Най-сетне ни е готово кучешкото убежище

Има нужда да се пребоядиса отвън,но на пролет,че сега много вали.
Не е райско цвете,не е изтънчено,но мисля,че добре се получи.
Самата къща е вдигната на повече от 20 см от земята,вътре я облицовахме с гипс картон и дървени и талашитени плоскости,отвън на места я облепихме с пяна да не влиза вятър,а на покрива където има дупки е покрита със силикон.
Вътре на дървени скари поставихме стар двоен матрак,върху него мокет и отгоре матрак протектор.
На пода постлахме стар балатум,а на входа на къщичката сложихме парче стар мокет.
Тъй като при нас вали всеки ден много се мърля вътре(както се вижда и на снимката с матрака,а това е само от 1 влизане вътре след разходка)
Имам обаче 2 проблема,които не знам как да разреша.
Във заграждението където е навеса под него е цимент,обаче извън навеса е трева(беше трева) и пръст,с проливните дъждове и тъпкането на кучовците вътре стана истинска кочина.Как да разреша този проблем?Не мога да излея бетон,мислех за някакви камъчета тип дребен чакъл,но не знам няма ли да им боде на лапите?
Втория проблем е,че едната кучка не иска да спи вътре.Започна да ляга на цимента отвън и се принудих да и скова пале отгоре с мокет,който не се мокри от дъжда,но пък като легнат отгоре му се навлажнява.
Храня ги вътре,играчките са им вътре,влиза вътре да пие вода,но спи отвън.
Може би й е топло вътре?
Когато беше около -10 градуса водата вътре не им замръзваше,сега темп са 5-6 градуса ,но духа силен и студен вятър и вали.
Може ли да настине?
Кварцова лампа не съм слагала,защото ми се струва доста топло вътре,а и е трудно да докарам ток до нея.
Ето няколко снимки на новото им местообитание:(ще извинявате за мръсната нимка на матрака,ама са си прасенца

)