Българско овчарско куче
Публикувано: 10 December 2006 - 01:08 PM
ръстови и много, много на брой- по този въпрос две мнения няма. Няма две мнения и по въпроса че някои от тези кучета са съхранени до днес. Но сега вече аз ви питам : какъв процент от тази огромна популация се опази ? Ще отречете ли че се кръстоса, изтреби и изнесе и по тоя начин унищожи едно огромно богатство, което познавам от дете и на чието съсипване съм жив свидетел, а има и много други като мен. Знаете ли уважаеми господине колко самотен бях тогава в опитите си да убеждавам да се пази и да се цени. През 1976г. поисках от бай Никола Дурчов- Крокодиле Гривчо с моя приятел бате Анчо но той не ми го продаде и така 3 г. подред. През 1978г. се съгласи но го беше скопил и аз се отказах. С това завърши вземането на кучета от Банско за мен, за което така убедено пишете. През 1998г. и малко по-късно направих отново няколко опита да купя кутре от старата кучка на Ники Гурев и тази на Зънде, но се случи така че или мряха кучила или се раждаха малко на брой и така и не взех кутре. По важно е че в Банско има клуб, който обедини много хора които милеят за истинското овчарско куче и направиха първата и много успешна изложба в Банско . В Разлог сигурно клуба също има резултати и това ме радва защото аз лично съм създал този клуб. Друг е въпроса че Разложкия клуб избра друг път на развитие,а аз контактувам с други хора там. Ако се решите, господине обявете своето име и в личен разговор бих продължил темата с подробности. Ако не, бъдете здрав. bgflag

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!
Публикувано: 10 December 2006 - 01:49 PM
Цитат
Че ни омръзна да четеме измислиците на псевдо "каракачаните" тук във форума на БОК.
И новорегестрирания vane bansko с неграмотното си писане така ми прилича на безхаберника "Петко" че не си струва човек да си губи времето за отговор.
petkov(s malka bukva) ,v tozi forum e zabraneno da se napada na etnicheska osnova ,karakachanin shte kazvash na sebe si ako iskash,ako iskash,
bil sym bezhabernik(pak e obida ,poneve go kazwa laik kato teb),ako temata beshe dds pri pokupko prodajba na kuchenca da ,no tq e za ovcharski kucheta,a ti ot tova i haber si niamash,a gospodin Popov,bez takiva kato men niamashe kakvo da oceniava,navudihte se edni takiva v poslednite niakolko godini ,de stanahte po golemi ...............i ot hodjata ,zamislete se be zakakvo go ima tva kuche ......zamislete se ,i mnogo ot sporovete shte vi stanat izlishnii za imeto i za kucheto.radvate se na chujd trud koito dori ne mojete da syhranite .
gn.Popov tova che ste nai sydia v bg ,niama da napravi kucheto po hubavo ,po istinsko,naprotiv,Vie vliiaete negativno na porodata,blagodarenie na vas ,mnogo hora ne smeiat da spomenat drugoto ime ,onova ot kosharite,nemogat da kajat ne beshe takova (]oto nai sydiata haresva drygi),da ne biahte pravili nishto polzata bi bila po goliama,shteshe da ima edna poroda moje bi .

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 10 December 2006 - 02:16 PM
Публикувано: 10 December 2006 - 08:50 PM
В събота бях на едно ............. .Имаше хора с "азиатци", с "кавказци" и както и от нашата родна порода .По едно време се появи едно момче ,което не познавам с млад БОК и каза ,като го попитаха от къде го е взел - от пазарджишко.Кучето беше бая височко с преоблдаващо черно,бели крака и бяла грива.Но не това е най-важното ,а това че на всички им направи впечатление ,когато едно приятелче с "азиатец" с подобна окраска докара кучето си и го "паркира" до бокчето.Горкото пазарджишко кутре - беше си просто САО с нерязани уши и опашка и облечено в кожух с дълга козина.
Жалко ,че не ми позвилиха да снимам .
А и господин Попов ,аз като магаре на мост .По-нагоре Ви попитах нещо за кучето Гарчо .Защо не ми отговорихте?
nikigeen
прочети внимателно правилата на форума
от мода

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 10 December 2006 - 08:54 PM
Много моля Роската Михайлов да вземе най -накрая да сложи малко снимки на неговите кучета ,тук или в темата за КК ,та да се види за какво иде реч да му се не види.
Хайде поздрави

