Dog.bg Форуми : Агресия на кучешката поляна, в парка, на плажа и въобще на обществени места

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия на кучешката поляна, в парка, на плажа и въобще на обществени места Как е най-ефективно и етично да се постъпва? Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Ev.Mink Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 23 August 2012 - 07:35 PM

Здравейте! Посъветвайте ме, споделете как постъпвате, когато домашно куче прояви агресия към вашето куче. Нека първо да уточним понятието агресивно куче. Според мен това е куче, което без логична причина, болест и/или дразнител/-и като напр. храна, вода, играчка, разгонено наблизо женско куче напада други кучета или хора. Или? Кажете Вие.

Прави ми впечатление, че агресивността на домашните кучета е продиктувана от неправилно възпитание и/или наличие на неизразходвана енергия. Пример на неправилно възпитание най-често са собствениците на мини и средни породи и/или страхливи кучета, които когато облайват и връхлитат да хапят други кучета или хора от страх започват да ги успокояват, галят и по този начин поощряват да затвърждават подобно неприемливо поведение на обществени места. Вместо да ги приучат към общо послушание и дисциплинират "Не", "Стой", "На място" и т.н. Пример за неизразходвана енергия са най-вече масовият случай на извеждане на домашните кучета само за по едно пиш и от време на време по кварталните улици и в парка, без право да общуват и играят със себеподобните си. Масово собствениците не разбират кучетата си и не ги обучават поне на собствено послушание. Собственици на кучета от по-енергични породи с охранителна генетична памет , ако ги контролират всичко е ОК, но има и такива собственици, които избиват комплекси с горките такива кучета и си мислят, че внушават респект. В квартала си имаме един татко на две прохождащи бебенца, който е и собственик на ротвайлер, постоянно агресивен и дърпаш силно повода във всяка посока, според мен, заради липса на обучение и натрупана много излишна енергия. Няколко пъти ми прави номера този "екземпляр", таткото, да ни изплаши, като пускаше рота без повод, свободно на територията на градинката при Баня "Овча купел", като очакваше бързо-бързо да напуснем района. Предупредих го, че си включвам електрошока при самозащита, ако неговото куче наближи личното ни пространство, след което веднага си повика кучето и го закопча. При разминаване по улиците на квартала винаги му правим път с моето куче, като му давам команда да седне и изчакваме да минат с беснеещето горко куче:)))

На кучешките полянки и на обществени места се случва от време на време да си разминаваме или да сме на една територия с агресивни домашни кучета, които са опасни за нашите кучета с нормално поведение. Какво правите в такива ситуации? Прилагате правото на силата, отстоявате си правата и прогонвате агресора собственик. Или - силата на правото, т.е. търсите оторизираните органи да проконтролират конфликта и въдворят мир, ред и сигурност. Нямам успешен опит, още повече че в България органите не реагират веднага на такива ситуации, а в най-добрият случай праща мобилни групи след няколко месеца на проверка. Отговаряли ли са ми, ако има смъртен или в критично състояние случай на човек, пострадал от агресивно домашно куче, тогава може да се обърнем евентуално към Полицията!!! Обикновено аз напускам територията с кучето си, за да не влизам в излишни разправии, конфликти и опасност за живота на кучето ми, но се питам защо и до кога трябва вечно да отстъпваме на идиотите, с които цивилизован диалог няма как да се получи. Напоследък се опитвам да ползвам електрошок, в краен случай, при самозащита и след предуреждение към собствениците, но това добре ли е?

Субективен опит и факти: Имам френчи, на възраст 1 г. и 9 мес., мъжки пол, което е общително, играе с всяко друго куче, бездомно или домашно. С бездомни нямаме и не сме имали конфликтни проблеми, въпреки ежедневните разходки, зима и лете, и обхождане на двата районни парка и среща с кварталните глутници. С много домашни кучета от различни породи също нямаме проблем. През месец май при нормална разходка в компанията на мъжки питбул и безпородно домашно куче с техните стопани се спряхме на една от полянките в парка. Доближи се кане корсо, с което моето си е играло, докато растяха. Подушиха се отпред, след това моето се застана спокойно в гръб към него, кането се наведе, подуши го отзад и връхлетя, като го захапа за гърба. Нямаше дразнители в целия парк, т.е. нямаше подадена храна, лакомство, играчка, разгонена кучка и др. подобни. Едвам ги разделихме, като кането нямаше никакъв повод или нагръдник, а стопанинът му увисна на шията. Последствията рани, засегнат временно нерв по гръбначни стълб, което доведе до едномесечно накуцване със задни лапи. Сега е добре. Собственикът на кането отказа да вземе мерки, да постави намордник или поне да си води кучето на повод в близост с други кучета. Дори се опитва да ме дразни, като ме види с кучето в парка, минава в близост, пуснал свободно кането до него и винаги с придружител, друго младеж. След това разбрах от други кучкари, че същото кане е нападало и други кучета безпричинно и също едвам са ги разделили от кървава схватка. Обърнах се към еколожката на съответния район да упражнят законовите си задължения и да подам неанонимен сигнал, придружен с медицинско свидетелство. Отказаха да приемат сигнала!!! Кане корсото беше страхливо, докато беше бебе (идваше със подвита опашка в парка). Не зная причината за страха каква е била, дали е бито или има друга предистория. След като порасна около една годишна възраст един ден кането в една от почивките между игрите с моичкия се спряха да почиват един до друг и в един момент то се вдигна, мина отзад на моето куче и като по-високо прекрачи и застана над него и го захапа. Нямаше дразнители, нито провокация от моето куче като поведение, което беше се отпуснало на земята да си вземе въздух и зяпаше към близките дървета за катерички. Разтървахме ги и се разминахме с леки драскотини покрай ушите и по черепа. Това се повтори още веднъж. Също само с драскотини. И реших вече да ги заобикалям, защото след разговор се оказа, че собственикът нямаше намерение нито да предприеме някакво обучение за кучето си, дори общо послушание, нито да го контролира с повод или намордник.

