Българско овчарско куче
Публикувано: 15 May 2006 - 12:59 AM
Пък стандартите на породите кучета са работа на клубовете по породи, от там на националните киноложки организации / в нашия случай БРФК/,които пък ги внасят в ФЦИ. За да бъде призната КК като порода в ФЦИ, МАКК трябва да стане член на БРФК.
Публикувано: 15 May 2006 - 08:51 AM
Цитат
алал -turkce bilmiorsun-konusma...
виждаш ми се начетен,да знаеш нещо за нормандците че не съм добър по география.
По отношение на приетия стандарт от нкбок ,смяташ ли че това са истинските овчарски кучета?На мен ми приличат на ландзери .Опознаи родината си човече

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 15 May 2006 - 09:21 AM
Цитат
есетствено, че не зная турски и не говоря, защото съм българин, ама то и другите българи дето защитават КК излязоха по-големи турци от турците.
Какво те интересува за нормандия. а колкото до стандарта на бОК и той е същата глупост като на КК. и не намествай лендзирите, те са много далеч оит нашите.
Публикувано: 15 May 2006 - 09:46 AM
Цитат
Спазвайте добрия тон и говорете за кучета.
Инсулт, не съм казал нищо лошо за турците. напротив, имам много приятели от тях и всички са супер. така че не виждам защо отправяш тази забележка. и намаше да ги намеся ако този петко не ми беше писал на турски език. а останалото кой е българин и кой служи на други интереси всички го знаят.
Публикувано: 15 May 2006 - 09:51 AM

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 15 May 2006 - 09:57 AM
Цитат
петко, окраската черно-бяла се налага поради водена селекция по нея. тя не е показагтел за това дали породата е истинска или не е. и при КК и при БОК има такива кучета и то много отдавна. и в стандартите им е заложена. а при всяка порода се набляга и за предпочитан цвят защото и тои става като характерен белег за нея. а лендзира има много различия от бок и то не е до окраската, а до важни белези от екстериора.
Публикувано: 15 May 2006 - 10:01 AM
Цитат
Говорете за кучета.
Не се заяждайте.
В този добър тон, който се опитвате да поддържате, можете да бъдете значително по-конструктивни, отколкото като си разменяте лични нападки.
Публикувано: 15 May 2006 - 10:13 AM

Публикувано: 15 May 2006 - 10:36 AM
Цитат
Цитат
Говорете за кучета.
Не се заяждайте.
В този добър тон, който се опитвате да поддържате, можете да бъдете значително по-конструктивни, отколкото като си разменяте лични нападки.
инсулт, това на което отговаряш не е написано от каракачан а от мене. аз имам приятели турци, нищо лошо не мога да кажа за тях и ако някой се заяжда, прочети следващото от каракачан.
робството няма място тук. никой не е виновен за това, което е ставало преди години. искам да чета за кучета, но не празни приказки, а нещо което си заслужава.
MOD: Мда, грешното име съм копирала, сега ще го редактирам. Обръщението си е към теб, така или иначе. Неприятно ми е да трябва да обяснявам толкова много в тази тема, но ми се иска да се води цивилизована дискусия.
Впрочем: "другите българи дето защитават КК излязоха по-големи турци от турците" - тази твоя реплика също те вкарва в списъка с подстрекателите...
Публикувано: 15 May 2006 - 10:38 AM
Цитат
никой не ти излиза с евтини отговори. отвори си очите и не се заяждай. ако знаеш нещо кажи го. ако не знаеш - си мълчи.
не само лендзир, но и кавказец може да се прекара на изложба не само на БОК ами и на КК и двете организации са работили по един и същ начин, разликата е че едните - КК - сега се пишат по-големи светци и разбирачи, а те са си същите каквито винаги са били.
не играй на дребно, ами чети малко повече и не само тук из форумите ако искаш да намериш истината. а когато слушаш някой, слушай и другата страна.
Публикувано: 15 May 2006 - 10:44 AM
Цитат
Цитат
Цитат
Говорете за кучета.
Не се заяждайте.
инсулт, това на което отговаряш не е написано от каракачан а от мене. аз имам приятели турци, нищо лошо не мога да кажа за тях и ако някой се заяжда, прочети следващото от каракачан.
робството няма място тук. никой не е виновен за това, което е ставало преди години. искам да чета за кучета, но не празни приказки, а нещо което си заслужава.
MOD: Мда, грешното име съм копирала, сега ще го редактирам. Обръщението си е към теб, така или иначе. Неприятно ми е да трябва да обяснявам толкова много в тази тема, но ми се иска да се води цивилизована дискусия.
Впрочем: "другите българи дето защитават КК излязоха по-големи турци от турците" - тази твоя реплика също те вкарва в списъка с подстрекателите...
аз няма да изкривя дискусията. зная какво пиша и зная какво защитавам. въпроса е как реагира отсрещния.
Публикувано: 15 May 2006 - 11:00 AM
Интересуваме се от кучетата, спора кой е по по най българин - моля, някъде другаде. Молбата ми е - нека да говорим за кучето, то го заслужава.
Интересуваме се от съвременното състояние на породата, разплодници, развъдници, честно срещани проблеми и недостатъци, възможности, визия за породата, тестове за социализация, работни изпитания, обучение, специфика при отглеждане и хранене в зависимост от възрастта, тестове за дисплазия - среща ли се това заболяване и колко често, други характерни заболявания, ако има - такива неща. Желанието ни е този форум и тази тема да е в помощ на развъдчиците, които желаят и искат да се занимават ПРОФЕСИОНАЛНО с тази българска порода, толкова обичана и толкова разделяна. Желанието ни е да бъдем в помощ на кучето и породата, кучето преди всичко.
Надявам се да бъда разбран правилно.
Ще очаквам отговорите на повдигнатите въпроси с интерес. Надявам се на ползотворна дискусия.
Публикувано: 15 May 2006 - 11:25 AM
Цитат
Интересуваме се от кучетата, спора кой е по по най българин - моля, някъде другаде. Молбата ми е - нека да говорим за кучето, то го заслужава.
Интересуваме се от съвременното състояние на породата, разплодници, развъдници, честно срещани проблеми и недостатъци, възможности, визия за породата, тестове за социализация, работни изпитания, обучение, специфика при отглеждане и хранене в зависимост от възрастта, тестове за дисплазия - среща ли се това заболяване и колко често, други характерни заболявания, ако има - такива неща. Желанието ни е този форум и тази тема да е в помощ на развъдчиците, които желаят и искат да се занимават ПРОФЕСИОНАЛНО с тази българска порода, толкова обичана и толкова разделяна. Желанието ни е да бъдем в помощ на кучето и породата, кучето преди всичко.
Ще очаквам отговорите на повдигнатите въпроси с интерес. Надявам се на ползотворна дискусия.
е-е-е, на тези въпроси друг може да отговори, но той не ще да пише.
Публикувано: 15 May 2006 - 03:51 PM
1.Кавказката овчарка от коя държава е ?А средноазиатската,пиринейското планинско куче, пиринейския мастиф, кангала.
Не съм чувал за държави - Кавказия ,Средноазиатия,Кангалия и т.н."
1.KAwkaskata e ot KAwkaz.
2.Srednoaziatskata e ot Sredna Azia
3.KAngala e ot Turcia i idva ot pokraininite na gr.KAngal
.......
4..Bylgarskoto ovcharsko kuche se kazva BOK bilo si e vinagi tuk i nikoi ne go e nosil otnikade...

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"
Публикувано: 15 May 2006 - 04:48 PM
По отношение на това , че К.к не е селскостопанско животно се бъркаш.
Това бе изрично гласувано и прието с мнозинство от държавната комисия.
Така ,че К.к е регистрирано и като животно със селскостопанско значение и държавата вече е одобрила субсидия за него .
Поздрави!!!
Публикувано: 15 May 2006 - 05:17 PM
Цитат
По отношение на това , че К.к не е селскостопанско животно се бъркаш.
Това бе изрично гласувано и прието с мнозинство от държавната комисия.
Така ,че К.к е регистрирано и като животно със селскостопанско значение и държавата вече е одобрила субсидия за него .
Поздрави!!!
E, каракачане, тука вече хептен я огелпихме. Твоите думи ми напомнят за един шоп дето като видял камилата гледал, гледал пък накрая казал: Е па такова животно нема.
Значи според тебе не е важно кое е обективно, а какво някаква комисия от хора дето хабер си нямат от кучета са гласували. Ами ако да кажем бяха гласували че това не е куче ами котка или лъв. И тогава ли трябваше да им вярваме. и така ли се определят породите - с гласуване. пишеш за породообразуването че е сложно. явно не ще да е толкова сложно щом става с вдигане на ръка.
Ти като си зооинженер правиш ли разлика между животни със стопанско предназначение и животни с ползователно направление в други области. Това че са все домшни не ги прави всичките селскостопанкски. Знаеш ли, че в много държави дори и конят вече не се таксува като селскостопанско животно, защото се използва за надбягване, а не да помага в стопанството.
Това как е регистрирано КК няма никакво значение, защото е регистрирано от организация, която няма нищо общо с кинологията. Пък когато тази организация започне да супсидира (да дава пари) каракачанското куче, ела да кажеш.
Поздрави и от мене.
Публикувано: 15 May 2006 - 06:21 PM
Цитат
Това е моя отговор, но искам да кажа, че съм питал друг за него:
Интересуваме се от кучетата, спора кой е по по най българин - моля, някъде другаде. Молбата ми е - нека да говорим за кучето, то го заслужава - Темата за тази българска порода кучета е от национално значение и не може да бъде извадена от контекста за народностна принадлежност на този или онзи от нейните разпространители и именно като каква я разпространява. Така че тук не става въпрос за това кой е по-голям българин, а за това кой и в името на какво залага българския интерес.
Интересуваме се от съвременното състояние на породата в чисто животновъдния, а оттам и според кинологията, смисъл, такава порода не съществува. Има индивиди доближаващи се повече или по-малко до някаква желана форма, но липсата на сериозна и компетентна селекция не е довела популацията на това куче до завъшен породен вид.
разплодници кучетата, които заплождат определено са разплодни, но тъй като с тях не е извършена комплексна преценка трудно и неправилно би било да се определят като РАЗПЛОДНИЦИ. За да бъдат такива, трябва да отговарят на определени изсквания, които при тях не са доказани.
развъдници - наличието на едно място на мъжки и женски кучета и получаването на потомство от тях съвсем не може да се нарече развъдник от гледна точка на кинологията. Така, както има критерии за определянето на едно куче като разплодно, така има и критерии, които определят размножаващите се кучета като основа на развъдник.
честно срещани проблеми и недостатъци много са и изискват самостоятелна тема.
възможности ако става дума за възможности на породата, големи са, стига представителите й да попаднат в компетентни ръце или да бъдат контролирани от компетентни специалисти.
визия за породата - може да се каже, че е с голямо бъдеще при условие, че убедително се докажат работните й качества и овчарите бъдат убедени да използват тези кучета.
тестове за социализация в България няма разработени такива.
работни изпитания извършват се само в работна обстановка и в нашата страна няма такива.
обучение би трабвало да са носители на работните си качества и при правилно отглеждане да ги проявят по естествен път при навършване на съответната възраст. Могат да се обучават и за други дейности, макар и сравнително трудно, но това се прави само с кучета, които няма да работят с овце.
специфика при отглеждане и хранене в зависимост от възрастта изисква самостоятелна тема.
тестове за дисплазия - среща ли се това заболяване и колко често тестове може би се извършват, но все още оторизирани лица с международен сертификат за разчитане на такава, няма. Заболяването се среща и това е нормално, въпросът е да се сведе до минимум по пътя на селекцията, но тъй като по този показател тя не е контролирана, на настоящия етап не може да се говори за сериозни и надеждни резултати.
други характерни заболявания, ако има - кожни проблеми, проблеми с метаболизма и всички останали, характерни за по-голямото поголовие от кучета, особено от едрите породи.
Желанието ни е този форум и тази тема да е в помощ на развъдчиците, които желаят и искат да се занимават ПРОФЕСИОНАЛНО с тази българска порода, толкова обичана и толкова разделяна. Желанието ни е да бъдем в помощ на кучето и породата, кучето преди всичко.
Надявам се да бъда разбран правилно Вие сте разбран правилно. Проблемът е, че има хора, които тенденциозно не желаят да разберат.
Ще очаквам отговорите на повдигнатите въпроси с интерес. Надявам се на ползотворна дискусия. дано да е ползотворна и може да бъде такава, ако се подхожда обективно и с желание за откриване на истината.
Публикувано: 15 May 2006 - 08:29 PM
'визия за породата - може да се каже, че е с голямо бъдеще при условие, че убедително се докажат работните й качества и овчарите бъдат убедени да използват тези кучета."
[B]Аз съм животновъд как ще ме убедиш след като ;
работни изпитания извършват се само в работна обстановка и в нашата страна няма такива.
обучение би трабвало да са носители на работните си качества и при правилно отглеждане да ги проявят по естествен път при навършване на съответната възраст. Могат да се обучават и за други дейности, макар и сравнително трудно, но това се прави само с кучета, които няма да работят с овце.
разплодници кучетата, които заплождат определено са разплодни, но тъй като с тях не е извършена комплексна преценка трудно и неправилно би било да се определят като РАЗПЛОДНИЦИ. За да бъдат такива, трябва да отговарят на определени изсквания, които при тях не са доказани.
работни изпитания извършват се само в работна обстановка и в нашата страна няма такива."-
еи за тва пък,последното,ми се наложи да отворя специална тема ,ама някои хора за малко да ме осъдят.
Ако знаеш нещо по въпроса ще те помоля да го напишеш?