Здравейте! Реших да споделя проблема си с вас.
Имам померанче на 8 месеца,което до момента беше в отлично здраве.Но от преди седмица започнаха спазми и треперене с продължителност от 30 секунди до 1 минута.Явяват се през ден -два и само вечер.Слюнкоотделяне имаше само един път.Като в началото на присъпа започва да трепери,да гледа много уплашено,следват спазми (наподобяващи парализа) с извита назад главичка.През цялото това време кучето е напълно адекватно,БЕЗ припадък.Като изключим пристъпите през останалото време е много жизнена,енергична,изпълнява команди,както си е била до сега.
Само да вметна че имаме малък проблем с храната,отказва да яде каквито и да е гранули освен ако не са смесени с месо или готвено ядене,апетит има за всичко друго и то голям но гранули не харвесва а вече сме пробвали Happy dog i Royal cannin.Опитахме се да я отучим от навика да яде само от нашата храна като и слагахме само гранули но ядеше нищожни количества ,отслабва много ,напиват се кокалите чак,спед като видяхме че не става започнахме да и слагаме пак месо с гранулите и точно тогава започнаха пристъпите...
Може ли да се дължи на недохранване,някакъв дисбаланс...? Ветеринарят ни направо исложи диагноза Епилепсия и ни даде Епикал (калиев бромит)без да е минала каквото и да е изследвания.Редно ли е да й давам хапчета при положение че диагнозата е поставена на базата на изключване на болести според симптомите без да е правено никакво изследване?
Треперене и спазми куче
Публикувано: 20 December 2012 - 09:38 AM
Кучето е женско, нали?
Разгонвала ли се е или още не?
--
При условие, че кучето остава в съзнание по време на гърча, диагнозата НЕ Е епилепсия, да ме извинява ветеринарят Ви. Разбира се, добросъвестно ще уточня, че нито съм специалист, нито претендирам да съм ветеринар, но именно темата за припадъците "в съзнание", наблюдавани при женски кучета, ми е живо интересна от близо 12 години.
Възможно е да става дума за проблем с черен дроб или сърце, но според д-р Цветан Цветанов от Варна, той по едно време пишеше и тук, преди години, най-вероятно става дума за хормонално-свързано явление, което се проявява и учестява с наближаване на разгонването (или, когато живеят повече женски заедно, с разгонването и на други кучета). Явлението, за което става дума в случая, е свързано с падане на кръвната захар (откъдето и гърча при куче в съзнание); пристъпът лесно се купира посредством даване на сладко - например захар, разтворена в малко вода (като при обичайната хипогликемия при дребните породи).
ДАЛИ проблемът ви е от такова естество може да се провери лесно по експериментален път, особено след като, за съжаление, пристъпите са чести.
Разгонвала ли се е или още не?
--
При условие, че кучето остава в съзнание по време на гърча, диагнозата НЕ Е епилепсия, да ме извинява ветеринарят Ви. Разбира се, добросъвестно ще уточня, че нито съм специалист, нито претендирам да съм ветеринар, но именно темата за припадъците "в съзнание", наблюдавани при женски кучета, ми е живо интересна от близо 12 години.
Възможно е да става дума за проблем с черен дроб или сърце, но според д-р Цветан Цветанов от Варна, той по едно време пишеше и тук, преди години, най-вероятно става дума за хормонално-свързано явление, което се проявява и учестява с наближаване на разгонването (или, когато живеят повече женски заедно, с разгонването и на други кучета). Явлението, за което става дума в случая, е свързано с падане на кръвната захар (откъдето и гърча при куче в съзнание); пристъпът лесно се купира посредством даване на сладко - например захар, разтворена в малко вода (като при обичайната хипогликемия при дребните породи).
ДАЛИ проблемът ви е от такова естество може да се провери лесно по експериментален път, особено след като, за съжаление, пристъпите са чести.
Публикувано: 20 December 2012 - 06:03 PM
Твърде рано е за идиопатична епилепсия,кучето е само на 8 месеца.Желателно е винаги,когато пишете за дадено заболяване на вашето куче да посочвате също така населеното място от което сте,за да можем да ви насочим по-конкретно в зависимост от случая към някой колега,който бързо да постави диагноза и евентуално да реши проблема.
Публикувано: 21 December 2012 - 08:32 PM
Благодаря за менията до сега
Кучето е женско.И ветеринарят ни спомена че чакаме разгонване скоро...
След като ни предписаха хапчетата без изследвания ,някакси жал ми беше да давам такива силни хапчета без да съм сигурна,та не ги е пила...мисля да я заведа на друг лекар за друго мнение и изследвания и тогава да пристъпваме към медикаментите.Тук е момента да вметна че съм от Пловдив ,ако имате препоръки за ветеринар ще се радвам да споделите.От три дни не е правила гърчове нито треперене нито нищо... Като от три дни й готвя и смесвам гранулите с месо и ориз и се храни много добре за разлика от преди...ако има някаква връзка недохранването с проблема въобще...
След като ни предписаха хапчетата без изследвания ,някакси жал ми беше да давам такива силни хапчета без да съм сигурна,та не ги е пила...мисля да я заведа на друг лекар за друго мнение и изследвания и тогава да пристъпваме към медикаментите.Тук е момента да вметна че съм от Пловдив ,ако имате препоръки за ветеринар ще се радвам да споделите.От три дни не е правила гърчове нито треперене нито нищо... Като от три дни й готвя и смесвам гранулите с месо и ориз и се храни много добре за разлика от преди...ако има някаква връзка недохранването с проблема въобще...
Публикувано: 22 December 2012 - 09:10 AM
Цитат
Явлението, за което става дума в случая, е свързано с падане на кръвната захар (откъдето и гърча при куче в съзнание); пристъпът лесно се купира посредством даване на сладко - например захар, разтворена в малко вода (като при обичайната хипогликемия при дребните породи).
Така като гледам, има вероятност да е нещо от "тази серия" все пак - кучето се храни добре, кръвната му захар не пада, припадъци няма...
Не винаги това е постижимо; вероятно е с наближаване на разгонването или началото му явлението да се усили (АКО става дума за явление от този тип!), но при много женски пикът се пада около две седмици до 10-ина дни преди същинското начало на разгонването, след което ситуацията се нормализира, така че е много възможно и да ви се "размине". Ако всичко е нормално и няма повече проблеми, имайте предвид, че е много вероятно същия проблем да възникне преди следващото разгонване.
Хубаво е да се прегледа кучето на видеозон за наличие на кисти на яйчниците, както и за някакви необичайни изменения на бъбреците.
Страница 1 от 1

Вход

Горе
Цитиране +