Втори инцидент, който ни се случи е агресивно нападение от едно от трите хъскита, които води един пияница, бивш затворник и боксьор всеки ден в парка. Този път моето куче тичаше и играеше на полянката в парка с най-различни кучета, както обикновено. Този Бокси се приближи с неговите хъските, свободно пуснати, както винаги. Човекът е социопат, понякога може да се говори с него, понякога е добре "подквасен". Женското му куче, когато е разгонено е свободно пускано в парка и собствениците на всички мъжки, некастрирани кучета са принудени да ги закопчават за повод и/или да науснат парка, за да контролират естествените им инстикти. Мъжкото му хъски често облайва и налита непознати хора, минаващи по алеите, също налита да се бие с другите мъжки кучета и да се чифтосва с женските без контрол от страна на собственика. Бокси, естествено, изпитва голямо удоволствие от поведението на кучето си, а хората след разправии, псувни и виждайки безнадеждния опит да проведат цивилизован диалог, вдигат ръце и напускат района. Та, да продължа, в деня на инцидента, моето си играеше с другите, аз седях на близката пейка с част от другите стопани, едно дете с дядо си. Собственикът, социопат, дойде и седна до мен, вадейки някаква пластмасова кофичка и започна да сипва вода. Помислих си, че това може да е повод за сбиване на неговия "мъжкар" с моето и/или други мъжки кучета. И докато стана и отида да си взема кучето и да тръгна и напусна района, моето куче долетя на бегом, аз се опитах да го задържа между краката си и да му поставя повода. В този момент на бегом връхлетя и мъжкото агресивно хъски, хвърли се върху врата на моето и стана въргал. Последствията, рани, подстригване на козината, промивки, антибиотък и сега отново сме добре. Поведението на моето куче не се е променило, освен че е станал доста въздържан и понякога напрегнат при разминаване с непознати мъжки кучета, по-високи от него При разминаване с познати, дори агресивни домашни мъжки кучета кучето ми ги игнорира, понякога ги заобикаля и продължава напред все едно не ги е видял/подушил. При разминаване с непознати по-високи, едри кучета замръзва, под напрежение, изчаква, аз също, готова да го преместя зад мен и да възпра евентуално нападение. В същото време след това, при нормално разминаване и подушване, подавам команда "Добро куче" и моето започва да маха весело с опашле, т.е. показва желание за игра. Не желая да озлобявам кучето си, а страхливо едва ли ще стане, защото природата му е булдожка. Не е решение и да изолирам кучето си от игрите с другите кучета. Странното за мен е, че българите не игнорират такъв род агресивно поведение или поне не се обединяват за действия и разумно нетолериране на агресията на такива собственици на кучета. Посъветвайте ме какво поведение да имам при среща с агресивни домашни кучета.

#2 Потребителят е офлайн   mlad6ito Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:AMERICAN PITBULL TERRIER

Публикувано: 23 August 2012 - 07:44 PM

Ами пич реално няма как да предотвратиш нещо такова. Обичайната ситуация: кучето ми си играе спокойно с някое приятелче или повече кучета и изведнъж такова куче без повод идва и почва да всява напрежение (в най-добрия случай) или директно да се нахвърли на някой. И нали се сещаш, че ако моя питбул отвърне на агресията на някой заядлив пинчер независимо от случката аз ще съм виновен. Единствения вариянт, който аз и хората съм виждал да правят е като видят някое куче, което знаят че е агресивно или че се задава да си хванеш временно твойто докато отмине. Попринцип кучешките паркове това им е минуса има твърде много дразнители и малоумни стопани. Оня ден някакъв си пуснал кучето да си вее хуя, а оно разгонено та две не вижда...всякакви тъпаци има.

