Българско овчарско куче
Публикувано: 16 November 2006 - 06:59 PM
1. Извършвано е кръстосване на чисти родителски форми;
2. Избраните за кръстосване форми се различават по добре изразена алтернативна проява на всеки признак;
3. Кръстоските се различават по двойки контрастни (алеломорфни) признаци;
4. Извършвано е проучване на междусортови, а не на междувидови хибриди, поради което картината за унаследяване на признаците е по-опростена;
5. Проследявано е унаследяването на качествени признаци, които са по-просто детерминирани и фенотипната им проява почти не зависи от условията на средата;
(цитираното по-горе мое)
На базата на горе изложеното, което е не е голо твърдение, някой да твърди че е създал (нещо май започна да се бие отбой, че не е създадена, ами още се създава) порода цитирайки и облягайки се единствено на менделизма е... Всъщност има ли значение какво е за хора, надскачащи си цената, мислейки, че тя е равна на стойността им.
Публикувано: 16 November 2006 - 07:13 PM
Прикачени файлове
-
Image_139_.jpg (39.41K)
Брой сваляния: 68
Публикувано: 16 November 2006 - 07:14 PM
Прикачени файлове
-
Image_144_.jpg (39.43K)
Брой сваляния: 149
Публикувано: 16 November 2006 - 07:17 PM
Прикачени файлове
-
Image_147_1.jpg (33.9K)
Брой сваляния: 107
Публикувано: 16 November 2006 - 07:22 PM
Цитат
Май не си изчел написаното до сега.Но иначе да ти е жива и здрава и много да те радва 1super

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 16 November 2006 - 11:19 PM
За името никой не се опитва да го налага.Така е възприето от българския народ и никой не е карал хората да го наричат насила така.Народната памет не е толкова къса.
Каракачанското куче е познато под това име и в Европа-1936 г. д-р Ханс Петерс-публикация в немско киноложко списание"Нарекох каракачански тези кучета,както ги наричат местните,а и защото най добрите екземпляри намерих при тях"
Със законите на Мендел съм наясно.Но друго исках да ти кажа-разпадането на признаците ,което се наблюдава е неизбежно.
На кой етап от вътрешното развъждане сте за да ми говориш за едно еднообразно и косолидирано потомство?
Вие не сте започнали целенасочено да създавате нова порода ,а при вас нещата са стихийни.Няма модел на новата порода,подпор на изходните породи за кръстосване и контрол на целия процес.Какви качества трябва да има новия екземпляр-да е крсив ли,да пази животните или да ги яде,да се отглежда в апартамент или просто да бъде изложбено куче.
Ако ми посочиш стандарта на БОК -недей,защото е преписан в 99% от КК.
Публикувано: 16 November 2006 - 11:56 PM
Благодаря.
Публикувано: 17 November 2006 - 10:00 AM
Цитат
За името никой не се опитва да го налага.Така е възприето от българския народ и никой не е карал хората да го наричат насила така.Народната памет не е толкова къса.
