Публикувано: 07 November 2006 - 11:12 PM
Здравейте уважаеми колеги, любители на овчарските кучета на България, както би трябвало да ги възприемаме, имайки предвид тяхната Родина, ползвателно предназначение и произход.
Радвам се, че темата е толкова гореща и че, от толково много имена, като Българско Овчарско, Българско Планинско, Българско Пастирско, Каракачанско, Български Горан, Банско Чобанско, Родопско Овчарско останаха само две, което е сигурен знак, че както и да бъда манипулирана, истината по-лека лека изкристализира. Всички знаете, че съм председател и основател на НК БОК. Това обаче не означава, че омаловажавам работата на деятелите от другата организация или стойноста на техните кучета. Искам само да внеса някои уточнения по въпроса за произхода на кучетата, които коментирате, тъй като те са или моя собственост или мои приплоди. Кучетата "Вучо" водят началото си в своите 90% от регистрирания в FCI развъдник за Български Овчарски кучетата "Тичо Елит" на които съм собственик. Беловския Мурад закупих от Ваклин Сугарев от с.Конарско, а той го закупи с нашата помощ преди това от Белово от бай Миро /Владимир Янакиев/, който е български овчар въпреки доста напредналата си възраст и до днес и е член на нашия клуб. Неговия син Караман, известен като "динчанския", заедно с чисто черния си брат ми беше откраднат и когато го намерих, го оставих на братя Спасови за да съхраним отношенията. На него заплождаше Наско Вучков /Вучо/, както и на Балкан на Киро Руски, а тези кучета са мое производство. В показаното сведение за произход има допуснати сериозни фактически и някои технически неточности, така че ако някой иска да знае какви са нещата за Шибил наречен Батак, а той е Шибил Тичо Елит /Батак е съвсем друго куче/ нека се срещне с мен и да разговаря очи в очи, тъй като смятам за изключително неправилно писането под псевдоними. Когато ползваше кръвта на Беловския Мурад и Кьоравия Караман Наско Вучков /Вучо/ беше член на НК БОК и по-точно на РК БОК Пазарджик и си остава наш приятел и съратник независимо от различията.
По въпроса за клубовете мога да ви предоставя цялата хронология, тъй като в началото и дълги години бях сам, и едва по-късно започнаха да се появяват колеги от различни региони. Най-старата организация за което никой не може да спори е секция Българско овчарско куче към БЛРС Пазарджик, чийто естествен приемник стана НК БОК, който е и пионер в работата с породата. Не се сърдете, но това е истина. В последствие се нароиха другите организации със съответните имена. Клубът в Силистра, чийто председател бе Цафа бе основан много по-късно лично от мен като член на НК БОК. Негов продължител е сегашният РК БОК Силистра, чийто председател е г-н Ст.Йорданов и от както той пое ръководството от своя роднина Цафа, силистренския клуб е един от водещите в страната с изключително богата развъдна, документална, историческа и изложбена дейност. Там работят големите радетели Иван Бъчваров - директор на историческия музей в Силистра и развъдчика-историограф на породата Николай Тодоров.
Апелирам към всички вас, независимо коя "вяра" изповядвате, продължавайте да участвате във форума и ако искате да се видим, заповядайте, може и с кучетата си, на изложбите на 18-19 ноември в гр.София, зала "Академик" на 4-ти километър, в карето на БАН зад х-л Плиска от 13 ч. като записването започва от 12 ч.

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!