при нас има един малоумник дето си води немската овчарка с каишка дето хората си водят пуделите от тия пластмасовите ролкови дето се разтеглят колкото искаш. Това го дърпа и го влачи, като виде куче от 20 метра почва да лае викам му разкарай се от тука че ше ви заритам и двамата. що му викам тъй ли? щото си личи че го е агресирал целенасочено, малоумен е и е 30 кила смешник. някой път ще стане сакътлук като порастне моито ще се заяжда тая овчарка и ще стане на кайма точно за 10 секунди че питбулите за секунди нанасят макс щети и се целят в гушата ще му отхапе гушата и дотам.
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 23 August 2012 - 08:55 PM

Младши недоумявам начина ти на изразяване.Това,че имаш питбул трябва да те прави още по отговорен и по възможност да се въздържаш от такива агресивни действия и слова.
Като му знаеш кучето го заобикаляш,подаваш команда да седи или както там си го научил разминавате се и толкова.Друг е въпроса ако Ви нападнат.
И какво му има на ролковия повод и аз си разхождам кучетата с него? :smile:

Ев.Минк
Няма много какво да направиш по въпроса.Такива неща понякога се случват.Или избягваш такива кучета,които познаваш и знаеш,че проявяват агресия или гледате бързо да ги разтървете,бутилка вода впръскана срещу нападателя помага в много случаи.Не бих ти препоръчала да използваш електрошока можеш да си навлечеш големи проблеми с тая джаджа.
Случай от нашата полянка-сбиха се така две кучета,разтърваха ги и единия тръгна да вади такава машинка срещу кучето агресор и стана голям бой между стопаните.
Просто понякога се случва без видима причина да стават такива неща,взимаш възможно най-бързо песа и напускате или карате стопанина да напусне.Понякога кучетата като се разтървят веднъж повече няма проблеми.Много зависи и от стопанина насреща наистина.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   Ev.Mink Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 August 2012 - 11:53 PM

Показване на мнениетоmlad6ito, в 23 August 2012 - 07:44 PM, написа:

Ами пич реално няма как да предотвратиш нещо такова. Обичайната ситуация: кучето ми си играе спокойно с някое приятелче или повече кучета и изведнъж такова куче без повод идва и почва да всява напрежение (в най-добрия случай) или директно да се нахвърли на някой. И нали се сещаш, че ако моя питбул отвърне на агресията на някой заядлив пинчер независимо от случката аз ще съм виновен. Единствения вариянт, който аз и хората съм виждал да правят е като видят някое куче, което знаят че е агресивно или че се задава да си хванеш временно твойто докато отмине. Попринцип кучешките паркове това им е минуса има твърде много дразнители и малоумни стопани. Оня ден някакъв си пуснал кучето да си вее хуя, а оно разгонено та две не вижда...всякакви тъпаци има.

при нас има един малоумник дето си води немската овчарка с каишка дето хората си водят пуделите от тия пластмасовите ролкови дето се разтеглят колкото искаш. Това го дърпа и го влачи, като виде куче от 20 метра почва да лае викам му разкарай се от тука че ше ви заритам и двамата. що му викам тъй ли? щото си личи че го е агресирал целенасочено, малоумен е и е 30 кила смешник. някой път ще стане сакътлук като порастне моито ще се заяжда тая овчарка и ще стане на кайма точно за 10 секунди че питбулите за секунди нанасят макс щети и се целят в гушата ще му отхапе гушата и дотам.

Да, това - да хвана моето или по-скоро да му напомня с команда "стой! до мен!" го правя, а пък и кучето ми вече не изтичва към агресивни, разпознава ги отдалеч, по-скоро ги подушва, поглежда ме и се завърта покрай мен, ако се е отдаличил, стига поне веднъж да се е разминавал с тях. Временно, временно, колко да е временно? Става въпрос за няколко познати като агресивни мъжки кучета, които не преминават временно покрай нас, а остават наблизо, свободно пуснати от собствениците си, нещо като демонстрация или безотговорност. Проблемът ми е, че такива агресивни кучета, пуснати без контрол от страна на собствениците, се опитват да му налетят без причина. Не нападат малките кучета, също не нападат женските или старите, или кастрираните мъжки кучета, или по-едрите от тях, а директно към моето. Това е агресия за доказване на йерархията при мъжките кучета, разбирам, но проблемът ми е, че не желая да се стига до кръв и рани. Моето куче също се "доказва" в играта, но най-много с качване върху другите кучета, никога не се хвърля да захапе и да разкъса. Според мен кучета, които причиняват наранявания до кръв в свободна игра, не бива да се допускат свободно на обществени места, без контрол от страна на собствениците, най-малкото на повод или намордник. И държавата, ако не нехае, защо и другите собственици - също им е безразлично и всеки се справя с подобни конфликти поединично?

