Аз лично нямам отговор на този въпрос, но не съм и търсила информация.
Имала съм и от двата вида котки - такива, които боготворят валериана и капитулират пред неговата миризма и САМО една котка, която бягаше от валериана като дявол от тамян.
Та, защо и как действа валериана на котките ? Вреден ли е ? Има ли данни да е полезен ?
c)
Котки и валериан
Публикувано: 02 August 2006 - 04:16 PM

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.
Публикувано: 02 August 2006 - 06:01 PM
Принципно валериана е известен още, като котешко биле. Действа много по-силно успокоително на котки, отколкото на хора, при някои действа дори подобно на наркотик. Котката се замайва, започва да се движи странно и най-често много й харесва. Това е, което помня от изпита по химия. Има още доста, ако ви е интересно повече ще потърся и ще напиша - химична формула, конкретно действие, но не е много изучено действието, като цяло при котките. Доколкото си спомням няма данни да им е вреден

Прави каквото трябва, да става каквото ще!
Публикувано: 03 August 2006 - 05:44 PM
да, наистина би ми било интересно...
а днес с голямо учудване установих, че единият котак прояви жив интерес към листа от целина (керевиз). Ококори се, опита се да ги измъкне от плика, а след това започна това, което аз наричам "ухажване", то не бе галене, не бе търкане... все едно е попаднал на капчица валериан. Чудя се каква ли ще е причината... Не ми прилича на реакция като да е надушил котка, отъркала се в целината... но какво тогава ? bl) l)
а днес с голямо учудване установих, че единият котак прояви жив интерес към листа от целина (керевиз). Ококори се, опита се да ги измъкне от плика, а след това започна това, което аз наричам "ухажване", то не бе галене, не бе търкане... все едно е попаднал на капчица валериан. Чудя се каква ли ще е причината... Не ми прилича на реакция като да е надушил котка, отъркала се в целината... но какво тогава ? bl) l)

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.
Публикувано: 04 August 2006 - 09:45 AM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Страница 1 от 1