Dog.bg Форуми : Акита

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (233 Страници) +
  • « Първа
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Акита

#2691 Потребителят е офлайн   The Dogs friend Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 01 September 2012 - 08:01 AM

Хечи, пак е в Обзор.
lilianas, виж тази страница http://www.pets359.com/.

#2692 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 September 2012 - 09:37 AM

Показване на мнениетоdimy, в 31 August 2012 - 05:59 PM, написа:

да ма оценките са задължителни , а мисля , че и изследванията са вече задължителни
което е редно да е така

Да, оценките са задължителни за да бъде допуснато кучето до разплод, но те могът да бъдат направени и от клуба с който се членува, не само на изложби! Тъй като акитите, маламутите и незнам още кои породи са още към "Северни кучета", а правълника не е променян изследванията за наследствени заболявания са само "препоръчителни" :ab_041: Въпрос на чест и на морал на развъдчика е да ги направи....
Дими, куче с наследствени заболявания може да си купиш и от голям развъдник за съжаление. В "хъсешките" среди се знае за куче с обратна захапка и без тестиси например, закупено от голям развъдник!
Аз съм голям педант в това отношение - на Кирей направих изследвания за дисплазия, скоро ми предстои да направя и на Казуми....Вярвам, че всичко ще е наред, но знам ли някъде в предците дали не е имал някой с проблеми - мога ли да бъда сигурна в това?!?!?! Сигурна съм, че когато тези изследвания са желателни или "препоръчителни" масово развъдчиците не ги правят.....
Това е самата истина! Закупуването на добро куче е въпрос и на доза късмет....

Лили, стига впряга вече Хачимантай! Проучих доста добре работата на много развъдници и мога да направя за себе си заключения....Това е пазар - и те са в своя си пазар! Има много други работещи добре развъдници, които също внасят кучета от Япония....Не съм сигурна, че в БГ се признават само кучета от Хачимантай както пишеш, просто няма български акити по изложбите. Това е така, защото хората, които обичат и искат да се занимават с породата трябва да им се даде шанс и добро отношение - не това което получих тук от хора занимаващите се с кинология....Единят вариант е да не пишеш и да не се бъркаш както прави другият български развъдник и още познати хора, а другия е да се изправиш сам и да поемеш гръма върху себе си както направих аз.......Дали ще бъдеш роб и слуга на някой или ще извървиш сам пътя си с отговорнотите и грешките си дори - заставайки с истинското си име не само тук във форума е право на личен избор :smile: Аз отдавна съм го направила.....
А относно представянето ни на изложбите имаме отлични оцени, като Казуми по правилата на БРФК е "Млад шампион на България", Кирей има отлични оценки със забележка за лошо държание на ринга и липса на ринг дресура :ab_041: Извън оценките на съдийте нападките тук на xael /Гергана Ганчева/ и Златина Давидовска бяха, че Казуми не е била сресана както трябва :smile: Дори е така да е - това са ни първи изложби и такова отношение е меко казано непрофесионално и неколегиално....Но, аз съм много благодарана, че всичко това се случи в самото начало и съм наясно какви хора стоят срещу мен....
Лили, ще има и други добри акити по изложбите и не само мой - знаеш, че държа на думата си :ab_041:
User's Signature

Akita Bagatur Ken
за връзка тел.088 7 982 645, 088 8 982 645

"АКО ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕШ ВЪВ ФОРУМ ЗА КУЧЕТА, НЯМА КАК ДА НЕ СЕ НАУЧИШ ДА ХАПЕШ"
Петя Кръстева

#2693 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 September 2012 - 08:19 PM

Сестричката на Кирей, която е собственост на Мариела и Дончо от Македония на изложбата в Банско :smile:

Прикачена снимка
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#2694 Потребителят е офлайн   dimy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 01 September 2012 - 09:06 PM

Ми не знам , ние на специалката бяхме най -мръсни , като за първа изложба , но всички се отнесоха много добре хората / само един конкурент от Варна маи беше вирна носа и не ни отговори / , Алекс го водих даже с флексито тогава :dog:.
След това на международната в зала Христо Ботев се запознах с Гери и Иво , не съм имал никакви проблеми от към отношение , държаха се много приятелски и помагаха със съвети . Иво даже изведе Алекс на втория кръг с изложбения му повод за което съм му много благодарен .
Все пак това са неща дето не се учат за един ден има си тънкости . И мисля , че трябва да се слушат по -опитните , всеки сам си преценява.
Относно кучета от Добрич , да хубави са ма аз не го вземам за развъждане и да целя печалба и парите ми идват много за домашен любимец който струва колкото мотора ми :ab_041:

Ако се занимавах с развъдна дейност нямаше да се поколебая да взема куче от там или да взема друго скъпо куче .

п.с. Това с оценките от клуба не го знаех иначе нямаше да се разправям с изложби :dry:
Но аз и без това не членувам там / принципно не членувам в какъвто и да е клуб /
User's Signature

Качена снимка

#2695 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2012 - 11:06 AM

dimy, много добре си се ориентирал в обстановката :md_064:
Когато започнах не съм мислила, че в един момент ще ми хрумне да се да правя развъдник - всичко ми дойде много спонтанно :smile: напълно в мой стил....И именно защото съм развъдчик съм длъжна вече кучетата които ще внасям да са на ниво....Отложих закупуването на нова кола, защото сумата кято съм заделила е за кучета. Ще си карам старата, която винаги е в косми :ab_041: а вече е изцяло моя, защото децата ми не искат да ми я гепват, тъй като винаги е мръсна :ab_041: :ab_041: :ab_041:
Относно изложбите, като изключим страса на кучетата съм доволна, заради контакта със съдийте. До сега са ни съдели трама различни съдий, две от които са рускини. Имената не им помня, трябва да ровя в оценителните листове....а българина е Хлебаров. В кръга на шегата тестисите на Кирей бяха много трудни за опипване :ab_041: :ab_041: :ab_041: Всички много ги харесаха, особено едната рускиня Кирей, въпреки лошото му държание на ринга.
В предишен пост ви споменах, че гладах клип от изложба в Япония и начините им на оценка. Който е имал възможност да гледа или да присъства знае, че там зъбите и тестисите се проверяват от 3-ма човека и движенията на кучето не се оценяват! Много е различно и интересно...
Поздрави от нас!
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#2696 Потребителят е офлайн   Petq Pesheva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 September 2012 - 12:01 PM

Българският развъдник Sunimoto предлага уникалната японска порода Акита Ину. Приемаме резервации за родените на 01. 08. 2012г. мъжки и женски кученца, които са от родители шампиони - майката, която е от нашия развъдник е младши шампион и шампион на клуб Северни кучета, национален шампион на България с 4 титли най - добра от породата. Кученцата ще бъдат с родословие, европаспорт, микрочип, вътрешно и външно обезпаразитяване. Кучетата в нашия развъдник не се гледат в клетки, а като домашни любимци. Грижите, които се полагат за кучетата ни, са на възможно най - високо ниво. За допълнителна информация:0887/689347

кученцата са в продажба - 600 евро

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#2697 Потребителят е офлайн   lilianas Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2012 - 07:05 PM

Пете, не съм имала нищо лошо предвид, спрягайки Вездесъщия Хачимантай. Просто поясних ситуацията с изложбите в БГ. Докато корупцията е продуцент, качествени екземляри няма да имат шанс да стигнат върха. Туйто, били те сресани, несресани, къпани, неизкъпани и т.н. Също така нямах предвид нещо лошо, или заядливо, казвайки, че Dimy иска да си вземе куче за шампион. Това си е негова/нейна работа. :ba_025: Изискванията за изследвания, са естествено НА РАЗВЪДНИКА. А не на закона! Т.е. Всеки качествен развъдчик, както казва Петя (и каквато е тя, без това да е комплимент, защото знам колко е отдадена на животните си), би се постарал да има и най-качественото животно в развъдника си, с всички изследвания, с експортни родословия и т.н.
Надявам се, че Dimy ще намери своето куче, независимо в кой развъдник отиде. И то ще е най-доброто!!! Естествено! :ba_025:
Между другото - файлът, който пращаш за пътуване с любимци е тотално НЕВАЛИДЕН по отношение на средните и едрите породи. Въпреки че акитата се води "шпиц" , ама от едрите, тя влиза в среден клас, който среден клас при височина от 73 см и тегло 40 кг, не е "средна" порода. Водят я от едрите. И никъде по нашето черноморие не приемат такива любимци, освен ако не наемеш туристическа агенция, за да ти търси специално. Прозвънила съм повечето от телефоните по интернет и всички се опъват, когато кажеш, че кучето е голямо. :ab_041: Това е БГ - простотия и пошлост до безумие. Отиваш на all inclusive - посудата и приборите ти мръсни, а като си поискаш чисти ти казват: Ами, сега ще проверя има ли измити. Или - Ми, госпожо, вий като сте си платили, да не мислите, че сте ни купили... ТУЙТО, по отношение на БГ обслужването...Няма да настигнем никого и след 100 години, оти щото понеже сме АДСКИ ГОРДИ ПРОСТАЦИ.

И сега дойде време за сарказма: Брях, ти да видиш Петя Пешева се появи... :ab_041: Здравей, Петя Пешева, много се радваме и подкрепяме с 2, 3,4 ръце българското кучило на Сунимото развъдника!!! Само дето, може би, беше удачно чат-пат да участваш в дискусиите, да ни информираш какво се случва, да споделяме заедно радостите и проблемите на първия БГ развъдник на акита!!! Може би второто кучило ще донесе нужната нам информация за породата, която ни липсва... :wub: :rc_036:
User's Signature

"Човек няма нужда от нищо повече, отколкото сърцето му обича!" Гледайте "Сибирско възпитание"! Качена снимка

Качена снимка

#2698 Потребителят е офлайн   dimy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 02 September 2012 - 07:26 PM

На мен от този развъдник преди няколко седмици ми казаха 800Е цена на кученце , явно няма голямо търсене в бг .
User's Signature

Качена снимка

#2699 Потребителят е офлайн   lilianas Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2012 - 08:01 PM

Хахаа, доста са паднали цените. Питай Росита преди година за колко купи нейната Риоко - цените бяха 2500 Евро. :ab_041: Не, че тя някога ми е казвала за колко я е купила, но така се движеха цените на Хачимантай...

И понеже никой не ми съчувства за изкълчения пръст...аз сама си съчувствам...ама нали е куче - ше му мине. Хич барем спрях да се впрягам. Впрягах се, впрягах се и изгубих 10 кила собствено тегло. Е, оттук насетне - край!!! Куче е...това е...да си знае мястото! Страшно много го обичам!!! Но никога няма да му позволя да ме надмогне, натовари и т.н. Българска Гордост и Простащина...туйто... :md_064:
User's Signature

"Човек няма нужда от нищо повече, отколкото сърцето му обича!" Гледайте "Сибирско възпитание"! Качена снимка

Качена снимка

#2700 Потребителят е офлайн   dimy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 02 September 2012 - 08:22 PM

Споко аз съм със счупен палец на крака от риболова миналия уикенд . Цените на хубавите кучета не са паднали пак са си 2000-2500 Е поне това дето проучвах , иначе в Сърбия са от 800-1300 Е според класа Румъния последните дето ги прати Петя бяха по 1000Е

А относно кучето не му се притеснявай толкова , и моя почти след всеки излет по камъни куца
кога изкълчил нещо кога нарязал възглавничките ма до 2-3 дена му минава. Най големия цирк беше като си игра с един ридж бег и нещо изкълчи предната лапа и изскимтя силни и взе да куца и да я държи вдигната , тогава се уплаших , ма я държа 3-4 мин и след това удари пак един спринт и продължаха играта и като се прибрахме нищо му нямаше .
User's Signature

Качена снимка

#2701 Потребителят е офлайн   lilianas Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2012 - 08:55 PM

Хахаа, явно наистина цените не са паднали дотолкова, но пак е на кяр.
Относно пръста - ходи си нормално, рие нормално, но като река да го пипна - ела да видиш кво става - никога не ми е правил таквиз физиономии, пък аз съм му водач, познавам му всяко дихание и размятане...и бърчи, ама бърчи носа та знае ли се. Даже напада хапейки, ама предупредително... :ab_041: Нейсе, казах - не ме интересува, ша му мине кат на куче... наистина се уморих от неговите БОЙНИ рани (даже имат снимки във форума), писна ми освен за побъркан тинейджър да се впрягам толкова и заради него!!! Dimy: след като искаш акита, имай предвид, че тя не е като твоя маламут (и даже не е ясно дали няма да го подчини, дори като бебе) :wub: Аз имам приятелка с хъски. Той е много своенравен, но понеже моят беше заведен при тях като бебе, го има за по-голям брат и го ТЪРПИ. Наистина просто го търпи. Иначе не търпи никого. :ab_041: Не че това ми харесва, но това е породата. Когато като бебета приемат определен кръг хора, кучета, животни (като миризми основно, и идвайки у дома), нямат проблем с тях, но всичко външно е ВРАГ №1 и се гони до дупка. Трябва здрава ръка. И спокоен ум. Аз не съм от последните, но се справям, просто защото той страшно улегна, това също е присъщо на акитата - уляга много по-бързо от немска овчарка, лабрадор, голдън ретривър, без коментар относно хъскито, щото него квото и да го правиш - трудно уляга :ab_041: В момента сме една апартаментска МЪРДА, ама страшно УМНА МЪРДА!!! :wub:
User's Signature

Качена снимка

#2702 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 September 2012 - 08:41 AM

Показване на мнениетоdimy, в 02 September 2012 - 05:26 PM, написа:

На мен от този развъдник преди няколко седмици ми казаха 800Е цена на кученце , явно няма голямо търсене в бг .

Не разбрах за кой развъдник става въпрос - за Sunimoto ли??!?!?! :smile:

Миналата година аз им бях "на къдем" като първи клиент :ab_041: То където и да отида винаги има раздвижване :ab_041: След това се запознах със Сандра от Sugay - изпокарах се с нея, но също и направих няколко услуги за които ми е благодарна и има респект. Знае, че никога няма да бъда развъдчик като нея :smile: Полската одисея започна, но още не е завършила........Днес тази класна красавица ще пристигне в БГ благодарение на мен. Тя ще е собственост на бъдещия варненски развъдник с който съм сигурна, че ще имаме добро сътрудничество...

Показване на мнениетоlilianas, в 02 September 2012 - 05:05 PM, написа:

И сега дойде време за сарказма: Брях, ти да видиш Петя Пешева се появи... :ab_041: Здравей, Петя Пешева, много се радваме и подкрепяме с 2, 3,4 ръце българското кучило на Сунимото развъдника!!! Само дето, може би, беше удачно чат-пат да участваш в дискусиите, да ни информираш какво се случва, да споделяме заедно радостите и проблемите на първия БГ развъдник на акита!!! Може би второто кучило ще донесе нужната нам информация за породата, която ни липсва... :wub: :rc_036:

Да.....това го очаквах...... Всеки сам определя държанието си и начина си на работа. Дори и да си мислеш, че си "над тези неща" които се случват във форума в едни момент опираш пак до хората тук. Има и още нещо от чисто търговска гледна точка - много е грозно да влезнеш тук само да напишеш, че продаваш кученца на еди каква си цена и толкава - само толкава.......Тук не е сайт за безплатни обяви! Хората наистина искат да знаят повече за теб и кучетата ти, искат да знаят опита и грашките ти дори.........Тъй като Петя Пешева не е собственик на развъдника, а само мъжкият е баща на бебетата, да предположим, че тя не пише тук, просто защото няма какво да каже.....
Като изключим "безплатната обава" за продажба тук, искам да ви кажа, че развъдник Sunimoto наистина полага големи грижи за кучетата си и ги отглежда с голяма любов.

Прикачена снимка Полската красавица :wub:
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#2703 Потребителят е офлайн   dimy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 September 2012 - 05:22 PM

Показване на мнениетоПетя Кръстева, в 03 September 2012 - 06:41 AM, написа:

Показване на мнениетоdimy, в 02 September 2012 - 05:26 PM, написа:

Не разбрах за кой развъдник става въпрос - за Sunimoto ли??!?!?! :smile:

Прикачен файл ЧЧЧЧЧЧЧЧЧЧЧ.jpg Полската красавица :wub:

да

голяма красавица е със здраве да си я гледате и много радости да ви носи :ba_025:
User's Signature

Качена снимка

#2704 Потребителят е офлайн   Васил Василев Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 03 September 2012 - 08:20 PM

Ето малко снимки на Джаро , това червеникавото му се появява бази бази , ама като го намажем с чайче от лайка и се оправя

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#2705 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 September 2012 - 01:11 PM

Супер е Джаро!
А тази снимка е уникална - смяла съм се от сърце :db_046:
Прикачена снимка

А относно сълзенето на очите, може да е някакъв вид алергия....добре е, ако продължава периодично да сълзи да направиш консултация с очен лекар.
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#2706 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2012 - 01:33 PM

Здравейте приятели :smile:
Как сте? Почивните дни толкова бързо отминаха...........

Ето малко снимки от тези дни :smile:

Прикачена снимка Дивите коне, които обитават определена местност в района :smile:

Прикачена снимка Кирей - моята любов :hb_027:

Прикачена снимка :ha_081:

Прикачена снимка :hb_027:

Прикачена снимка :ha_081:
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#2707 Потребителят е офлайн   lilianas Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2012 - 02:51 PM

!
User's Signature

Качена снимка

#2708 Потребителят е офлайн   lilianas Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2012 - 02:53 PM

Няма да коментирам каква красавица е собственицата на Кирей, и че любовта е ВЗАИМНА!!! Да си жива и здрава Петя, да отглеждаш расови кучета, което ти е абсолютен приоритет. И да ни радваш с все повече и повече акити в този форум!!! :ba_025:
Васко, Джаро е ЖЕСТОК!!! Страхотен и уникален!!! Относно сълзенето на очите - да, чаят от лайка го препоръчват всички, но моят доктор ми забърква една смеска, дето за 1 ден спира сълзенето. Стига да се капе 2 пъти дневно, естествено. Само, дето не съм наясно каква е смеската, естествено... :ab_041: Докторът ни е : д-р Борис Велев, тел. 0888 315410. Работи в частния си кабинет всеки делничен ден от 16.00 до 18.30. Кабинетът е зад Билла и Джъмбо на бул.България. Той има развъдник за немски овчарки, и както неколкократно съм казвала - няма равен по отношение на акитите, защото ВСИЧКИ внесени от агенция Нети се преглеждат и ходят при него за най-малкия проблем. Това е задължително понятие при тях при закупуването. Ти си имаш назначен ветеринар, както детето ти има педиатър. Това е нашият лекар! Слава господа, че е той, и че освен, че си разбира от работата, е любител и собственик на домашните любимци и кучета!!! През 90-те години, когато МУТРИТЕ са решили да станат САМУРАИ, започнали да се интересуват от Акита-Ину. От тогава, от първите акити в София - на братя Маргини, както и всички акити от тази агенция минават през него. Той, естествено е разочарован от отношението на собствениците. Защото те ги закупуват само за имидж. И е възмутен как ги гледат. :rc_036:

Забелязвате ли, че акитите са като котките??? Свиват лапи и се ближат....Брях това свиване на лапи... Джаро е все едно гледам моя Хачи - едно към едно - лежи като Маца...и се ближе... :wub:

А нашия пръст не е счупен!!! Нокътят ни е счупен в основата. Имам си ядове сега с него - водих го на БП и казаха - някакъв антибиотичен крем - мажа отвсякъде, не трябва да ближе, частта от отчупения нокът ще падне сама. Но той едва стъпва на крака си, гледа го постоянно, това му пречи. Обух му чорап. Защото от утре няма кой да го дебне да не се ближе, а близането води до инфекция!!! Най-мръсната част на кучето е УСТАТА!!! Там са всякакви бацили. Когато за първи път му промих пишката с риванол и с антибиотик на спринцовки, ми казаха, че оттук нататък кучето не трябва да я ближе. Спазих съвета. В момента Хачи няма бели (гнойни) изблици по члена. Сега трябва да сътворя това и за нокътя. Щот кат първата овца го оставих 3 дни да се ближе и сега има начална инфекция на пръста. Добре че в кремчето има Гентамицин. То, това всъщност е идеята.... :dh_188:

А, всъщност БП е Бърза Помощ - Това е клиниката на Овча Купел в София- 101 любимци. Там отивам когато моят доктор не е на работа. Работят доста добри ветеринари (младежи). И съм доволна, що-годе. Въпреки че, след последния кучи грип, му останаха хематоми от инжекциите...
User's Signature

Качена снимка

#2709 Потребителят е офлайн   Васил Василев Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 11 September 2012 - 09:36 AM

Лили благодаря ти много! Между другото незнам дали си внушавам или е съвпадение , но като му смених храната и всичко се оправи.До сега го храних с Orijen , но явно му е била силна защото имаше разстройство .. Колкото и да ми е кофти му давам Роял Канин Втеринарна серия и сега всичко е ок , дори като ака го прави за 10 секунди..а преди стоеше по 1 минута...Но сякаш козината не е толкова лъскава....Като цяло искам да го храня с Канадска храна и другата която знам е Acana..тя се произвежда пак от Champion pet foods както и Orijen-a

#2710 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2012 - 11:27 AM

Показване на мнениетоВасил Василев, в 11 September 2012 - 07:36 AM, написа:

Лили благодаря ти много! Между другото незнам дали си внушавам или е съвпадение , но като му смених храната и всичко се оправи.До сега го храних с Orijen , но явно му е била силна защото имаше разстройство .. Колкото и да ми е кофти му давам Роял Канин Втеринарна серия и сега всичко е ок , дори като ака го прави за 10 секунди..а преди стоеше по 1 минута...Но сякаш козината не е толкова лъскава....Като цяло искам да го храня с Канадска храна и другата която знам е Acana..тя се произвежда пак от Champion pet foods както и Orijen-a

Много добри отзиви към чувала за Acana и определено съм решила да видя как ще се отрази на моите сладури :smile: Единственото, което ме притесняваше досега за да не експериментирам е високият процент протеин.
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

• (233 Страници) +
  • « Първа
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138