Dog.bg Форуми : Българско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (386 Страници) +
  • « Първа
  • 307
  • 308
  • 309
  • 310
  • 311
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Българско овчарско куче

#6161 Потребителят е офлайн   siskata25 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 11 September 2008 - 08:08 PM

Цитат

Цитат

Да мисля ,че ще намеря дом на бебоците...и ако някой наистина може да ме ориентира за някой хубав мъжкар ще бъда благодарна ...и съм доста наясно с какво се захващам с ветеринарно образование съм така че.......... :blink:

Siska,
Ако ще бащата да е и Хален Делон, при вашата безпородна красавица кутретата пак ще са безпородни красавци.
Нищо лично. Имате красива кучка.
:->)
................Господин Петков...не ви познавам ,но май не разбирате много от кучета след като можете да наречете моето куче безпородно! Като гледам кучетата които оприличавате в този форум като каракачанки  :huh: ...кръстосвате кавказки,московски стражеваи и какви ли не др породи само и само да изкарате по едри и масивни кучета...запознайте се първо с живота който са водили каракачаните...овцете им конете и тогава стигнете до кучетата ....и честно казано според мен от всички снимки които изгледах тук дали има и 10 кучета който могат да се нарекат каракачански! Заради такива като вас някакви мутанти сасипват породата ...Нищо лично  :->)

#6162 Потребителят е офлайн   Kangal-KIF Икона

Публикувано: 11 September 2008 - 08:14 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Да мисля ,че ще намеря дом на бебоците...и ако някой наистина може да ме ориентира за някой хубав мъжкар ще бъда благодарна ...и съм доста наясно с какво се захващам с ветеринарно образование съм така че.......... :blink:

Siska,
Ако ще бащата да е и Хален Делон, при вашата безпородна красавица кутретата пак ще са безпородни красавци.
................Господин Петков...не ви познавам ,но май не разбирате много от кучета след като можете да наречете моето куче безпородно! Като гледам кучетата които оприличавате в този форум като каракачанки  :huh: ...кръстосвате кавказки,московски стражеваи и какви ли не др породи само и само да изкарате по едри и масивни кучета...запознайте се първо с живота който са водили каракачаните...овцете им конете и тогава стигнете до кучетата ....и честно казано според мен от всички снимки които изгледах тук дали има и 10 кучета който могат да се нарекат каракачански! Заради такива като вас някакви мутанти сасипват породата ...Нищо лично  :->)

Вие сама казвате "нарекат каракачански". Наричането и реалността едно и също ли са според Вас?! А Вие къде сте виждала каракачанско куче. Опишете го. Предполагам няма да Ви затрудни - все пак имате животновъдно образование. И когато му правите описанието, посочете на какви критерии стъпвате за да го определите като такова.

Също нично лично!

#6163 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:15 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Siska,

Изборът е изцяло ваш.
User's Signature

История на Българите - http://www.youtube.c...JBu7VnjWaQ&NR=1
Изберете Българското !

#6164 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:20 PM

Цитат

Цитат

А и да не вземат пък сега с това намаляване на ръста да направят някоя джинка овчарско куче ;D

Ами именно за да не се получават нито джинки, нито лонгури, хората в нормалните страни си слагат горна и долна граница на ръст и тегло. И ако селекцията се извършва целенасочено след 10-15 години кучетата ще са уеднаквени екстериорно, ако през това време бъдат съхранени и работните им качества ще може да се говори че съществува порода и при една нормално водена документация, няма да има никакъв проблем породата да бъде регистрирана където и да е.

Хубаво е че все още има хора които са оптимисти, но аз съм песимист и смятам, че колкото повече минава времето, нещата ще стават все по-зле. Просто не трябва да се залъгваме, че всичко е наред, а трябва да преглътнем егото си и да си признаем грешките, след което да се започне работа в името на кучето - така както трябва.

Жалкото е, че в БГ в момента няма развъждане, а има размножаване на овчарски кучета.

..."И ако селекцията се извършва целенасочено след 10-15 години кучетата ще са уеднаквени екстериорно, ако през това време бъдат съхранени и работните им качества ще може да се говори че съществува порода и при една нормално водена документация, няма да има никакъв проблем породата да бъде регистрирана където и да е...."

Ето това според мен е истината.
Другия начин е пътят на псевдо каракачаните - събрали безброй вътрепородни типове сбирщина от кол и въже, които никога няма да станат порода.

User's Signature

Изберете Българското !

#6165 Потребителят е офлайн   nipo Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:22 PM

Май от всички развъдчици само Митко Драганов разполага с добре водена документация. 0т 90г я води за 11 породни линии, доколкото го познавам обаче няма да си мръдне пръста  да помогне с нещо.

#6166 Потребителят е офлайн   NICKO Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:29 PM

Цитат

Цитат

Цитат

Привет и на Вас колега от БОК-Нипо,напълно съм съгласен със    написаното
по-горе,с изключение на нападките,ако ще обвинявате някого,правете го с факти и цифри,еди къдеси,на тази изложба,аз бях свидетел и еди кой си.Всичко останало е предположения.Кой няма кусури,Нипо ли????? Има ги със сигорност....
        Някъде по-горе споменавате за акселеризацията,че е процес,не само при хората,така е,но не си ли противоречите? Плодете само пинчери и чакай 68 кг кучета
        Имаме спец кинелог във форума,да не пише за кокошките си,че не носят яйца,а да внесе малко яснота по-въпроса.Френски,ще ти бъда много благодарен
ако спреш да коментираш ръководството на БОК.Вместо коментари,давай съвети
на нас кучкарите,които все още милеем за Българските породи,тогава ще ме убедиш,че милееш за Българските кучета,че затова си във нашия форум,а не да си чешеш езика и да гледаш сеири,както казват комшиите.
        Благодаря Ви предварително г-н Атанасов. ;D :palec:

Това за акселерацията го пишеше ne6ev, и е нормално подобен процес да има и при кучетата, благодарение на подобреният начин на живот, но все пак това видимо поне според мен може да се почуства след минимум 50-60 и повече години.

При нашето куче този процес е доста по-бърз - има няма 5-10 години. Във всички стандарти отпреди 10-на години ръста имаше горна граница - било 72 или 75 см, а сега вече няма. Винаги ми е било интересно защо е премахната горната граница на ръста. Как така масово кучетата допреди 10 години са били с ръст 65-75 см и около 50-60 кг., а сега масово над 75 см и килограми от рода на 80 и нагоре.

Който разбира нека да каже. Според мен това не може да се получи само чрез подобряване начина на живот и по-добро хранене на кучето и то за период от 10-тина години.

Отговарям като любител.
Не става само с добра храна. Едни дребни кучета не могат да се напомпят  толкова дори с най калоричните гранули.
Но ако селекцията се води само с едри индивиди плюс добрата храна-тогава е друго.
Според мен има застой, защото не се спазва стандарта. Ако съдиите при изложбите спрат да допускат понякога съмнителни, далече от стандарта и смешни кучета ще има напредък. Същото важи и за цвета - строго по стандарта - никакъв трети цвят.
За физиономията и характера - никакви компромиси с опити за мелезация..

Ааа, Петков ти откри топлата вода бе  :o Кой ти спазва правила в България, камоли някви станадарти? Съдиите по изложбите класират кучето на г-н едикойси, щото той не е случаен и щото е спомогнал за развитието на породата...... видишли в кеш или някой друг банкет  :->) за тва напредък няма! Цвета пък е най малкия проблем, хубавото магаре и под самара си личи  ;D! За мелезацията си прав. Пък характера кво му е  ;) виж колко са добродушни и социализирани кучетата по ринговете  ;D И накрая, кога ше бъде яхт-партито  ;D

#6167 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:29 PM

Цитат

Май от всички развъдчици само Митко Драганов разполага с добре водена документация. 0т 90г я води за 11 породни линии, доколкото го познавам обаче няма да си мръдне пръста  да помогне с нещо.

Според мен начина не е деленето като г-н Драганов и оше измислени горани, а обединяването на колегите.
Иначе ще заприличаме като измислените каракачани - всеки вътрепороден тип със свой клуб.
И перманентни съдебни дела през цялата година .

User's Signature

Изберете Българското !

#6168 Потребителят е офлайн   nipo Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:34 PM

Аз пък преди 40 г спях в колибата при кучето на прадядо ми,който въпреки че го беше взел от каракачани,не му викаше каракачанско. На мен ми обясняваше, че било меча порода щото не го е страх от мечки.

#6169 Потребителят е офлайн   siskata25 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:35 PM

Да смятам ,че изборът си е мой....а що се отнася кое куче определям като каракачанско...нека започнем по отдалече (примерно каракачаните са живеели в гърция водили са номадски стил на живот ,през пролета и лятото са идвали през по нашите земи...минавали са стотици километри ,как си представяте вие куче с тегло 60-70 кг да измине целия този път ,според вас с какво са ги хранели с гранулки ли ??? за мен каракачанското куче трябва да е силно издражливо,със здрава костна система не много високо...защо не вземем някое от тези ваши 60-70 ,че и за 80 кг кучета и да го пуснем цял ден по овцете в продължение на седмица и да видим колко кг ще стане ?) в такъв случай може би ще ми кажете ,че каракачанските овце са с теглото на френските Ил де Франс  :o ,просто няма начин кучетата да са с такива размери и тегло при начина на живот който са водили каракачаните  :->)

#6170 Потребителят е офлайн   Kangal-KIF Икона

Публикувано: 11 September 2008 - 08:39 PM

Цитат

Да смятам ,че изборът си е мой....а що се отнася кое куче определям като каракачанско...нека започнем по отдалече (примерно каракачаните са живеели в гърция водили са номадски стил на живот ,през пролета и лятото са идвали през по нашите земи...минавали са стотици километри ,как си представяте вие куче с тегло 60-70 кг да измине целия този път ,според вас с какво са ги хранели с гранулки ли ??? за мен каракачанското куче трябва да е силно издражливо,със здрава костна система не много високо...защо не вземем някое от тези ваши 60-70 ,че и за 80 кг кучета и да го пуснем цял ден по овцете в продължение на седмица и да видим колко кг ще стане ?) в такъв случай може би ще ми кажете ,че каракачанските овце са с теглото на френските Ил де Франс  :o ,просто няма начин кучетата да са с такива размери и тегло при начина на живот който са водили каракачаните  :->)

В Разсъжденията Ви има много логика, но това не е достатъчно, за да говорите за консолидирана порода с конкретно име, свързана с номадска етническа група.

#6171 Потребителят е офлайн   siskata25 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:40 PM

нека тогава да чуем и вашето становище по вапроса  :blink:

#6172 Потребителят е офлайн   Kangal-KIF Икона

Публикувано: 11 September 2008 - 08:43 PM

Цитат

нека тогава да чуем и вашето становище по вапроса  :blink:

Казах, че приемам Вашите разсъждения, но те отговарят на част от въпроса, а именно - куче, което изпълнява функции на пазач и корелиращи с това конституционални особености. Само до тук.
И то при условие, че говорим за породи, създавани в планински и полупланински райони, а не в пустинни и полупустинни райони на Централна Азия.

#6173 Потребителят е офлайн   NICKO Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:47 PM

Цитат

Да смятам ,че изборът си е мой....а що се отнася кое куче определям като каракачанско...нека започнем по отдалече (примерно каракачаните са живеели в гърция водили са номадски стил на живот ,през пролета и лятото са идвали през по нашите земи...минавали са стотици километри ,как си представяте вие куче с тегло 60-70 кг да измине целия този път ,според вас с какво са ги хранели с гранулки ли ??? за мен каракачанското куче трябва да е силно издражливо,със здрава костна система не много високо...защо не вземем някое от тези ваши 60-70 ,че и за 80 кг кучета и да го пуснем цял ден по овцете в продължение на седмица и да видим колко кг ще стане ?) в такъв случай може би ще ми кажете ,че каракачанските овце са с теглото на френските Ил де Франс  :o ,просто няма начин кучетата да са с такива размери и тегло при начина на живот който са водили каракачаните  :->)
Правилно Сиската, каркачаните са живели в гърция и чат- пат са отскачали на уикенд до България пък наште тука са елинизирани траки и да знаеш кви работи са праилии по онова време  :rolleyes: ум да ти зайде  :rolleyes:

#6174 Потребителят е офлайн   siskata25 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:49 PM

:o аз ли не съм добре или вие или не можем да се разберем! и каде според вас са тези планински райони ,полупланински да ,и каде отидохте чак в середна азия ...и след като не можем да говорим за каракачанско овчарско куче да говорим за Българско овчарко куче...каде в България е имало силно овцевъдство можеби в ТКЗС-тата по Тошово време ,нали тези кучета който вие наричате БОК са събирано от южните части на България а те са останали точно от каракачаните  :blink:

#6175 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:50 PM

Цитат

Уважаема г-це ветеринарен специалист,
Тук е форум на БОК.
За онези кучета ще си говорим в другия форум. Там ще видите и снимки на огромни кучета които ходят със стадата.
Не е ставало въпрос кое куче определяте като каракачанско, защото това изобщо не ни вълнува.Ако вашата красавица я приемате като елитна каракачанка-отново изборът е само ваш.
Сега ги храним със гранули, а не със цвик, защото времената се промениха. Ако държите на миналото не използвайте клавиатурата, а си оскубете патката и пишете с паче перо и мастило тези редове. Ще  очакваме да ги прочетем след 2 месеца.
 ;D
User's Signature

Изберете Българското !

#6176 Потребителят е офлайн   Laikata Икона

• MOD
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:51 PM

Цитат

:o аз ли не съм добре или вие или не можем да се разберем! и каде според вас са тези планински райони ,полупланински да ,и каде отидохте чак в середна азия ...и след като не можем да говорим за каракачанско овчарско куче да говорим за Българско овчарко куче...каде в България е имало силно овцевъдство можеби в ТКЗС-тата по Тошово време ,нали тези кучета който вие наричате БОК са събирано от южните части на България а те са останали точно от каракачаните  :blink:

:o :-
User's Signature

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.

#6177 Потребителят е офлайн   Taro-68 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:53 PM

Цитат

Да смятам ,че изборът си е мой....а що се отнася кое куче определям като каракачанско...нека започнем по отдалече (примерно каракачаните са живеели в гърция водили са номадски стил на живот ,през пролета и лятото са идвали през по нашите земи...минавали са стотици километри ,как си представяте вие куче с тегло 60-70 кг да измине целия този път ,според вас с какво са ги хранели с гранулки ли ??? за мен каракачанското куче трябва да е силно издражливо,със здрава костна система не много високо...защо не вземем някое от тези ваши 60-70 ,че и за 80 кг кучета и да го пуснем цял ден по овцете в продължение на седмица и да видим колко кг ще стане ?) в такъв случай може би ще ми кажете ,че каракачанските овце са с теглото на френските Ил де Франс  :o ,просто няма начин кучетата да са с такива размери и тегло при начина на живот който са водили каракачаните  :->)

Ми що не си търсиш мъжко куче в темата за Каракачанско,ами го търсиш тук? :huh:

#6178 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:54 PM

Цитат

Цитат

:o аз ли не съм добре или вие или не можем да се разберем! и каде според вас са тези планински райони ,полупланински да ,и каде отидохте чак в середна азия ...и след като не можем да говорим за каракачанско овчарско куче да говорим за Българско овчарко куче...каде в България е имало силно овцевъдство можеби в ТКЗС-тата по Тошово време ,нали тези кучета който вие наричате БОК са събирано от южните части на България а те са останали точно от каракачаните  :blink:

:o :-

Лайка тази май е колежка на Дуцент-Доктура. :rolleyes:
Паднах от стола от смях ;D ;D.... Илдеее, къде си, брато....? :->)

User's Signature

Изберете Българското !

#6179 Потребителят е офлайн   Петков Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 08:57 PM

Цитат

Цитат

Ми що не си търсиш мъжко куче в темата за Каракачанско,ами го търсиш тук? :huh:

Защото там се е оказала че е още един подпороден тип. А те си имали предостатъчно и в изобилие такива. ;D
User's Signature

Изберете Българското !

#6180 Потребителят е офлайн   siskata25 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2008 - 09:01 PM

добре ...тогава може ли да ми кажете разликата между БОК и каракачанското куче  :P

• (386 Страници) +
  • « Първа
  • 307
  • 308
  • 309
  • 310
  • 311
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни