краста + гъбички, имам много въпроси
Публикувано: 31 August 2012 - 06:13 PM
Няма смисъл да пиша, колко много обичам кучето си и колко много искам да е здраво, затова направо питам:
Има ли лекарства, които биха му навредили на нещо друго?
За колко време ще се оправи, ако се лекува както трябва? Според лекаря един месец, възможно ли е?
Ако в момента няма паднала козина и големи рани, значи ли че няма да има по-видими проблеми или задължително ще мине през целия ад?
Да очаквам ли да става по-зле, независимо, че е почнало лечението?
Трябва ли да му изхвърля леглото, кърпата и т. н след като се излекува?
Той не спи при нас, но сме постоянно заедно на канапето, където лежим на едни и същи възглавници. Опасна ли е крастата и гъбичките за хората? И когато има краставо куче в къщи променяте ли нещо в дома си?
Може ли моето куче да зарази друго куче?
Благодаря, предварително
Публикувано: 31 August 2012 - 06:33 PM
Но като цяло не се притеснявайте, успешно се лекуват кучетата, някой път по-упорито, друг път - по-лесно. Ще се оправите.
И в двата случая ви трябва завишена хигиена, възможно е да става повторно заразяване от мебелите и постелята, хубаво е и те да се пръскат с препаратите, с които се лекува кучо. За краста вероятно тактик, за гъбички - имаверол. Тактикът, обаче, е много дразнещ, от изпаренията му боли глава, питайте вет точно как да действате с мебелите.
Възможно е след началото на лечението да опада повече козина, но всъщност това няма да е влошаване, защото ще опадат само вече засегнатите косми.
Публикувано: 03 September 2012 - 10:16 PM
Аз реших да отида при още един лекар, където взеха проба с ножче (в пробата имаше кожичка, кръв и косми), първият доктор взе само косми?!
На другия ден вторият доктор ни каза, че кучето ни има само гъбички - Microsporia с един +, което значело, че е в много начален стадий и ни каза да го къпем с Низорал.
Проблемът ми е следния - на кой да вярвам?
Единият взе само косми за проба и в края на деня ми каза, че кучето има малко гъбички и краста. Предписа инжекции, Neostomosan и никакво къпане.
Другият взе проба с нож и отново след броени часове имаше резултат, който показваше само малко гъбички. Предписа инжекции и къпане с Низорал.
Как се постъпва в такъв момент?
Публикувано: 04 September 2012 - 10:49 AM
Публикувано: 04 September 2012 - 04:48 PM
Публикувано: 04 September 2012 - 05:23 PM
Следователно лекарят, казал ви на база оскубани косми, че има краста, не е много сериозен.
За микроспория по принцип се "свети" със специална лампа в тъмно помещение. За тази цел могат да се използват и косми. Но обикновено ветеринарите обичат да покажат на собственика нагледно: т.е. внася се животното на тъмно и човек вижда как то "свети"...
За други видове гъби се правят специални посявки, които се отглеждат по-дълго време.
Спорен въпрос е дали при което и да е от изброените заболявания мазането с нещо на засегнатите участъци или къпането с низорал ще помогнат.
По-съвременните методи за лечение включват прием на препарати през устата. Без къпане и без мазане. За противогъбичната ваксина, каквато са ви сложили, има доста противоречиви мнения,но да речем че работи.
Отделно, така както описвате ситуацията, не бива да се изключват варианти като алергична реакция и бактериална инфекция.
С други думи: Потърсете още едно мнение. Изкушавам се да кажа "в по-голяма и централна клиника", но всъщност тук из форума има няколко отлични ветеринарни специалисти, които са писали по темите за гъби и красти, и които несъмнено биха ви консултирали поне по телефона за някакви насоки на търсенето, ако сте в такава част на страната, че не можете да посетите по-голяма и оправна клиника, където не предписват неостомозан (не че е лош препарат, просто НАИСТИНА сега сме в 21-ви век и то не от скоро).
Публикувано: 04 September 2012 - 05:52 PM
Публикувано: 04 September 2012 - 11:56 PM
Много искам да е здрав и ми е притеснено, макар да знам, че има много по-страшни неща.
Публикувано: 05 September 2012 - 12:00 AM
shifter, в 04 September 2012 - 05:23 PM, написа:
А бихте ли ми препоръчали лекар, намирам се в София.