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл
Публикувано: 10 December 2006 - 10:16 PM
Писнало е на всички от бисери.Разказа накратко животът ти от малък с кучетата .ЗАдадох ти въprос преди и го задавам пак и отговори тук в форума пред всички.
Ти питаш човека от Банско за мелези?
Няколко въпроса от мен към теб:
1 Сам казваш ,че много добре знаеш кучетата от преди-как са изглеждали и всичко друго около тях.Сложи си ръката на българското сърце и кажи така ли изглеждаха кучетата преди както кутрето което ти представи на изложбата в София и много други БОК?ЗАщо?
2.НАправили сте календар на НКБОК за 2006г.НА него по средата отгоре и вляво има три снимки/чернобели/ на стари кучета.Въпросът ми е защо останалите кучета са толкова различни-увиснали,меки,с различно изражение...кучета в които може да се видят много други неща нетипични за "истинските овчарски кучета" за които сам говориш.ЗАщо?
3.Защо не мога да разбера БОК в повечето случаи са тотално"изменени"няма да кажа "замелезени" след като са удомашени а при мен е много по различно.Имам кучета които са 100% еднакви с старите кучета които си публикувал н а календара.ЗАщо?
П.с Чакам с нетърпение за дата и час на събитието коети ти поиска ,като имам следното предложение:
Ще вземем снимки на КАРАКАЧАНСКИ или пък БОК или както искаш ги наречи стари овчарски кучета от преди 50 години и повече и ще поканим освен стари кучкари и хора които изобщо не познават породата.Ще оставим на тях да сравнят твоите и моите кучета с тези от снимките а ние с теб ще мълчим.Мисля предизвикателството е добро.Ти си месията в НКБОК а аз съм един обикновен член в МАКК..

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"
Публикувано: 10 December 2006 - 11:35 PM
Поне имахте доблестта и 4естта да си признаете,4е сте идвали в Банско да искате да си вземете ку4е.
Относнно моито име: Иван се казвам фамилията 6те ти я обявя някои друг път на някое друго място ли4но.Нито ме е страх или не6то от тоо сорт .Като доиде6 в Банско и пита6 за :ване: всеки 6те ти каже кои съм.Но сега го запазвам.
По другия въпрос зна4и ти казва6 4е тука е имало и о6те има аборигенни и хубави ку4ета нали?А по-едно време навсякаде бе6е разтръбил,4е тука са наи-кръстосаните ку4ета.Не съм ли прав??
Относно борбата ти с кръстосването!!!Та ти не си водил борба никаква ве 4овек!!Та нали ти ги кръстосва6е, я си спомни азиатеца на които му викаха Кожата??? Е тва ти е един от подобрителите на твоита страхотна пазарджи6ка селекция.Тои бе6е 4ерен грив,и след година ли4но ти запо4на да лансира6 4ерно гривите ов4арски ку4ета.4е те са страхотни с друг ьарактер, 4е трябва да се наблегне на този цвят.И се наблегна много хубаво се наблегна на подобрителите на породата.Ако си говорим истината ти ни6то не направи за тази порода освен да изтръгне6 облаги от нея.И другата истина е ,4е ти наи-много ги кръстоса къ4етата с друга кръВ било тя на азиат или санбернар или кавказ.Нали иска6 истини аз не сум некоа п...а и да не си ти ги кажа в о4ите.О6те не съм имал само този удобен слу4аи,но и тои някои ден 6те доиде.
Така 4е г-н ПОПОВ ти за кръстоски и идилии за твоия живот ги разправяи на някои друг. ПОЗДРВИ ОТ БАНСКО г-н ПОПОВ!!!
Публикувано: 11 December 2006 - 07:30 PM
Цитат
nikigeen
от мода
Да чел съм ги .Извинявам се ,че се поувлякох тогава Аз също съм против тези "изпълнения" и ходя там защото много често могат да се наблюдават изключително ценни екземпляри ,които иначе няма как да се видят

Публикувано: 11 December 2006 - 07:37 PM
Цитат
Райчев,защо да казваме нещо за кучето ,когато няма какво да се каже 1super .Само моля дай още някоя по-добра снимка и кажи кое е ,от къде е ,колко е голямо и др. подробности

Публикувано: 11 December 2006 - 08:24 PM
Цитат
В събота бях на едно ............. .Имаше хора с "азиатци", с "кавказци" и както и от нашата родна порода .По едно време се появи едно момче ,което не познавам с млад БОК и каза ,като го попитаха от къде го е взел - от пазарджишко.Кучето беше бая височко с преоблдаващо черно,бели крака и бяла грива.Но не това е най-важното ,а това че на всички им направи впечатление ,когато едно приятелче с "азиатец" с подобна окраска докара кучето си и го "паркира" до бокчето.Горкото пазарджишко кутре - беше си просто САО с нерязани уши и опашка и облечено в кожух с дълга козина.
Жалко ,че не ми позвилиха да снимам .
А и господин Попов ,аз като магаре на мост .По-нагоре Ви попитах нещо за кучето Гарчо .Защо не ми отговорихте?
nikigeen
от мода
Здравейте. nikigeen , със същият успех можеш да зададеш въпроса за снимките и ръста на кучетата на тях и в другият форум. Но не го правиш. И при "каракачанджиите" и при "бокаджиите" има ръстови кучета. Между другото аз не приемам такива определения за пишещите и в двата форума.
Ще ти разкажа една история. В събота бяхна едно........ там имаше хора с ........
по едно време се появи едно момче с каракачанка ........ и т. н. и т.н.
Сещам се за една друга история със едни снимки , молба за коментар и т.н.
Интригите не са от полза и в двата форума.
Публикувано: 11 December 2006 - 08:47 PM
Хубаво си се сетил за молбата за коментар ,а защо не се сети ,че съм написал и защо съм го искал и каква е била всъщност целта ми с тези снимки ,а и последвалите коментари cl)
Това ,че пиша и в двете теми също съм го казвал защо е .Не хубаво да се чете и помни само това ,което ни харесва.В темата за КК също съм намирал кусури и може да се види.
Да ръстови кучета има и там и там ,ама извинявай не и великани.Да ти кажа честно до сега работещо куче по- голямо от самата овца още не съм видял при овчари ,а може и да има ,ама дайте да го видиме.
Излишно е да се нападаме личностно.Може да не ви харесва на много хора и в двете теми ,че пиша ,но такива като мене трябва да има ,та да не се самозабравят някои хора( и сега да не си помислиш,че визирам тебе,не,не, има други)
Сещам се ,че vanko2 е слагал снимки с кучета в стада и много ми харесват смея да ти кажа.
И....стига толкова ,че нещо ми писна да се обяснявам

Публикувано: 11 December 2006 - 09:43 PM
Цитат
Хубаво си се сетил за молбата за коментар ,а защо не се сети ,че съм написал и защо съм го искал и каква е била всъщност целта ми с тези снимки ,а и последвалите коментари cl)
Това ,че пиша и в двете теми също съм го казвал защо е .Не хубаво да се чете и помни само това ,което ни харесва.В темата за КК също съм намирал кусури и може да се види.
Да ръстови кучета има и там и там ,ама извинявай не и великани.Да ти кажа честно до сега работещо куче по- голямо от самата овца още не съм видял при овчари ,а може и да има ,ама дайте да го видиме.
Излишно е да се нападаме личностно.Може да не ви харесва на много хора и в двете теми ,че пиша ,но такива като мене трябва да има ,та да не се самозабравят някои хора( и сега да не си помислиш,че визирам тебе,не,не, има други)
Сещам се ,че vanko2 е слагал снимки с кучета в стада и много ми харесват смея да ти кажа.
Нямах за цел да те карам да се обясняваш. Ако си останал с такова впечатление , съжалявам. На много разбираем език ти обясних , че волно или не провокираш хората във форума и то най-вече "бокаджии". Примера със снимките как трябва да го наречем според теб? Айде сега тука едни снимки и да видим коя ряпа ще се хване.Историята с момчето? Колкото до това ,че пишеш в двете теми - твое право. Но щом претендираш за безпристрастност , бъди коректен и към двете страни.
Ръста и в стандарта на КК е максимум 75 см. Да не би да е малко?Това по повод на "великаните".
Със сигурност мога да ти кажа , че в БОК кучетата над този ръст са много, много малко. Повярвай ми , виждал съм много кучета. Вярно е , че има тенденция към повишаване на ръста при нас . Така е обаче и при КК. Въпрос на селекция и предпочитание на развъдчиците. И друг път съм казвал ,че аз харесвам ръст около 70 см , защото смятам , че тогава кучето е най хармонично и е достатачно силно и пъргаво.
Спокойно можеш да ме "визираш ". Няма проблем. Обаче не се стягай , когато и теб те "визират." Не влагам ирония.
Не търся противоречие и лична вражда с теб. Просто искам да мерим с един аршин.
Публикувано: 11 December 2006 - 10:25 PM
Цитат
Мислиш ли ,че ако имах по добра снимка щях да сложа тази ? Кучето се казва Ахил, сега е в Асеновград , на 1 година и 8 месеца е ,високо е 68 см и е отличен пазач. cheers На каквато и порода да е оприличено по-важно е че на мен си ми харесва 1super
Публикувано: 11 December 2006 - 10:29 PM
АЗ имам хубаво ку4е от КРОКОДИЛОВИТЕ ако сте слу6али за тях.
Ку4ето е ръстово около 77-см с доста корав характер изпитано е ку4ето.
Сега е на 4-години.Но не съм го показвал по-изложби за да не се дразня.
Но горе долу съм в 4ас с не6тата.Така 4е.........
super best
Публикувано: 11 December 2006 - 10:34 PM
Цитат
Цитат
Нямах за цел да те карам да се обясняваш. Ако си останал с такова впечатление , съжалявам. На много разбираем език ти обясних , че волно или не провокираш хората във форума и то най-вече "бокаджии". Примера със снимките как трябва да го наречем според теб? Айде сега тука едни снимки и да видим коя ряпа ще се хване.Историята с момчето? Колкото до това ,че пишеш в двете теми - твое право. Но щом претендираш за безпристрастност , бъди коректен и към двете страни.
Ръста и в стандарта на КК е максимум 75 см. Да не би да е малко?Това по повод на "великаните".
Със сигурност мога да ти кажа , че в БОК кучетата над този ръст са много, много малко. Повярвай ми , виждал съм много кучета. Вярно е , че има тенденция към повишаване на ръста при нас . Така е обаче и при КК. Въпрос на селекция и предпочитание на развъдчиците. И друг път съм казвал ,че аз харесвам ръст около 70 см , защото смятам , че тогава кучето е най хармонично и е достатачно силно и пъргаво.
Спокойно можеш да ме "визираш ". Няма проблем. Обаче не се стягай , когато и теб те "визират." Не влагам ирония.
Не търся противоречие и лична вражда с теб. Просто искам да мерим с един аршин.
Преди време многократно питах да бъде разяснено нещо по стандарта на Каракачанското куче - постановката на ушите. Отговор - никакъв !
Надявам се сега някой да коментира "не толокова едрите" Каракачански кучета и "гигантските" Български Овчарски Кучета. На ход са селекционерите. Да ги чуем...

