BAYO, откъде тази гной?! И каква е връзката с обезпаразитяването?! А пък връзка между това да не иска да яде, и това, че му се е лепнал кърлеж - изобщо не я виждам... На Кили не са ли му правени ваксини за вътрешно обезпаразитяване на 3-ия месец? Следващата е на 6 месеца и отново е вътрешно обезпаразитяване + бяс. После след 3 месеца даваш хапчета... По принцип вътрешното обезпаразитяване се прави на 3 месеца, като е желателно да сменяш вида хапчета. На нас сега ни предстои да го приемем отново на инжекция + дирофиларията.
Относно кърлежи, бълхи и тям подобни гнусни представители на майката-природа: Ветеринарят не ви ли каза, че има препарат, който е на пипети, или спрей, за външно обезпаразитяване и се нанася 1 път месечно, 24 часа след изкъпване, и след това 48 часа не трябва да се мокри... Това е единия вариант. Този, на който минах аз, защото ми е по-евтин (една пипета, ампула, струва от 13 до 15 лева) е най-добрата каишка KillFix на Bayer. Струва около 30-35 лв (най-голямата за едър рогат добитък, като Хачи) и действа около 7 месеца.
Сложихме я преди месец, ако не се лъжа, някъде по-назад съм писала. Преди 3 дни видях на задния му ляв крак впит кърлеж. За щастие обаче, явно препаратите си казват думата - кърлежът беше изсъхнал и мъртъв. Изводът е: паразитите продължават да се лепкат по любимците ни, и няма как да ги спрем, но когато кучето е обезопасено - гадовете измират сами и няма риск!
Има шампоани против бълхи и кърлежи. Купуваш един, изкъпваш кучо хубаво, след 24 часа го накапваш с пипета, или ампула, или както казах - взимаш каишка. Това е относно борбата с външните вредители. Ако някой има по-богат опит - да споделя...
Ааа, между другото: аз моря кърлежите с олио (при старата ни болонка беше така, тогава нямаше тия готини препарати) - намазвам обилно и хубаво кожата около кърлежа, и на самия кърлеж капваш няколко капки. След минути той се задушава, тъй като мазнината запушва порите и изрода няма откъде да диша, и се отпуска и можеш да го махнеш, макар че най-добре сам да падне...
Поздрави от мен! С намерение съм да си взема експорта и евентуално на ноемврийската изложба в София да се покажем...