Мда, ролковият повод не е толкова удобен за упражняване на контрол, по-скоро е удобен за разходка на уравновесено куче с уравновесен стопанин на обществени места. Аз го ползвам, когато разхождам кучето си по улиците да си изледва околността, дори напоследък го уча на команди "вдясно" или "вляво" при разминаване по тесни тротоари, и го заключвам "на късо", когато очаквам агресивни екземпляри или пресичам шосета или тълпи от хора. В безлюдни паркове и без агресивни кучета без повод, слушаме се:)

#5 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 August 2012 - 11:59 PM

Настоявайте в общината,имате медицинско.Заплашете с медии,че не си вършат работата.Досаждайте им,накрая за да се отърват от вас ще Ви обърнат внимание.Кажете и на познатите си с агресивни кучета,че ще подадете жалба ако самите те не вземат мерки.
Успех
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#6 Потребителят е офлайн   Ev.Mink Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2012 - 12:25 AM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 23 August 2012 - 08:55 PM, написа:

Младши недоумявам начина ти на изразяване.Това,че имаш питбул трябва да те прави още по отговорен и по възможност да се въздържаш от такива агресивни действия и слова.
Като му знаеш кучето го заобикаляш,подаваш команда да седи или както там си го научил разминавате се и толкова.Друг е въпроса ако Ви нападнат.
И какво му има на ролковия повод и аз си разхождам кучетата с него? :smile:

Ев.Минк
Няма много какво да направиш по въпроса.Такива неща понякога се случват.Или избягваш такива кучета,които познаваш и знаеш,че проявяват агресия или гледате бързо да ги разтървете,бутилка вода впръскана срещу нападателя помага в много случаи.Не бих ти препоръчала да използваш електрошока можеш да си навлечеш големи проблеми с тая джаджа.
Случай от нашата полянка-сбиха се така две кучета,разтърваха ги и единия тръгна да вади такава машинка срещу кучето агресор и стана голям бой между стопаните.
Просто понякога се случва без видима причина да стават такива неща,взимаш възможно най-бързо песа и напускате или карате стопанина да напусне.Понякога кучетата като се разтървят веднъж повече няма проблеми.Много зависи и от стопанина насреща наистина.

Да, това с пръскането на вода за разтърваване го разбрах, но късно, след двата инцидента. Да избягвам, избягвам такива агресивни кучета и собственици, но колко да ги избягвам? Кучетата от двата инцидента всеки ден са в парка, където ходим и винаги са свободно, т.е. безконтролно пуснати наоколо. Когато става въпрос за по-безобидни в силово отношение агресивни заради неизразходвана енергия кучета като кокери, пекинези аз взимам отношение и ги стопирам с команда "не!" или дори с изненадващ жест за разсейване или игра, защото собствениците нехаят за тяхното поведение, дори виждайки ги да нападат и да хапят до кръв по-малки от тях чихуахуа, пинчер и т.н.. Проблемът ми не е, че моето куче си играе и в процес на играта някое реши да се доказва в йерархията на глутницата от играещите в момента, а че двете агресивни кучета са в близост и като заредено оръжие в изчакване да нападнат. Същото поведение следва и собственикът на ротвайлера, да го оставя в близост, но без контрол, без да го е приучил с команда да го стопира. Те не се хвърлят върху малки, върху женски, върху по-едри и енергични мъжки кучета като питбули, кавказки, алабаи, а върху такива като моето, достатъчно зряло, над 1 г. и мъжко, за да се "доказват". Има поне пет възможни полянки и да се преместя на съседна, онзи социопатът Бокси с трите хъските идва отново и отново в близост до групата от играещи кучета. Същото се опитва да го прави и другия с кане корсото, обикаля в наша близост. И двамата собственика си пускат кучетата покрай една група бездомни кучета, които стоят от другата страна на оградата, която граничи с тази поляна и прилежащия стадион с цел разлайване на глутницата бездомни, но безопасно за техните. А собственикът на ротвайлера пък си го нахъсва към бездомните кучета, които се въртят и охраняват входа постоянно около рехабилитационната болница при баня "Овча купел", стига охраната да не е там. Това какво е?

За електрошока съм съгласна и не ми е целта да демонстрирам респект, а само за самоотбрана, в краен случай. Иначе какво предлагате, тези да си държат агресивните кучета като "заредено оръжие" в близост, а такива като мен да си подвиват опашката и да бягат бързо? Или да си държат бутилка с вода и да чакат да им заръфат кучето, че да плиснат водица върху агресора, плеснат с ръце, па се прегърнат със собственика му?

Има си решение, но по света, не и у нас. Наличието на контролни държавни или регламентирани органи като напр. Зоополиция, които да променят манталитета на българина да не спазва общоприето правила за ненасилие и да стане отговорен към това, което му е собственост или стопанисва.

#7 Потребителят е офлайн   Ev.Mink Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2012 - 12:44 AM

Показване на мнениетоdesi79, в 23 August 2012 - 11:59 PM, написа:

Настоявайте в общината,имате медицинско.Заплашете с медии,че не си вършат работата.Досаждайте им,накрая за да се отърват от вас ще Ви обърнат внимание.Кажете и на познатите си с агресивни кучета,че ще подадете жалба ако самите те не вземат мерки.
Успех

В общината "Красно село" не ги плашат досадници, а възможността да им се наложи да се размърдат да си вършат работата. Припомням им, че в този парк има детска градина и този с агресивното хъски, което връхлита и облайва непознати хора, минаващи по алеите, може да изплаши някое дете, минавайки с дядо си/баба си на път за детската градина, да започне да заеква и т.н. Те ми отговарят, че оградата на детската градина е висока и нямало опасност куче да влезне вътре. Те, хората, повечето са се отказали да минават оттам и заобикалят по улиците. Познатите с агресивни кучета се смеят и ми излизат с аргумента, че този парк е частна собственост на Венци Стефанов/стадион "Славия" и правилата за обществения ред там не важат. Ура, всеки любител на кучешки боеве и по-агресивен екшън с кучета да заповяда, няма да бъде обезпокояван от оторизираната власт. Тук, в този малък градски парк не важат законите за спазване на обществения ред и сигурност. Всъщност собствеността е обща между частното лице и общината, но общинарите ми поставят условия, ако искам да ми приемат молбата да съм кажела трите имена и точните адреси на собствениците да им направили евентуално проверка. И то, дали са регистрирани кучетата им, чипирани, а не дали са с агресивно поведение на обществено място. Полицията пък казва, че може да окаже съдействие при конфликтни случки с кучета и техните собственици, само ако ги привикат еколозите на съответния район, защото това им е делигирал законът. Въобще в България да очакваш от чиновник работа все едно от умрял писмо. Свързах се преди две седмици с инспекторката на мобилните групи на Столична община, която се съгласи, че това не е редно и ми обеща, че щяла да поеме ангажимент да им влезне в плана някой ден да направят проверки в този парк. Който иска да се надява, аз съм загубила отдавна доверие. Явно, всеки сам трябва са се оправя.

#8 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2012 - 12:58 AM

Ами то по тази логика как да се оправяте-единственото Ви остава да смените района на разходки,което едва ли е удобно.Така че само със жалби ще стане.Агресивно Кане Корсо не е шега работа.Ако използвате ел.шок могат вас да глобят при оплакване.Не знам,не се отказвайте.Другият вариант е да направите застраховка на кучо и при инцидент застрахователите да се оправят.
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#9 Потребителят е офлайн   VGAlexandrov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2012 - 07:36 AM

Най-лошото е , че жените в повечето случаи няма какво да направят срещу мъж с голямо куче, това е работа на общината/полицията ако щете, там където аз разхождам моето куче има хора с лоши кучета, но с тях имаме договор, едните кучета се разхождат по едно време, друите по друго, все пак има хора които не спазват "договора" но в такъв случай лошото куче пати от останалите 10, защото като стане въргала незнайно защо всички се хвърлят върху "натрапника"

Наскоро моето куче се сби с друго, за първи път стана по сериозен бой, чуждото куче беше виновно за това и не спрях моето да се бие, стопаните на другото куче са идиоти, 100 пъти съм се разправял с тях, преди моето момче беше малко и го биеха, този път лошото куче изтегли късата клечка и му увиснаха на врата....

Цялата работа е че в тая тъпа държава саморазправата е единствения начин, сега хората с лошото куче не идват вече на поляната когато аз разхождам моето...

#10 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2012 - 08:58 AM

Бих искала да попитам друго - възможно ли е едно куче винаги да е потенциална жертва.
НА нашата поляна има едно - средна порода - на около 2 годинки, мъжко. То е хрисимо животно - не обича да го галят, но просто се оттегля - не ръмжи, не се бута, играе с определени кучета, не предизвиква видимо (за мен) с нищо. А все се намира кой да го ступа. Не го нараняват сериозно, но ако някъде стане напечено - все той го отнася. Станното ми е, че го търкалят и зрели кучета, които по принцип не обръщат внимание на младоците и са доста спокойни. Мисля си, че просто е недоминантен и по-доминантните го слагат на място, но защо като той така или иначе не им се пречка.

#11 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 24 August 2012 - 09:42 AM

Разхождам се в същия парк.
Със сигнали в общината нищо няма да се постигне. Паркът е частна собственост и не е отреден от районната администрация за свободно разхождане на кучета. При евентуална проверка всички стопани ще се окажат нарушители, вкл. вие и аз. Най-многото, което може да се случи, е всички да загубим това прекрасно иначе място за разходка респ. ще си навлечете много омраза, вероятно и моята, защото от години благодарим за всеки ден, в който не са ни изгонили от там с кучетата. Частна собственост е, утре ще решат, че не щат проблеми с кучкари и общинари и ще боцнат табелка забранено за кучета и толкоз, копче не можем да им кажем.
Познавам този с трите хъскита, с него няма оправия, той наистина си е социопат.
1. Не обичам мелетата от играещи кучета, заобиколени от стоящи стопани. Неизбежни са инцидентите, пък и кучетата нямат особена нужда от това. Не стоя на тези поляни, а си тичам с моето куче или играем на някоя по-странична полянка.
2. Съобразила съм си с режима - доколкото е възможно да не се засичам, но все пак не съм вързана с работно време, не за всеки е възможно. Когато бях с работно време, се разхождах с една група към 8 часа - всички се знаехме, не стояхме на едно място, а правехме кръгчета на групи от добре познати кучета. Преди това пък има група в 7 - също не знам за агресивни между тях. Може да са се попроменили, отдавна не съм ходила точно по това време, но съм забелязала, че всички си имат режим и идват по едно и също време, групи се редуват. След 10 обикновено няма никой или 1-2 пенсионера с кротки кучета, но за френчи сигурно е горещо тогава. Аз си водя риджбека, който е израснал в този парк, но знам с кого как се разбира и се съобразявам - хващам го, пускам го, очите на 4.
3. Не винаги е възможна нормална разходка, за съжаление няма спасение от това. Когато има нетърпимост си тръгвам. В момента имам питбулка с крещяща нужда от социализация, защото е живяла на верига в най-критичния за социализация период от живота си. Разхождам я на повод и с намордник, но искам да свиква с присъствието на други кучета от разстояние, което да скъсявам. Но в този парк е невъзможно, винаги се намира кое свободно търчащо куче да ни влезе грубо и да се нахвърли върху нас независимо с добри или лоши намерения, а понякога и група от 2-3 при което тя се побърква и изпада в амок, налагало ми се е да легна върху нея докато дойде от 1 км някой глупак да ме пита саркастично кво толкова е станало и се връщаме месеци назад в социализацията. Като видя някой от тези просто си обираме крушите. Малко тичане по алеята или нещо подобно също е пълноценна разходка.

#12 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 24 August 2012 - 09:46 AM

Мил! :ba_025:
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#13 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2012 - 10:03 AM

Показване на мнениетоmil_, в 24 August 2012 - 09:42 AM, написа:

1. Не обичам мелетата от играещи кучета, заобиколени от стоящи стопани. Неизбежни са инцидентите, пък и кучетата нямат особена нужда от това. Не стоя на тези поляни, а си тичам с моето куче или играем на някоя по-странична полянка.

На мен този вид " соцализация" ми изигра лоша шега. Моят порастна - иска да доминира. Имаше период, в който никой не можеше да си погали кучето - моя отиваше и се наместваше - къде мило, къде по-грубо - него да чешат. Малко късно осъзнах грешката си и се налага да я оправям, но... Мисля си , че ако бях го отделила по-рано и бях насочвала интереса му към игри с мен, а не с глутницата, щеше да ми е по-лесно. Сега само преминаваме покрай събралите се кучета, понякога много го тегли натам - особено към женските му приятелки - все пак му е глутница, но като цяло успявам да го разсея и минаваме спокойно.

#14 Потребителят е офлайн   Ev.Mink Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2012 - 11:30 AM

Цитат

Не обичам мелетата от играещи кучета, заобиколени от стоящи стопани. Неизбежни са инцидентите, пък и кучетата нямат особена нужда от това.

За първи път научавам, че играта с други кучета не е от полза за кучето. Не разбирам. Защо? Може би за кучета с определени породни характеристики и/или функции като напр. охранителни? А за кучета с функция тип компаньони? Какво тогава означава социализация на кучето? Само обикаляне заедно в група с други кучета и хора?

Цитат

Съобразила съм си с режима - доколкото е възможно да не се засичам... правехме кръгчета на групи от добре познати кучета... хващам го, пускам го, очите на 4... Като видя някой от тези просто си обираме крушите...

Общо взето и аз правя това навсякъде, не само в този парк, където ходим, но не ми се струва нормално хора с агресивни кучета да не бъдат ограничавани, а всички останали - да се самоограничават. Заради първите собственици обществото ни не приема толерантно хората с кучета. А и има и хора, достатъчно наплашени от домашни кучета без контрол от страна на собствениците си, както девойчето в съседната тема. Да търпим да си живеем в джунгла?!

Ние поне нямаме проблем с нахлуващи в пространството ни емоционално превъзбудени, страхливи и палави дечица и кучета, напротив "реабилитираме" често малки, страхливи кученца, чиито собственици се страхуват и бързат да ги вдигнат на ръце или рязко ги дърпат, когато тяхното започва първо силно да облайва от страх вместо да ги оставят да се подушват с другите за едно "здравей- здрасти". Моят остава спокоен и невъзмутим, подушват се, оставя да го обходят отвсякъде, може да му скочат и по главата, по гърба, но бързо губи интерес и започва да зяпа наоколо за по-интересни неща.

#15 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2012 - 11:58 AM

Показване на мнениетоEv.Mink, в 24 August 2012 - 11:30 AM, написа:

За първи път научавам, че играта с други кучета не е от полза за кучето. Не разбирам. Защо?

Не и в този вид. Каква е ползата 5 кучета да се борят, при което непременно ще се появят стремежи за надмощие, а стопаните да стоят около тях безучастно? Социализация е друго нещо, не безцелно боричкане. Подобна игра може да бъде награда или завършек на разходката, но не и да съставлява цялата разходка. Вие защо мислите, че когато се обикаля кучетата не играят? Но тогава могат да се упражняват куп неща, стопанинът участва, а и обстановката не се нажежава. Да не забравяме естествената нужда на кучето да измине определено разстояние, да проучва.
Социализация на практика означава излагане на кучето на въздействието на най-различни дразнители при най-различни обстоятелства с цел то да изработи умения да реагира спокойно и адекватно на тях. В никакъв случай не се изчерпва с боричкане на поляна. Пък сам/а ще видите, че на по-късен етап от развитието си кучето ще изгуби интерес към боричкането, което съвсем не значи, че със социализацията му е приключено.
Що се отнася до ограничаването - ами и аз искам да бъдат ограничени онези, които са нахални, но такъв начин не съществува, иначе щяхте вече да сте успели. И в случая не става дума за агресивни и неагресивни кучета, става дума за нахални хора, които не се съобразяват с другите. В случая с питбулката и аз съм с агресивно куче, но понеже се съобразявам и кучето е на повод и с намордник, няма защо да ме ограничават, нали така.
Не разбирам въпроса ви в джунгла ли трябва да живеем. Не, това не е джунгла, това е обичайната ни културна среда. Всеки от нас се стреми да я променя както счита за правилно и доколкото сили има за това. Но тя не може да се промени тук и сега с магическа пръчка, за да се разхождам утре както аз си искам.

#16 Потребителят е офлайн   Elassil Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2012 - 12:35 PM

При нас се появи следния проблем. Кучето ми е мъжко, малко - в други ден навършва 10 месеца; огромна порода.
До преди 2-3 месеца никога не е проявявало агресия, под каквато и да е форма.. След 7мия си месец обаче нещо му стана.
Не напада безпричинно, но си намира причина изключително лесно. Хубавото е, че още не може да създаде проблем - в смисъл, че не може да хапе а само мята с лапи и ръмжи, но е изключително неприятно! Не толерирам това поведение и се опитвам да го отуча, но не ми е голям успеха :(

Причината поради, която го пиша тук е защото в последните 6 месеца го "социализираме" на точно такава голяма полянка с много играещи кучета на 1 място. Мислите ли, че това е проблема? Ако започнем да въртим кръгчета и да не спираме при кучетата ще има ли ефект? Стигнали сме до там, че ако има 2 кучета на разстояние от нас, които да се скарат и нашия отива да "раздава правосъдие" и на двете, което ме принуждава да го дърпам, да се извинявам на другите хора и да си тръгваме незабавно :dh_188:

В историята има и един питбул на наша възраст, който се качва на всички кучета и преди време реши да се качи и на нашия "умник", като това за мен отключи до известна степен поведението му. Бързо се разбраха, но сега като се появи пита в градинката и ние сме принудени да си тръгваме защото от далече се гледат злобно и само чакат удобен момент да се докопат, а ние винаги сме виновни защото ни е голямо кучето.. и като цяло е изключително неприятно :(

Мислите ли, че това с времето ще отмине?
User's Signature

It`s better to burn out than fade away..

#17 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2012 - 12:41 PM

Показване на мнениетоEv.Mink, в 24 August 2012 - 11:30 AM, написа:

Цитат

Не обичам мелетата от играещи кучета, заобиколени от стоящи стопани. Неизбежни са инцидентите, пък и кучетата нямат особена нужда от това.

За първи път научавам, че играта с други кучета не е от полза за кучето. Не разбирам. Защо? Може би за кучета с определени породни характеристики и/или функции като напр. охранителни? А за кучета с функция тип компаньони? Какво тогава означава социализация на кучето? Само обикаляне заедно в група с други кучета и хора?

Ако не греша е хубаво малкото куче да играе със себеподобните си, за да продължи социализацията си, започнала от раждането му, когато майката му и евентуално други зрели кучета го учи как да се отнася с заобикалящия го свят, с братчетата и сестричетата, с другите животни, с хората. Аз много се забавлявах като гледах как нашите кучета се борят, дърпат, гонят, крадът си пръчките и изобщо си "играят", а аз съм оная дето влачи наградките и водата и отвреме на време го вика, за да му прекъсне веселото. Обаче това на което ние викаме игра, за тях е по-скоро борба за надмощие. Борба, която в случая ние поущтряваме. По едрото и силно кутре избутва останалите, взима им играчките, търкаля ги и всъщност доминира. После порастват и силните стават още по-силни и още повече искат да доминират и да са тартори в глутницата, което в природата е съвсем естествено. Но нашата глутница е малко изкуствена - в нея има различни породи, различни възрасти, идват нови кучета и те трябва да се наместят някъде в ерархията. Борбите вече може да не са така безобидни. В нашата глутница моето захапа друго куче, с което отраснаха заедно. Тогава аз не можах да разбера - как така стана и защо моето добро куче така направи. И след тази случка се отделихме. Но моя беше вече над годинка и осъзнал, че е по-едър и силен.
Сега си мисля, че когато кученцето стане на 4-5 месеца и покаже склонноста си да доминира трябва да се отдели от тази глутница и да започне да се насърчава към други занимания, които да го сближават най-вече със стопанина. Не само разходки с хора и други кучета - тичане, скачане, апортиране, търсене на предмети, затрърждаване на командите от общото послушание - това правим ние. Не че не го пускам да играе с други кучета, но внимателно подбирам. Общува с женски, с уравновесени мъжки - на които всъщност само се подмазва и с бебенца.
Смятам че това важи в голяма степен за едрите породи, които за месеци от дребни бебета се превръщат в огромни силни кучета, но и за дребните, които макар да не могат да нанесат значителни щети понякога са доста досадни и "си просят боя". Имаше един Джакръсел, който мнго искаше да "удави" моя и настървено скаше към врата и ушите. Тогава му се смеехме, но сега гледам да избягвам подобни провокации.

#18 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2012 - 12:42 PM

Показване на мнениетоElassil, в 24 August 2012 - 12:35 PM, написа:

До преди 2-3 месеца никога не е проявявало агресия, под каквато и да е форма.. След 7мия си месец обаче нещо му стана.
...
Мислите ли, че това с времето ще отмине?

Нищо не му е станало, просто съзрява. Не, няма да отмине, сега ще оформи характера си, а после той ще бъде такъв, какъвто го моделирате сега, като се отчитат и генетичните му заложби.
Въртенето на кръгчета не е самоцел, важното е 1. кучето да усвои езика за общуване с другите 2. вие да сте в центъра на нещата и да сте по-важното от другите кучета, което ви дава една по-стабилна връзка.

Показване на мнениетоaldald, в 24 August 2012 - 12:41 PM, написа:

Обаче това на което ние викаме игра, за тях е по-скоро борба за надмощие. Борба, която в случая ние поущтряваме.
...
Сега си мисля, че когато кученцето стане на 4-5 месеца и покаже склонноста си да доминира трябва да се отдели от тази глутница и да започне да се насърчава към други занимания, които да го сближават най-вече със стопанина.
:ae_085:

#19 Потребителят е офлайн   Elassil Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2012 - 12:48 PM

Показване на мнениетоmil_, в 24 August 2012 - 12:42 PM, написа:

Нищо не му е станало, просто съзрява. Не, няма да отмине, сега ще оформи характера си, а после той ще бъде такъв, какъвто го моделирате сега, като се отчитат и генетичните му заложби.
Въртенето на кръгчета не е самоцел, важното е 1. кучето да усвои езика за общуване с другите 2. вие да сте в центъра на нещата и да сте по-важното от другите кучета, което ви дава контрол.

Решили сме да ходим на училище за послушание :P За да ни помогнат професионално да се справим с проблемите си. Кучето е дог, не е агресивна порода. Изложбено е, родителите му са с прекрасен характер. В смисъл няма генетични заложби да се държи така.

Аз винаги съм на не повече от 5 метра от него и реагирам незабавно, ако се случи нещо. След което според ситуацията му се карам или го успокоявам и после му се карам :D Обаче съм останал с впечатлението, че като се заиграе "слага тапите в ушите" и все едно ме няма. В 80% от случайте не ми обръща внимание като го викам при мен, а си подскача с другите кученца :)
User's Signature

It`s better to burn out than fade away..

#20 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2012 - 12:55 PM

Ами поздравления, че ще ходите на училище. То точно това е целта на обучението и сближаването - кучето никога да няма тапи :md_064: , независимо от околните дразнители.
Дали е агресивно - не говоря толкова за агресия, колкото за доминантност. И неагресивно куче може в даден момент да прояви агресивно поведение по ред причини, но ако то има нужната връзка със стопанина, ще го прекрати при знак от него.

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни