Играчките на кучето ми
Публикувано: 13 September 2012 - 03:52 PM
аз съм нов във форума но дано това не ви пречи да ми давате сериозни мнения и съвети по темата.
Осиновхиме едно кученце на 7 месеца .Казаха ни ,че е Лабрадор и Английски сеттер.Повече ми прилича на сеттер.Научих ме го на няколко команди, а до тоалетна си ходи само на вънка(гледам го в апартамента си ).Не съм чул да лае и много рядко скимти.Превърза се към мен само за няколко часа.
Дойде време да му купя играчки
Взех му една топка от Зоомагазина (причлича на тенис топка но е твърда) викам си аз може да не е хареса и реших да му взема и един гумиран кокал със едни триъгълничета ,за да си чеши зъбките.Дадох му ги и двете подушка ги и това беше :(
Нито си играе с топката нито с кокалчето.Показах му ги играх си и аз със тях но кученцето ми не иска.
Моля за ПОМОЩ кажете ми как да я накарам да си играе и да има някакъв интерес към играчките си :)
Публикувано: 13 September 2012 - 05:44 PM
Не е задължително кучето ви да харесва дадено нещо, само защото то е "играчка" или пък защото ви харесва на вас.
Същото е като при децата (сори за очовечаването) - купуват им войничета, те мрат за колички; тати им взима конструктор, а те искат топка и т.н.
Примерно у нас винаги с повече уважение са се ползвали парцалените играчки - въжета за дърпане, слончета, жаби и т.н.; имах преди кучета, които играят по-охотно с гумени играчки и топки разни, но сегашните до едно са фенове на парцалката. Така си и седят из къщи разни изчанчени гризалки... а на простото въженце за 3 лева такава радост пада...
Тамън оня ден събрах въжетата из къщи - над 10 - и ги изнесох в торба на терасата, с идея да взема да ги опера тия дни, че нямат вече вид. Още на следващия ден домашният зоопарк се изреди на терасата да вади от торбата въжета едно по едно и да ги извлачва обратно из скришните места у дома...
Пробвайте с друг ТИП играчка - не очаквайте кучето непременно да хареса нещо, което сте му взели...
Отделно съвет - продават "овкусени" въжета с възли - "за зъби" е другото им название. Има в зелено и бяло, има и чисто бели. Имаше и някакви с мирис на банан по едно време... пробвайте с такова въже например - ароматът може да накара кучето да го дъвче и да стимулира игра с него.
Друг въпрос е, че кучето ви е осиновено голямо. Как е живяло преди? Имало ли е контакт да го научат хора да си играе с играчки?
Преди вече доста години си взех осеммесечно куче, което - отлично гледано при това и добре подготвено за живота си с нови стопани - никога не бе яло кучешки лакомства и не бе виждало играчка. Отне ми месеци да го науча, че бисквитката и солетката са нещо готино; а към играчките остана безразлична над две години... докато не си взехме куче-бебе, което играеше охотно и с упоение. Едва тогава другото куче прояви любопитство към една конкретна играчка... и се захвана да разпердушинва всичките, с упоение.
Та... напълно възможно е кучето ви да не знае какво е това и да няма идея, че с играчките се играе.
То е набедено за птичар, може би ще му хареса да гони тенис-топка например? От онези за корт имам предвид.
Въобще, като цяло, експериментирайте. Не е задължително играчката да е скъпа и маркова, като нищо по-голям успех ще има някоя пръчка примерно, или пък пластмасова бутилка...
Публикувано: 13 September 2012 - 05:50 PM
shifter, в 13 September 2012 - 05:44 PM, написа:
Не е задължително кучето ви да харесва дадено нещо, само защото то е "играчка" или пък защото ви харесва на вас.
Същото е като при децата (сори за очовечаването) - купуват им войничета, те мрат за колички; тати им взима конструктор, а те искат топка и т.н.
Примерно у нас винаги с повече уважение са се ползвали парцалените играчки - въжета за дърпане, слончета, жаби и т.н.; имах преди кучета, които играят по-охотно с гумени играчки и топки разни, но сегашните до едно са фенове на парцалката. Така си и седят из къщи разни изчанчени гризалки... а на простото въженце за 3 лева такава радост пада...
Тамън оня ден събрах въжетата из къщи - над 10 - и ги изнесох в торба на терасата, с идея да взема да ги опера тия дни, че нямат вече вид. Още на следващия ден домашният зоопарк се изреди на терасата да вади от торбата въжета едно по едно и да ги извлачва обратно из скришните места у дома...
Пробвайте с друг ТИП играчка - не очаквайте кучето непременно да хареса нещо, което сте му взели...
Отделно съвет - продават "овкусени" въжета с възли - "за зъби" е другото им название. Има в зелено и бяло, има и чисто бели. Имаше и някакви с мирис на банан по едно време... пробвайте с такова въже например - ароматът може да накара кучето да го дъвче и да стимулира игра с него.
Друг въпрос е, че кучето ви е осиновено голямо. Как е живяло преди? Имало ли е контакт да го научат хора да си играе с играчки?
Преди вече доста години си взех осеммесечно куче, което - отлично гледано при това и добре подготвено за живота си с нови стопани - никога не бе яло кучешки лакомства и не бе виждало играчка. Отне ми месеци да го науча, че бисквитката и солетката са нещо готино; а към играчките остана безразлична над две години... докато не си взехме куче-бебе, което играеше охотно и с упоение. Едва тогава другото куче прояви любопитство към една конкретна играчка... и се захвана да разпердушинва всичките, с упоение.
Та... напълно възможно е кучето ви да не знае какво е това и да няма идея, че с играчките се играе.
То е набедено за птичар, може би ще му хареса да гони тенис-топка например? От онези за корт имам предвид.
Въобще, като цяло, експериментирайте. Не е задължително играчката да е скъпа и маркова, като нищо по-голям успех ще има някоя пръчка примерно, или пък пластмасова бутилка...
Точно за тенис на корт имам топка която му купих още при престигането му но и нея не пипа.
Ето я и цялата история на моята дийпи.
http://forum.dog.bg/...E-%D0%BC%D0%B8/
Публикувано: 13 September 2012 - 06:21 PM
Скучните играчки
Моята хубостница я "зарибих" като малка с играта в парка "донеси тенистопката"- мятам я надалеч с хвъргачката, а тя тича, търси я в тревата, донася - чудесно се забавлява, а и като начин да се раздвижи кучето е супер! Вече е на 5 години и още не й е омръзнало. Не я водя в парка без да съм взела топката, иначе няма начин да не бъда възмутено облаяна.

Иначе в къщи играе само с голямо шише от минерална вода, което боричка и влачи, захапано за гърлото. Добре, че съседите ни отдолу са полуглухи пенсионери...
Публикувано: 14 September 2012 - 08:11 AM
shifter, в 13 September 2012 - 05:44 PM, написа:
Eто още един /несеризен/ съвет – преосмислете вижданията си / сигнални системи/,а така също следващият път не забравяйте да споменете каква е всъщност ролята на игрите за кучето.
Към авторът на темата : запознайте кучето със свойствата на различните предмети /играчки/ и не забравяйте,че то не е длъжно /макар това поведение да е естествено при животните/ да „играе” винаги само.

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 14 September 2012 - 04:46 PM
Публикувано: 14 September 2012 - 09:29 PM
Labradoros, в 14 September 2012 - 04:46 PM, написа:
Вижте- ако нямате намерение да живеете пълноценно с кучето си,кажете! Тук никой не се подиграва с другите,особено при липса на опит.
Ако ни "пробвате" не се сърдете когато на някой не му издържат нервите.Кучето не е "иди ми - дойде ми"!
Дано сте ме разбрал.

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 15 September 2012 - 12:26 AM
Също един ринг гумен хвърляхме навън. Наградата беше като го донесе да се подърпаме за него. Не знам откъм възпитателна гледна точка колко беше правилно, ама го носеше.
Пробвай и с фризби, също голям хит е, ама не някакво китайско за 2 лв. ами хубаво. (Разлика има голяма, повярвай ми)

Публикувано: 15 September 2012 - 07:50 AM
Публикувано: 15 September 2012 - 08:39 AM
starrkopf, в 14 September 2012 - 09:29 PM, написа:
Labradoros, в 14 September 2012 - 04:46 PM, написа:
Вижте- ако нямате намерение да живеете пълноценно с кучето си,кажете! Тук никой не се подиграва с другите,особено при липса на опит.
Ако ни "пробвате" не се сърдете когато на някой не му издържат нервите.Кучето не е "иди ми - дойде ми"!
Дано сте ме разбрал.
Защо да нямам намерение ?
Играчка е показвам само когато аз съм при нея и си играя аз със нея показвам и как.Ще изредим всички играчки с времето си да видим коя ще и грабе окото :)
Благодаря за съветите ви :)
Публикувано: 15 September 2012 - 11:15 AM

Публикувано: 15 September 2012 - 01:22 PM
ShiBumi_GirL, в 15 September 2012 - 11:15 AM, написа:

Един много интересен "трик" намерих как да я науча да гони теннис топка.
Сега ще ви го кажа.
Взимате един чорап и в него слагате топката както и любимото и лакомство.Връзвате чорапа и така 5-6 пъти и хвърляте топката вече увита с чорап и когато дойде при вас е почерпвате :) Това го правя сутрин и вечер средно по 6 пъти.След време ще махна чорапа и ще остане само топката да видим какво ще се получи :)
Първо идея беше с плик но той се къса и може да го пъгълне не волно.А нашете момиче все още не може да скъса чорапа :)
Публикувано: 16 September 2012 - 05:58 PM
Публикувано: 19 September 2012 - 11:43 AM
Моят е душичка (и котчиците по същия начин, вкъщи е огромно щастие да купуваш играчки, легълца и катерушки, защото всичко е посрещнато с ентусиазъм и използвано постоянно и с много кеф).

Накрая се превръща в проблем, защото ентусиазмът и играта са прекалени.

Купувам играчки със темпове, на които не мога да издържа, защото унищожават всичко със свръхчовешка скорост. За кученцето питам, защото знам, че каквото и да дадеш на котките, то ще свърши съсипано. (Така ми направиха и със цялата спретната къщичка.

Някой намерил ли е играчки, които да остават играчки за по-дълго време? Той, милия, играе с тях и след като ги разпарчоса тотално, обаче в един момент просто трябва да се изхвърлят парчетата, нишките, гумата и пуха, тоест, играчката е неизползваема, защото е на твърде малки парчета.
Единственото нещо, което не може да спука, е баскетболна топка. И му е любимата играчка.

И моля за идеи и предложения - за материал, вид, дори модели, марки, всичко, което ви е направило впечатление, когато сте взимали играчки.
Не че е кой знае каква драма, обаче тази седмица купих три нови гумени играчки и още на сутринта след това две от тях вече нямаха форма на играчки. Тази, която оцеля е от някаква странна гума, която на пръв поглед прилича на пластмаса - много е твърда, но все пак се огъва. Но пък от нея не е съвсем очарован, защото след като е твърда, когато я захапе и разтресе наляво-надясно, тя не мърда.
Та, някакви такива идеи търся - да може да си ги ръфа, тръскайки глава навсякъде, но да не ги къса. Поне не на следващата сутрин.
Благодаря.
Между другото, не съм опитвала със плюшени играчки и се чудя?

Жил был щенок с весёлой глупой мордой, один из тысяч городских дворняг.
Был вчера щенок обычный, а сегодня рок-звезда
Жизнь исправил на "отлично" как и ты, он навсегда!
Публикувано: 19 September 2012 - 04:58 PM
Публикувано: 19 September 2012 - 05:35 PM
Топките за тенис наистина издържат повече, обаче явно зависи от топката. Защото съм му купувала няколко - част от тях станаха на гумена подметка със зелен мъх от едната страна

Също ето такива рингчета:

Те са наистина здрави, имаме един такъв геврек от няколко месеца, скъса се да го яде, а още е цял, само повърхността е надупчена със следи от зъби.
Сигурно има някакъв вид по-здрава гума, който трябва да се науча да познавам, когато гледам играчки? Защото, нали, и някои топки са по-здрави от други.

Публикувано: 19 September 2012 - 05:46 PM
Понеже въжетата за игра от зоомагазина стават на влакна след няколко дена по интензивна игра на кучетата, купувам въже от железарските магазини (там се купува на метър), връзвам го по краищата и един път през средата, че да има формата на зоомагазинското и следва пей сърце :) Сменям го не поради накъсване, а поради мизерния вид, който добива след месеци игра.
Играчките с пълнеж не са добра идея и бързо дават фира.
А малката гад най-добре си играе с котенца. Колкото по-побъркани, толкова по-голям купон. :)

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...
Публикувано: 19 September 2012 - 06:23 PM
Много благодаря!

Колкото до котенцата, веднъж много харесах една играчка, която обаче писукаше, като се стисне и ми беше забранено напълно да я купувам, защото играчки, които като стиснеш пискат, имаме достатъчно и ще стане твърде шумно.

Една от играчките, унищожени за една нощ, за които разказвах по-горе, беше гумена, пълна с вата. Сутринта се събудих и намерих пода с покривка от парченца вата, които толкова ми трябваха за една скулптурка, която правех, че много се зарадвах. И карах кутрето да си играе със всички играчки, за да разбера от коя излиза и да го накарам да ми извади още. Не са добър вариант със сигурност.

Публикувано: 19 September 2012 - 08:04 PM
Не знам и дали тенис топките са удачен вариант. Моята ги стиска, чупи ги и оттам нататък е гризане, после ака парчета от вътрешното гумено уплътнение. Пак е опасно и вече не я оставям с такива, само за навън под мое наблюдение. Зоо магазинските топки траят при нея 10 секунди, другите (истинските) около 2 часа.
Тези гумени рингове наистина са много издръжливи.
Имахме една писукаща осмокрака играчка, октопод или нещо такова, лилаво и зелено, от зоо магазина на подземния етаж на Мол Варна. Хем беше мека, хем издържа над година при уникален гризач.
Shibumi_Girl ако се сети онзи синия кокал с пъпчиците на коя марка беше, и той доста време кара, половин година сигурно. Достатъчно мека гума, че да е приятен за джвакане и все пак достатъчно твърда и тежка, че да няма откъде да го подхване за късане. Отначало не му беше фенка, но сега му се радва.
Фризби от въже и плат - голям кеф за гонене, но докато го донесе и го късаше, гадината недна.
Топка с въженце - удобна, ако искаш да носи и да не си лигавиш ръцете, докато му подхвърляш топката. Топката е адски трайна, въжето - не толкова.
За игра навън ти препоръчвам да си вземеш един чифт градински ръкавици от железарията, откъм вътрешната част гумирани, така че навън да не ти става ръката цялата в кал и лиги като си играете, идва мокър сезон.

Публикувано: 19 September 2012 - 08:34 PM
Също препоръчвам от гумените топки с размер на тенис топка или малко по-големи,които са плътни/твърди.Една година ни изкара и си е здрава още,а играем всеки ден с нея.Също препоръчвам играчките Конг,в които се пъха вътре наградка-много издържливи при все че вкъщи кучетата са пълни унищожители на играчки.Това им е целта да я съсипят на колкото могат по-малки парченца.Гадове!!!