Ми,като ще сме толкоз естествени,дайте да се върнем в пещерите - да си ходим космати и обрасли и да дундуркаме 20-тина деца,щото то това е напълно естествено. Правиш секс,правиш бебе... Това ни е в природата,нал тъй? Трябва да продължаваме 4овешкия род... Той сексът е за това,удоволствието е само допълнителен лукс,за да стимулира правещите го да го ... ми да го правят,4е да имам бебета...
Аде де,ще ми говориш за естествени неща... мъжете висят пред компите и са гладко епилирани,като бебешки дупенца...
И г-н Микро-алабала,като искаш госпожицата ти ... оп,госпожа ве4е.... та като искаш да я предпазиш от болести,земи я кастрирай! Това е сигурен на4ин да й спестиш мноооого заболявания на матката и яй4ниците,като тумори например... Дано думата тумор да те стресне поне малко...
И относно толкова обсъжданите сертификати за родословие,които се издават от легитимните клубове на разли4ните породи - това не е някаква хартийка,която ти позволява да се пер4иш с ку4ето си по изложби. Това е хартийка,която е доказателство,4е животното ти е наистина здрав представител на съответната порода - от здрави родители,които са от здрави родители,които са от здрави родители и т.н. ... И е гаранция,4е питомецът ти ще те радва дълги години,а няма да трепериш над него,само като кихне или стъпи накриво,както аз сега правя с Дого-то,за което толкоз дрънках...
Уф...поолекна ми малко ...
Сега се покажи наистина,като грамотен мъж и поне се опитай да се замислиш над това,което избълвах...
Идеята за обща система,в която да се регистрират псетата е добра сама по себе си,но тя няма да оправи положението в страната ни относно ку4ета - загубени или изхвърлени. Трябва да има и съответен орган,който да следи дали вси4ки животни се регистрират,кастрират и т.н. За да може като някой реши,4е не му се занимава с ку4ето му пове4е и го метне на улицата,като го приберат и открият 4ипа,да отидат на вписания адрес и да тръснат една хубава глоба на хитрягата,който да е длъжен да я плати,ина4е вариантът е в дрънголника... Ей така трябва да стават нещата,за да може хората да се замислят,като вземат или като решат да се отърват от питомеца си.Трябва железен контрол и яки глоби. Ама това никога няма да се слу4и - бездомните псета са твърде добър изто4ник на пари.... Както и нелегитимното развъждане на всякакви псета,които дори не прили4ат на породисти...
За край ще се извиня за 4-ките... Знам азбуката и съответната буква,но имам проблем с клавиатурата ..