Dog.bg Форуми : краста гъбички, имам много въпроси

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

краста + гъбички, имам много въпроси

#1 Потребителят е офлайн   джак ръсел Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 31 August 2012 - 06:13 PM

Здравейте, имам джак ръсел на година и месец. Това е първото ми куче и не съм много наясно кое е нормално, ненормално и кое е често срещано. Преди месец започна да се чеша много и да си яде краката, все едно има бълхи. Бълхи нямаше и престанах да се притеснявам. По-късно му излезнаха червени и по-тъмни петна по корема и от вътрешната страна на краката + миниатюрни ранички (малко). Заведох го на лекар и ми казаха, че има гъбички и краста (след взета проба). Днес му биха инжекция Поливак Тм, утре ще ми дадат нещо, с което трябва да го къпя, но още не знам какво е.
Няма смисъл да пиша, колко много обичам кучето си и колко много искам да е здраво, затова направо питам:
Има ли лекарства, които биха му навредили на нещо друго?
За колко време ще се оправи, ако се лекува както трябва? Според лекаря един месец, възможно ли е?
Ако в момента няма паднала козина и големи рани, значи ли че няма да има по-видими проблеми или задължително ще мине през целия ад?
Да очаквам ли да става по-зле, независимо, че е почнало лечението?
Трябва ли да му изхвърля леглото, кърпата и т. н след като се излекува?
Той не спи при нас, но сме постоянно заедно на канапето, където лежим на едни и същи възглавници. Опасна ли е крастата и гъбичките за хората? И когато има краставо куче в къщи променяте ли нещо в дома си?
Може ли моето куче да зарази друго куче?

Благодаря, предварително

#2 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 31 August 2012 - 06:33 PM

Отговорът на повечето ви въпроси зависи от това какъв вид е крастата. Най-често срещаните са демодекоза и саркоптоза, но разликата между тях е голяма. Саркоптозата е силно заразна, вкл. за хора, защото паразитира в повърхностния слой на кожата, но пък се лекува бързо. Демодекозата обратно - не е заразна, но понеже е дълбоко в космените фоликули, трябва продължително лечение. Гъбичките се предават на хора, но както при кучетата, така и при хората изявяват клиника само ако има проблеми с имунитета.

Но като цяло не се притеснявайте, успешно се лекуват кучетата, някой път по-упорито, друг път - по-лесно. Ще се оправите.
И в двата случая ви трябва завишена хигиена, възможно е да става повторно заразяване от мебелите и постелята, хубаво е и те да се пръскат с препаратите, с които се лекува кучо. За краста вероятно тактик, за гъбички - имаверол. Тактикът, обаче, е много дразнещ, от изпаренията му боли глава, питайте вет точно как да действате с мебелите.
Възможно е след началото на лечението да опада повече козина, но всъщност това няма да е влошаване, защото ще опадат само вече засегнатите косми.

#3 Потребителят е офлайн   джак ръсел Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 31 August 2012 - 08:04 PM

Благодаря много, утре ще попитам какъв тип е крастата.

#4 Потребителят е офлайн   джак ръсел Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 03 September 2012 - 10:16 PM

Така, докторът ми даде ампула Neostomosan, която да разтворя в литър вода и с тази вода да чистя петната през 4 дни.
Аз реших да отида при още един лекар, където взеха проба с ножче (в пробата имаше кожичка, кръв и косми), първият доктор взе само косми?!
На другия ден вторият доктор ни каза, че кучето ни има само гъбички - Microsporia с един +, което значело, че е в много начален стадий и ни каза да го къпем с Низорал.

Проблемът ми е следния - на кой да вярвам?

Единият взе само косми за проба и в края на деня ми каза, че кучето има малко гъбички и краста. Предписа инжекции, Neostomosan и никакво къпане.
Другият взе проба с нож и отново след броени часове имаше резултат, който показваше само малко гъбички. Предписа инжекции и къпане с Низорал.

Как се постъпва в такъв момент?

#5 Потребителят е офлайн   baubau Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 September 2012 - 10:49 AM

Ти няма да го къпеш само с вода, а и с лекарство против гъбички. При моето куче инжекцията не подейства. Аз му купих едно мазило Микроспорил май беше и го мажех по петната всеки ден. Няма следа от гъби. Много бавно се лекуват, но имай търпение.

#6 Потребителят е офлайн   джак ръсел Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 04 September 2012 - 11:09 AM

А според вас защо при двамата лекари излезнаха различни резултати?

#7 Потребителят е офлайн   baubau Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 September 2012 - 04:48 PM

Не съм лекар, но мисля,че отговорът е в субективния фактор,т.е. лекаря. Може да не е изследвал както трябва, може да не е наясно,може да е пропуснал или недогледал нещо...Всичко е възможно. Чеше ли се още? Зачервено ли е? Разпространява ли се? Крастата се разпространява много бързо- виждала съм кучета голи и червени от краста ,горките. Иди в по-сериозна лаборатория,ако можеш, и го изследвай още веднъж. Ща се оправи. Пиши какво става.

#8 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 September 2012 - 05:23 PM

Краста би трябвало да се доказва с проба от кожата, т.е. с остъргване със скалпел: крастните кърлежи живеят в повърхностният слой на кожата.
Следователно лекарят, казал ви на база оскубани косми, че има краста, не е много сериозен.

За микроспория по принцип се "свети" със специална лампа в тъмно помещение. За тази цел могат да се използват и косми. Но обикновено ветеринарите обичат да покажат на собственика нагледно: т.е. внася се животното на тъмно и човек вижда как то "свети"...
За други видове гъби се правят специални посявки, които се отглеждат по-дълго време.

Спорен въпрос е дали при което и да е от изброените заболявания мазането с нещо на засегнатите участъци или къпането с низорал ще помогнат.
По-съвременните методи за лечение включват прием на препарати през устата. Без къпане и без мазане. За противогъбичната ваксина, каквато са ви сложили, има доста противоречиви мнения,но да речем че работи.

Отделно, така както описвате ситуацията, не бива да се изключват варианти като алергична реакция и бактериална инфекция.

С други думи: Потърсете още едно мнение. Изкушавам се да кажа "в по-голяма и централна клиника", но всъщност тук из форума има няколко отлични ветеринарни специалисти, които са писали по темите за гъби и красти, и които несъмнено биха ви консултирали поне по телефона за някакви насоки на търсенето, ако сте в такава част на страната, че не можете да посетите по-голяма и оправна клиника, където не предписват неостомозан (не че е лош препарат, просто НАИСТИНА сега сме в 21-ви век и то не от скоро).

#9 Потребителят е офлайн   sinioku4e Икона

• >:-D
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 04 September 2012 - 05:52 PM

Не съм лекар, но мисля, че ако е третирано кучето с някакъв препарат, който е подействал на причинителите на заболяването, те няма как да се видят при повторно изследване. За това проба се взима обикновено преди прилагането на препарати. Ако са видели крастни кърлежи под микроскоп първия път, то би следвало да ги има. На мен са ми ги показвали :) А гъбичките най-точно се диагностицират, като се направи посявка в среда и резултат има след няколко дни до седмица. Могат да се виждат и под микроскоп, но е по-трудно да се определи какъв вид са - а май има и безобидни такива, иначе отнема около половин час. Мисля, че имаше начин да се видят под специална лампа с ултравиолетова светлина. До колкото знам, обаче за всички начини не трябва да е мазано с нищо преди това.
User's Signature

Фондация "ШАРКО"

Лара си отиде на 1 година, 7 месеца и 26 дни.

#10 Потребителят е офлайн   джак ръсел Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 04 September 2012 - 11:56 PM

Мисля, че тоатално се обърках. Вчера го изкъпахме с низорал, а днес почистихме петната с neostomosan. Един вид прилагаме и двете лечения заедно, при положение, че вторият доктор с низорала каза, че neostomosan-а няма да навреди. Кучакът има петна само от вътре на задните крака - тъмни са, така си седят вече повече от седмица, чеша ги и ги яде. Чеша се и на други места, но никъде не пада козина, няма рани - освен тези от пробата, нищо не се увеличава или намалява. Единственото нещо, което забелязвам е че от време навреме козината му насртъхва, повдига се на места, като на точки. Като го разглеждам няма нищо, нито червено, нито нищо... но може би е леко подуто, като пъпчица, но без цвят или връх, после изчезва???
Много искам да е здрав и ми е притеснено, макар да знам, че има много по-страшни неща.

#11 Потребителят е офлайн   джак ръсел Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 05 September 2012 - 12:00 AM

Показване на мнениетоshifter, в 04 September 2012 - 05:23 PM, написа:

С други думи: Потърсете още едно мнение. Изкушавам се да кажа "в по-голяма и централна клиника", но всъщност тук из форума има няколко отлични ветеринарни специалисти, които са писали по темите за гъби и красти, и които несъмнено биха ви консултирали поне по телефона за някакви насоки на търсенето, ако сте в такава част на страната, че не можете да посетите по-голяма и оправна клиника, където не предписват неостомозан (не че е лош препарат, просто НАИСТИНА сега сме в 21-ви век и то не от скоро).

А бихте ли ми препоръчали лекар, намирам се в София.

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни