Публикувано: 08 May 2007 - 04:21 PM
Да наистина са много интересни и тези статии!!! Точно за това мисля, че е този форум и в часност нашата тема Акита, за да се обогатяваме взаимно със знания за нашите любимци.
Аз лично имам наблюдение върху темперамента и характера на две акити - бездомния сладур в Банско и моята Тайра.
Три зими подред, когато бях на работа в Банско съм общувала всеки ден с Батур. От него се запалих по тази порода. Той беше невероятно голям, красив и спокоен, добронамерен към хората и ужасно свиреп към други кучета!!!
Негова запазена територия е търговската улица, където са всички кръчми и най-многото туристи. Почти всички чужденци се спират да го галят, хранят и да се снимат с него, а той е толкова търпелив, на никой не отказва. Вечер седи пред някоя кръчма и отново е най-голямата атракция.
Месните хора казват, че е бил собственост на някакви хора от София и е бил обучен за детегледачка. Склонна съм да го вярвам, защото Батур знае точно в колко часа е голямото междучасие на децата и ги чака пред училище. И се започва едно игра с тях и те го хранят разбира се.
Аз почти всеки ден го хранех и му обръщах доста внимание, дори е влизал в офиса ми на гости. После като се връщам на следващата зима, при първата ни среща той започва да лае, да скача върху мен и да ми ближе ръцете.
Получих една контузия на ски и вървях доста бавно, а Батур ме вижда, че не ми е добре и тръгва с мен също много бавно, само дето не започна да куца с мен, за да е съпричастен.
Но доста пъти съм го спирала буквално да не удуши един пекинез, който се заяждаше с Батур. Така че съм останала с впечетлението, че тези кучета са много недружелюбни към други.
И така тази зима Батур ме видя с малката Тайра, леле леле какъв лай падна!!! Не можа да ми прости, че съм го заменила с друго куче!!! Когато отивам при него сама всичко е наред, но излезели и Тайра с мен Батур побесняваше!!!
Ако някой скоро има път към Банско и види Батур да го почеше зад ушите от мен!!!
d) d) d) d) d) d) d)