Каракачанското куче е познато под това име и в Европа-1936 г. д-р Ханс Петерс-публикация в немско киноложко списание"Нарекох каракачански тези кучета,както ги наричат местните,а и защото най добрите екземпляри намерих при тях"
Със законите на Мендел съм наясно.Но друго исках да ти кажа-разпадането на признаците ,което се наблюдава е неизбежно.
На кой етап от вътрешното развъждане сте за да ми говориш за едно еднообразно и косолидирано потомство?
Вие не сте започнали целенасочено да създавате нова порода ,а при вас нещата са стихийни.Няма модел на новата порода,подпор на изходните породи за кръстосване и контрол на целия процес.Какви качества трябва да има новия екземпляр-да е крсив ли,да пази животните или да ги яде,да се отглежда в апартамент или просто да бъде изложбено куче.
Ако ми посочиш стандарта на БОК -недей,защото е преписан в 99% от КК.
Абе човек, стига заблуждава хората, порода Каракачанско куче няма - сбор от различни по фенотип и генотип кучета не правят порода.
Хайде стига сме занимавали хората с КК, все пак това е форум БОК. На който не му харесва да не пише тук.
Относно регистрацията - официално призната българска порода куче - няма нито от FCI, нито от The KC, нито от AKC - това трите най-реномирани киноложки организации в света.
БОК е призната от БРФК, и е в процедура за признаване от FCI (МФК).
КК е призната от Държавната комисият по породите, сформирана миналата година, към Министерството на земеделието и горите.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 17 November 2006 - 10:55 AM
порода Каракачанско куче има! И то призната като такава от Комисия по породи животни към Министерство на Земеделието на Република България!
Каракачанското куче като автохтонна, примитивна порода съществува в няколко вътрепородни типа според развитието на лицевата част на главата. Както вече разбра има кучета с тежка глава и муцуна и кучета с лека глава и муцуна. съществува и междинен тип. Това е! Има фенотипно сходство при кучетата от съответните вътрепородни типове! И понеже се пишеш разбирач - отговори ми, как аджеба разбра че няма генотипно сходство?
А сега да ми отговориш и на въпроса - от кога е в процедура признаването на БОК от ФСИ и знаеш ли ти лично, колко пъти досега са изпращани документи на БОК и са връщани от там, поради неграмотност?
Друг въпрос - Знаеш ли кой е изпращал първия стандарт за признаване от ФСИ и под какво име е било записано кучето?
Друг въпрос Вано, понеже пишеш че едва ли не БОК са със супер фенотипво сходни животни и вече могат да претендират за признаване като порода, кои БОК-ове ще признаят - тези на НКБОК или на БККБОК?
Ти лично виждал ли си кучетата от двата клуба на БОК? Едни са кучетата от Монтана, съвсем други са кучетата от Разлог а пък трети са кучетата от съвременната Пазарджишка селекция! Ако считаш тази сборна популация за фенотипно сходна - здраве му кажи! На какво според теб се дължат тези разлики? Хайде позамисли се и да видим дали ще познаеш! b)
Публикувано: 17 November 2006 - 02:56 PM

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 17 November 2006 - 02:57 PM

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 17 November 2006 - 02:58 PM

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 17 November 2006 - 02:59 PM

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 17 November 2006 - 03:01 PM

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 17 November 2006 - 03:02 PM

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 17 November 2006 - 03:35 PM
опитваш се да се измъкваш ли нещо?
Не ми отговаряш на конкретни въпроси.
А що се отнася до снимките - добре си ги подбрал, ама не съвсем. Да ги коментираме - добре подбрани (случайно може би) шарени животни с що годе еднакво оцветяване. Обаче ето точно доказателство на фактите за които говорехме в по предни постове. За какво иде реч - кучетата на снимка 1 и снимка 8 от постваните, са си мелези с кръвност от Санбернар идващ по бащина линия. Ето пример когато иначе що годе добре изглеждащо фенотипно животно, крие в себе си набухватели.
Да продължим с коментара - забеляза ли Вано, след като си ги снимал лично тези кучета за какво разнообразие в типа на главите (костите на главата) им има. Ако не си - разгледай ги ама наистина внимателно. Кучета с ясно изразени стопове и такива с не чак толкова. Тук може да се включи и Жел - той ги разбира тези работи. b)
Та това ли е сходството за което ми говориш - да, ама само по цвят. Ако за сходство по цвят говориш - съгласен съм, така е.
Така, защо не покожеш снимки на известните Монтански кучета, произлизащи от линията на известния Мечо? А показваш костенското куче на снимка 13, което беше купено с цел "изчистване" на трагично известната Монтанска популация.
Защо не покажеш шампионите на изложбата в Пазарджик, да им се порадваме на ръста и главите?
Дай да го правим по честно, а без да подбираме снимки на кучета що годе изравнени по цвят и окосмяване, защото ако някой който не е запознат със същността на нещата може да бъде подведен от "хубавите шарени кучета".
Публикувано: 17 November 2006 - 04:53 PM
Цитат
опитваш се да се измъкваш ли нещо?
Не ми отговаряш на конкретни въпроси.
А що се отнася до снимките - добре си ги подбрал, ама не съвсем. Да ги коментираме - добре подбрани (случайно може би) шарени животни с що годе еднакво оцветяване. Обаче ето точно доказателство на фактите за които говорехме в по предни постове. За какво иде реч - кучетата на снимка 1 и снимка 8 от постваните, са си мелези с кръвност от Санбернар идващ по бащина линия. Ето пример когато иначе що годе добре изглеждащо фенотипно животно, крие в себе си набухватели.
Да продължим с коментара - забеляза ли Вано, след като си ги снимал лично тези кучета за какво разнообразие в типа на главите (костите на главата) им има. Ако не си - разгледай ги ама наистина внимателно. Кучета с ясно изразени стопове и такива с не чак толкова. Тук може да се включи и Жел - той ги разбира тези работи. b)
Та това ли е сходството за което ми говориш - да, ама само по цвят. Ако за сходство по цвят говориш - съгласен съм, така е.
Така, защо не покожеш снимки на известните Монтански кучета, произлизащи от линията на известния Мечо? А показваш костенското куче на снимка 13, което беше купено с цел "изчистване" на трагично известната Монтанска популация.
Защо не покажеш шампионите на изложбата в Пазарджик, да им се порадваме на ръста и главите?
Дай да го правим по честно, а без да подбираме снимки на кучета що годе изравнени по цвят и окосмяване, защото ако някой който не е запознат със същността на нещата може да бъде подведен от "хубавите шарени кучета".
Така
Първо никакви снимки не съм подбирал - повечето кучета съм ги снимал, но не знам нищо за тях - (сега видях че на снимка 8 е прословутото куче, потомък на още по прословутото такова от Дорково, чиято баба била Санбернар).
Що се отнася до снимките на тях има кучета от линията Мечо на Аврам Петков - щом са толкова различни би трябвало веднага да ги познаеш.
На кой въпрос не съм ти отговорил, че не разбрах, може би от кога тече процедурата - ами ще проверя и ще ти кажа точната дата - за разлика от вас аз не познавам всички кучета поименно и не помня точни дати на изсут.
А и аз не съм показал снимките с цел да крия някое куче - просто тези имам в момента на компютъра - като се прибера в нас ще кача точно.
Ако четеш внимателно ще видиш че съм го написал - нека хората сами си правят изводите.
Виждам че твоите добре си ги направил.
Само не видях къде видя кучета с ясно изразени стопове.
А ето ти тук да разгледаш кучетата на Аврам Петков - виждам че са ти любими.
http://www.kbok-montana.net/
Вътре има и галерия от първите 3 изложби на БКК за БОК - София, Пловдив и Монтана.
Там освен кучетата на Аврам Петков ще видиш и тези от Банкя, Разлог, Видин, Варвара (но го няма дорковския потомък), Семчиново, Враца, Видин, Пловдив, Памидово, може да има и други - това са клубовете присъединили се към БКК за БОК след отцепването им от НКБОК.
Това имам това показвам - покажете и вие - да видим голямото вътрешнопородно разнообразие. :)

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 17 November 2006 - 05:28 PM
Цитат
Виждам, че това е втория конкретен въпрос на който не съм ти отговорил:
Ми незнам - я кажа за да науча и да научат всички.
Само знам, че твърдението на Венелин Динчев, че е "депозирал" /точно това е израза, използван от него/ стандарта на породата КК в МФК е поредната лъжа с която се опитвате да манипулирате хората - ако не е така нека го докаже - знам че по едно време и той се подвизаваше в този форум
Само, чета кои са били в комисията приела първия стандарт - Българско планинско куче от 23.01.1997 приет от Комисия по стандартите на БРФК с Председател Янко Тодоров и членове: д-р В.Денков, Вихра Григорова, Димитър Драганов, Стефан Попов и Мирослав Арсенов.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн