Повръщане и газове Нуждаем се от съвет
Публикувано: 10 November 2012 - 12:56 AM

Публикувано: 10 November 2012 - 02:16 PM
Години наред имах проблеми с храненето на кучето. Само най-висок клас храна ни спаси от проблемите.
В краен случай, ако състоянието е много тежко има серии за чувствителна храносмилателна система, както и лечебни - интестинал.
Не е нормално това повръщане, не е хубаво и да къркорят червата и да има газове. Възможно е да има липса на фибри, липса на пробиотици, може да не му понася точно тази марка, с друга да се почувства по-добре.

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 10 November 2012 - 03:44 PM
Трева доста рядко яде и само един път е повръщал след като е ял. Добре ни влияе сегашната храна. Предишната не искаше да я яде и имаше доста често разтройство. С предишната е имало и периоди, в които е отказвал да яде и по няколко дни. За това ме притеснява да не му е станало нещо на стомаха, като гастрит или нещо от този род. Също съм забравила да спомена, че той доста яде от земята на вън. Не можах да го отуча от това. Даже преди малко за първи път глътна нещо, което не е за ядене. Досега все кокалчета, хляб и най-различни такива съм го виждала да взима, този път беше целофан.
Пак ще говоря с ветеринара ни. Иначе досега все са ни давали добавки, заради проблемите му с кожата, даже наскоро приключи пак някакви витамини.

Публикувано: 10 November 2012 - 05:27 PM
Да, като хората, така и кучетата си имат газове и си пръцкат

От друга страна, редовното на периоди повръщане и особено свързано с него треперене също не са хубаво нещо. Може да е свързано с газовете, може и да не е.
МОЖЕ да е свързано с нещата, които яде от земята, но вероятно щяхте да сте забелязали.
МОЖЕ и да е проява на гастрит/колит или нещо си друго, но... на две седмици?? би трябвало да е по-често.
КАК изглежда кучето преди и след като повръща? Кога започва треперенето? Спира ли след повръщането - веднага? След известно време? След като повърне кучето изглежда ли притеснено, уплашено или напротив, облекчено? Преди/след ходи ли да се крие по ъглите, неспокойно ли е, пие ли вода...?
Доколко е на редовни периоди това повръщане и доколко просто вие го "приравнявате" на две седмици? Добре би било да си записвате датите няколко последователни пъти, а и часа; както и всички обстоятелства в дадения ден - кога е яло кучето, кога е пило вода, кога се е разхождало, как се е държало и т.н., и кога е повърнало, и какво е правило след това.
Всичкото това се пита от гледна точка, че треперене+повръщане може да е свързано с някакви полу-припадъчни състояния, било епилептични или на хормонална основа, или пък свързани с диабет например. Даже би могло да бъде свързано със сърдечен проблем.
НЕ казвам, че на кучето ви му има нещо подобно! Всъщност вероятността е минимална, но не е НАПЪЛНО невероятно.
ДРУГА възможна причина за подобни положения е наличието на чуждо тяло в стомаха, което не може да премине нататък и периодично създава проблеми. Топка косми; целофан; парче гума; камъче... При съмнение за подобно нещо се препоръчват рентгенови снимки с бариева каша, но просто ей така да ходите да си го снимате "за удоволствие" е малко... хм. Бариевата каша не е вредна, всъщност тя СЕ използва при стомашни проблеми, успокоява лигавицата и червата... не е неприятна на вкус, макар че повечето кучета трудно я пият... но все пак правенето на 3-4 и повече рентгенови снимки си е тормоз за кучето и е напълно излишно, ако няма причина да се прави.
Може би е разумно да се вземе копропроба и да се провери за наличие на разни екзотични паразити, като начало. Те БИХА могли да предизвикват проблемите с газовете и къркоренето, най-малкото.
Освен това е разумно да се дават известно време пробиотици и препарати за нормализиране на чревната флора. Например фермактив. И да се види дали това ще помогне или пък ще задълбочи единия или и двата проблема.
Чисто теоретично бих предложила да пуснете и проба на урина, особено взета непосредствено след повръщането, но това си е... ей така просто, предложение.
Публикувано: 10 November 2012 - 06:22 PM

Публикувано: 11 November 2012 - 10:29 AM
Днес кокалче и целофан /което също никак не е безобидно/ утре недай си боже отрова...

Публикувано: 11 November 2012 - 10:59 AM
Иначе днес сутринта ака доста, вчера вечерта не иска, но не видях целофана в акото му. Може да е бил по-навътре, а аз не го разрових.

Публикувано: 13 November 2012 - 10:52 PM
Стана така: Около 2 часа след сутрешната му разходка, още не беше ял, спеше и изведнъж стана, започна да издава странни звуци и два пъти изхвърли жълта пиана. След това изглеждаше притеснен, стоя около 2 минути седнал на пода, после се качи и седна на леглото, още изглеждаше притеснен, заспа пак след около 30 минути.
Преди малко, точно в полунощ, пак повърна. Този път върна малка част от гранулите си, огледах го и вътре имаше дръжка от листо или плод. Това повръщане не го слагам към серията повръщания, за които пиша, но и него записвам.

Публикувано: 12 December 2012 - 08:59 PM
Вчера сутринта повърна пак пиана между 5 и 10 пъти. Не съм сигурна колко точно, защото аз само минавах и чистех, гледах дали има нещо в повръщаното, а той си повръщаше до мен. Нищо не намерих този път, до сега повечето път намирах по някой боклук. И все пак мина месец от последното му повръщане, значи вече не е толкова често.
Пак вчера, към 18 часа изяде един шоколад с лешници. След това към 21 часа повърна доста голямо количество от гранулите, които беше ял с някаква течност и парчета лешници.
Казах си, че месец след като започнах записките, ще мина през ветеринара с тях и скоро ще го направя, пък да видим какво ще ми каже.

Публикувано: 13 December 2012 - 10:48 AM
Така като ви чета, очевадно е, че кучето има проблем с поглъщането на всичко де що види и е очевадно, че след това стомаха не се чувства хич добре. Но на мен ми изглежда, че вие някак си не се стараете особено да ограничите до 0 поглъщането на всевъзможни неща. И за да не си помисли някой, че просто си чеша клавиатурата, държа да отбележа, че лично моето куче в по-младата си възраст също поглъщаше всичко като прахосмукачка и също повръщаше по много пъти на ден. Което й действие обаче беше веднага ограничено с намордник навън и НИКАКВИ боклуци за поглъщане извън хладилника и високия шкаф.
Отделно мога да ви посъветвам да се ориентирате към някоя серия храни за чуствителни стомаси, че даже ако лекар ви препоръча и лечебна, те поне могат да се ядат дълго време.

Публикувано: 13 December 2012 - 11:06 AM

Публикувано: 13 December 2012 - 11:11 AM
Да, трябва да гледаш какво яде навън и да криеш всякаква храна вкъщи, но куче със здрав стомах, струва ми се, не повръща след всяко нещо, различно от гранула, което изяде. А здравият стомах, според мен, ще дойде с времето.
И може би някакви пробиотици, за които да питаш лекаря, след като е казал, че друго лечение не е нужно.

Жил был щенок с весёлой глупой мордой, один из тысяч городских дворняг.
Был вчера щенок обычный, а сегодня рок-звезда
Жизнь исправил на "отлично" как и ты, он навсегда!
Публикувано: 13 December 2012 - 11:18 AM
За слагането на намордника си има "ритуал" за да се научи кучето да го носи без да иска да си издере очите. Опитахте ли или "не ви се говори"?
С горното мнение съм съгласна. Здрав стомах не реагира с повръщане на всичко изядено. И за пробиотиците съм съгласна, в лечебните храни на такива се залага.
Но не съм съгласна, че здравословен проблем минава "с времето". Минава, но с определено третиране, било с храна, било с лекарства, било с липса на дразнител.
Да чукам на дърво кучето си не съм виждала да повръша от години... Дори с някой инцидентно изяден боклук.

Публикувано: 13 December 2012 - 11:42 AM

Публикувано: 13 December 2012 - 11:54 AM
Сега казвам това, което mil_ ми каза, когато аз имах подобен проблем.
Кучето се ражда на улицата и докато се озове в дома ти, яде каквото и ако намери. Това е малко, подрастващо кутре с и без това бебешки чувствителен стомах. Това ядене на каквото има и ако изобщо има му разказва играта на чревната флора, черният му дроб не знае как да произвежда нужните ензими, стомахът му е постоянно раздразнен. Ти, разбира се, започваш да лекуваш. Аз например - с изследвания, инжекции, хапчета, витамини, пробиотици, чувал Intestinal, после пак отново, всичко, което ми казаха лекарите, които не можеха да поставят диагноза. Това продължи около 2-3 месеца, в които се чудех вече какво да правя. Е, спрях накрая, признавам си, оставих си го да дрис*а колкото му е нужно, докато започне да храносмила успешно и нормално. Тогава кучето ми беше на 6-7 месеца, вече навърши година и тези проблеми вече ги няма. Не знам как - дали от лечението, което спрях преди да се е оправил съвсем или наистина просто му беше нужно това време, за да влезе стомаха му в ред.
Аз не съм лекар, не съм никакъв специалист, затова в никой случай не казвам да се остави животината без лекарско наблюдение и лечение, след като има проблем. Всъщност нищо не разбирам, но частта с това, че е жизнен, игрив, расте и качва килограми, а въпреки това има проблем, който и лекарите не могат да определят, ми напомни, че с моят се случи същото. Та това тук е просто опит с куче със сходен проблем и произход.
simona623, аз си мисля, че си струва да поговориш с лекаря за това. Дали е възможно причината да е подобна и за евентуална лечебна храна и пробиотици.

Жил был щенок с весёлой глупой мордой, один из тысяч городских дворняг.
Был вчера щенок обычный, а сегодня рок-звезда
Жизнь исправил на "отлично" как и ты, он навсегда!
Публикувано: 13 December 2012 - 12:44 PM
Мисля че по-нагоре съм написала, че ще си водя записки месец и после ще отидем на ветеринар. Така и направих, остава само да отидем. Ще му споделя всички съвети, които ми давате и ще го слушам какво ми казва. Намордника съм го отписала, в момента съм на друг вариант за отучване от ядене от земята, има ефект, но отнема време.

Публикувано: 03 March 2013 - 07:01 PM