Публикувано: 12 December 2006 - 03:04 PM
Цитат
Не споря. Защото, ако трябва да го направя, трябва да тръгна от там, откъдето е извадката. А там противоречието е още по-фрапиращо и то е заложено в самото заглавие - "Каракачанското куче - българската легенда".
Във всички възможни писания на "капацитетите", "селекционерите", "съхранителите" и както щете ги наречете каракачанкаджии, има толкова взаимоизключващи се твърдения и нито един научно обоснован довод, така че 2 см повече или по-малко на фона на цялото невежество са просто нищо.
А колкото до стандартите фактически той е само един единствен, написан преди повече от 30 години, но впоследствие модифициран, изменян, "усъвършенстван" и доведен до положение почти всяко твърдение в него да предизвиква полемичност поради липсата на научност.
Публикувано: 12 December 2006 - 06:08 PM
Цитат
И всичко това да може някой "вождове" да се тупат в гърдите!
КК
Автори на стандарта: В. Динчев, С. Седефчев, А. Седефчев, С. Стоев - 14.01.2000 г. (с изменения)
БОК
На 11.05.2001 г.в София работна група на БРФК в състав: С тефан Попов, Мирослав Арсенов, Димитър Драганов, Иван Чиликов -гр.Хасково , Аврам Петков -гр.Монтана , Благой Велев -гр.Разлог , Емин Гичмен -гр.Якоруда , Антон Филипов -гр.Велинград , Радослав Доков - гр.Силистра , преработи и допълнени стандарта на Българско планинско куче от 23.01.1997 приет от Комисия по стандартите на БРФК с Председател Янко Тодоров и членове: д-р В.Денков, Вихра Григорова, Димитър Драганов, Стефан Попов и Мирослав Арсенов.
Последна редакция на стандарта е направена на 15.05.2001 година, съгласно изискванията на FCI, от Комисията по стандарти те на БРФК в състав: Д-р Емил Георгиев Председател и членове: Мирослав Арсенов, Димитър Драганов, Мина Ихчиева и Стефан Попов и приет от УС на БРФК на 07.06.2001г.
Председател на Комисия по стандартите: д-р Е.Георгиев
Членове на Комисия по стандартите на БРФК:
Мирослав Арсенов
M ина Ихчиева
Димитър Драганов
4. Стефан Попов

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 12 December 2006 - 06:18 PM
Ив.Димитров.

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.