Цитат
Ив.Димитров.
Говоря за стандарт на каракачанско куче.
Написан е от д-р Т. Гайтанджиев, но дължа да отбележа нещо, което съм казвал по-напред някъде из форумите. Кучето, което д-р Гайтанджиев нарича каракачанско не е било предмет на неговите основни проучвания. По-голяма част от написаното от д-р Гайтанджиев е плод на емоционално прехласване.
Като ловец и любител на кучетата, д-р Гайтанджиев си бе поставил за цел да проучи местните породи ловни кучета т.н. гонче в характерните му за нашата страна разновидности.
Все още има живи негови колеги, които са работили с него и знаят точно как стоят нещата. Ни най-малко не омаловажавам труда на този достоен човек, но и не е редно да се спекулира с факти.
Не коментирам Българско Овчарско Куче, защото по него време в България се говореше общо за "овчарско" куче и в интерес на истината битуваше названието "каракачанско". Но и това съм коментирал.
Кога, как и от кого е приет стандарт на Българско Овчарско Куче наистина не зная, защото темата около спекулирането с названието стана предмет на мои по-късни проучвания. Голяма част от изброените в тази комисия познавам или зная до каква степен имат принос в кинологията. Единствено името Mина Ихчиева не ми говори нищо, но съвсем не искам въпросната дама да се чувства обидена от това. Просто наистина не я познавам и нямам информация тя да има или да е имала отношение към овчарското куче на България.